.
Κατηγορία ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ
Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 10:47

AMA SX 2021, 16ος αγώνας, Salt Lake City (ΗΠΑ)

Ο Marvin Musquin πήρε τη νίκη και έκανε ένα σπουδαίο δώρο στον ομόσταυλό του, Cooper Webb, στη μάχη του τίτλου.

Ο πρώτος από τους δύο μεγάλους τελικούς που θα αναδείξουν τους πρωταθλητές του 2021 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Monster Energy Supercross έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 24 Απριλίου στο Rice-Eccles Stadium της πόλης Salt Lake City.

Μια μεγάλη μονομαχία μεταξύ του Cooper Webb (KTM) και Ken Roczen (Honda) χαρακτηρίζει όλη τη σεζόν των 450 ως τώρα, με τον πρώτο να παίρνει μια διαφορά 16 βαθμών πριν φτάσουμε στο τελευταίο σκέλος του πρωταθλήματος και τους δύο αγώνες της Salt Lake City που κλείνουν τη σεζόν του 2021.

Στην κατηγορία των 250 κυβικών είχαμε την επιστροφή της Ανατολικής Περιφέρειας μετά από απουσία 10 εβδομάδων – για να αναλάβει δράση η Δυτική Περιφέρεια, ενώ στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς θα βρεθούν στην πίστα όλοι οι 250ρηδες από τις δύο περιφέρειες για να ξεκαθαρίσουν οι αντίστοιχοι δύο νέοι πρωταθλητές της.

450SX

Ο Roczen είναι αυτός που τρέχει με ένα τεράστιο “πρέπει” εδώ και αρκετούς αγώνες, καθώς στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος έχασε την πρωτιά στην κατάταξη και σταδιακά ο Webb του άνοιξε μια ικανή διαφορά.

Στην εκκίνηση του μεγάλου τελικού ο Roczen ξεκίνησε αποφασισμένος, στρίβοντας πρώτος στη Holeshot, με τον Marvin Musquin (KTM) πίσω του και ενώ ο Webb είχε κάνει κακή εκκίνηση και πάλευε να ανέβει θέσεις αγωνιζόμενος στα όρια της εξάδας.

Με περίπου 10 λεπτά να απομένουν στη διάρκεια του αγώνα, ο Roczen άρχισε να νιώθει την πίεση του Musquin, ενώ και ο Webb είχε καθαρίσει με τους Jason Anderson (Husqvarna) και Malcolm Stewart (Yamaha) για να φτάσει σε θέση βάθρου.

Κάπου εκεί η πίεση κόστισε στον Roczen, καθώς ο Γερμανός της Honda έκανε το λάθος, βγήκε εκτός για λίγο και επέστρεψε πέμπτος, αφήνοντας την πρωτιά στα χέρι του Musquin. Ο Γάλλος αναβάτης της ΚΤΜ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, κράτησε με πολύ γρήγορο ρυθμό την πρωτιά και τη διαφορά του από τον δεύτερο πλέον Webb και πήρε την πρώτη του νίκη από το 2019.

Ο Webb πήρε μια υπερπολύτιμη δεύτερη θέση, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Stewart για την πρώτη του επίσκεψη στο βάθρο της κορυφαίας κατηγορίας στην καριέρα του.

Προφανώς το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν καταστροφικό για τον Roczen που περιορίστηκε στην έκτη θέση τελικά (τον πέρασε και ο ομόσταυλός του, Chase Sexton), καθώς πλέον ο Webb (362 βαθμοί) άνοιξε κι άλλο τη διαφορά στους 22 βαθμούς με έναν αγώνα να απομένει. Στον τελευταίο αγώνα αρκούν ελάχιστοι βαθμοί στον Webb και την KTM για να επιστρέψει στην κορυφή του κόσμου για δεύτερη φορά μετά το 2019.

Ο Roczen με τους 340 βαθμούς του πραγματικά ελπίζει μόνο σε ένα Βατερλώ του αντιπάλου του αν θέλει να πάρει τον τίτλο στον τελευταίο αγώνα του 2021.

Τρίτος στο πρωτάθλημα παραμένει ο πρωταθλητής του 2020, Eli Tomac (Kawasaki), με 312 βαθμούς, έχοντας πια χάσει και βάσει αριθμητικής κάθε ελπίδα φέτος.

250SX Ανατολικής Περιφέρειας

Πριν αρχίσει η δράση της Δυτικής Περιφέρειας των 250, στην Ανατολή ο Colt Nichols (Yamaha) διατηρούσε μια υγιέστατη διαφορά από τον δεύτερο, Christian Craig (Yamaha) και του αρκούσε να πάρει δύο βαθμούς παραπάνω από τον αντίπαλό του για να κατακτήσει και επίσημα τον τίτλο του 2021. Μόνο που η μοίρα μερικές φοράς μας επιφυλάσσει αναπάντεχες εκπλήξεις.

Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Jo Shimoda (Kawasaki) που έριξε μια μικρή βόμβα στις προβέψεις, παίρνοντας τη Holeshot και οδηγώντας τον αγώνα.

Ο Ιάπωνας κρατήθηκε μπροστά όταν δέχτηκε σκληρή επίθεση από τον Michael Mosiman της GasGas, ο οποίος τον πίεσε ασφυκτικά για αρκετούς γύρους μα δεν κατάφερε να τον περάσει.

Στη συνέχεια ανέκαβε ο Jett Lawrence (Honda) να κυνηγήσει τον πρωτοπόρο και προσπάθησε λυσσαλέα να κλέψει τη νίκη σε μια μονομαχία που κρίθηκε στην καρό σημαία.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε τελικά ο Shimoda, γράφοντας ιστορία όχι μόνο επειδή αυτή ήταν η πρώτη του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και γιατί έγινε και ο πρώτος Ιάπωνας που κερδίζει αγώνα παγκοσμίου SX.

Στο μεταξύ, αυτή η νίκη προσέφερε μια αναπάντεχη εξέλιξη στη μάχη του τίτλου, καθώς ο άνθρωπος που θα μπορούσε να παλέψει με τον Nichols, δηλαδή ο Craig, αποχώρησε τραυματισμένος από τον αγώνα, καθώς το χτύπημα που αποκόμισε στα δοκιμαστικά στον αστράγαλο αποδείχθηκε πολύ για να του επιτρέψει να βγάλει τον μεγάλο τελικό.

Έτσι ο Nichols θα πανηγύριζε ήδη τον τίτλο του στα 250 της Ανατολής αν δεν ήταν για την παρθενική νίκη του Shimoda που έφερε μια απρόβλεπτη ανακατάταξη, με τον Ιάπωνα δεύτερο πλέον στη βαθμολογία και μαθηματικές ελπίδες για τον τίτλο.

Μπορεί οι πιθανότητές του να είναι πάρα πολύ λιγοστές, ωστόσο δεν είναι μηδενικές και σίγουρα πασπαλίζουν με νέο ενδιαφέρον τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς.

Αναλυτικά αποτελέσματα αγώνα και βαθμολογίες ΑΜΑ SX 2021

Το τελευταίο Grand Prix της σεζόν του Supecross θα λάβει χώρα στο ίδιο στάδιο της Salt Lake City το Σάββατο 1 Μαΐου, όπου και θα ξεκαθαρίσουν όλες οι εκκρεμότητες της χρονιάς μια και καλή.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon