.
Κατηγορία TEXNIKA
Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 16:33

Τεχνική ανάλυση – Triumph Tiger 900 2020 – Ο νέος τρικύλινδρος κινητήρας

Πώς βελτιώνεται ένας άριστος κινητήρας; Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, λέει η λαϊκή σοφία και η Triumph το αποδεικνύει στην πράξη.

Αφού παρουσιάσαμε όλες τις τεχνικές αλλαγές που έχει ενσωματώσει η Triumph στη νέα, τέταρτη γενιά Tiger 900, επικεντρώνουμε στον κινητήρα, ο οποίος έχει αλλάξει ριζικά για το 2020.

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των προδιαγραφών Euro 5 ήταν γνωστή χρόνια τώρα, γεγονός που επέτρεψε στους κατασκευαστές να κάνουν κανονικά τον προγραμματισμό τους σε βάθος χρόνου. Πολλές μοτοσυκλέτες που βγήκαν στον αστερισμό των Euro 4 πρέπει να είχαν σχεδιαστεί με πρόβλεψη και για την επόμενη μέρα, έτσι σε αρκετές περιπτώσεις αρκούσε ένα κούρδισμα του κινητήρα στα νέα δεδομένα. Για κάποιους κατασκευαστές ωστόσο η μετάβαση προσέφερε μια ευκαιρία για εκτενέστερη ανανέωση και στην πράξη αρκετά μοντέλα εμφανίστηκαν με μεγαλύτερους κινητήρες, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να ισορροπήσουν τα όσα ενδεχομένως έχασαν από τις αυστηρότερες Euro 5 με αύξηση κυβισμού – βλέπε BMW F 900, Honda Africa Twin 1100, Yamaha T-Max 560.

tiger 900 gt pro detail 20MY AZ4I0333 AB 1

Όλα νέα

Όσο για την Triumph και τη νέα φαμίλια των Tiger 900, η απόφαση ήταν να χαράξει έναν νέο δρόμο, αλλάζοντας τη μοτοσυκλέτα της εκ βάθρων, παρότι πέρασαν μόλις δύο χρόνια από την τελευταία ανανέωση.

Ο κινητήρας τους διατήρησε τη βασική του λογική, δηλαδή εξακολουθεί τρικύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος με 2 ΕΕΚ και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο. Όπως δηλώνει και το όνομά του, πλέον μεγάλωσε και έφτασε στα 888 cc, κάτι που υλοποιήθηκε με τη χρήση φαρδύτερων εμβόλων με διάμετρο 78 mm (από 74.05) και την ίδια διαδρομή 61.9 mm.

Αυτό όμως είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα, αυτό που φαίνεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά και εξηγεί πώς το 800 έγινε 900. Μέσα από τα κάρτερ του κινητήρα ωστόσο έχει συμβεί μια μικρή κοσμογονία.

900 engine
Κινητήρας Tiger 900

800 engine

Κινητήρας Tiger 800

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

 

- Νέος στρόφαλος T-Plane Triple

- Νέα πιστόνια και μπιέλες

- Νέοι εκκεντροφόροι

- Αναθεωρημένη σειρά ανάφλεξης κυλίνδρων 1-3-2 (αντί για 1-2-3 στην προηγούμενη μορφή του)

- Νέα χιτώνια αλουμινίου με επίστρωση Nicasil

- Νέο φιλτροκούτι που προσφέρει ευκολότερη πρόσβαση στο φίλτρο αέρα

- Slip & Assist συμπλέκτης

- Νέος αντικραδασμικός άξονας

- Επανασχεδιασμένη εισαγωγή αέρα

- Αναθεωρημένο πάχος τοιχωμάτων κυλίνδρων

- Νέα ελαιολεκάνη με μικρότερο όγκο λαδιού (και μεγαλύτερη απόσταση από έδαφος)

- Ελαφριά πλαϊνά καπάκια κινητήρα από μαγνήσιο

- Quickshifter δύο δρόμων (up & down) στις εκδόσεις Pro

Όλες αυτές οι εσωτερικές αλλαγές έγιναν με στόχο ο κινητήρας, όχι απλώς να ικανοποιήσει τις Euro 5 χωρίς να χάσει δύναμη, αλλά και για να βελτιωθεί η λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα.

900 crank pistons

Στρόφαλος T-Plane Triple

Στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκεται ο νέος στρόφαλος T-Plane Triple, ο οποίος προκύπτει από τον κεντρικό επανασχεδιασμό του κινητήρα με βάση τη νέα σειρά ανάφλεξης των κυλίνδρων.

Τα βασικά οφέλη από αυτή την αλλαγή, όπως τα περιγράφει η Triumph, είναι τα εξής:

- Βελτιωμένος χαρακτήρας και αποδοτικότερη εύρεση πρόσφυσης στις χαμηλές στροφές κινητήρα

- Βελτιωμένη αίσθηση εκτός δρόμου

- Καλύτερη σύνδεση αναβάτη (αίσθηση) με πίσω τροχό

- Ραφιναρισμένη απόδοση στον δρόμο

- Φρέσκος, χαρακτηριστικός ήχος

- Απόδοση δικύλινδρου χαμηλά, τρικύλινδρη διάρκεια ψηλά

tiger900 crank
Στρόφαλος Tiger 900

tiger800 crank
Στρόφαλος Tiger 800

Γεωμετρία στην πράξη

Στην ουσία, όλες οι αλλαγές που σχεδίασε η Triumph είχαν ως στόχο να προσδώσουν έναν αέρα ωριμότητας στις ασφάλτινες επιδόσεις της μοτοσυκλέτας – που ήταν ήδη εξαιρετικές στα προηγούμενα μοντέλα – αλλά και να διευρύνει τις χωμάτινες ικανότητές της.

Έτσι ο φρεσκαρισμένος κινητήρας περιστράφηκε κατά 6.8 μοίρες προς τα μπροστά και μετακινήθηκε 42 χιλιοστά χαμηλότερα. Τελικώς αυτή η μετατόπιση είχε ως αποτέλεσμα να έρθει το κέντρο βάρους της μοτοσυκλέτας 40 mm πιο μπροστά και 20 mm χαμηλότερα, γεγονός που στα χαρτιά βελτιώνει την οδηγική της συμπεριφορά.

Συνολικά ο κινητήρας αδυνάτισε κατά 2.5 κιλά, γεγονός που οφείλεται και σε μια σειρά άλλων αλλαγών, όπως τα νέα πλαϊνά καπάκια του που είναι κατασκευασμένα από μαγνήσιο, αλλά και η αντικατάσταση του ενός μεγάλου ψυγείου από δύο μικρότερα. Εκτός του ότι ως εξαρτήματα είναι αθροιστικά ελαφρύτερα, απαιτούν λιγότερο ψυκτικό υγρό για αποδοτικότερη ψύξη.

Ο μικρότερος όγκος των δύο ψυγείων και η ελαστικότητα που αυτά επιτρέπουν στην τοποθέτησή τους συνέβαλλαν στο να βρεθεί χώρος για να αλλάξει η θέση του κινητήρα όπως περιγράψαμε προηγουμένως.

CW2L0446

Δυναμολόγιο

Κοιτώντας κάποιος τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου Tiger 900 θα μπορούσε απλοϊκά να σκεφτεί πως έκανε η Triumph έναν σκασμό αλλαγές και πάλι τα ίδια άλογα βγάζει. Αυτό όμως δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα της πραγματικότητας.

Όντως η μέγιστη ιπποδύναμη του νέου κινητήρα δεν εμφανίζεται να έχει αλλάξει δραματικά, αποδίδοντας 95 hp, όμως αυτό το σημείο μέγιστης ισχύος έχει κατέβει 8,750 rpm, ενώ στην προηγούμενη μορφή του κορύφωνε στις 9,500.

Και δεν είναι μόνο αυτό, καθώς στις μεσαίες σημειώνουμε μια αύξηση της τάξης του 12% σε αποδιδόμενη ισχύ. Χρειάζεται πραγματικά να εξηγήσει κανείς γιατί αυτό είναι ωφέλιμο σε μια μοτοσυκλέτα που θα χρησιμοποιηθεί στον δρόμο (πόλη και ταξίδι) και στο χώμα;

power

Κι αν η ισχύς εμφανίζεται απαράλλαχτη σε απόλυτα νούμερα, στη ροπή σημειώνουμε μια αύξηση που ξεπερνά το 10% σε απόλυτη τιμή. Όπως συμβαίνει με την ισχύ, έτσι και η ροπή κορυφώνεται νωρίτερα, στις 7,250 rpm αντί για τις 8,050 του προηγούμενου κινητήρα, ενώ σε όλο το εύρος λειτουργίας του κινητήρα έχουμε περισσότερη ροπή στον τροχό – 9% κέρδος στις μεσαίες λέει η Triumph.

ropi

Όλα αυτά σημαίνουν ελαστικότητα, γραμμικότερη απόδοση, ευκολία στην οδήγηση, αλλά και οικονομία καυσίμου – θεωρητικά τουλάχιστον, γιατί στην πράξη θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ώσπου να έρθει η μοτοσυκλέτα για το πλήρες τεστ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 16:55

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon