.
Κατηγορία AMA Supercross
Τρίτη, 02 Μαϊος 2017 17:53

AMA SX 2017 – 16ος αγώνας, New Jersey

 

Νική Dungey, “κατέρρευσε” ο Tomac!

 

Έναν ακόμη δραματικό αγώνα μας επεφύλαξε το AMA Supercross, με τον 16ο γύρο να πραγματοποιείται στο στάδιο MetLife μπροστά σε 60.000 σχεδόν θεατές! Νικητής στην μεγάλη κατηγορία ο Ryan Dungey (Team Red Bull KTM Factory Racing), με τον Eli Tomac να μην αντέχει στην ψυχολογική πίεση και να κάνει απίστευτα λάθη που του στοίχισαν τη νίκη και ίσως και το πρωτάθλημα!

405SX – Και ξανά προς την δόξα τραβά!


Για έναν μόλις αγώνα έχασε την βαθμολογική πρωτοπορία στο πρωτάθλημα ο Ryan Dungey, με τον αναβάτη της KTM να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα όσα έγιναν στον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς για να περάσει πάλι μπροστά.

Στην εκκίνηση πρώτος από όλους έστριψε ο Jason Anderson (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing), με τον Davi Millsaps (KTM) να τον ακολουθεί και τους Dungey και Tomac πίσω τους. Ο Tomac, μακράν ο πιο φορμαρισμένος αναβάτης φέτος, δεν άργησε να επιτεθεί στον Dungey, παιρώντας τον μεγάλο του αντίπαλο φέτος σε μια πολύ δύσκολη και τεχνική πίστα, βάζοντας στον στόχο του τους άλλους δύο αναβάτες. Ο Millsaps είδε επίσης τον Tomac να τον περνά γρήγορα, με τον Anderson να πέφτει πριν το τέλος του πρώτου γύρου και να του χαρίζει ουσιαστικά τα ηνία. Όλοι περίμεναν να δουν μία ακόμη επιβλητική νίκη από τον εργοστασιακό αναβάτη της Kawasaki που δεν έδειχνε να απειλείται ούτε από τον 2ο πλέον Dungey.

Ωστόσο, πριν καλά-καλά συμπληρωθεί ο δεύτερος γύρος, ο Tomac έκανε επίσης λάθος, σημείωσε πτώση σε μία στροφή και είδε τους Dungey, Millsaps και Marvin Musquin (Red Bull KTM Factory Racing) να τον προσπερνούν. Ο αναβάτης των πρασίνων κατάφερε να βάλει μπροστά το Kawasaki μετά από αρκετή ώρα και να συνεχίσει τον αγώνα μόλις στην 15η θέση.

Από την άλλη ο Dungey έδειχνε ιδιαίτερα άνετος μπροστά, με τον Musquin ωστόσο να έχει διαφορετική άποψη, αφού τον έφτασε και άρχισε να τον πιέζει! Έκανε μάλιστα επιτυχημένη επίθεση και πέρασε μπροστά στον 10ο γύρο, ανοίγοντας και μια μικρή διαφορά! Ο τρεις φορές πρωταθλητής όμως έμεινε κοντά στον ομοσταυλό του και εκμεταλλεύτηκε εξαιρετικά το λάθος που έκανε, λόγω και της πίεσης που του ασκούσε και κατάφερε να περάσει μπροστά στον τελευταίο γύρο, χωρίς να δώσει ξανά δικαίωμα στον Musquin. Το τρίτο σκαλί του βάθρο συμπλήρωσε ο Anderson.

Πιο πίσω η κακοτυχία χτύπησε για δεύτερη φορά τον αλάνθαστο στους προηγούμενους αγώνες Tomac, ο οποίος, κάνοντας την επίθεσή του για να μπει στην δεκάδα, δεν απογειώθηκε σωστά σε ένα τριπλό άλμα με αποτέλεσμα να καταλήξει εκτός πίστας. Αν και έχασε πολύ πιο λίγο χρόνο σε σχέση με την πρώτη άτυχη στιγμή του, έχασε παράλληλα και μία ακόμη θέση πέφτοντας στην 12η, στον 16ο γύρο. Τελικά και μετά από μάχες κατάφερε να τερματίσει 8ος, σε έναν αγώνα που θα μπορούσε φέρει τον τίτλο σε απόσταση αναπνοής.

Αυτή ήταν η 34η νίκη του Dungey και η πρώτη ύστερα από έξι αγώνες κυριαρχίας του Tomac, ερχόμενη μάλιστα στην καλύτερη δυνατή στιγμή με μόλις έναν γύρο να απομένει και με τον ίδιο να προηγείται ξανά με διαφορά εννιά βαθμών.

450SX - Κατάταξη Αναβατών, Top 10
1. Ryan Dungey, KTM
2. Marvin Musquin, KTM
3. Jason Anderson, Husqvarna
4. Davi Millsaps, KTM
5. Blake Baggett, KTM
6. Justin Brayton, Honda
7. Josh Grant, Kawasaki
8. Eli Tomac, Kawasaki
9. Justin Barcia, Suzuki
10. Dean Wilson, Husqvarna

450SX - Βαθμολογία Αναβατών, Top 10
1. Ryan Dungey, 341
2. Eli Tomac, 332
3. Marvin Musquin, 292
4. Jason Anderson, 248
5. Cole Seely, 212
6. Davi Millsaps, 208
7. Blake Baggett, 206
8. Dean Wilson, 169
9. Broc Tickle, 167
10. Chad Reed, 167

250SX (Eastern)

Ο Adam Cianciarulo (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki) ήταν ο αναβάτης που έστριψε πρώτος στον προτελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος της ανατολικής περιφέρειας, μόνο και μόνο για να κερδίσει το σχετικό βραβείο και να δώσει αμέσως μετά τα ηνία του αγώνα στον ομόσταυλό του Joey Savatgy. Πίσω τους ακολούθησε ο Cameron McAdoo (GEICO Honda) και ο Dylan Ferrandis (Yamalube/Star Racing Yamaha), ο οποίος δεν άργησε να περάσει μπροστά από τον McAdoo. Μπροστά ο Savatgy άνοξε μια διαφορά ασφαλείας από τον διώκτη του Cianciarulo αλλά και τους υπόλοιπους αναβάτες, αλλά τον ίδιο και πιο γρήγορο ρυθμό είχει και ο εργοστασιακός αναβάτης της Husqvarna, Zach Osborne, που ερχόταν με φόρα από πίσω έχοντας εκκινήσει έβδομος. Στον πρώτο κιόλας γύρο είχε ανέβει στην 5η θέση, στον δεύτερο κέρδισε άλλη μία, ενώ στον τρίτο, πέρασε και τον Ferrandis για μια θέση στο βάθρο, έχοντας μπροστά του μόνο τους αναβάτες της Kawasaki! Τον Cianciarulo τον έφτασε και τον πέρασε στον έκτο γύρο και χωρίς να ανακόψει τον ρυθμό του, πλησίασε και πέρασε και τον Savatgy στον 8ο γύρο! Από εκεί και έπειτα ο Osborne ηγήθηκε του αγώνα ανενόχλητα παίρνοντας και την καρό σημαία, σε αντίθεση με τον πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα Savatgy που έπεσε χάνοντας παράλληλα την 2η θέση του βάθρου από τον Ferrandis, με τους Jordon Smith (HRC) και Cianciarulo να τερματίζουν στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Τα νέα για τον Savatgy θα ήταν ακόμη χειρότερα στη συνέχεια καθώς η πτώση που σημείωσε, που τον οδήγησε να βγει εκτός πίστας και να εισέλθει ξανά από διαφορετικό σημείο, κρίθηκε ως αντικανονική από τους κριτές με αποτέλεσμα να “φάει” ποινή πέντε θέσεων και να πάρει τελικά τους βαθμούς της 8ης θέσης. Η συγκεκριμένη απόφαση άλλαξε δραματικά το σκηνικό στην βαθμολογία με τον Jordon Smith νε περνά μπροστά και τους Osborne και Savatgy να ακολουθούν με ισοβαθμία, αλλά τον αναβάτη της Husqvarna να προηγείται λόγω καλύτερων αποτελεσμάτων.

250SX (Eastern) - Κατάταξη Αναβατών, Top 10
1. Zach Osborne, Husqvarna
2. Dylan Ferrandis, Yamaha
3. Jordon Smith, KTM
4. Adam Cianciarulo, Kawasaki
5. Christian Craig, Honda
6. Kyle Cunningham, Suzuki
7. Luke Renzland, Yamaha
8. Joey Savatgy, Kawasaki
9. Cameron McAdoo, Honda
10. Anthony Rodriguez, Yamaha

250SX (Eastern) – Βαθμολογία Αναβατών, Top 10
1. Jordon Smith, 160
2. Zach Osborne, 159
3. Joey Savatgy, 159
4. Adam Cianciarulo, 146
5. Dylan Ferrandis, 126
6. Christian Craig, 97
7. Luke Renzland, 84
8. Anthony Rodriguez, 80
9. Kyle Cunningham, 77
10. Mitchell Harrison, 74

Μην χάσετε τον επόμενο και τελευταίο γύρο του πρωταθλήματος, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου, στο στάδιο Sam Boyd του Las Vegas και θα αναδείξει δύο πρωταθλητές!

Βίντεο

450SX

250SX

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Μαϊος 2017 17:59

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « AMA SX 2017 - 15ος αγώνας, Salt Lake City AMA SX 2017, 17ος αγώνας, Las Vegas »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon