.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 10:56

Τεχνική ανάλυση - BMW R1300GS 2024

Αθλητική στροφή

Η BMW είχε να λύσει τον γνωστό διαχρονικό γρίφο πώς βελτιώνεις ένα best seller χωρίς να χαλάσεις τη συνταγή, παρουσιάζοντας μια νέα γενιά όπου έχουν αλλάξει τα πάντα προς ενίσχυση της σπορ συμπεριφοράς.

Η σημασία της νέας γενιάς R GS για τη BMW Motorrad δε χρειάζεται καμιά ανάλυση, καθώς μιλάμε για την πιο δημοφιλή μοτοσυκλέτα της ιστορίας της και έναν θρύλο της παγκόσμιας αγοράς σε πολλά επίπεδα πέραν των στεγνών πωλήσεων.

Και μόνο το γεγονός πως περιλαμβάνει τις απογόνους της R 80 G/S - της μοτοσυκλέτας που ουσιαστικά έβαλε στον χάρτη ως ιδέα τη δικύλινδρη εντούρο μεγάλου κυβισμού και δικαίως αναγνωρίζεται σήμερα ως αφετηρία των σημερινών adventure - φτάνει για να εξηγήσει το ενδιαφέρον που αναπόφευκτα έλκει κάθε νέα γενιά.

Η BMW είχε ουσιαστικά διατηρήσει τη βάση της R 1250 GS απαράλλαχτη από το 2019 που βγήκε στους δρόμους για πρώτη φορά, με μια ενδιάμεση περιποίηση στον εξοπλισμό της το 2021. Μιλάμε ωστόσο για την πιο καυτή κατηγορία μοτοσυκλετών σε όλον τον κόσμο, όπου οι εξελίξεις τρέχουν ταχύτατα και ο ανταγωνισμός έχει διαρκώς κάτι νέο να ρίξει στη μάχη, εκεί που η μοτοσυκλέτα της BMW στα χαρτιά έδειχνε να μένει λίγο πίσω στις κατηγορίες βιτρίνας: ισχύς και βάρος.

Τα 247 υγρά κιλά και οι 136 ίπποι της βασικής έκδοσης είχαν απέναντί τους ανταγωνισμό που έχει ψωμοτύρι τα 150-160 άλογα, ενώ ανάλογες μετρήσεις στη ζυγαριά βλέπει στις κορυφαίες και πιο φορτωμένες από εξοπλισμό εκδόσεις του. Ακόμη κι αν η BMW δεν ήταν μακριά σε βάρος με τα τρέχοντα δεδομένα, οι αναλογίες ίππων ανά κιλό σαφώς δεν την ευνοούσαν.

Έτσι είπε να κάνει κάτι γι' αυτό.

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της R 1250 GS και ακριβώς στην ίδια ημερομηνία που συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την εμφάνιση της πρώτης της μοτοσυκλέτας η BMW σήκωσε την ψηφιακή κουρτίνα και αποκάλυψε τη νέα R 1300 GS, όπου όλα είναι καινούργια πάνω της, με έναν νέο boxer που διατηρεί την υγρόψυξη στο κεντρικό τμήμα του αφήνοντας τους κυλίνδρους στη φύσει προνομιακή θέση τους κόντρα τον αέρα και φρεσκάρει τη δομική του αρχιτεκτονική προς μια πιο σπορτίφ προσέγγιση.

Αυτή εκφράζεται πρωτίστως από τις νέες διαστάσεις των κυλίνδρων, οι οποίες έγιναν ακόμη πιο υπερτετράγωνες, δηλαδή κινήθηκαν σε μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί την ευστροφία. Αυτό στα ονομαστικά νούμερα απόδοσης μεταφράζεται σε 145 hp στις ίδιες 7,750 rpm όπως και ο προκάτοχός του. Η αύξηση κατά 6.2% ίσως δεν εντυπωσιάζει τόσο, αλλά αρκεί για να χρίσει αυτόν τον boxer ως τον ισχυρότερο που έχει φτιάξει ποτέ η BMW και μας προσφέρει μια ματιά στο σκεπτικό των Γερμανών.

Δεν ενδιαφέρονται να μπουν σε παιχνίδια ιπποδυνάμεων, αλλά στοχεύουν στο να κάνουν τη μοτοσυκλέτα πιο ευκολοδήγητη μέσω της ροπής, η οποία επίσης εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένη (3.9%). Το μέγιστό της ανέβηκε 250 rpm ψηλότερα, αλλά το σημείο-κλειδί εδώ δεν εντοπίζεται τόσο στις μέγιστες τιμές, όσο στην περιγραφή της BMW πως από τις 3,600 ως τις 7,800 rpm έχεις πάνω από 13 χιλιογραμμόμετρα ροπής στο χέρι.

Ο νέος κινητήρας μετρά 46 επιπλέον κυβικά εκατοστά χωρητικότητας, αλλά η επιπλέον δύναμη προέρχεται επίσης από τον αυξημένο λόγο συμπίεσης που σκαρφάλωσε από 12.5 σε 13.3:1 και τις μεγαλύτερης διαμέτρου βαλβίδες: εισαγωγής 44 mm από 40 και εξαγωγής 35.6 από 34, ενώ το σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων ShiftCam διατηρείται στη θέση του.

Υπάρχει ωστόσο μια άλλη αλλαγή στη σχεδίαση του boxer που συνιστά σχεδόν επανάσταση για τη BMW. Ο λόγος για τη μεταφορά του κιβωτίου ταχυτήτων στο κάτω μέρος του κινητήρα, αντί για την παραδοσιακή θέση πίσω από αυτόν, γεγονός που επέτρεψε άξονες μικρότερων διαστάσεων και ακόμη καλύτερη συγκέντρωση μαζών. Επιπλέον, έχουμε άλλο ένα εξάρτημα υπολογίσιμου βάρους που μετακινείται χαμηλά, συμβάλλοντας πρόσθετα στο χαμηλό κέντρο βάρους που σημαδεύει την οδηγική ταυτότητα κάθε μοτοσυκλέτας που διαθέτει boxer, με τους κυλίνδρους να απλώνουν τη μάζα τους χαμηλά εκ φύσεως.

Κατά τα λεγόμενα της BMW ο νέος κινητήρας είναι ελαφρύτερος κατά 6.5 κιλά ως προς το 1250, με τα 2.6 εξ αυτών να οφείλονται στο σύστημα μετάδοσης.

Ο κινητήρας φιλτράρει την απόδοσή του μέσα από τέσσερεις riding modes: Eco, Rain, Road και Enduro. Η πρώτη φροντίζει να βγάλει τη μέγιστη αυτονομία από τον boxer με ανάλογη ρύθμιση του συστήματος ShiftCam, ενώ οι Rain και Road προσαρμόζουν την απόκριση γκαζιού (και την ανάρτηση) αναλόγως.

Η Enduro mode είναι η νέα προσθήκη στην R1300GS και το όνομά της εξηγεί πλήρως τον στόχο της: ένα σετ ρυθμίσεων για οδήγηση εκτός δρόμου.

r1300gs electronis map

Εκτός της απόδοσης του κινητήρα, οι riding modes ρυθμίζουν μια σειρά από συστήματα όπως τα Traction Control, ABS και DSA (ηλεκτρονικές αναρτήσεις), καθώς και το φρένο κινητήρα, ωστόσο κάποιες από αυτές τις ρυθμίσεις είναι διαθέσιμες μόνο στο πακέτο των Riding Modes Pro.

Η δίαιτα ήταν εξαρχής ένα ζητούμενο για τη BMW, καταφέρνοντας στο τέλος να έχει μια μοτοσυκλέτα που στη βασική της έκδοση είναι 12 κιλά ελαφρύτερη από την προκάτοχό της. Πέραν όσων κιλών γλίτωσε από τον ίδιο τον boxer, τα υπόλοιπα ανάγονται κυρίως στο νέο πλαίσιο.

Εδώ οι Γερμανοί προχώρησαν σε μια ακόμη καινοτομία για τη φαμίλια των μεγάλων GS, χρησιμοποιώντας αλουμινένιο πλαίσιο αντί του ατσάλινου που είχε ως τώρα.

Συγκεκριμένα, το πλαίσιο της R1300GS διατηρεί την ίδια αρχιτεκτονική όπου το κυρίως κομμάτι που δένει το μπροστινό σύστημα είναι κατασκευασμένο από πρεσσαριστά φύλλα αλουμινίου, ενώ το υποπλαίσιο φτιάχνεται από χυτό αλουμίνιο και αλλάζει δραστικά την όψη της ουράς που ως τώρα μας είχε συνηθίσει στο σπαρτιάτικο θέαμα γυμνών ατσάλινων σωλήνων.

P90522720 highRes the new bmw r 1300 g

Αλλαγμένα έρχονται και τα συστήματα ανάρτησης που συνιστούν σφραγίδα αναγνώρισης για τις BMW R GS: τα Telelever μπροστά και Paralever πίσω ανανεώθηκαν με νέα σχεδίαση που έχει ως στόχο την αυξημένη ακαμψία και περιγράφεται από τον χαρακτηρισμό τους ως EVO. Στην ουσία η BMW χρησιμοποιεί μια νέα συνδεσμολογία της μπροστινής ανάρτησης με την τιμονόπλακα που υιοθετεί στοιχεία που είχαν εφαρμοστεί σε ασφάλτινες σπορ παραλλαγές, όπως οι R1200S και HP2 Sport, μπολιασμένα με τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται σε μια μοτοσυκλέτα με ψηλό τιμόνι και διαδρομές αναρτήσεων.

Οι αλλαγές στη σχεδίαση και γεωμετρία των EVO Telelever και EVO Paralever υπόσχεται αυξημένη ακαμψία και ακριβέστερες αντιδράσεις στις εντολές του τιμονιού, καθώς και περισσότερη πρόσφυση από τον πίσω τροχό.

Τα νέα δεδομένα πλαισίου και κινητήρα δεν επηρεάζουν δραστικά τις διαστάσεις της R1300GS, καθώς βλέπουμε πολύ μικρές μεταβολές συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο.

Οι φυσικές διαστάσεις δεν εμφανίζουν ουσιαστικές μεταβολές, πλην ίσως της μεγαλύτερης γωνίας κάστερ και του ίχνους που μεταφράζονται πρωτίστως σε αυξημένη σταθερότητα στον ανοικτό δρόμο, στο ταξίδι.

P90520768 highRes the new bmw r 1300 g

Για την εργονομία της θέσης οδήγησης δε μπορούμε να πούμε πολλά, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για το τρίγωνο εργονομίας (τιμόνι-μαρσπιέ-σέλα), ενώ η BMW το μόνο που λέει είναι πως "έχει βελτιστοποιηθεί για μια σπορτίφ, χαλαρή θέση οδήγησης". Προφανώς άποψη επί του θέματος θα έχουμε μόνο όταν η μοτοσυκλέτα περάσει από τα χέρια μας για δοκιμή.

Όσον αφορά στις δυνατότητες ρύθμισής της, η BMW προσφέρει μια μακρά λίστα από προαιρετικές επιλογές που περιλαμβάνουν τέσσερεις σέλες και τρία μαρσπιέ, καθώς και τη σειρά Comfort με τιμόνι, μανέτες και ποδωστήρια ταχυτήτων και πίσω φρένου.

Επιπλέον η προαιρετική ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη πίσω ανάρτηση DSA μπορεί να εξοπλιστεί με ένα ακόμη έξτρα, το σύστημα Adaptive Vehicle Height Control που χαμηλώνει αυτόματα τη μοτοσυκλέτα όταν είναι σταματημένη ή κινείται πολύ αργά, με το ύψος της σέλας να μειώνεται ως τα 820 mm. Εφόσον έχει επιλεχθεί σέλα διαφορετικού ύψους, αφαιρέστε 30 mm από το υψόμετρό της για να βρείτε τη χαμηλότερη ένδειξη.

Το σύστημα αυτό έχει το πλεονέκτημα πως είναι ρυθμιζόμενο, καθώς ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει να οδηγεί μονίμως στη χαμηλότερη θέση ή να ορίσει πότε αυτή να ενεργοποιείται αυτόματα.

bmw r1300gs teletever

Οι πιο παρατηρητικοί ίσως να προσέξατε πως το ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο αμορτισέρ της R1300GS δε λέγεται πια Dynamic ESA μα σκέτο DSA, έχοντας παραλείψει το Electronic (E) για την ουσία: Dynamic Suspension Adjustment.

Πρόκειται για τη νέα εξέλιξη του συστήματος Dynamic ESA Next Generation που φορά η R1250GS και η σημαντικότερη διαφορά του είναι πως πλέον δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του πίσω αμορτισέρ, μα πλέον κουράρει και το μπροστινό.

Το DSA ρυθμίζει διαρκώς και σε πραγματικό χρόνο τόσο τις υδραυλικές λειτουργίες της ανάρτησης όσο και την προφόρτιση των ελατηρίων, προσφέροντας απόλυτη προσαρμοστικότητα στις οποιεσδήποτε συνθήκες οδήγησης και φορτίου χωρίς να χρειαστεί να σκαλίσεις το παραμικρό.

Στο ηλεκτρονικό πακέτο αναρτήσεων περιλαμβάνεται επίσης η επιλογή της Sports Suspension, δηλαδή ένα προαιρετικό ζεύγος αμορτισέρ μπροστά και πίσω με 20 mm επιπλέον διαδρομής και σετάρισμα προσαρμοσμένο καλύτερα σε off-road χρήση.

bmw r1300gs front brake

Στα φρένα η BMW φόρεσε ένα νέο ζευγάρι ακτινικών δαγκανών μπροστά που δαγκώνουν δίσκους 310 mm, ελαφρώς μεγαλύτερους από τα 305 mm του προηγούμενου μοντέλου.

Η πέδηση υποστηρίζεται από το σύστημα BMW Motorrad Fully Integral ABS Pro, το οποίο περιλαμβάνει cornering ABS και πλήρως συνδυασμένη λειτουργία: όποιο φρένο ακουμπήσεις, μπροστινό ή πίσω, θα ενεργοποιήσει και λίγο από το άλλο.

Το ABS διαθέτει δύο επίπεδα ρύθμισης στο βασικό πακέτο της R1300GS, μια για δρόμο (Road) και μια για το χώμα (Enduro), ωστόσο στις προαιρετικές Riding Modes Pro περιλαμβάνονται επιπλέον δυνατότητες που επιτρέπουν και την απενεργοποίηση του ABS πίσω.

Ένα ακόμη επίπεδο υποστήριξης στο σύστημα πέδησης έρχεται από το ηλεκτρονικό Dynamic Brake Control (DBC), το οποίο επεμβαίνει στο γκάζι και φροντίζει να μην είναι ανοικτό στη διαδικασία έντονου φρεναρίσματος - κάτι που μπορεί να συμβεί σε περίπτωση φρένων πανικού, όπου ο αναβάτης υπάρχει περίπτωση να αρπάξει τη μανέτα χωρίς να έχει κλείσει πλήρως το γκάζι. Επίσης το DBC ρυθμίζει μέσω της κεντρικής μονάδας ελέγχου του κινητήρα τη ροπή που φτάνει στον πίσω τροχό με στόχο να μετριάσει τις αναπηδήσεις και να επιτρέψει στο λάστιχο να βρει τη βέλτιστη πρόσφυση κατά το φρενάρισμα.

Σε καταστάσεις δυνατού φρεναρίσματος προσθέτουμε και το σύστημα Dynamic Brake Light που προειδοποιεί τα επερχόμενα οχήματα αναβοσβήνοντας τα φλας.

P90524542 highRes the new bmw r 1300 g

Η BMW δεν παρασύρθηκε στη νέα μόδα των τροχών 21 ιντσών με σαμπρέλες και διατηρεί την ίδια λογική με τα προηγούμενα GS της. Οι διαστάσεις των ζαντών δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό, καθώς στη βασική έκδοση και στην Triple Black έχουμε χυτές αλουμινένιες, ενώ οι Trophy και Option 719 Tramuntana φορούν ακτινωτές ζάντες με αλουμινένια στεφάνια.

Και στις δύο περιπτώσεις οι τροχοί δέχονται ελαστικά άνευ αεροθάλαμο (tubeless), ενώ υπάρχει ως έξτρα επιλογή το ζεύγος Enduro χυτών ζαντών που έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν τις χωμάτινες κακουχίες και δηλώνουν 1.8 κιλά ελαφρύτερες από τις ακτινωτές.

Μια ακόμη μεγάλη είδηση για τη νέα BMW R1300GS είναι η χρήση ραντάρ μπροστά και πίσω, με τα οποία εξυπηρετούνται τα συστήματα Active Cruise Control, Front Collision Warning και Lane Change Warning. H τριάδα αυτή εντάσσεται στη σουίτα Riding Assistant και αποτελεί προαιρετικό εξοπλισμό.

P90520734 highRes the new bmw r 1300 g

Το πρώτο είναι φυσικά ένα αυτομάτως προσαρμοζόμενο Cruise Control που ελέγχει την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και αυξομειώνει την ταχύτητα καταλλήλως, όπως το έχουμε ήδη γνωρίσει σε άλλες μοτοσυκλέτες της BMW, όπως η R18.

Το Front Collision Warning είναι ένα σύστημα που ευχόμαστε να μη δει κανείς ποτέ σε λειτουργία και πρακτικά επεμβαίνει όταν διαγνώνει μέσω του ραντάρ επικείμενη πρόσκρουση με μπροστινό εμπόδιο και επενεργεί στα φρένα της μοτοσυκλέτας για αποφύγει το μοιραίο ή έστω να μειώσει την ταχύτητα κρούσης και κατά συνέπεια τη ζημιά σε άνθρωπο και μηχανή.

Τέλος το Lane Change Warning είναι μια γνωστή εφαρμογή που ελέγχει τα τυφλά σημεία πίσω και ειδοποιεί στους καθρέπτες της μοτοσυκλέτας με κίτρινη προειδοποιητική ένδειξη όταν υπάρχει όχημα στη λωρίδα που θέλουμε να μεταφερθούμε.

Αφήνουμε για το τέλος ένα σημείο αιχμής της νέας R1300GS, τον νέο προβολέα που αλλάζει μια παράδοση διπλών ασύμμετρων προβολέων που διέτρεξε τις τρεις τελευταίες γενιές GS: 1150, 1200 και 1250.

bmw r1300gs light

Οι Γερμανοί εξόπλισαν τη νέα γενιά με έναν τεχνολογικά προηγμένο προβολέα που υπόσχεται ανεπανάληπτη φωτεινότητα, χρησιμοποιώντας δύο LED φώτα, ένα για πορεία κι ένα δυνατό, ενώ περικυκλώνεται από LED φώτα ημέρας που σχηματίζουν ένα μεγάλο Χ γύρω του.

Προφανώς κι εδώ υπάρχει μια έξτρα επιλογή, η Headlight Pro, η οποία επενδύει το μπροστινό φανάρι με δυνατότητες στροφής, δηλαδή στρίβει προς την ίδια κατεύθυνση με τη μοτοσυκλέτα για να φωτίσει το εσωτερικό της στροφής. Επιπλέον διαθέτει ειδικό σύστημα για να διατηρεί τον ορίζοντά του επίπεδο ανεξαρτήτως της κλίσης της μοτοσυκλέτας, εξασφαλίζοντας βέλτιστη ορατότητα στη νυκτερινή οδήγηση σε στροφές.

Μπορεί μάλιστα να εξοπλιστεί με μερικά ακόμη έξτρα κόλπα. Το Welcome φως ανάβει τα πάντα - προβολέα, πίσω φανάρι και όποια έξτρα φως έχει προστεθεί - για λίγο μόλις ενεργοποιηθεί η μοτοσυκλέτα και σταδιακά μειώνουν την έντασή τους μέχρι να εκκινήσει ο κινητήρας.

Το Goodbye φως διατηρεί για λίγο τα σώματα σε λειτουργία μετά το κλείσιμο του κεντρικού διακόπτη σβήνοντας σταδιακά και προοδευτικά.

Τέλος η λειτουργία Follow Me Home ενεργοποιείται με τον διακόπτη των μεγάλων φώτων όταν ο κινητήρας έχει σβήσει και η μοτοσυκλέτα έχει απενεργοποιηθεί, φωτίζοντας με τον μπροστινό προβολέα για λίγο χρόνο ώστε να φτάσουμε άνετα από το σημείο στάθμευσης ως την πόρτα του προορισμού.

P90521465 highRes the new bmw r 1300 g

Οι γνωστές και απαραίτητες πρακτικότητες που περιμένει κανείς από τη BMW R1300GS είναι παρούσες, κάποιες στο βασικό πακέτο και αρκετές ως έξτρα.

Στον βασικό εξοπλισμό έχουμε το σύστημα Hill Start Control που διευκολύνει το ξεκίνημα σε ανηφόρα, Dynamic Cruise Control (εφόσον υπάρχει ραντάρ), μπαταρία λιθίου με σύστημα ελέγχου Battery Guard που ελέγχεται μέσω της εφαρμογής BMW Motorrad App, ειδικό ντουλαπάκι φόρτισης τηλεφώνου με ενσωματωμένη USB και επιπλέον παροχή 12V, οθόνη TFT 6.5 ιντσών με συνδεσιμότητα, keyless χειρισμό (κεντρικός διακόπτης, κλείδωμα τιμονιού και τάπα βενζίνης) και θερμαινόμενα γκριπ.

Στη βάση του ο βασικός εξοπλισμός της R1300GS είναι πλουσιότερος από αυτόν της προκατόχου του, καθώς έχει ενσωματώσει αρκετά στοιχεία που ως τώρα ήταν προαιρετικά, όπως τα θερμαινόμενα γκριπ, το Full Integral ABS Pro, η μπαταρία οξειδίου του λιθίου (LiO), οι χούφτες με ενσωματωμένα LED φλας και το cruise control (απόντος του Riding Asistant).

P90520820 highRes the new bmw r 1300 g

Με το νέο R1300GS η BMW είχε να ξεπεράσει ένα γνωστό πρόβλημα: πώς βελτιώνεις ένα best seller χωρίς να χαλάσεις την πετυχημένη συνταγή. Όπως φαίνεται, οι Γερμανοί κατάφεραν να ισορροπήσουν στο αντιφατικό καθήκον τους να τα αλλάξουν όλα χωρίς να αλλάξει τίποτε.

Διατηρώντας τα βασικά δομικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν κάθε GS της σειράς R, η BMW επικεντρώθηκε στο να ενισχύσει την απόδοσή της χωρίς να προσπαθήσει να τρυπήσει ταβάνια, γνωρίζοντας πολύ καλά πως και με 136 άλογα για 247 κιλά που είχε μια χαρά διέπρεπε στις αγορές, έχοντας την κεκτημένη ταχύτητα της φήμης και της ιστορίας της να εξασφαλίζει μια θέση ψηλά στις πωλήσεις των adventure.

Η νέα R1300GS δεν είναι απλώς η ισχυρότερη στην ιστορία της BMW, αλλά έχει πάρει μια στροφή προς την αθλητικότερη συμπεριφορά, υποσχόμενη να μας εντυπωσιάσει με την άφθονη ροπή της παντού και με το μικρότερο βάρος της, επανασχεδιασμένη ως και στην τελευταία βίδα με στόχο να κάνει ό,τι έκανε ως τώρα ακόμη καλύτερα, απολαυστικότερα και ασφαλέστερα.

Η εμπορική στρατηγική που κρύβει πίσω της φανερώνει μια πλουσιότερη βασική έκδοση που δε δείχνει "γυμνή" από εξοπλισμό, ακολουθώντας ωστόσο πιστά την παραδοσιακή λογική της BMW: τα περισσότερα ποθητά στοιχεία είναι έξτρα: ραντάρ, ηλεκτρονικές αναρτήσεις, riding modes Pro, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενος ανεμοθώρακας και τόσα άλλα αξεσουάρ και βοηθήματα για να τη φέρεις στα μέτρα που επιθυμείς, ανεβάζοντας μοιραία και την τιμή αρκετά ψηλότερα.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

ΜΟΝΤEΛΟ

R 1250 GS

R 1300 GS

ΚΙΝΗΤHΡΑΣ

 

 

Τύπος

Τετράχρονος, υγρόψυκτος, δικύλινδρος boxer, 2 ΕΕΚ ShiftCam, 8 βαλβίδες

Κυβισμός (κ.εκ.)

1,254

1,300

Ισχύς (hp/rpm)

136 / 7,750

145 / 7,750

Ροπή (kgm/rpm)

14.6 / 6,250

15.2 / 6,500

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

102.5 x 76

106.5 x 73

Σχέση συμπίεσης

12.5:1

13.3:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Λίπανση

Υγρό κάρτερ

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος υδραυλικός με σύστημα anti-hopping

Μετάδοση

6 σχέσεων με άξονα

ΠΛΑIΣΙΟ

 

 

Τύπος

Ατσάλινο σωληνωτό με τον κινητήρα ως δομικό στοιχείο του

Αλουμινένιο σωληνωτό με τον κινητήρα ως δομικό στοιχείο του

Κάστερ (°)

25.7

26.2

Ίχνος (mm)

100.6

112

Μεταξόνιο (mm)

1,514

1,518

Ύψος σέλας (mm

850-870

850

Μήκος (mm)

2,207

2,212

Πλάτος (mm)

952.5

1,000

Ύψος (mm)

1,430

Δ.Α.

Βάρος (kg)

249 (υγρό)

237 (υγρό)

Ρεζερβουάρ (l)

19.7

19

ΑΝΑΡΤHΣΕΙΣ

 

 

Μπροστά

BMW Motorrad Telelever / διαδρομή 190 mm

BMW Motorrad EVO Telelever / διαδρομή 190 mm (προαιρετικά DSA)

Πίσω

BMW Motorrad Paralever / διαδρομή 200 mm / προφόρτιση ελατηρίου (προαιρετικά Dynamic ESA)

BMW Motorrad EVO Paralever / διαδρομή 200 mm / προφόρτιση ελατηρίου (προαιρετικά DSA)

ΤΡΟΧΟI

 

 

Μπροστά

120/70-19 (ζάντα 3.00 x 19")

Πίσω

170/60-17 (ζάντα 4.50 x 17")

ΦΡEΝΑ

 

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι διαμέτρου 305 mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS Pro

Δύο δίσκοι διαμέτρου 310 mm με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad Fully Integral ABS Pro

Πίσω

Δίσκος διαμέτρου 276 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, BMW Motorrad Integral ABS Pro

Δίσκος διαμέτρου 285 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, BMW Motorrad Fully Integral ABS Pro

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024 19:47

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon