.
Κατηγορία AMA Supercross
Κυριακή, 23 Απριλίου 2017 01:35

AMA SX 2017 - 15ος αγώνας, Salt Lake City

 

Επική νίκη για Tomac, πρωταθλητής ο Hill!

 

Τι και αν έμεινε πίσω στην εκκίνηση, τι και να έκανε λάθη προς το τέλος, ο Eli Tomac (Monster Energy Kawasaki) κατάφερε να πάρει μια καταπληκτική νίκη στο στάδιο Rice-Eccles και να περάσει μπροστά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος για πρώτη φορά, ύστερα από 15 αγώνες και με δύο αγώνες να απομένουν!

450SX


Θα έχουν να θυμούνται για πολύ καιρό τη νύχτα της 22ης Απριλίου οι 43.000 θεατές που βρέθηκαν στο στάδιο Rice-Eccles. Το σενάριο για thriller άρχισε να γράφεται από την εκκίνηση κιόλας του αγώνα με τον Eli Tomac, κυνηγό του Ryan Dungey (Red Bull KTM Factory Racing) στο πρωτάθλημα από την αρχή της χρονιάς, να μένει εκτός δεκάδας από την πρώτη μόλις στροφή. Αυτό τη στιγμή που, ο περσινός πρωταθλητής και πρωτοπόρος μέχρι τότε στην βαθμολογία, Dungey ξεκίνησε σχετικά καλά -βρέθηκε 4ος μετά την πρώτη στροφή- και πριν τελειώσει το πρώτο λεπτό του αγώνα πέρασε και τον Justin Bogle (RCH/Yoshimura/Suzuki Factory Racing) που είχε εκκινήσει καλύτερα από όλους και βρισκόταν στην κορυφή.

Όλοι περίμεναν να δουν τον εργοστασιακό αναβάτη της KTM να φτάνει σε μία άνετη νίκη, αφού όσοι τον ακολουθούσαν δεν μπορούσαν να πιάσουν τον ρυθμό του και ο Tomac βρισκόταν μόλις 10ος στο κλείσιμο του πρώτου γύρου. Μάλιστα ο Dungey γύρο με τον γύρο άρχισε να ανοίγει την διαφορά του από τους διώκτες του, με τον δεύτερο Jason Anderson (Husqvarna) να συμβιβάζεται νωρίς με την έως τότε δεύτερη θέση που είχε, με τον Josh Grant (Monster Energy Kawasaki) να τον ακολουθεί στην 3η θέση.

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Kawasaki είχε ωστόσο διαφορετική άποψη και έδειξε ότι βρίσκεται σε διαφορετικό κόσμο τόσο σε φυσική κατάσταση όσο και σε ρυθμό, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε φέτος. Ο αναβάτης των πρασίνων έβαλε το κεφάλι κάτω και ξεκίνησε μια επίθεση δίχως αύριο με τον κοινό να παραληρεί. Στον ένατο γύρο ο Tomac, που έδειχνε πυραυλοκίνητος στο κομμάτι με τα σαμαράκια, μπήκε στην πρώτη πεντάδα περνώντας δύο αναβάτες ταυτόχρονα περιορίζοντας έτσι σημαντικά την βαθμολογική ζημιά που μετρούσε μέχρι τότε. Όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό για τον ίδιο. Στον επόμενο γύρο πέρασε και τον ομόσταυλό του, Grant, βάζοντας στον στόχο του τον δεύτερο Anderson.
Για τον Tomac, ο Anderson ήταν μία υπόθεση τριών γύρων, για να τον φτάσει και να τον περάσει με τους θεατές να μην πιστεύουν στα μάτια τους.

Με τον Anderson πίσω του ο Tomac πλέον είχε μπροστά του μόνο τον μεγάλο του αντίπαλο Dungey, στα τρία δευτερόλεπτα διαφορά. Είχε όμως και δέκα λεπτά περίπου συν ένα γύρο για να κάνει τον αγώνα της ζωής του. Και έτσι έκανε: συνέχισε να γράφει τους καλύτερους χρόνους από οποιονδήποτε άλλο στην πίστα και σύντομα βρέθηκε πίσω από τον Dungey, με τον αγώνα να θέλει έξι λεπτά συν ένα γύρο ακόμη για να πέσει η καρό σημαία.

Η μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο ξεκίνησε άμεσα με τον Tomac να προσπαθεί αμέσως να πάρει την εσωτερική χωρίς επιτυχία κάτι που επανέλαβε λίγα δευτερόλεπτα μετά και θατα είχε καταφέρει αν δεν έκανε ένα μικρό λάθος!

Στην επόμενη στροφή ο Dungey υπερασπίστηκε εξαιρετικά την γραμμή του, όχι όμως και σε αυτή που ακολούθησε με τον μανιακό αλλά “καθαρό” αγωνιστικά Tomac να παίρνει τελικά κεφάλι υπό της επευφημίες του κοινού!

Η πρωτοπορία Tomac στον αγώνα δεν άλλαξε τίποτα όσον αφορά τον ρυθμό των δύο αναβατών με τον Dungey να μην μπορεί να τον πλησιάσει (μάλλον δεν θέλησε να ρισκάρει-έχουν άλλους δύο αγώνες εξάλλου) και τον αναβάτη της Kawasaki να παίρνει την καρό σημαία με επτά δεύτερα διαφορά!

Το τρίτο σκαλί του βάθρου συμπλήρωσε με την παρουσία του ο Anderson, μετά από έναν πολύ καλό και σταθερό αγώνα.

Έτσι ο Tomac έφτασε στην ένατη φετινή του νίκη, περνώντας παράλληλα τον Dunger στην βαθμολογία με τρεις βαθμούς, για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα και φυσικά για πρώτη φορά στην καριέρα του με μόλις δύο γύρους να απομένουν.

450SX Κατάταξη Αναβατών
1. Eli Tomac, Kawasaki
2. Ryan Dungey, KTM
3. Jason Anderson, Husqvarna
4. Marvin Musquin, KTM
5. Josh Grant, Kawasaki
6. Chad Reed, Yamaha
7. Davi Millsaps, KTM
8. Blake Baggett, KTM
9. Cooper Webb, Yamaha
10. Dean Wilson, Husqvarna

450SX Βαθμολογία Αναβατών
1. Eli Tomac, Kawasaki - 319
2. Ryan Dungey, KTM - 316
3. Marvin Musquin, KTM - 270
4. Jason Anderson, Husqvarna - 228
5. Cole Seely, Honda - 211
6. Blake Baggett, KTM - 190
7. Davi Millsaps, KTM - 190
8. Broc Tickle, Suzuki - 167
9. Chad Reed, Yamaha - 158
10. Dean Wilson, Husqvarna - 158

250SX


Με όλη την ένταση στη μεγάλη κατηγορία, ο τελικός στην 250SX θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος, κάτι που όμως δεν έγινε αφού και ο αγώνας ήταν δραματικός και ανέδειξε και πρωταθλητή! Στο πρωτάθλημα της Δυτικής περιφέρειας, λοιπόν, ο Austin Forkner (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki) ήταν ο αναβάτης που κατάφερε να ξεκινήσει καλύτερα από όλους και να στρίψει πρώτος, κερδίζοντας έτσι και το σχετικό βραβείο με τους Aaron Plessinger (Yamalube/Star Racing Yamaha) και Shane McElrath (ΚΤΜ) πίσω του. Γρήγορα όμως ο Plessinger πέρασε μπροστά με τον McElrath να τον ακολουθεί δεύτερος.

Ο Plessinger ήταν καταιγιστικός σε αυτό το σημείο του αγώνα κάνοντας διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπους αναβάτες και έδειχνε να κυριαρχεί, κάτι που χρειαζόταν άλλωστε για να μειώσει την βαθμολογική του διαφορά από τον Hill. Ωστόσο στον 7ο γύρο έκανε ένα λάθος στα σαμαράκια που οδήγησε σε οδυνηρή πτώση με τον Plessinger να δείχνει τραυματισμένος και να μην μπορεί να συνεχίσει στον αγώνα! Αυτό επέτρεψε στον McElrath να ηγηθεί με τον Forkner πίσω του και τον Hill στην 3η θέση.

Ο Forkner προσπάθησε να πιέσει για τα ηνία του αγώνα αλλά και αυτός σημείωσε πτώση περίπου στο ίδιο σημείο που έπεσε και ο Plessinger, δίνοντας έτσι τη δεύτερη θέση στον Hill που χρειαζόταν πλέον απλά το 3ο σκαλί του βάθρου για να κάνει δικό του το πρωτάθλημα. Ο Mitchell Oldenburg, ωστόσο, που είχε βρεθεί στην 3η θέση τον έβαλε στο στόχαστρό του και κατάφερε να τον περάσει στον 13ο γύρο! Ο Hill δεν μπόρεσε να τον ακολουθήσει και όχι μόνο αυτό αλλά άρχισε να νιώθει καυτή την ανάσα του Martin Davalos που είδε βάθρο και γυάλισε το μάτι του. Έκανε μάλιστα την προσπάθειά του ξεσηκώνοντας το πλήθος αλλά ο Hill κατάφερε να κρατηθεί μπροστά και να στεφθεί πρωταθλητής, με τον McElrath να παίρνει τη νίκη και τον Mitchell Oldenburg να χαρίζει το 1-2 στην εργοστασιακή ομάδα της KTM.

Επόμενος αγώνας, αυτό το Σάββατο, 29 Απριλίου για τον 16ο γύρο του πρωταθλήματος που θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο MetLife, στο New Jersey. Μην τον χάσετε!

250SX (Western) Κατάταξη Αναβατών
1. Shane McElrath, KTM
2. Mitchell Oldenburg, Texas, KTM
3. Justin Hill, Yoncalla, Kawasaki
4. Martin Davalos, Husqvarna
5. Jimmy Decotis, Honda
6. Austin Forkner, Kawasaki
7. Dan Reardon, Yamaha
8. Hayden Mellross, Yamaha
9. Kyle Chisholm, Honda
10. Tyler Bowers, Yamaha

250SX (Western) Βαθμολογία Αναβατών
1. Justin Hill, Kawasaki - 180
2. Shane McElrath, KTM - 154
3. Aaron Plessinger, Yamaha - 143
4. Martin Davalos, Husqvarna - 142
5. Jimmy Decotis, Honda - 122
6. Austin Forkner, Kawasaki - 105
7. Dan Reardon, Menifee, Yamaha - 96
8. Kyle Chisholm, Valrico, Honda - 85
9. Cole Martinez, Rimrock, Yamaha - 73
10. Mitchell Oldenburg, Alvord, KTM - 60

Βίντεο

450SX

250SX

 

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 12:13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA SX 2017 – 14ος αγώνας Seattle AMA SX 2017 – 16ος αγώνας, New Jersey »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon