.
Κατηγορία ΝΕΑ ΚΟΣΜΟΥ
Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2023 21:27

Ducati Superquadro Mono – Νέος μονοκύλινδρος κινητήρας!

30 χρόνια μετά το Supermono 550, η Ducati επιστρέφει στην παραγωγή ενός μονοκύλινδρου κινητήρα. Και το όνομα αυτού, Superquadro Mono.

Ο εν λόγω μονοκύλινδρος κινητήρας βασίζεται σε αυτόν του Panigale 1299, δηλαδή τον Superquadro των 1285 κ.εκ, που αντιπροσωπεύει τη μέγιστη εξέλιξη των δικύλινδρων κινητήρων της Ducati. Το Superquadro Mono κληρονομεί όχι μόνο το έμβολο διαμέτρου 116 χλστ. από τον κινητήρα του Panigale, καθώς και το σχήμα του θαλάμου καύσης, τις βαλβίδες εισαγωγής τιτανίου διαμέτρου 46,8 χλστ., τις βαλβίδες εξαγωγής από χάλυβα 38,2 χλστ. αλλά και το δεσμοδρομικό σύστημα.

Το όνομα Superquadro προέρχεται όπως λένε οι Ιταλοί «από την ακραία αναλογία μεταξύ διαμέτρου και διαδρομής που επιτρέπει, χάρη στην πολύ μικρή διαδρομή, να φτάσουμε σε ταχύτητες περιστροφής όμοιες με τους αγωνιστικούς κινητήρες». Στο Superquadro Mono αυτή η αναλογία είναι ίση με 1,86 και είναι η πιο ακραία στην κατηγορία χάρη σε μια διαδρομή μόλις 62,4 χλστ. Η διάμετρος ρεκόρ των 116 χλστ. επιτρέπει την υιοθέτηση βαλβίδων μεγάλης διαμέτρου προς όφελος της απόδοσης, κάτι που ωστόσο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το σύστημα Desmo. Αυτό το σύστημα, το οποίο η Ducati χρησιμοποιεί επίσης στις μοτοσυκλέτες MotoGP, επιτρέπει να ξεπεραστούν τα όρια που επιβάλλονται από τα ελατήρια βαλβίδων, επιτρέποντας ακραίους ρυθμούς λειτουργείας των βαλβίδων. Με αυτόν τον τρόπο, το δεσμοδρομικό σύστημα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην απόδοση όσο και στη δυνατότητα επίτευξης πολύ υψηλών ταχυτήτων περιστροφής του κινητήρα.

superquadromono2.jpg

Χάρη σε αυτές τις λύσεις, ο Superquadro Mono των 659 κ.εκ. αποδίδει μέγιστη ισχύ 77,5 ίππων στις 9.750 σ.α.λ. και μπορεί να φτάσει τις 10.250 σ.α.λ., τιμές που δεν είχαν επιτευχθεί ποτέ πριν από έναν μονοκύλινδρο κινητήρα δρόμου. Η ροπή, της οποίας η μέγιστη τιμή είναι 6,4 κιλά στις 8.000 σ.α.λ., κατανέμεται με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο, με αποτέλεσμα τη γραμμική και εκμεταλλεύσιμη απόδοση ισχύος – κατά τα λεγόμενα πάντα των ανθρώπων της Ducati. Όλα αυτά με σεβασμό των ορίων του Euro 5. Στην αγωνιστική διαμόρφωση του με την εξάτμιση της Termignoni, ο Superquadro Mono μπορεί να φτάσει την απίστευτη μέγιστη τιμή ισχύος των 84,5 ίππων στις 9.500 σ.α.λ.

Τέλος, ο Superquadro Mono θα χρησιμοποιηθεί και σε μοτοσυκλέτες για κατόχους άδειας Α2 σε έκδοση και πιθανότατα θα τον δούμε να κάνει πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου και εντός του νέου Hypermotard.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Νίκος Τσαμάνδουρας

Γεννήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της τελευταίας καλή δεκαετίας - εκείνης του ’90.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ευελπιστεί να συνδέσει κάποτε το αντικείμενο σπουδών του με το μεταπτυχιακό του πάνω στα Βιοκαύσιμα και τις Καθαρές Μορφές Ενέργειας.

Ταυτόχρονα, δεν ξέφυγε ποτέ από τους δυο τροχούς, αποτελώντας από το 2012 συντάκτης στα Cretadrive.gr, Bikeit.gr, MotoandRider.gr, Motorsite.gr, Zougla.gr και Newsauto.gr.

Ευτυχώς δεν υπήρξε αγωνιστικό ταλέντο και έτσι μπόρεσε ξένοιαστα να οδηγεί, να φωτογραφίζει, να σχεδιάζει και να γράφει για μοτοσυκλέτες.

Τέλος, κάμποσα βιογραφικά μετά, του φαίνεται ακόμα αστείο να γράφει για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο. Ποιος ξέρει;  Ίσως σοβαρευτεί στο μέλλον.

Νίκος Τσαμάνδουρας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023 17:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon