.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 16:17

ABS - Σύντομα υποχρεωτικό σε όλα τα δίκυκλα ανεξαρτήτως κυβισμού;

Πιέσεις από το ευρωπαϊκό συμβούλιο ασφάλειας των μεταφορών για μια μεγάλη αλλαγή – Ακόμα και 50άρια πιθανόν θα εξοπλιστούν με ABS.

Το ABS έγινε υποχρεωτικό, δια νόμου, σε όλα τα μοντέλα δικύκλων και μοτοσυκλετών κυβισμού άνω των 125 κ.εκ., με την ενεργοποίηση των προδιαγραφών Euro 4, το 2016. Το ABS, αδιαμφισβήτητα, έχει ανεβάσει κατά πολύ το επίπεδο της ενεργητικής ασφάλειας των δικύκλων, από τότε που τα συστήματα βελτιώθηκαν και έγιναν υποχρεωτικά. Όμως, τα δίκυκλα κάτω από 125 κυβικά, ακόμα δεν δεσμεύονται από την νομοθεσία να φέρουν ABS, και πολλοί κατασκευαστές επιλέγουν να μην το χρησιμοποιήσουν -ωστόσο, αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η ύπαρξη είτε CBS-συνδυασμένης πέδησης, είτε ABS, είναι υποχρεωτική και για την κατηγορία των 125 κυβικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξ Ιταλίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μια πρώτη πρόταση, προς τους κατασκευαστές δικύκλων, ώστε να εξοπλίζονται με ABS όλα τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, ακόμα και μέχρι τα 50άρια! Προς το παρόν, δεν μιλάμε για δεσμευτικό νόμο, αλλά αυτό ίσως να μην αργήσει να γίνει. Με τον τρόπο αυτό, σίγουρα θα μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της ενεργητικής ασφάλειας, πόσο μάλλον στην εποχή που η οδήγηση δικύκλου από 125 κ.εκ. και κάτω, επιτρέπεται και με δίπλωμα αυτοκινήτου, χωρίς δίπλωμα μοτοσυκλέτας!

Μια τέτοια υποχρεωτική αλλαγή, όμως, μπορεί να φέρει και κάποιες παρενέργειες – η πιο σημαντική από τις οποίες, πιθανόν είναι η αύξηση των τιμών στα μικρά δίκυκλα, μέσα από την προστιθέμενη αξία του ABS και των οφελών του. Στα μικρότερα δίκυκλα, οι αυξήσεις των τιμών φαίνονται περισσότερο και μια «γκρίνια», αν αυτό τελικά γίνει, θα είναι αναπόφευκτη. Εμείς, ευελπιστούμε να βρεθεί μια λύση μεταξύ νομοθετικών οργάνων και κατασκευαστών, ώστε το μέτρο να προχωρήσει – και αυτό, διότι η επιπλέον ασφάλεια που προσφέρει το ABS είναι αδιαμφισβήτητη.   

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Απόστολος Μιστιλόγλου

Γεννήθηκε το 1989 και από νωρίς κατάλαβε ότι τον ελκύει κάθε τι μηχανικό και μηχανοκίνητο. Σπούδασε Τεχνολόγος Αεροσκαφών στο Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας, ενώ στο ενδιάμεσο γνώρισε και αγάπησε τις μοτοσυκλέτες, την οδήγηση, την συγγραφή κειμένων και την DIY συντήρηση οχημάτων.

Μετά από μια σύντομη περίοδο δημόσιας κειμενογραφίας και πειραματισμού στην θεματολογία της μοτοσυκλέτας, ξεκίνησε να ασκεί την ιδιότητα του δημοσιογράφου, συντάκτη και δοκιμαστή, το 2016. Παράλληλα, έχει αποκτήσει πιστοποιητικό 3ου επιπέδου στην Ασφαλή Οδήγηση Μοτοσυκλέτας.

Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την μουσική, την μελέτη της θεωρίας των δίτροχων και το διάβασμα, ενώ (πολύ) μακροπρόθεσμο όνειρο του είναι να έχει οδηγήσει οτιδήποτε έχει τιμόνι και κινητήρα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 16:22

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon