.
Κατηγορία TEXNIKA
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 08:13

E-Clutch - Η νέα τεχνολογία στις μοτοσυκλέτες, με τις λέξεις της Honda

Η Honda δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με τη νέα τεχνολογία Honda E-Clutch που προορίζεται για τις μοτοσυκλέτες της. [Δελτίο Τύπου]

Πρόκειται για το πρώτο στον κόσμο αυτόματο σύστημα ελέγχου συμπλέκτη για μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων μοτοσικλέτας πολλαπλών σχέσεων που επιτρέπει την ομαλή εκκίνηση από στάση, την αλλαγή ταχυτήτων και την ακινητοποίηση χωρίς να απαιτείται από τον αναβάτη να χειρίζεται τη μανέτα του συμπλέκτη.

Το Honda E-Clutch χρησιμοποιεί τεχνολογία ηλεκτρονικού ελέγχου για να παρέχει στιγμιαίο, απόλυτο έλεγχο του συμπλέκτη για βέλτιστη απόδοση σε καταστάσεις όπου η κινητήρια δύναμη αλλάζει, όπως η εκκίνηση, η αλλαγή ταχύτητας και το σταμάτημα. Ο συμπλέκτης μπορεί επίσης να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο όπως μια κανονική χειροκίνητη μοτοσυκλέτα, χρησιμοποιώντας τη μανέτα του συμπλέκτη.
Με τις συμβατικές μοτοσυκλέτες με μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, ο αναβάτης πρέπει να πιέσει την μανέτα του συμπλέκτη για να ξεκινήσει να κινείται, να αλλάξει σχέσεις και να σταματήσει. Το E-Clutch αυτοματοποιεί τη λειτουργία αυτή για την εκκίνηση, αλλαγή σχέσεων και ακινητοποίηση. Ο αναβάτης μπορεί επίσης να χειριστεί τη μανέτα του συμπλέκτη ανά πάσα στιγμή, με τον ίδιο τρόπο όπως σε ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.

Για να καλύψει ένα ευρύ φάσμα απαιτήσεων του αναβάτη, το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει όπως σε μια κανονική μοτοσικλέτα με χειροκίνητο κιβώτιο από τη μανέτα, ακόμη και όταν ο συμπλέκτης ελέγχεται ηλεκτρονικά. Αυτό επιτρέπει τη χρήση του συστήματος από περισσότερους αναβάτες με διαφορετική εμπειρία και δεξιότητες, οι οποίοι μπορούν να επικεντρωθούν στην οδηγική απόλαυση με μεγαλύτερη άνεση.

Καθώς το ελαφρύ και συμπαγές σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς σημαντικές αλλαγές στις υπάρχουσες διατάξεις κινητήρα, η Honda σκοπεύει να εφαρμόσει το Honda E-Clutch στα μοντέλα των FUN μοτοσυκλετών της με την πάροδο του χρόνου.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2023 08:57

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon