.
Κατηγορία TEXNIKA
Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 14:28

Τεχνική ανάλυση - Triumph Tiger 900 2020

Τέταρτη γενιά, πιο περιπετειώδης από ποτέ.

Η Triumph παρουσίασε το πρώτο Tiger 800 της σύγχρονης εποχής το 2010, παρουσιάζοντας έναν κινητήρα που προερχόταν μεν από την αντίστοιχη σειρά των τρικύλινδρων 675, αλλά δεν ήταν απλά μια εφαρμογή σε άλλη μοτοσυκλέτα.

Οι Άγγλοι άλλαξαν ριζικά τον κινητήρα τους, ανεβάζοντάς τον στα 800 κυβικά με αύξηση της διαδρομής των εμβόλων, κάτι που μεταφράστηκε μεν σε άφθονη δουλειά και αλλαγές σε σχεδόν τα μισά μέρη του κινητήρα, αλλά αυτός είναι ο ιδανικός δρόμος για να πάρεις ένα ασφάλτινο μοτέρ που διέπρεπε στα Street Triple και να το κάνεις όπως πρέπει για μια Adventure.

Tiger 900 Concept Sketch

Αυτή η αφοσίωση στη νέα της σειρά μοντέλων διατήρησε τη δυναμική και στις επόμενες ανανεώσεις του Tiger 800 τα 2014 και 2018, προσθέτοντας εξοπλισμό και διευρύνοντας τις επιλογές με πληθώρα εκδόσεων που εξασφάλιζε πως ο καθένας θα μπορούσε να βρει ακριβώς εκείνη την εκδοχή που ταιριάζει με τις οδηγικές του ανάγκες, αλλά και στις αντοχές της τσέπης του.

Η τέταρτη γενιά εμφανίστηκε φέτος, ακριβώς πάνω στην επέτειο συμπλήρωσης μιας δεκαετίας για το μοντέλο, παρέα με την είσοδό μας στην εποχή των προδιαγραφών Euro 5. Η Triumph, για μιαν ακόμη φορά, δεν έκανε εκπτώσεις στην εξέλιξή του. Έχοντας κατασκευάσει πάνω από 85,000 Tiger 800 στην πορεία του ως τώρα, τα άλλαξε όλα δημιουργώντας ένα πρακτικά ολοκαίνουργιο Tiger.

Οι αλλαγές που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση προχωρούν πολύ βαθύτερα και ευρύτερα από απλά μια εμφανισιακή ανανέωση και προσαρμογή στις νέες προδιαγραφές. Ας δούμε τι αλλάζει και πώς στα τεχνικά σημεία της μοτοσυκλέτας.

900exploded

Κινητήρας

Εν αρχή ήταν η μονάδα ισχύος. Ο νέος κινητήρας παραμένει τρικύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος με 2 ΕΕΚ και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, ενώ πλέον μετρά 888 κυβικά εκατοστά.

Τα επιπλέον κυβικά του προέκυψαν από φαρδύτερα έμβολα, διατηρώντας τη διαδρομή τους στα 61.9 mm και διευρύνοντας τη διάμετρό τους από τα 74.05 στα 78 mm.

Από πλευράς απόδοσης δεν σημειώνεται κάποια θεαματική διαφορά, μάλιστα η μέγιστη ισχύς είναι ονομαστικά σχεδόν ίδια στα 95 άλογα (94 απέδιδε το προηγούμενο Tiger 800), αλλά υπάρχει εξαρχής μια ειδοποιός διαφορά: η μέγιστη τιμή παράγεται τώρα στις 8,750 rpm, αρκετά πιο χαμηλά από τις 9,500 του προηγούμενου μοντέλου.

Η δε ροπή του αυξήθηκε από τα 8 kg.m στα 8.9 και επίσης μεγιστοποιείται χαμηλότερα, στις 7,250 rpm πλέον, από τις 8,050 στο απερχόμενο μοντέλο. Αυτό μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξης του 10%, αλλά πιο σημαντικό κρίνεται το γεγονός πως αυτή αποδίδεται πιο χαμηλά, άρα ο κινητήρας ήδη φαντάζει πιο γεμάτος, πιο ελαστικός, πιο ροπάτος. - η Triumph λέει πως στις μεσαίες έχει πλέον 9% περισσότερη ροπή.

CW2L0442

Παράλληλα, στον νέο τρικύλινδρο οι Άγγλοι άλλαξαν και τη σειρά ανάφλεξης των κυλίνδρων. Ως τώρα αυτή ακολουθούσε τη σειρά 1-2-3, ενώ τώρα οι κύλινδροι περνούν από τη φάση της καύσης με σειρά 1-3-2.

Αυτό κατά την Triumph εξυπηρετεί την ακριβέστερη και πιο άμεση απόκριση στο γκάζι, δίνοντας καλύτερη επιτάχυνση (κορυφαία στην κατηγορία της, μας λέει η εταιρεία στο press kit) και πιο γεμάτο ήχο, ενώ προσφέρει και στην εύρεση πρόσφυσης.

Επιπλέον, ο κινητήρας έχει αποκτήσει λίγο μικρότερες διαστάσεις, χάρη κυρίως στη ρηχότερη ελαιολεκάνη στο κάτω μέρος των κάρτερ, καθώς και νέο κύκλωμα ψύξης για να ικανοποιήσει τις αυστηρότερες προδιαγραφές. Αυτή η αλλαγή έχει κι άλλα οφέλη, καθώς η αντικατάσταση του ενός μεγάλου ψυγείου με δύο μικρότερα επέτρεψε στο κέντρο βάρους να έρθει 40 mm πιο μπροστά και 20 πιο χαμηλά.

Ο κινητήρας αυτός παρέχεται και σε έκδοση Α2, με απόδοση περιορισμένη στους 47 νόμιμους ίππους. Αυτό γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, καθώς αλλάζει η κλιμάκωση της γκαζιέρας (ride-by-wire) και η κεντρική διαχείριση του κινητήρα. Αυτό σημαίνει πως η επαναφορά στην κανονική του απόδοση (όταν λ.χ. ο ιδιοκτήτης του αποκτήσει το δίπλωμα κατηγορίας Α) μπορεί να γίνει εύκολα σε ένα εξουσιοδοτημένο σημείο Triumph χωρίς να απαιτούνται επεμβάσεις ή αλλαγές σε εξαρτήματα, αλλά μόνο “ξεκλείδωμα” στα ηλεκτρονικά του.

tiger 900 rally pro detail 20MY AZ4I0675 AB 1

Πλαίσιο - Αναρτήσεις - Φρένα

Έχοντας ως στόχο να διευρύνει της χωμάτινες ικανότητες της μοτοσυκλέτας, η Triumph σχεδίασε ένα ολοκαίνουργιο πλαίσιο που κατ΄ αρχήν είναι 5 κιλά ελαφρύτερο του προκατόχου του.

Παραμένει ατσάλινο χωροδικτύωμα, όπως πριν, αλλά πλέον διαθέτει αφαιρούμενο αλουμινένιο υποπλαίσιο και αφαιρούμενα μαρσπιέ, αλλαγές που θα χαροποιήσουν πρωτίστως τους πιο “χωματερούς” πελάτες των Tiger.

Η στόχευση στο χώμα γίνεται εμφανής στην ύπαρξη των δύο εκδόσεων Rally και Rally Pro, στις οποίες η Triumph χαρίζει 21 ιντσών μπροστινό τροχό, ενώ οι GT/GT Pro και η βασική έκδοση επιμένουν στις 19 – πίσω όλες φορούν τον ίδιο 17άρη τροχό.

CW2L0424

Ειδικά για τις εκδόσεις Rally, έχουμε πλέον και διαφορετικές αναρτήσεις. Οι εκδόσεις με χυτές ζάντες φορούν ένα πιρούνι και αμορτισέρ Marzocchi με διαδρομές 180 mm μπροστά και 170 πίσω, ενώ για τις πιο χωματερές προτιμήθηκε ένα δίδυμο της Showa με τις ανάλογα ψηλότερες διαδρομές των 240 mm μπροστά και 230 πίσω.

Μια ακόμη αλλαγή εντοπίζεται στα φρένα, καθώς η Triumph επέλεξε να ψωνίσει από κοσμηματοπωλείο και δη το νέο κόσμημα αναφοράς της Brembo, τις νέες monobloc δαγκάνες Stylema. Αυτές δαγκάνουν νέους, μεγαλύτερους δίσκους 320 mm, από 305 στο απερχόμενο μοντέλο, και συνεργάζονται με μια νέα ακτινική τρόμπα.

Αποκλειστικά για την έκδοση GT Pro προσθέτει κι ένα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο πίσω αμορτισέρ που επιτρέπει την προσαρμογή της σε 9 στάδια υδραυλικών αποσβέσεων και 4 στάδια προφόρτισης ελατηρίου. Πρόκειται για μια τουριστική ευκολία προορισμένη στο να κάνει τη ζωή εύκολη στον αναβάτη, καθώς μπορεί να κουρδίσει το αμορτισέρ ανάλογα με τον φόρτο και τον τρόπο οδήγησης απλούστατα από την άνεση της ψηφιακής του οθόνης.

Τέλος, αξίζει μια αναφορά στη δυνατότητα παραγγελίας των εκδόσεων GT με χαμηλότερη θέση οδήγησης. Το ενδιαφέρον εδώ δεν έχει να κάνει με την ύπαρξή της, αλλά στο ότι η δημιουργία της δεν περιορίζεται στη σέλα καθαυτή. Η έκδοση LRH (Low Ride Height) έχει και χαμηλότερες αναρτήσεις με διαδρομές 140 mm (αντί για 180/170 μπρος/πίσω) και τις ανάλογα προσαρμοσμένες ρυθμίσεις και στο σετάρισμά τους, συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρονικής πίσω ανάρτησης του GT Pro.

tiger 900 rally pro detail 20MY AZ4I0783 AB 1

Ηλεκτρονικά

Έχει αρχίσει πλέον να γίνεται συνήθεια: στα περισσότερα press kits των τελευταίων ετών το μεγαλύτερο κομμάτι σε έκταση είναι αυτό που περιγράφει τα ηλεκτρονικά συστήματα της μοτοσυκλέτας.

Η αρχή εδώ γίνεται με μια νέα έγχρωμη οθόνη TFT με διαγώνιο 7 ιντσών με ειδική επίστρωση για να μειώνει τις αντανακλάσεις και να διαβάζει καθαρότερα. Ρυθμίζεται σε 4 διαφορετικά γραφικά για να ικανοποιήσει κάθε γούστο και φυσικά συνδέεται μέσω Bluetooth με την εφαρμογή My Triumph app, φέρνοντας στην οθόνη της μοτοσυκλέτας πληροφορίες όπως κλήσεις, μουσική, πλοήγηση και έλεγχος της κάμερας GoPro, καθώς και το καινοτόμο σύστημα εντοπισμού θέσης what3words για πρώτη φορά εφαρμοσμένο εργοστασιακά σε μοτοσυκλέτα.

Το κιτ συνδεσιμότητας, δηλαδή η μονάδα Bluetooth, είναι στον βασικό εξοπλισμό των εκδόσεων Pro, ενώ στη βασικής και στις απλές GT και Rally αγοράζεται ως έξτρα.

Η μοτοσυκλέτα εξοπλίζεται με ένα νέο πακέτο Cornering ABS και Traction Control, ενώ διαθέτει έως έξι Riding Modes ανάλογα με την έκδοση:

Tiger 900 – Rain, Road
Tiger 900 GT / Rally – Rain, Road, Sport, Off-Road
Tiger 900 GT Pro - Rain, Road, Sport, Off-Road και Rider (επιλογές του αναβάτη)
Tiger 900 Rally Pro - Rain, Road, Sport, Off-Road, Rider, Off-Road Pro

Μάλιστα οι Off-Road και Off-Road Pro modes (όπου υπάρχουν) συνοδεύονται από ένα ιδιαίτερα χρήσιμο σύστημα anti-stall. Αυτό ουσιαστικά ανεβάζει τις στροφές του κινητήρα στο ρελαντί ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακούσιου σβησίματος του κινητήρα. Το σύστημα αυτό, όπως φανερώνει και η ενσωμάτωσή του στις χωμάτινες Riding Modes μας δείχνει και τη στόχευσή του: ευκολία και ασφάλεια στην εκτός δρόμου οδήγηση, όπου δε θες να σου σβήσει καθώς προσπαθείς να περάσεις από ένα δύσβατο σημείο με ελάχιστη ταχύτητα.

tiger 900 gt pro detail 20MY AZ4I0403 AB 1

Ακόμη, στο πληρέστατο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο του νέου Tiger έχουμε όλα τα φώτα με τεχνολογία LED και μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τα φώτα ημέρας, DRL (Daytime Running Lights).

Προσθέτουμε στο μενού παροχή φόρτισης USB, φωτιζόμενα χειριστήρια στο τιμόνι και Cruise Control για όλες τις εκδόσεις εκτός της βασικής.

Ειδικά δε για τις δύο Pro (GT και Rally) επαυξάνουμε με σύστημα υποβοήθησης Triumph Shift Assist στον συμπλέκτη, Quickshifter δύο δρόμων, δηλαδή τόσο στο ανέβασμα όσο και στο κατέβασμα σχέσης, LED προβολείς ομίχλης, θερμαινόμενη σέλα, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (TPMS).

Όπως βλέπουμε, από πλευράς εξοπλισμού δύσκολα θα βρει κάποιος κάτι που να λείπει. Ακόμη κι αν αυτό συμβεί, ωστόσο, διατίθεται μια λίστα με πάνω από 65 έξτρα κομμάτια εξοπλισμού που θα ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

 GH27707

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 14:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon