.
Κατηγορία AMA Supercross
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 11:36

AMA SX 2020, 16ος αγώνας, Salt Lake City 6 (ΗΠΑ)

Με μια μεγάλη νίκη στον προτελευταίο αγώνα της σεζόν ο Cooper Webb κατάφερε να αναβάλλει τη στέψη του Eli Tomac.

Ο 16ος και προτελευταίος αγώνας της χρονιάς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ΑΜΑ Supercross 2020 φιλοξενήθηκε για έκτη συνεχόμενη φορά στην πίστα που είναι διαμορφωμένη μέσα στο Rice-Eccles Stadium της Salt Lake City.

Εκεί η πρώτη θέση στη μεγάλη κατηγορία θα μπορούσε να κλείσει οριστικά με μια ενδεχόμενη νίκη του πρωτοπόρου Eli Tomac (Kawasaki), κάτι που δεν ίσχυε για την Ανατολική Περιφέρεια των 250, όπου δύο αναβάτες έφτασαν εδώ πρακτικά ισόβαθμοι.

450SX

O Tomac ήθελε νίκη και μόνο νίκη για να πάρει τον τίτλο από τώρα και να διασκεδάσει τον τελευταίο αγώνα της Κυριακής (21 Ιουνίου 2020) δίχως άγχη. Το ακριβώς αντίθετο φυσικά ήθελαν οι δύο έτεροι διεκδικητές του πρωταθλήματος, ο περσινός πρωταθλητής Cooper Webb (KTM) και ο Γερμανός Ken Roczen (Honda).

Ο αναβάτης της Kawasaki ωστόσο έκανε ένα μεγάλο λάθος: σκέφτηκε να ξεκινήσει αμυντικά τον μεγάλο τελικό των 450, με αποτέλεσμα να κάνει μια κάκιστη εκκίνηση να μπει τελευταίος στην πρώτη στροφή!

Την ίδια ώρα οι βασικοί του αντίπαλοι ήταν μπροστά και αυτό τον φόρτωσε με κάμποσο άγχος, το οποίο αντιμετώπισε με έναν γνώριμο γι’ αυτόν τρόπο. Δεν θυμόμαστε καν πόσες φορές φέτος έχει κάνει τραγική εκκίνηση για να βρεθεί μετά να περνά όλον τον κόσμο ως το βάθρο.

Αυτό ακριβώς έκανε και την Τετάρτη 17/6 στον τελικό των 450, όπου χρειάστηκε ένα μεγάλο μέρος του αγώνα για να φτάσει μπροστά και από τη δεύτερη θέση να βάλει δύσκολα στον Webb. Ο αναβάτης της ΚΤΜ ωστόσο κράτησε τη νίκη, διατηρώντας τις όποιες ελπίδες του στη μάχη του τίτλου.

Ο Tomac κατάφερε παρόλα αυτά να τερματίσει δεύτερος, αφήνοντας πίσω του τον Zach Osborne (Husqvarna) και τον Roczen (υποφέροντας εδώ και δύο αγώνες από μια μορφή έρπη ζωστήρα) που για μια φορά ακόμη έμεινε εκτός βάθρου.

Έτσι ο Tomac διατηρεί μια γενναία διαφορά στην πρώτη θέση με 366 βαθμούς, ενώ ο Webb τον καταδιώκει από απόσταση 22 βαθμών και ο Roczen άλλους 6 πιο πίσω, δίχως μαθηματικές ελπίδες για τίτλο πια. Με δεδομένο πως ο νικητής παίρνει 26 βαθμούς, ο τελευταίος αγώνας πολύ δύσκολα θα βγάλει άλλον πρωταθλητή από τον Tomac – ωστόσο και τα απρόοπτα είναι πάντα στο παιχνίδι.

250SX East

Στην Ανατολική Περιφέρεια η κατηγορία των 250 έχει δύο μεγάλους πρωταγωνιστές: οι κ.κ. Chase Sexton (Honda) και Shane McElrath (Yamaha) ήρθαν με 3 βαθμούς να τους χωρίζουν στην κατάταξη, οπότε ο έκτος αγώνας της Salt Lake City είχε μια μορφή θρίλερ.

Αυτή τονίστηκε ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που για μια φορά ακόμη ο μεγάλος τελικός εξελίχθηκε σε μια μεταξύ τους μονομαχία.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ξανά ο Sexton ωστόσο, στερώντας την ευκαιρία στον αντίπαλό του να ισοβαθμήσει μαζί του και να ξεκινήσουν όλα από το μηδέν τον τελευταίο αγώνα της Κυριακής.

Τώρα ο Sexton (192 βαθμοί) κρατά μια διαφορά 6 βαθμών από τον McElrath (186 βαθμοί), απόσταση σαφώς όχι ικανή να χρίσει κάποιον ως αδιαφιλονίκητο φαβορί, αλλά αρκετή για να του δώσει τον τίτλο εφόσον στις 21 Ιουνίου κρατηθεί στη ρόδα του αντιπάλου του.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογία AMA SX 2020

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 16:40

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon