.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 06:58

Ducati Superquadro Mono – Τι υπάρχει εντός του νέου κινητήρα

Οι λεπτομέρειες του νέου κινητήρα της Ducati είναι εδώ, με την εταιρεία από το Borgo Panigale να αναλύει τον Superquadro Mono στα εξ ων συνετέθη.

Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο νέο κινητήρα των Ιταλών, με τους ανθρώπους της Ducati να εξηγούν τι συμβαίνει εντός του νέου Superquadro Mono.

Το έμβολο διαμέτρου 116 χλστ. Αποτελεί… ρεκόρ για μονοκύλινδρο κινητήρα παραγωγής. Αγωνιστικής προέλευσης, χαρακτηρίζεται από μια διάταξη "box in box" όπως τα έμβολα του Panigale V4 R, δηλαδή με βάση διπλού δοκού για να συνδυάζει ακαμψία και αντίσταση μειώνοντας τις επιφάνειες ώθησης με απώτερο σκοπό τον περιορισμό της τριβής. Για τον ίδιο λόγο, ο πείρος του εμβόλου είναι εξοπλισμένος με επιφανειακή επίστρωση από Diamond Like Carbon (DLC), την ίδια επεξεργασία που χρησιμοποιήθηκε για το περίβλημα του εμβόλου του Panigale V4 R. Ο λόγος συμπίεσης είναι ίσος με 13,1:1.

Όπως και στον κινητήρα Desmosedici MotoGP, οι βραχίονες του συστήματος Desmodromic διαθέτουν επίσης επιφανειακή επίστρωση DLC (Diamond Like Carbon) για μείωση της τριβής και αύξηση της αντοχής στην κόπωση του μετάλλου. Η διανομή ελέγχεται μέσω ενός μικτού, «αθόρυβου» συστήματος γραναζιών/αλυσίδων.

superquadromono4.jpg

Η τροφοδοσία καυσίμου ανατίθεται σε ένα σώμα πεταλούδας ωοειδούς διατομής, διαμέτρου 62 χλστ., με μπεκ ψεκασμού κάτω από το γκάζι που ελέγχεται από ένα σύστημα ride-by-wire που προσφέρει τρεις διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας (υψηλή, μεσαία, χαμηλή) για προσαρμογή της παράδοσης ισχύος του κινητήρα σε διαφορετικές καταστάσεις οδήγησης.

Οι χυτοί στροφαλοθάλαμοι του κινητήρα ενσωματώνουν το χιτώνιο νερού γύρω από τον κύλινδρο, κατασκευασμένοι όπως στο 1299 Superleggera από αλουμίνιο και όχι χάλυβα, με πλεονεκτήματα όσον αφορά το βάρος και την ψύξη λόγω της λεπτότητας των τοιχωμάτων. Αυτή η λύση επιτρέπει επίσης την στερέωση της κεφαλής απευθείας στον στροφαλοθάλαμο, αποκτώντας έναν πολύ πιο συμπαγή κινητήρα με τη παραπάνω ακαμψία λόγω της δομής του. Ο συμπλέκτης, ο εναλλάκτης και τα καλύμματα κεφαλής κατασκευάζονται με χύτευση κράματος μαγνησίου και πάλι για να μειωθεί το βάρος του κινητήρα στο ελάχιστο, ενώ παράλληλα εγγυώνται υψηλή μηχανική αντίσταση.

Ο στροφαλοφόρος άξονας είναι ασύμμετρος και τοποθετείται σε διαφοροποιημένα κύρια έδρανα για να συγκρατεί το βάρος. Η εξισορρόπηση του κινητήρα είναι εγγυημένη από την παρουσία δύο αντίθετων αξόνων ζυγοστάθμισης (ένας εμπρός και ένας πίσω) που είναι τοποθετημένοι σε ρουλεμάν στο εσωτερικό του στροφαλοθαλάμου και ελέγχονται από γρανάζια. Οι αντίστροφοι άξονες ελέγχουν επίσης τις αντλίες νερού και λαδιού.

superquadromono1.jpg

Η διάταξη των δύο αντίθετων αξόνων, τοποθετημένων στο πλάι του στροφαλοφόρου άξονα, επιτρέπει στις δυνάμεις αδράνειας πρώτης τάξης να εξισορροπούνται πλήρως χωρίς να εισάγονται περαιτέρω ανεπιθύμητες δυνάμεις ή ροπές. Χάρη σε αυτή τη λύση, ο κινητήρας μπορεί να λειτουργεί σε πολύ υψηλές ταχύτητες, ενώ διατηρεί ένα επίπεδο κραδασμών συγκρίσιμο με ένα δικύλινδρο V 90° κινητήρα.

Ο Superquadro Mono λιπαίνεται από δυο αντλίες, μία παροχής που εξασφαλίζει αποτελεσματική λίπανση του κινητήρα και μία ανάκτησης, που βρίσκεται στο διαμέρισμα της μπιέλας και παίρνει το λάδι από τα πλαϊνά διαμερίσματα του εναλλάκτη και των καλυμμάτων του συμπλέκτη για να μειώσει τις απώλειες τριβής του λιπαντικού με τα κινούμενα μέρη. Αυτή η αντλία, μαζί με μια βαλβίδα τοποθετημένη στο λεγόμενο κύκλωμα «blow-by», φέρνει το διαμέρισμα του στροφαλοφόρου άξονα σε πίεση όπως στους αγωνιστικούς κινητήρες, προκειμένου να μειωθεί η αντίσταση των κινούμενων μερών και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ροή του λιπαντικού λαδιού σε οποιεσδήποτε συνθήκες χρήσης του κινητήρα.

Η μετάδοση βασίζεται σε ένα κιβώτιο έξι σχέσεων με αγωνιστικές σχέσεις που προέρχονται από την εμπειρία που αποκτήθηκε με το Panigale V4. Η πρώτη ταχύτητα είναι στην πραγματικότητα μακριά για να επιτρέπει τη χρήση της σε αργές στροφές, εκμεταλλευόμενη τη μέγιστη διαθέσιμη ώθηση. Ο συμπλέκτης βρίσκεται σε «λουτρό λαδιού» με προοδευτικό υδραυλικό έλεγχο, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μειωμένο φορτίο μοχλού και έχει σχεδιαστεί ειδικά για να προσφέρει εύκολη και «διαισθητική» συμπεριφορά πέδησης, με μέγιστη δυνατότητα διαμόρφωσης κατά την απελευθέρωση και στη διαχείριση πέδησης του κινητήρα για διευκόλυνση της ολίσθησης κατά την είσοδο στη γωνία.

superquadromono2.jpg

Ακόμα, το κιβώτιο ταχυτήτων μπορεί να εξοπλιστεί με το Ducati Quick Shift (DQS) για εύκολα και γρήγορα ανεβοκατεβάσματα ταχυτήτων. Σε αυτήν του την εφαρμογή, το DQS βασίζεται σε έναν μαγνητικό αισθητήρα και όχι στην παραδοσιακή κυψέλη φορτίου για τη βελτίωση της ακρίβειας και της αξιοπιστίας.

Ο Superquadro Mono θα εξοπλίσει τη μοτοσυκλέτα που θα πρωταγωνιστήσει στο 5ο επεισόδιο της Ducati World Première 2024 «Live. Play. Ride». Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στις 17.00 στο Ducati.com και στο κανάλι της Ducati στο YouTube. Ναι, μιλάμε πιθανότατα για το νέο, «μικρό» Hypermotard.

Κύρια τεχνικά στοιχεία του Superquadro Mono

• Μονοκύλινδρος κινητήρας 659 κ.εκ
• Διάμετρος x διαδρομή 116 x 62,4 χλστ.
• Αναλογία συμπίεσης 13,1:1
• Μέγιστη ισχύς 57 kW (77,5 ίπποι) στις 9.750 σ.α.λ. – 84,5 ίπποι στις 9.500 σ.α.λ. με την αγωνιστική εξάτμιση της Termignoni
• Μέγιστη ροπή 63 Nm (6,4 κιλά) στις 8.050 σ.α.λ. – 6,8 κιλά με την αγωνιστική εξάτμιση της Termignoni
• Κύλινδρος αλουμινίου
• Euro 5+
• Δεσμοδρομικό σύστημα βαλβίδων με διπλό εκκεντροφόρο, 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, βαλβίδες εισαγωγής τιτανίου 46,8 χλστ. και βαλβίδες εξαγωγής 38,2 χλστ..
• Ασύμμετρος στροφαλοφόρος άξονας τοποθετημένος σε κύρια έδρανα διαφοροποιημένης διαμέτρου
• Διπλός αντιάξονας εξισορρόπησης με λειτουργία ελέγχου των αντλιών νερού και λαδιού
• Υγρός πολύδισκος συμπλέκτης, σερβοκίνητος και με λειτουργία περιορισμένης ολίσθησης
• Ημίξηρη λίπανση κάρτερ με αντλία παροχής και αντλία ανάκτησης
• Τροφοδοσία καυσίμου μέσω σώματος πεταλούδας ωοειδούς διατομής με διάμετρο 62 χλστ.
• Εξατάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων με δυνατότητα τοποθέτησης του Ducati Quick Shift (DQS) Up & Down
• Αλλαγή λαδιών στα 15.000 χλμ
• Έλεγχος και ενδεχόμενη ρύθμιση βαλβίδων στα 30.000 χλμ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2023 07:18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon