.
Κατηγορία TEXNIKA
Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 12:21

Τεχνικό – Μπροστινό σύστημα ανάρτησης WP 4CS

Με σύστημα τεσσάρων θαλάμων 

 




Του Νίκου Ζ. Τσαμάνδουρα

Η κορυφαία ανάρτηση της WP, 4CS, είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά των νέων Husaberg και KTM (μοντέλα Six Days) που θα τις κάνουν να ξεχωρίσουν. Για την σειρά MY2013, όλα τα μοντέλα Husaberg θα είναι εξοπλισμένα με το νέο 48άρι (48mm) πιρούνι κλειστού τύπου με την καινοτομία των τεσσάρων θαλάμων. Στο εξελιγμένο design της ανάρτησης προσθέστε και νέα δαχτυλίδια από την SKF και νέο υψηλής απόδοσης λάδι (SAE 5 -> SAE 4) που εξελίχθηκε από την WP ειδικά για την περίσταση. Συγκρινόμενο με τον προκάτοχο του μάλιστα, το 4CS είναι ελαφρύτερο και απλούστερο στην συντήρηση, καθώς μέχρι και τα ελατήρια του αντικαθίστανται χωρίς ειδικά εργαλεία.   

Καινοτόμα και πρακτική τεχνολογία


Η νέα -κλειστού θαλάμου- τεχνολογία, κατοχυρωμένη πατέντα της WP με το όνομα 4CS, έχει ακόμα πιο ομαλά και συνεχή χαρακτηριστικά όσο αφορά την απορρόφηση των κραδασμών, ενώ παράλληλα παρέχει στον αναβάτη πληροφόρηση για καλύτερη ρύθμιση και έλεγχο της απόσβεσης. Οι ρυθμίσεις πραγματοποιούνται στο πάνω μέρος του πιρουνιού και χωρίζονται στην συμπίεση (αριστερά) και στην επαναφορά (δεξιά). Μιλάμε δηλαδή για ζωτικές ρυθμίσεις που γίνονται από τον αναβάτη ενώ βρίσκεται ακόμα και στην θέση οδήγησης, χωρίς την χρήση κάποιου ειδικού εργαλείου, αλλά μόνο με το χέρι.   
Ακόμα, η όλη κατασκευή της ανάρτησης είναι τέτοια που απαιτεί ελάχιστη συντήρηση, και ταυτόχρονα επιτρέπει την αποσυναρμολόγηση της με λίγες μόνο κινήσεις και χωρίς την χρήση ειδικών και ακριβών εργαλείων. Επομένως συντήρηση και set-up γίνονται σε αρκετά συντομότερο χρόνο.
Επίσης οι τέσσερεις θάλαμοι  ενώνουν την απόδοση ενός πιρουνιού κλειστού τύπου με την απλότητα ενός ανοιχτού αλλά με το πρόσθετο όφελος της μείωσης του βάρους.

Τι είναι το 4 Chamber

Ένα μπροστινό σύστημα χωρίζεται στην εξωτερική μπουκάλα, και στην εσωτερική, στο καλάμι. Εσωτερικά του συστήματος συναντάμε συνήθως το ελατήριο και ενδιάμεσα το φυσίγγιο το οποίο περιλαμβάνει τις βαλβίδες – ροδέλες, μέσα από τις οποίες περνάει το λάδι. Ανάλογα με την διάμετρο της τρύπας που παραμένει ανοιχτή από το φυσίγγιο – ανάλογα με το πάχος της ροδέλας που έχει τοποθετηθεί σε κάθε τρύπα, ρυθμίζεται εσωτερικά η ταχύτητα με την οποία θα αποσβένει η ανάρτηση στην συμπίεση ή στην επαναφορά. Η ταχύτητα με την οποία θα λειτουργεί δηλαδή. Από εκεί και πέρα, εμείς μπορούμε να ρυθμίσουμε εξωτερικά τις αποσβέσεις μας με τα γνωστά βιδάκια που βρίσκονται πάνω και κάτω στα καλάμια.

Στο σύστημα 4 Chamber έχουμε τέσσερις διαφορετικούς θαλάμους.
•    Στο άνω τμήμα, τον εξωτερικό θάλαμο – outertube chamber, αυτό που δημιουργείται από την εξωτερική μπουκάλα, και μέσα του περιλαμβάνει το ελατήριο της ανάρτησης μαζί με το φυσίγγιο.
•    Στο κάτω τμήμα, τον θάλαμο reservoir chamber, ο οποίος ντύνει στο τελείωμά του το φυσίγγιο πριν αυτό ξεκινήσει την πορεία του στο καλάμι του μπροστινού και διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού.
•    Στο κάτω τμήμα, στο καλάμι, τον εσωτερικό θάλαμο cartridge chamber μέσα στον οποίο ολισθαίνει το φυσίγγιο.
•    Στο κάτω τμήμα, εξωτερικά του catridge chamber, τον θάλαμο innertube chamber στον οποίο αποσυμπιέζεται και ψύχεται το λάδι.

Πως λειτουργεί

Κατά την διαδικασία της απόσβεσης ο θάλαμος της «μπουκάλας» αλληλεπιδρά με τον εσωτερικό θάλαμο μέσω μιας βασικής διάταξης που εγγυάται τέλεια χαρακτηριστικά απορρόφησης σε όλη την διαδρομή του ελατηρίου αλλά και σε όλο το φάσμα του εύρους του. Σε ένα σκέλος με υψηλή ταχύτητα επιτυγχάνεται αρκετά βελτιωμένη σταθερότητα στην απόσβεση της συμπίεσης. Και για να μην μένουν και απορίες, οι ρυθμίσεις του επιτρέπουν σετάρισμα ρυθμίσεις ανάλογα με τον τύπο της μοτοσυκλέτας από enduro μέχρι και motocross, χωρίς άλλες εσωτερικές αλλαγές.  
Επίσης μέσω του ομοαξονικά τοποθετημένου δοχείου λαδιού που ευθύνεται για την πίεση του λαδιού, ο χώρος που απέμεινε χρησιμοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο ενώ παράλληλα μειώθηκε και το βάρος.

Περαιτέρω ανάπτυξη έχει γίνει όσο αφορά και την πίεση κατά την αποσυμπίεση (Pressure Release Groove - PRG) στο ίδιο το έμβολο της ανάρτησης. Η παραπάνω πίεση πλέον κατά την επαναφορά προλαμβάνεται αυτόματα εξισορροπώντας το λάδι από τον εσωτερικό στον εξωτερικό θάλαμο και δεν επηρεάζεται από μεταβολές στην θερμοκρασία του λαδιού ή/και την ταχύτητα του ελατηρίου.
Η WP βελτίωσε και την θέση του ελατηρίου  αλλά και τις ενδιάμεσες τριβές εξελίσσοντας το δικό της λάδι, μειώνοντας ακόμα πιο πολύ τις εσωτερικές τριβές αλλά και την εφαρμογή προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και κατ’ επέκταση αξιοπιστία.   

Υψηλότερα standards

Με αυτό το νέο μπροστινό σύστημα, η WP θέτει νέα υψηλότερα standars στον τομέα των τηλεσκοπικών μπροστινών συστημάτων ανάρτησης και παράλληλα καλύπτει και τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 12:45

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon