.
Κατηγορία AMA Supercross
Δευτέρα, 08 Μαϊος 2017 16:54

AMA SX 2017, 17ος αγώνας, Las Vegas

 

Τρίτος σερί τίτλος για Ryan Dungey!

 

Χρειάστηκε να φτάσουμε στον τελευταίο δραματικό αγώνα –ό,τι καλύτερο δηλαδή- για να δούμε να ανακηρύσσεται πρωταθλητής στο αμερικάνικο πρωτάθλημα Supercross. Ο Ryan Dungey πήρε τελικά αυτό που ήθελε για να στεφθεί για 4η φορά πρωταθλητής στην καριέρα του. Στον Zach Osborne ο τίτλος για το πρωτάθλημα SX250 της ανατολικής περιφέρειας.

450SX- Μάχη μέχρι τέλους


Στο Sam Boyd Stadium στο Las Vegas, μπροστά σε ένα κοινό που έφτασε σχεδόν τους 40.000 θεατές (sold out) πραγματοποιήθηκε ο 17ος, τελευταίος και εξίσου δραματικός με τους προηγούμενους, αγώνας της χρονιάς. Ryan Dungey (Red Bull KTM Factory Racing) και Eli Tomac (Monster Energy Kawasaki) έφτασαν εκεί με εννιά βαθμούς διαφορά υπέρ του αναβάτη της KTM και όλοι είχαν καταλάβει ότι θα έβλεπαν έναν αγώνα ξεχωριστό.

Στην εκκίνηση ο Blake Baggett (KTM) ήταν εκείνος που κατάφερε να στρίψει πρώτος από όλους έχοντας πίσω του τους Dungey και Tomac. Ο Dungey πέρασε γρήγορα μπροστά από τον Baggett, όπως έκανε και ο Tomac που δεν ήθελε να αφήσει ούτε στιγμή τον αναβάτη της KTM από τα μάτια του.

Ο Tomac με μια επιθετική κίνηση άφησε πίσω του και τον Dungey, ο οποίος έχασε μία θέση και από τον Anderson, με τον αναβάτη της Husqvarna να ασκεί πίεση και στον Tomac που έδειχνε ότι δεν μπορεί να απομακρυνθεί. Μόνο τυχαίο δεν ήταν αυτό καθώς ο Tomac δεν ήθελε να κερδίσει απλά τον αγώνα καθώς αυτό δεν θα ήταν αρκετό και για την κατάκτηση του τίτλου. Όπως αποκάλυψε μετά, στην συνέντευξη Τύπου, ήταν μέρος της στρατηγικής του για να ελέγξει όσο περισσότερο μπορούσε την θέση του Dungey, ο οποίος χρειαζόταν να τερματίσει απλά τέταρτος για να κατακτήσει τον τίτλο.

Ο αργότερος, από το συνηθισμένο για φέτος, ρυθμός του Tomac επέτρεψε στον Anderson να περάσει ακόμη και μπροστά στιγμιαία. Από εκεί και πέρα όμως ο Tomac πήρε διαφορά ασφαλείας με τον Dungey να τον έχει φτάσει και να καταφέρνει στην συνέχεια να περάσει μπροστά από τον Anderson για την δεύτερη θέση στον 4ο γύρο. Έτσι κινήθηκε ο αγώνας μέχρι περίπου στα μέσα του, όπου ο Tomac έριξε τον ρυθμό του και ο Dungey τον πλησίασε για να περάσει μπροστά στον 14ο γύρο! Όπως είπαμε, σύμφωνα με αυτά που αποκάλυψε ο Tomac στην συνέντευξη Τύπου, αυτό ήταν μέρος της τακτικής του αναβάτη της Kawasak,i ο οποίος άρχισε να παίζει την γάτα με τον ποντίκι με τον Dungey. Στην προσπάθειά του να τον επηρεάσει ψυχολογικά, ώστε ο Dungey να οδηγηθεί σε κάποιο λάθος που θα του στοίχιζε αρκετές θέσεις και πιθανώς και το πρωτάθλημα, ο Tomac έμεινε πίσω και έπειτα προσπέρασε τουλάχιστον τέσσερεις φορές τον αναβάτη της KTM μπλοκάροντάς τον κάθε φορά. Μάλιστα, σε μία από αυτές τις φορές ο Dungey βγήκε εκτός πίστας καθώς δεν είχε άλλη επιλογή.

Σε αυτό το σημείο του αγώνα η διαφορά μεταξύ των έξι πρώτων αναβατών ήταν μικρότερη από τρία δευτερόλεπτα, με τον βετεράνο Chad Reed (Yamaha Factory Racing) να έχει μπει στο παιχνίδι του βάθρου και να περνά τον Anderson για την 3η θέση. Ο Anderson ωστόσο κατάφερε να περάσει ξανά τρίτος με τον Josh Grant (Monster Energy Kawasaki) να διεκδικεί επίσης μια θέση στο βάθρο από τον Anderson χωρίς όμως να τα καταφέρνει.

Στον τελευταίο γύρο ο Tomac που ηγούνταν στον αγώνα, έχοντας πίσω του τον Dungey, έστησε την τελευταία του παγίδα στον Dungey: έχασε ρυθμό μετά το τριπλό άλμα, αφήνοντας έτσι τον Dungey να τον περάσει και έπειτα πραγματοποίησε μία άκρως επιθετική κίνηση, κλείνοντας τον αναβάτη της KTM. Οι δυο τους είχαν επαφή που στοίχισε και στους δύο πολύ χρόνο, κάτι που εκμεταλλεύτηκε πλήρως ο Anderson παίρνοντας τα ηνία του αγώνα!

Ο Grant τον ακολούθησε στη δεύτερη θέση, ωστόσο ο Tomac βρήκε ξανά τον ρυθμό του, τον προσπέρασε και πέρασε την γραμμή του τερματισμού δεύτερος με τον Grant στο τρίτο σκαλί του βάθρου και τον Anderson νικητή. Από την άλλη ο Dungey κατάφερε να κρατήσει την 4η θέση, αυτή που χρειαζόταν δηλαδή και να περάσει την γραμμή του τερματισμού ως πρωταθλητής!

Μετά το τέλος του αγώνα ο Dungey είχε έντονη συζήτηση με τους αναβάτες τις Kawasaki για τις τακτικές που ακολούθησαν στον αγώνα. Όπως όμως φάνηκε στη συνέντευξη Τύπου, οι μεταξύ τους διαφορές είχαν λυθεί μέχρι τότε με τον τέσσερις φορες πρωταθλητή πλέον Dungey να δηλώνει ότι κατανοεί απόλυτα τις προσπάθειες του Tomac, τον οποίο και σέβεται πολύ σαν αντίπαλο.

Με αυτό τον τίτλο ο Ryan Dungey έγινε μόλις ο πέμπτος αναβάτης στην ιστορία του θεσμού που παίρνει τρεις σερί τίτλους στην μεγάλη κατηγορία. Έγινε επίσης μόλις ο 4ος αναβάτης που κατακτά τέσσερις ή περισσότερους τίτλους, μαζί με τους Ricky Carmichael, Jeremy McGrath και Ryan Villopoto. Οι μόλις τρεις νίκες που πήρε φέτος είναι παράλληλα και οι λιγότερες που έχει πάρει πρωταθλητής μαζί με τις επίσης τρεις του Jeff Stanton το 1992!

Αντίθετα οι εννέα νίκες που πήρε φέτος ο Eli Tomac, πέρα από ρεκόρ καριέρας για τον ίδιο, είναι οι περισσότερες νίκες που έχει πάρει ποτέ αναβάτης χωρίς να στεφθεί πρωταθλητής κάτι που ισοφαρίζει το ρεκόρ του Damon Bradshaw, επίσης από το 1992!
Οι πέντε βαθμοί διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων στο τέλος της σεζόν είναι η δεύτερη μικρότερη διαφορά – πρώτη είναι οι τέσσερις βαθμοί μεταξύ Villopoto και Reed το 2011.

450SX, Κατάταξη Αναβατών, Top 10
1. Jason Anderson, Husqvarna
2. Eli Tomac, Cortez, Kawasaki
3. Josh Grant, Kawasaki
4. Ryan Dungey, KTM
5. Dean Wilson, Husqvarna
6. Chad Reed, Yamaha
7. Blake Baggett, KTM
8. Davi Millsaps, KTM
9. Justin Brayton, Honda
10. Cooper Webb, Yamaha

450SX τελική Βαθμολογία Aναβατών, Top 10
1. Ryan Dungey, KTM - 359
2. Eli Tomac, Kawasaki - 354
3. Marvin Musquin, KTM - 293
4. Jason Anderson, Husqvarna - 273
5. Davi Millsaps, KTM - 221
6. Blake Baggett, KTM - 220
7. Cole Seely, Honda - 212
8. Dean Wilson, Husqvarna - 185
9. Chad Reed, Yamaha - 182
10. Josh Grant, Kawasaki - 175

250SX - Όχι για καρδιακους


Πρωταθλητή μας έδωσε και ο μικτός αγώνας (Ανατολή και Δύση μαζί) στην 250SX, ένας επίσης δραματικός αγώνας με πολλές πτώσεις και συνεχεις αλλαγές στην πρωτοπορία των βαθμών μέχρι το τέλος.

Μετά την εκκίνηση, πρώτος κατάφερε να στρίψει ο Adam Cianciarulo (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki) με τον ομόσταυλό του Joey Savatgy να τον ακολουθεί έχοντας πίσω του τον πρωτοπόρο στην βαθμολογία της ανατολικής περιφέρειας, Jordon Smith (Troy Lee Designs/Red Bull/KTM). Αυτοί οι τρεις αναβάτες μαζί με τον Zach Osborne (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) ήταν και οι υποψήφιοι για το πρωτάθλημα με τον Osborne να πέφτει ωστόσο στην πρώτη στροφή και να ξεκινά ξανά από την 21η θέση.

Ο Cianciarulo έχοντας ελεύθερη πίστα μπροστά του προσπάθησε να χτίσει μια διαφορά ασφαλείας από τους υπόλοιπος παρασέρνοντας παράλληλα στον ρυθμό του και τον Savatgy. Ο Savatgy όμως σημείωσε πριν αό την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου. Δεύτερος και τρίτος πλέον ο Smith και ο Martin Davalos (Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing) αντίστοιχα, με τον πρώτο κάνει επίσης λάθος, να πέφτει στην 5η θέση και να δίνει την 3η θέση στον Justin Hill (Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki). Πρόβλημα και για τον Davalos στον δεύτερο γύρο που τον έθεσε εκτός αγώνα με τον Hill να μετακομίζει στην δεύτερη θέση και τον Hayden Mellross (Yamaha) στην τρίτη. Κάπου εδώ έληξε και ο αγώνας για τον Smith αφού έπεσε άσχημε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίσει και να χάνει κάθε ελπίδα για το πρωτάθλημα.

Σε αυτό το σημείο ο Savatgy βρισκόταν στην 4η θέση και ο Osborne είχε καταφέρει να μπει στην 20άδα, με τον πρώτο να χάνει έδαφος και θέσεις, μην μπορώντας να ακολουθήσει τον ρυθμό των υπόλοιπων και να πέφτει μέχρι και όγδοος. Από την άλλη ο Osborne έκανε ότι καλύτερο μπορούσε και στον 5 γύρο βρισκόταν ήδη στην 15άδα.
Έτσι τόσο ο Cianciarulo όσο και ο Osborne είχαν εξανεμίσει σχεδόν την βαθμολογική του διαφορά από τον Savatgy!

Στον 12ο γύρο ο Osborne μπήκε στην 10άδα παίρνοντας και την 9η θέση έχοντας μπροστά του τον Savatgy με μεγάλη ωστόσο διαφορά. Ο Osborne οδήγησε μανιασμένα και στον τελευταίο γύρο, στα τελευταία σαμαράκια έκανε μία άκρως επιθετική κίνηση για την εσωτερική που του έδωσε την θέση που ζητούσε ρίχνοντας παράλληλα τον Savatgy στο έδαφος!

Μπροστά ο Cianciarulo ήταν ο αναβάτης που πήρε την καρό σημαία, μπροστά από τον Hill, με τον Aaron Plessinger (Yamalube/Star Racing Yamaha) να συμπληρώνει το βάθρο έχοντας εκκινήσει 15ος! Αυτός ο τερματισμός έφερε τον Cianciarulo δεύτερο στην βαθμολογία μόλις δύο βαθμούς πίσω από τον τελικό πρωταθλητή Osborne.

O Osborne, με αυτό το απίθανο πρωτάθλημα που κατέκτησε έγινε ο 53 πρωταθλητής στην ιστορία του θεσμού στην 250SX με την Husqvarna να παίρνει παράλληλα τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της στη συγκεκριμένη κατηγορία!

250SX (East/West), κατάταξη αγώνα, Top 10
1. Adam Cianciarulo, Kawasaki
2. Justin Hill, Kawasaki
3. Aaron Plessinger, Yamaha
4. Dylan Ferrandis, Yamaha
5. Mitchell Oldenburg, KTM
6. Jimmy Decotis, Honda
7. Zach Osborne, Husqvarna
8. Hayden Mellross, Yamaha
9. Mitchell Harrison, Yamaha
10. Cameron McAdoo, Honda

250SX (Eastern), Τελική Βαθμολογία Αναβατών, Top 10
1. Zach Osborne, Husqvarna - 173
2. Adam Cianciarulo, Kawasaki - 171
3. Joey Savatgy, Kawasaki - 166
4. Jordon Smith, KTM - 161
5. Dylan Ferrandis, Yamaha - 144
6. Christian Craig, Honda - 97
7. Mitchell Harrison, Yamaha - 86
8. Luke Renzland, Yamaha - 84
9. Anthony Rodriguez, Yamaha - 82
10. Kyle Cunningham, Suzuki - 77

250SX (Western), Τελική Βαθμολογία Αναβατών, Top 10
1. Justin Hill, Kawasaki - 202
2. Shane McElrath, KTM - 164
3. Aaron Plessinger, Yamaha - 163
4. Martin Davalos, Husqvarna - 145
5. Jimmy Decotis, Honda - 137
6. Austin Forkner, Kawasaki - 114
7. Dan Reardon, Yamaha - 104
8. Kyle Chisholm, Honda - 90
9. Cole Martinez, Yamaha - 77
10. Mitchell Oldenburg, KTM - 76

Βίντεο

450SX

250SX

Συνέντευξη Τύπου SX450

Συνέντευξη Τύπου SX250

 

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Μαϊος 2017 17:09

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon