.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 15:04

Τεχνική Ανάλυση - Yamaha MT-125 2020

Το Yamaha MT-125 ανανεώθηκε δραστικά για το 2020, δεχόμενο όλες τις αλλαγές που είχαμε δει πρώτα στο YZF-R125 του 2019, ενώ περαιτέρω απέκτησε νέα εμφάνιση και προβολέα με 3 φωτιστικά σώματα. Κάπως έτσι, χτυπάει κορυφή στην πολύ ανταγωνιστική, high-tech και ακριβή υποκατηγορία των premium μοτοσυκλετών Α1.

Αν η Yamaha έπαιξε συντηρητικά με τα YZF-R3 και MT-03, διατηρώντας την τιμή τους σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, δεν έπραξε το ίδιο και με τα YZF-R125 και MT-125 τα οποία ήταν premium και ακριβά το 2019, και παρέμειναν το ίδιο premium και ακριβά και για το 2020.

Πριν όμως πιάσουμε να αναλύσουμε το τεχνολογικό διαμάντι που ακούει στο όνομα ΜΤ-125, ας δούμε πρώτα τον πελάτη στον οποίο απευθύνεται με αυτό η Yamaha.

yamaha mt125 2020 parousiasi 1

Σύμφωνα με τα δεδομένα της παρουσίασης που έγινε στη Μάλαγα της Ισπανίας, ο πυρήνας των πελατών του ΜΤ-125 είναι 16-20 ετών και κυρίως αγόρια / άντρες. Παθιασμένοι με τη μοτοσυκλέτα, επιθυμούν να δείχνουν cool πάνω σε αυτή και τους αρέσει το 125 τους να θυμίζει μεγάλη μοτοσυκλέτα σε design.

Η Yamaha παραδέχεται πως είναι δύσκολο να πλησιάσει και να κάνει το νεανικό κοινό του ΜΤ-125 να ενδιαφερθεί για μια μοτοσυκλέτα, κι έτσι χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσέγγιση.

Η προσέγγιση της όσον αφορά στο προωθητικό βίντεο του MT-125, δείχνει έναν πιτσιρικά να παίζει ένα video-game με μοτοσυκλέτες, όπου αφού επιλέγει τον χαρακτήρα του και τη μοτοσυκλέτα που θα οδηγεί, στη συνέχεια ξεκινά να παίζει, οδηγώντας μέσα σε μια πόλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, η πραγματικότητα με τη φαντασία ενώνονται εις σάρκα μία, ο πιτσιρικάς βρίσκεται όντως να οδηγεί το νέο MT-125, βγάζει έκπληκτος το κράνος, βλέπει δίπλα του μια όμορφη πιτσιρίκα να οδηγεί το άλλο ΜΤ, βλέπει κι έναν ακόμα τύπο που μάλλον θα τους κρατάει το φανάρι, χαμογελούν ο ένας στον άλλον και φεύγουν να συνεχίσουν την οδήγηση στον πραγματικό αυτή τη φορά κόσμο.

Το παραπάνω βίντεο έχει τα θεματάκια του (κλισέ χαρακτήρες, ήχος από YZF-R1 και όχι από ΜΤ-125, και πιθανώς υπερβολική σκοτεινιά), παρόλα αυτά αποτελεί μια διαφορετική προσπάθεια προσέγγισης μιας νέας γενιάς που περισσότερο τη βρίσκει με τις οθόνες και τα gadget παρά με τη μοτοσυκλέτα και την οδήγηση.

Εκτενείς οι αλλαγές

yamaha mt125 2020 malaga spain bikeit 12

Προχωρώντας στις αλλαγές που δέχθηκε το ΜΤ-125 δεύτερης γενιάς για το 2020, να θυμίσουμε πως το πρώτο είχε παρουσιαστεί το 2014, διέθετε streetfighter εμφάνιση, Deltabox πλαίσιο και κορυφαία περιφερειακά, με αντίστοιχα υψηλή τιμή.

Για να βελτιώσει τη συνταγή η Yamaha, προίκισε το νέο ΜΤ-125 με σύγχρονο, ακόμα πιο επιθετικό design, του χάρισε τις αναβαθμίσεις ουσίας του YZF-R125 του 2019 (κινητήρας με μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων, νέο Deltabox πλαίσιο, κ.α.) και του άλλαξε τη θέση οδήγησης, τοποθετώντας πολύ πιο μπροστά τον αναβάτη για μια ακραία επιθετική / supermoto θέση οδήγησης για απόλυτο έλεγχο.

Όσον αφορά στο design της μοτοσυκλέτας, βλέπουμε πως η περιοχή του ρεζερβουάρ είναι κοντύτερη και πιο δυναμική στο νέο μοντέλο, ενώ αντίστοιχα κοντύτερη και πιο μαζεμένη είναι η ουρά.

Τα παραπάνω είχαν στόχο την μεγαλύτερη φόρτιση του μπροστινού τροχού από τον αναβάτη, την καλύτερη ισορροπία, την συγκέντρωση μαζών και την βελτιωμένη στάση του συνεπιβάτη.

yamaha mt125 2020 malaga spain bikeit 24

Το νέο design συνοδεύεται από τον προβολέα που είδαμε και στο MT-03, με τα 3 LED φωτιστικά σώματα, 2 οριζόντια θέσης / DRL και τη μικρή / μεγάλη σκάλα φώτων στο τρίτο και στρογγυλό φωτιστικό σώμα που βρίσκεται κάτω από τα άλλα δύο.

yamaha mt125 2020 parousiasi 5

Η διαφορά από μπροστά είναι χαοτική, πολύ πιο επιθετική στο νέο μοντέλο, αλλά και πιο φαρδιά με τους νέους, μεγαλύτερους αεραγωγούς και το νέο πλατύτερο ρεζερβουάρ, θυμίζοντας έτσι μεγαλύτερη μοτοσυκλέτα.

Πολλές είναι οι ποιοτικές νέες λεπτομέρειες στις οποίες μπορεί να σταθεί κανείς, όπως τα αλουμινένια μαρσπιέ, τα σφυρήλατα ποδωστήρια, ο κεντρικός διακόπτης στο ρεζερβουάρ αντί για το τιμόνι, το αλουμινένιο τιμόνι μεταβλητής διατομής, η όμορφη νέα πλάκα τιμονιού, το μεταλλικό logo MT στα πλαϊνά, η αλουμινένια τάπα του ρεζερβουάρ που διαθέτει μεντεσέ, ενώ παραμένουν ίδιες οι ζάντες με τα 10 μπράτσα.

Μια μεγάλη αλλαγή είναι η νέα LCD οθόνη οργάνων, που αντικαθιστά την περίεργη LCD οθόνη του προηγούμενου μοντέλου, που ήταν χωρισμένη στα 3.

yamaha mt125 2020 malaga spain bikeit 14

Η νέα οθόνη έχει μαύρο φόντο και λευκές ενδείξεις, ενώ δυστυχώς δεν είναι έγχρωμη TFT, όπως στο ΚΤΜ Duke 12.

Οι ενδείξεις της οθόνης περιλαμβάνουν κοντέρ, στροφόμετρο με μπάρες, δείκτη καυσίμου με μπάρες, δείκτη ταχύτητας κιβωτίου, ρολόι, 2 μερικούς κι έναν ολικό χιλιομετρητή, κατανάλωση καυσίμου, μέση ταχύτητα ταξιδιού, ένδειξη λειτουργίας VVA, shift light, μηνύματα καλωσορίσματος και αποχαιρετισμού τα οποία μπορεί να αλλάξει ο αναβάτης, κ.α.

yamaha mt125 2020 malaga spain bikeit 19

Για να αλλάξει ενδείξεις τώρα ο αναβάτης, δεν χρειάζεται να βγάλει τα χέρια του από το τιμόνι, καθώς στο πίσω μέρος του αριστερού διακόπτη υπάρχει ένα κουμπί για ακριβώς αυτή τη λειτουργία!

Μικρή ένσταση έχουμε στη φωτεινότητα της οθόνης, καθώς αν ο ήλιος είναι μπροστά σας και φοράτε κράνος με φιμέ ζελατίνα, οι ενδείξεις στην οθόνη είναι αρκετά δυσδιάκριτες.

Επιπλέον, θα θέλαμε να δούμε και κάποια θύρα USB για φόρτιση μικροσυσκευών, και γιατί όχι και συνδεσιμότητα των οργάνων με το smartphone του αναβάτη, για υπηρεσίες διαδικτύου, GPS και τηλεφωνίας.

Κινητήρας

yamaha mt125 2020 malaga spain bikeit 16

Η Α1 κατηγορία έχει αυστηρό όριο μέγιστης ιπποδύναμης τους 14,75 ίππους (ακριβέστερα τα 11 kW), κι έτσι με καθορισμένο το ανώτατο όριο ίππων, η Yamaha έβαλε στόχο να γεμίσει την καμπύλη του ΜΤ-125.

Για να το κάνει αυτό, εφοδίασε τη μοτοσυκλέτα με τον κινητήρα του YZF-R125 του 2019, κινητήρα που έχει ως Unique Sales Point στην κατηγορία τον μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων.

yamaha mt125 2020 parousiasi 8

Έτσι, το ΜΤ-125 δουλεύει με διαφορετικό προφίλ εκκεντροφόρου (low-lift) έως τις 7.400, όπου αλλάζει σε high-lift, με τη βοήθεια μιας μεταλλικής ράβδου που σπρώχνει έναν πείρο, συνδέει τα κοκοράκια που έχουν αναλάβει την κίνηση των βαλβίδων στις ψηλές στροφές, και αλλάζει πρόσωπο στον κινητήρα.

Αποτέλεσμα; Καλύτερες επιταχύνσεις, δυνατή και γραμμική καμπύλη ροπής, ομαλή μετάδοση με λιγότερες απαιτήσεις σε αλλαγές ταχυτήτων κιβωτίου, και υψηλότερη τελική ταχύτητα.

Κατά τη διάρκεια της στατικής παρουσίασης, οι άνθρωποι της Yamaha μας είπαν πως επέλεξαν το πέρασμα από το ένα προφίλ εκκεντροφόρου στο άλλο να είναι όσο το δυνατόν ομαλότερο, δίχως να υπάρχει ξέσπασμα.

Και όταν οδηγήσαμε το ΜΤ-125, είδαμε πως ο αναβάτης όντως δεν αντιλαμβάνεται το πέρασμα από το ένα στο άλλο προφίλ, παρά μόνο από το γεγονός πως ανάβει η λυχνία VVA.

Αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν αν η Yamaha είχε επιλέξει να υπάρχει μικρό ξέσπασμα ψηλά, στην αλλαγή. Θα θύμιζε άραγε τις κλασικές δίχρονες εποχές;

yamaha mt125 2020 parousiasi 9

Ο νέος μονοκύλινδρος τετράχρονος υγρόψυκτος και ψεκαστός κινητήρας με 1ΕΕΚ και 124 κ.εκ. διαθέτει μεγαλύτερο σώμα ψεκασμού από τον προηγούμενο, από τα 28 στα 30 mm, νέο φιλτροκούτι με σχεδόν διπλάσιο όγκο (από 2.9 στα 5 λίτρα), βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής μεγαλύτερης διαμέτρου κατά 1 mm, και οβάλ θύρα εισαγωγής.

Επιπλέον, ο θάλαμος καύσης είναι πιο μαζεμένος σε διαστάσεις, ενώ το πιστόνι, η μπιέλα και ο στρόφαλος έχουν αντιτριβική επίστρωση YRCELL.

Το άριστο στροφάρισμα του κινητήρα οδήγησε τη Yamaha να επιλέξει πιο κοντή σχέση μετάδοσης, στο 14x52 αντί για 14x48, ενώ νέα είναι η εξάτμιση με έμφαση στη βελτίωση του ήχου. Να σας πούμε την αλήθεια, και μετά την ακουστική εμπειρία που είχαμε και κατά την οδήγηση, λόγω Euro κανονισμών, ότι και να κάνει ο κατασκευαστής, οι μοτοσυκλέτες Α1 δεν πρόκειται να ακούγονται ποτέ σαν... 600άρια, εκτός κι αν αλλάξετε τελικό / σύστημα εξάτμισης.

Σημειώστε πως το ΜΤ-125 έρχεται πλέον με συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση (κάτι που δεν έχει το ΜΤ-03), για πουπουλένιο τράβηγμα και για αποτροπή μπλοκαρίσματος του πίσω τροχού στα κατεβάσματα.

yamaha mt125 2020 parousiasi 10

Τέλος, το ΜΤ-125 του 2020 έχει ένα θερμοστάτη που όταν η μοτοσυκλέτα είναι κρύα δεν αφήνει το ψυκτικό να επιστρέψει στο ψυγείο, ενώ μόλις ο κινητήρας ζεσταθεί, ανοίγει το κύκλωμα. Με αυτό τον τρόπο η Yamaha αναφέρει πως το ζέσταμα είναι ταχύτατο, ενώ η αποδοτικότητα της ψύξης είναι καλύτερη. Σημειώστε πως το ψυγείο είναι κατά 26% μικρότερο / ελαφρύτερο από το προηγούμενο.

Τα επίσημα νούμερα απόδοσης του νέου κινητήρα είναι 14,75 hp / 10.000 rpm (1.000 rpm ψηλότερα από πριν) και 1.16 Kgm / 8.000 rpm.

Να πούμε πως η Yamaha αναφέρει πως ο νέος κινητήρας προσφέρει βελτιωμένη οικονομία καυσίμου κατά 5%.

Πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα

yamaha mt125 2020 parousiasi 11

Το νέο ατσάλινο Deltabox πλαίσιο είναι ίδιο με του YZF-R125, ενώ συνεργάζεται με ένα όμορφο αλουμινένιο ψαλίδι ασύμμετρης σχεδίασης που είναι κοντύτερο από πριν.

Η σύνδεση των παραπάνω είναι πιο άκαμπτη από προηγουμένως, ενώ νέα είναι η γεωμετρία σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.

Τα παραπάνω δημιουργούν ένα ΜΤ-125 που δίνει στον αναβάτη ελαφρύτερη αίσθηση, με μεγαλύτερη σταθερότητα, και βελτιωμένη ακρίβεια.

yamaha mt125 2020 malaga spain bikeit 11

Όσον αφορά στις αναρτήσεις, μπροστά έχουμε ένα ανάποδο πιρούνι 41 mm της Kayaba, με διαδρομή τροχού 130 mm και πίσω ένα μονό αμορτισέρ της ίδιας εταιρείας, με διαδρομή τροχού 114 mm.

Το κοντό υποπλαίσιο έχει σχεδιαστεί ειδικά για το ΜΤ-125, ενώ το συνολικό βάρος της μοτοσυκλέτας βρίσκεται στα 140 γεμάτα κιλά.

yamaha mt125 2020 malaga spain bikeit 22

Στα φρένα, η μοτοσυκλέτα φέρει έναν δίσκο 292 mm μπροστά με τετραπίστονη ακτινική δαγκάνα (No name), και πίσω έναν ακόμα δίσκο 220 mm με δαγκάνα ενός εμβόλου. Το ΜΤ-125 έρχεται με ABS στον στάνταρ εξοπλισμό, όμως αυτό δυστυχώς ούτε απενεργοποιείται, ούτε έχει Supermoto mode.

Στα ελαστικά έχουμε τα πολύ καλά Michelin Pilot Street, ενώ ελαφρώς φαρδύτερο είναι το πίσω ελαστικό, στα 140/70-17 αντί για τα 130 που ήταν προηγουμένως.

yamaha mt125 2020 parousiasi 12

Νέα τώρα είναι η θέση οδήγησης, με φαρδύτερο τιμόνι 741 αντί 680 mm πιο κοντά στον αναβάτη που κάθεται πιο μπροστά και έχει πιο μπροστά και τα μαρσπιέ, για βελτιωμένη πληροφόρηση και πιο φυσική sport στάση. Με αυτό τον τρόπο φορτίζεται περισσότερο ο μπροστινός τροχός, ενώ ο αναβάτης έχει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Το ρεζερβουάρ των 10 λίτρων είναι άριστα σχεδιασμένο για να φωλιάζουν οι μηροί του αναβάτη στις εσοχές του, ενώ προσφέρει πολύ καλό κράτημα, όταν σφίξεις τα πόδια σου γύρω του.

Νέα είναι η σέλα, με πολύ καλή σφιχτή αίσθηση που δεν κουράζει, ενώ το ύψος της βρίσκεται στα 810 mm.

Sport Pack

yamaha mt125 2020 sportpack static.jpg 2

Όπως και με το MT-03 του 2020, έτσι και με το MT-125, η Yamaha παρέχει ένα πακέτο επιλεγμένων αξεσουάρ με το όνομα sport Pack, πακέτο που αποτελείται από tail-tidy, διαφορετικά LED φλας, μανιτάρια κινητήρα, κοντή φιμέ ζελατίνα, tankpad, και τελικό εξάτμισης Akrapovic.

Χρώματα

yamaha mt125 2020 parousiasi 6

Το Yamaha MT-125 του 2020 διατίθεται σε Ice Fluo, Icon Blue και Midnight Black, με τιμή στην Ελλάδα που βρίσκεται στα 4.790 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο MT-125 2020
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 4.790
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, τετραβάλβιδος, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 124
Συμπίεση (:1) 11,2
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52x58.6
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Σύστημα εξαγωγής Μία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Μηχανικός
Κιβώτιο ταχυτήτων 6 σχέσεων
Μετάδοση Αλυσίδα
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο Deltabox, 2 δοκών
Κάστερ (°) 26
Ίχνος (mm) 95
Πλάτος  (mm) 800
Μεταξόνιο (mm) 1.325
Ύψος (mm) 1.065
Ύψος σέλας (mm) 810
Απόσταση εδάφους (mm) 140
Βάρος γεμάτο (kg) 140
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 10 / Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι KYB διαμέτρου 41 mm / διαδρομή 130 mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ KYB με διαδρομή 114 mm
   
Ελαστικά  
μπροστά 110/80-17
Πίσω 140/70-17
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 298mm / ακτινική δαγκάνα 4 εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 14.75 / 10.000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 1.16 / 8.000 
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 15:29

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon