.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 15:34

Τεχνική ανάλυση - Suzuki V-Strom 800 2024

Η Suzuki παρουσίασε το αναλυτικό υλικό της νέας έκδοσης V-Strom 800 και εξερευνούμε σε τί διαφέρει από την υπάρχουσα V-Strom 800 DE.

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η ύπαρξη μιας δεύτερης εκδοχής για το 2024 δίπλα στη V-Strom 800 DΕ, η άφιξη της οποίας δεν αποτελεί έκπληξη καθώς η Suzuki ουσιαστικά επαλαμβάνει την ίδια οικογενειακή δομή που έχει δημιουργήσει από πέρυσι στο δίδυμο των μεγάλων V-Strom 1050, σκέτο και DE.

Εδώ λοιπόν η Suzuki απαντά και στο ερώτημα που τέθηκε για το όνομα του νέου μοντέλου, το οποίο δεν είναι ούτε SE ούτε RE όπως φαντάστηκαν αρκετά ευρωπαϊκά μέσα, αλλά σκέτο V-Strom 800 όπως και στα 1050, με την έκδοση DE (Dual Explorer) να αναλαμβάνει τον πιο χωμάτινο ρόλο. Η νέα Suzuki V-Strom 800 έρχεται να προσφέρει μια πιο ασφάλτινη εναλλακτική στη DE, με αλλαγές στοχευμένες σε λίγο διαφορετική χρήση.

DL800RQM4 action 86

Ο σκληρός πυρήνας της μοτοσυκλέτας δεν αλλάζει, καθώς πλαίσιο και κινητήρας είναι ίδια μεταξύ των δύο εκδόσεων, ωστόσο οι Ιάπωνες σχεδίασαν το νέο μοντέλο με αρκετές διαφορές στον εξοπλισμό του.

Η πρώτη διαφορά είναι και η πιο οφθαλμοφανής: οι τροχοί. Σ' αυτήν την πιο sport touring εφαρμογή η Suzuki φόρεσε στο V-Strom 800 χυτές αλουμινένιες επτάμπρατσες ζάντες που δέχονται tubeless λάστιχα, τα οποία εν προκειμένω προμηθεύει η Dunlop.

DL800RQM4 QVP diagonal

Όπως μας λέει στο σχετικό κείμενο που συνοδεύει το νέο V-Strom 800, η Dunlop εξέλιξε ειδικά για τη μοτοσυκλέτα αυτή τα D614, τα οποία εδώ φορούν τις κλασικές διαστάσεις της κατηγορίας, 110/80-19 και 150/70-17 μπροστά και πίσω αντιστοίχως.

Για να φτιάξει μια μοτοσυκλέτα καλύτερη στην καθημερινή χρήση και, κυρίως, στον ασφάλτινο τουρισμό, η Suzuki άλλαξε και τις αναρτήσεις, καθώς το πιρούνι Showa SFF-BP (Split Function Fork – Big Piston) είναι κοντύτερο συγκριτικά με τη V-Strom 800 DE, με διαδρομή που έχει μειωθεί από 220 σε 150 mm, όπως ακριβώς και στο αμορτισέρ Showa πίσω.

DL800RQM4 front suspension 2

Παράλληλα, στη νέα έκδοση οι αναρτήσεις έρχονται με λιγότερες ρυθμίσεις, καθώς το πιρούνι διαθέτει μόνο προφόρτιση ελατηρίων και το αμορτισέρ προφόρτιση και απόσβεση επαναφοράς – αντί των πλήρως ρυθμιζόμενων αναρτήσεων του DE. Ευχάριστο είναι πως διατηρείται ο απομακρυσμένος μηχανισμός της προφόρτισης πίσω, προσφέροντας πρακτικότητα σε ένα σημείο που σε πολλές μοτοσυκλέτες της αγοράς πρακτικά ακυρώνει τη δυνατότητα ρύθμισης όταν δεις πού είναι χωμένο το παξιμάδι που πρέπει να πιάσεις με το γαντζόκλειδο.

Οι αλλαγές αυτές μεταβάλλουν και τη γεωμετρία της μοτοσυκλέτας, καθώς πλέον έχουμε μικρότερο μεταξόνιο 1,515mm (1,570 στη DE) μικρότερη γωνία κάστερ 26 μοιρών (28 στη DE) και μεγαλύτερο ίχνος 124mm (114 στη DE).

Οι διαστάσεις της μοτοσυκλέτας προκύπτουν ως εξής: 2,255 x 905 x 1,355 mm (Μήκος x Πλάτος x Ύψος) έναντι 2,345 x 975 x 1,310 στην έκδοση DE.

DL800RQM4 YKY top

Αλλαγές έχουμε και στα φρένα, με το V-Strom 800 να δείχνει εδώ κερδισμένο σε σχέση με το DE, καθώς η Suzuki αλλάζει τις συμβατικές διπίστονες δαγκάνες της Nissin με ακτινικές τετραπίστονες της ίδιας εταιρείας στους ίδιους δίσκους 310 mm.

Οι παραπάνω κινήσεις φωτογραφίζουν τη λογική του νέου μοντέλου, στο οποίο η κίνηση εκτός δρόμου δεν αποκλείεται από το μενού, απλώς ψαλιδίζονται τα περιθώρια για πιο απαιτητική χρήση στο χώμα προς όφελος ασφαλτοστρωμένης άνεσης και ακριβέστερης οδηγικής συμπεριφοράς στον δρόμο.

DL800RQM4 strip 1

Το επόμενο πεδίο που ξεχωρίζει το νέο V-Strom 800 από το DE δεν είναι και τόσο οφθαλμοφανές, μα οπωσδήποτε θα κάνει αισθητή διαφορά καθώς αφορά στην εργονομία της θέσης οδήγησης.

Η Suzuki έχει κάνει μια σειρά αλλαγών με στόχο να προσαρμόσει τη θέση του αναβάτη σε νέα δεδομένα που προβλέπουν περισσότερη ώρα στη σέλα και λιγότερο χρόνο όρθιας οδήγησης.

Το τρίγωνο εργονομίας αλλάζει σε όλες του τις ακμές, καθώς έχει μεταβληθεί η θέση τόσο του τιμονιού όσο και της σέλας και των μαρσπιέ αναβάτη.

riding triangle

Το τιμόνι της έκδοσης αυτής είναι στενότερο κατά 15mm, τοποθετημένο 13mm πιο χαμηλά και 23mm πιο μπροστά, δηλαδή λίγο πιο μακριά από τον αναβάτη.

Παράλληλα τα μαρσπιέ μετακινήθηκαν 7mm πιο ψηλά και 14mm πιο πίσω, ενώ και η σέλα κατεβαίνει 30 mm χαμηλότερα, στα 825mm, με τις κοντύτερες αναρτήσεις.

DL800RQM4 screen

Στην πιο τουριστάδικη αυτή θέση η Suzuki προσθέτει το στοιχείο που οφθαλμοφανώς έλειπε από το 800 DE, έναν ψηλότερο και πλατύτερο ανεμοθώρακα, ο οποίος ρυθμίζεται σε τρεις θέσεις ύψους με διαφορά 15mm από τη μια στην επόμενη – απαιτώντας ωστόσο εργαλεία για να λυθούν τέσσερεις βίδες Άλεν ώστε να γίνει αυτό.

Όπως είπαμε και στην αρχή, ο κινητήρας δεν εμφανίζει διαφορές μεταξύ των δύο V-Strom 800, με τον δικύλινδρο σε σειρά να αποδίδει κάτι παραπάνω από 83 hp στις 8,500 rpm και 8 kgm στις 6,800 rpm. Το βασικό πακέτο ηλεκτρονικής υποστήριξης δεν αλλάζει, με quick shifter δύο δρόμων (up/down), τρεις power modes για τον κινητήρα, easy start system, low rpm assist, traction control ρυθμιζόμενο σε τρία επίπεδα ευαισθησίας με επιπλέον επιλογή απενεργοποίησης, καθώς και ABS που ρυθμίζεται σε δύο επίπεδα επεμβατικότητας.

Αυτά που έχουν αφαιρεθεί από το νέο V-Strom 800 είναι δύο στοιχεία που απευθύνονται αποκλειστικά στη χωμάτινη χρήση: η δυνατότητα απενεργοποίησης του ABS και η G επιλογή του TC για off-road χρήση.

DL800RQM4 instrument cluster 1

Επίσης έχει αφαιρεθεί προστατευτικός εξοπλισμός που είναι πιο απαραίτητος εκτός δρόμου, όπως η ποδιά κινητήρα, οι χούφτες τιμονιού και η σίτα ψυγείου. Τα στοιχεία αυτά πιθανότατα μπορούν να φορεθούν εκ των υστέρων από την προαιρετική λίστα αξεσουάρ της Suzuki από όποιον επιθυμεί, αλλά δεν περιλαμβάνονται στο βασικό πακέτο της νέας V-Strom 800.

Αυτές οι αλλαγές προφανώς έχουν συνέπειες στη ζυγαριά και μάλιστα ευεργετικές για το νέο μοντέλο που κατηφορίζει από τα 230 υγρά κιλά του V-Strom 800 DE στα 223, φορώντας το ίδιο 20λιτρο ρεζερβουάρ καυσίμου και στις δύο εκδόσεις.

Επίσης αναμένεται να έχουν επίπτωση και στην τελική τιμή της νέας V-Strom 800, η οποία εκτιμάται πως θα είναι φτηνότερη από τη DE, το πόσο όμως δεν είναι ακόμη γνωστό.

DL800RQM4 accessories diagonal 2

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε εν αναμονή ενημέρωσης από την ελληνική αντιπροσωπεία της Suzuki για τις καυτές πληροφορίες: πόσο και πότε, δηλαδή τιμή και διαθεσιμότητα.

Το βέβαιο είναι πως η νέα έκδοση θα διατεθεί σε τρία χρώματα, πράσινο ματ, μπλε και μαύρο, συνοδευόμενη από μια μεγάλη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 16:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon