.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 13:59

Τεχνικό - Ohlins Semi - Active Suspension

 

Ημι - ενεργητική ανάρτηση για το λαό!

 

 

Του Νίκου Ζ. Τσαμάνδουρα

Έχοντας αναπτύξει το εν λόγω σύστημα πρώτα στα WSBK, η Öhlins είναι η πρώτη κατασκευάστρια αναρτήσεων που φέρνει την τεχνολογία της ημι-ενεργητικής ανάρτησης στον λαό, με εξαίρεση κάποιες εταιρίες όπως η Bitubo και η Marzocchi οι οποίες όμως θα διαθέσουν τα αντίστοιχα συστήματα τους στην αγορά από του χρόνου.

Σχετική καινοτομία


Μην τρελαίνεστε βέβαια, καθώς δεν πρόκειται για κάτι καινούριο στον κόσμο της μοτοσυκλέτας. Ουσιαστικά το απερχόμενο 2012 ήταν η χρονιά που πρωτοείδαμε ημι-ενεργητική ανάρτηση στα χέρια, ή μάλλον στη μοτοσυκλέτα του καθημερινού αναβάτη αλλά και στην βιομηχανία της μοτοσυκλέτας γενικότερα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι BMW S 1000RR HP4 και Ducati Multistrada 1200, όπου η ημι-ενεργητική ανάρτηση έχει χρησιμοποιηθεί από διαφορετικές εταιρίες με παρόμοιο τρόπο και λειτουργία.

Πως λειτουργεί

Λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από τη μοτοσυκλέτα, οι μονάδες ημι-ενεργητικής ανάρτησης ανταποκρίνονται άμεσα αλλάζοντας τις ρυθμίσεις απόσβεσης της ανάρτησης. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο δυναμική ανταπόκριση του εύρους της απόδοσης της ανάρτησης που προσαρμόζεται στις συνθήκες του οδοστρώματος αλλά και στην διάθεση του αναβάτη. Τελικό αποτέλεσμα  και συμπέρασμα είναι πως οι αναρτήσεις δεν είναι πια αδρανείς, εξ ου και το όνομα «ημι-ενεργητική».
Με το σύστημα της Öhlins, ένας τροποποιημένος αποσβεστήρας από το αμορτισέρ TTX36 MΚII, συνδέεται πάνω σε μια ηλεκτρονική μονάδα ECU της Öhlins. Αυτή με την σειρά της συνδέεται πάνω στην ηλεκτρονική μονάδα ECU της μοτοσυκλέτας. Αντίστροφα, διαβάζοντας τώρα σήματα από την ECU της μοτοσυκλέτας, η ECU της Öhlins αναλαμβάνει με τη σειρά της να ρυθμίσει την πίσω ανάρτηση, ανάλογα με τις αντιδράσεις στο άνοιγμα ή κλείσιμο του γκαζιού.

Προς το παρόν για λίγους

Προς το παρόν μόνο οι κάτοχοι της τρέχουσας Kawasaki Ninja ZX-10R θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα πίσω ανάρτηση της Öhlins, αν και η Öhlins σκοπεύει να βγάλει και αντίστοιχα Kits και για άλλους κατασκευαστές και μοντέλα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως η Öhlins προσφέρει μόνο πίσω ημι—ενεργητική ανάρτηση και όχι πιρούνι. (μπροστινό σύστημα δηλαδή).
Πιθανότατα, ένα χαρακτηριστικό που θα αξιοποιηθεί και από άλλες μοτοσυκλέτες, είναι η ανίχνευση του Riding Mode της μοτοσυκλέτας  όπως στην ZX-10R, το οποίο ρυθμίζει την ανάρτηση ώστε να ταυτίζεται με το set up της νέας ανάρτησης. Κλασικό παράδειγμα, sport= σκληρότερες αναρτήσεις, road= μαλακότερες αναρτήσεις.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Όσο η τεχνολογία βελτιώνεται, η Öhlins λέει πως θα αναβαθμίζονται και οι δυνατότητες προγραμματισμού και ρυθμίσεων. Όπως όλες οι αναρτήσεις της  Öhlins, έτσι και η TTX36 MΚII θα μπορεί να επισκευασθεί στα κέντρα service της Öhlins παγκοσμίως. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα πλήρους ανακατασκευής. Τέλος, η «λυπητερή» για τις Kawasaki ξεκινάει από τα 1.650$, δηλαδή σαν να λέμε πως το 1.300άρι σε ευρώ δεν το γλυτώνεις. Βέβαια, ένα καλό αμορτισέρ κυμαίνεται κάπου εκεί, ή και λίγο έως αρκετά παρακάτω, αλλά σαφώς θα είναι προτιμότερο να αποκτάς μία ανάρτηση που καταλαβαίνει και διορθώνει και από μόνη της την οδήγηση σου!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 14:38

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon