.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 12:32

Τεχνικό - Η αεροδυναμική του Honda CBR 600RR 2013

 

 

Αεροδυναμική από MotoGP

 

 



Του Τάκη Μανιάτη

Από τους αγώνες στο δρόμο

Η νέα Honda CBR 600 RR για το 2013 δέχτηκε σημαντικές αλλαγές στο μπροστινό μέρος του fering. Για πολλούς είναι το πλέον άσχημο “μούτρο” που κατασκεύασε η Honda αλλά πίσω από αυτό τον απλό χαρακτηρισμό κρύβεται και ένα μυστικό: Η αεροδυναμική.

Δανεισμένα στοιχεία

Η νέα μοτοσυκλέτα της Honda δανείζεται στοιχεία από τις μοτοσυκλέτες MotoGP, και πιο συγκεκριμένα, από την RC212V που είδαμε φέτος να διεκδικεί τον τίτλο με τον Dani Pedrosa και τον Casey Stoner. Χρησιμοποιώντας ειδική ανάλυση η Honda μας αναλύει τις ομοιότητες στην αεροδυναμική των δύο μοτοσυκλετών μιας και ο αέρας φαίνεται ακριβώς που χτυπάει τόσο στην μοτοσυκλέτα όσο και στον αναβάτη. Η βελτιωμένη επιφάνεια του CBR 600RR μειώνει την κόντρα στον αέρα κατά 6,5%  ενώ και τα νέα φανάρια που βρίσκονται παράλληλα στο ίδιο επίπεδο δίπλα από την κεντρική εισαγωγή του αέρα, συμβάλλουν σε αυτό.
Στις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε με κόκκινο χρώμα τις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη πίεση αέρα, ενώ στις χαμηλής πίεσης περιοχές το χρώμα είναι το κίτρινο. Συγκρινόμενη την νέα CBR 600RR 2013 με την RCV2012V μπορούμε να δούμε ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε αεροδυναμική με την μοτοσυκλέτα MotoGP.

Οι κανονισμοί του MotoGP

Πως όμως “στήνονται” οι μοτοσυκλέτες MotoGP; Ποιοι είναι οι κανονισμοί που ξεκαθαρίζουν πως θα είναι, και όλες μοιάζουν μεταξύ τους;
Οι κανονισμοί των MotoGP ξεκαθαρίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία φαίνεται ότι υιοθετεί η νέα CBR. Καταρχάς, η ζελατίνα του fering και όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά του fering θα πρέπει να είναι στρογγυλά. Το μέγιστο πλάτος του fering θα πρέπει να φτάνει τα 600mm ενώ στο πίσω τμήμα, το πλάτος των πλαστικών της σέλας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 450mm μαζί με τις εξατμίσεις. Το fering δεν θα πρέπει να εκτείνεται μπροστά από τον μπροστινό τροχό ούτε από το τέλος του πίσω τροχού. Όταν κοιτάς από το πλάι την μοτοσυκλέτα θα πρέπει να μπορεί σαν δεις τις 180 μοίρες του πίσω τροχού, όλο τον μπροστινό τροχό εκτός από τα σημεία στα οποία αυτός κρύβεται από τα προστατευτικά του μπροστινού συστήματος, τα καλάμια, ή τις εισαγωγές αέρα, αλλά και τον αναβάτη, σε κανονική στάση οδήγηση. Τα έξτρα καλύμματα για τα φρένα ή τους τροχούς, απαγορεύονται αν περιορίζουν την οπτική των τροχών.
Κανένα τμήμα της μοτοσυκλέτας δεν θα πρέπει να βρίσκεται πίσω από την κάθετη γραμμή σχεδίασης στο πίσω μέρος, πίσω από τον πίσω τροχό.
Το ύψος του πίσω μέρους θα πρέπει να βρίσκεται μέγιστο 150mm πιο ψηλά από την θέση οδήγησης του αναβάτη, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται μαξιλάρια ή υλικά της σέλας,  και η μέτρηση αυτή θα ορίζεται υπό γωνία 90 μοιρών. Οι κάμερες ή οι κεραίες τους δεν περιλαμβάνονται στην μέτρηση.
Τα φτερά, μπροστά και πίσω δεν είναι υποχρεωτικά. Όταν τοποθετηθούν, μπροστά δεν πρέπει να εξέχουν από μία κάθετη γραμμή υπό γωνία 45 μοιρών από τον άξονα του μπροστινού φτερού. Ούτε να εξέχουν από την οριζόντια γραμμή, από τον άξονα του μπροστινού φτερού, προς τα κάτω.
Αεροδυναμικά βοηθήματα μπορούν να προστεθούν αρκεί αυτά να αποτελούν μέρος του fering και να είναι στρογγυλεμένα.

Από τους αγώνες στην παραγωγή

Τελικά, όλα τα παραπάνω διαμορφώνουν την τελική εμφάνιση μίας μοτοσυκλέτας MotoGP και αν τα προσέξετε, όλα έρχονται στην παραγωγή στις μοτοσυκλέτες που οδηγάμε καθημερινά. Η αεροδυναμική επωφελείται από αυτό, και το CBR του 2013 είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η εξέλιξη στους αγώνες μεταφέρεται στις μοτοσυκλέτες παραγωγής. Μία ματιά στο κράνος του αναβάτη, στο σχέδιο που έδωσε η Honda στην δημοσιότητα, θα σας πείσει ότι η πίεση του αέρα τελικά έχει μειωθεί σημαντικά και ακολουθεί τα πρότυπα των MotoGP μοτοσυκλετών. Δείτε τις φωτογραφίες τώρα καλύτερα και πείτε πραγματικά: Πόσο μοιάζει η νέα Honda CBR 600RR στην RC212V;

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 12:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon