.
Κατηγορία AMA Supercross
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020 12:21

AMA SX 2020, 17ος αγώνας, Salt Lake City 7 (ΗΠΑ)

O Eli Tomac έκανε το όνειρό του πραγματικότητα κατακτώντας το Παγκόσμιο Supercross!

To Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΑΜΑ Supercross ολοκλήρωσε την πολύ περίεργη σεζόν του 2020 με τον έβδομο συνεχόμενο αγώνα στο άδειο στάδιο Rice-Eccles της Salt Lake City.

450SX

Όλα τα βλέμμα ήταν στραμμένα στον Eli Tomac (Kawasaki) και τον Cooper Webb (KTM), δηλαδή στους δύο αναβάτες που έφτασαν στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς με βαθμολογικές ελπίδες για τίτλο. Βέβαια, η άνετη διαφορά που διατηρούσε ο πρώτος σήμαινε πως του αρκούσε να τερματίσει 19ος για να το σηκώσει – κι αυτό αν ο Webb κέρδιζε.

Κάπως έτσι το έργο ήταν σαφέστατα πανδύσκολο για τον περσινό πρωταθλητή Webb και έγινε ακόμη χειρότερο όταν ο ίδιος βρέθηκε σε μια πολύ κακή μέρα μακριά από τη διεκδίκηση της νίκης. Όχι ότι θα έκανε και καμιά διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα δηλαδή, μιας και ο Tomac προτίμησε να αποφύγει τα ρίσκα και οδήγησε συνετά για να τερματίσει 5ος και να πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο στο SX.

Ο δε Webb έμεινε 8ος και απογοητευμένος, πιθανότατα μη πιστεύοντας πως θα μπορούσε να το σηκώσει ρεαλιστικά απέναντι σε έναν αντίπαλο που φέτος έφτανε στο βάθρο με εντυπωσιακό τρόπο ακόμη και στους (αρκετούς) αγώνες που είχε πτώση ή τραγική εκκίνηση.

Για την ιστορία, το βάθρο του τελευταίου αγώνα ήταν αμιγώς ντυμένο στα χρώματα της Husqvarna, καθώς νικητής αναδείχθηκε ο Zach Osborne, μπροστά από τους Jason Anderson και Dean Wilson.

Για τον Tomac αυτός είναι ο πρώτος τίτλος στο SX, όπου έχει τερματίσει 5 φορές δεύτερος και μια φορά τρίτος στην κατάταξη (σε 250 και 450). Αντίθετα, στο ΑΜΑ ΜΧ ο Αμερικανός της Kawasaki έχει κατακτήσει τον τίτλο τρεις σερί χρονιές (2017-1029).

Ο 17ος αγώνας του AMA SX 2020 θα μείνει στην ιστορία επίσης ως ο τελευταίος στην υπέρλαμπρη καριέρα ενός τεράστιου αναβάτη, του Chad Reed.

250SX

Στο φινάλε της σεζόν για τα 250 cc οι αναβάτες αμφότερων εθνικών κατηγοριών, Ανατολής και Δύσης, συναντήθηκαν για τον μεγάλο τελικό όπου θα αναδεικνύονταν οι πρωταθλητές κάθε περιφέρειας.

Ο μεγάλος τελικός ήταν μια ευκαιρία να αναμετρηθούν μεταξύ τους όλοι οι 250άρηδες από τις δύο άκρες των ΗΠΑ και στο τέλος μεγάλοι κερδισμένοι ήταν αυτοί της Ανατολής.

Στην Ανατολική περιφέρεια λοιπόν, 250SX East, η μάχη ήταν ανάμεσα στους Chase Sexton (Honda) και Shane McElrath (Yamaha) που έφτασαν ως εδώ με μονοψήφια διαφορά 6 βαθμών μεταξύ τους.

Μεγάλος νικητής και πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Sexton καθώς κέρδισε τον τελικό της κατηγορίας, για τρίτη συνεχόμενη φορά ακριβώς μπροστά από τον μεγάλο του ανταγωνιστή, McElrath.

Με αυτό το αποτέλεσμα ο Sexton γιόρτασε τον τίτλο του με διαφορά 9 βαθμών από τον δυνατό του αντίπαλο.

Όσο για τη Δυτική περιφέρεια (250SX West) o Dylan Ferrandis (Yamaha) ήταν αυτός που πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου τερματίζοντας 4ος στον μικτό τελικό της κατηγορίας. Δεν ήταν πρώτος στην κλάση του, καθώς εκ των αναβατών της Δύσης προηγήθηκε στην τρίτη θέση (πίσω από τους Sexton και McElrath) ο Michael Mossiman (Husqvarna), που ωστόσο δεν τον απειλούσε στο πρωτάθλημα.

Αυτοί που θεωρητικά διεκδικούσαν ακόμα τον τίτλο ήταν οι Justin Cooper (Yamaha) και Austin Forkner (Kawasaki), μα αμφότεροι έκαναν κακό αγώνα, τερματίζοντας αντίστοιχα στις θέσεις 7 και 21.

Αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογία πρωταθλήματος AMA SX 2020

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon