.
Κατηγορία Παγκόσμιο Motocross
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 14:39

MXGP 2019, 13ος αγώνας, Loket (Τσεχία)

Διπλός θρίαμβος για το κάποτε παιδί-θαύμα του ΜΧ, Romain Febvre, στην MXGP και νέα επικράτηση του Jorge Prado στην ΜΧ2.

Επιστροφή από την Ασιατική εκστρατεία για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΜΧ στην Τσεχική πίστα Loket. O 13ος αγώνας του πρωταθλήματος αποδείχθηκε ιδιαίτερα τυχερός για τον Γάλλο αναβάτη της Yamaha, Romain Febvre, ο οποίος είχε πάρει ως rookie τον τίτλο στη μεγάλη κατηγορία το 2015, μα έκτοτε είχε να σημειώσει νίκη από το 2016, μέχρι την εμφάνισή του στην Τσεχία το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου 2019.

Εν τη συνεχόμενη απουσία των εργοστασιακών αναβατών της ΚΤΜ, Jeffrey Herlings και Tony Cairoli, εξαιτίας τραυματισμών, ο Gajser έχει πάρει αγκαλιά το τρόπαιο του 2019 και θα πρέπει να γίνουν σημεία και τέρατα για τα το χάσει στους πέντε αγώνες που απομένουν.

Αντίστοιχα, στην ΜΧ2 τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο απλά για το παιδί-θαύμα από την Ισπανία, τον Jorge Prado της KTM.

MXGP

Ο πρώτος αγώνας των 450 ξεκίνησε με τον Jeremy Seewer (Yamaha) να στρίβει πρώτος για τη Holeshot, αλλά με τον Febvre (Yamaha) στο κατόπι του. Ο Γάλλος πέρασε πρώτος πριν καν ολοκληρωθεί ο εναρκτήριος γύρος του αγώνα και δεν ξανάχασε ποτέ την ηγετική του θέση.

Απεναντίας, η διαφορά του από τον δεύτερο άνοιγε διαρκώς, με αποτέλεσμα όταν ο Tim Gajser (Honda) έφτασε και προσπέρασε τον Seewer να μην έχει πια τη δυνατότητα να φτάσει τον Γάλλο πρωτοπόρο.

Ο Σλοβένος το προσπάθησε πολύ, αλλά κάτι η σχετικά μεγάλη απόσταση, κάτι η ταχύτητα που επέδειξε ο Febvre, άφησαν τον Gajser να βολευτεί μια χαρά με τη δεύτερη θέση, μπροστά από τον Seewer.

Στο δεύτερο σκέλος του αγώνα ο Seewer έκανε την ίδια δυναμική εκκίνηση, αυτή τη φορά έχοντας πίσω του τους Gajser και Gautier Paulin (Yamaha), ενώ ο Febvre βρισκόταν λίγο πιο πίσω στην τέταρτη θέση. Για μια φορά ακόμη όμως ο Γάλλος αποδείχθηκε ταχύτερος όλων και, αφού καθάρισε τον Paulin, και λίγο αργότερα πέρασε και τον Gajser.

Μόλις στον τρίτο γύρο του αγώνα βρισκόταν κολλημένος πίσω από τον Seewer και προσπαθούσε να τον περάσει, κάτι που κατάφερε τρεις γύρους αργότερα.

Στα τελευταία στάδια του αγώνα είδαμε μια επανάληψη του πρώτου σκέλους, με τον Febvre να οδηγεί και τον Gajser να τον πλησιάζει, χωρίς τελικά να καταφέρει να τον περάσει.

Ο δεύτερος αγώνας της κατηγορίας έκλεισε με την ίδια ακριβώς κατανομή στο βάθρο όπως και στον πρώτο: Febvre, Gajser, Seewer.

Για τον Febvre η σαρωτική εμφάνιση ήταν μια σπουδαία επιστροφή στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ενός GP, για πρώτη φορά μετά το Γαλλικό GP του 2016, ενώ ο Gajser ουδόλως πρέπει να στεναχωρήθηκε που δεν κατάφερε να τον κερδίσει.

Ο Σλοβένος με τη δεύτερη θέση του Τσεχικού αγώνα απλά διεύρυνε τη διαφορά του στην κορυφή της κατάταξης από τον δεύτερο Seewer, απολαμβάνοντας μια διαφορά 177 βαθμών που σχεδόν του δίνει στο χέρι τον τίτλο του 2019 – πλην συγκλονιστικότατου απροόπτου.

ΜΧ2

Ο Jorge Prado (KTM) έδειξε από νωρίς πως δε σήκωνε μύγα στο Τσεχικό σπαθί του. Ξεκίνησε τον πρώτο αγώνα παίρνοντας τη Holeshot και στη συνέχεια απλά άνοιγε τη διαφορά του από τους διώκτες του.

Αυτή μάλιστα έγινε διαφορά ασφαλείας όταν οι δύο αναβάτες που βρίσκονταν σχετικά κοντά, Tom Vialle (KTM) και Calvin Vlaanderen (Honda) συγκρούστηκαν μεταξύ τους και έπεσαν, με αποτέλεσμα ο νεαρός Ισπανός να κλείσει την πρώτη του νίκη επί Τσεχικού εδάφους με ιδιαίτερη άνεση, μπροστά από τους Henri Jacobi (Kawasaki) και Thomas Kjer Olsen (Husqvarna).

Το δεύτερο σκέλος της ΜΧ2 ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο για τον Prado, που πήρε τη Holeshot και βάλθηκε να αποδείξει σε όλους πως δεν μπορούσαν ούτε καν να τον πλησιάσουν. Σε δέκα γύρους είχε καταφέρει να χτίσει μια διαφορά 13 δευτερολέπτων!

Ουδείς φυσικά του χάλασε τη ζαχαρένια της δεύτερης συνεχόμενης νίκης στο Loket, καθώς πίσω του τερμάτιζαν οι Adam Sterry (Kawasaki) και Jacobi.

Κάπως έτσι ο Prado μάζεψε την 22η νίκη του στη μεγάλη κατηγορία, ένα ακόμη 50άρικο σε βαθμούς και διεύρυνε τη διαφορά του στη βαθμολογία στους 90 βαθμούς από τον δεύτερο Olsen.

Επόμενος αγώνας για το MXGP είναι η θρυλική αμμώδης πίστα του Lommel στο Βέλγιο στις 4 Αυγούστου.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία MXGP 2019

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 14:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon