.
Κατηγορία TEXNIKA
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 14:05

Continental: Τεχνολογίες Matrix στην CES 2017

 

Νοημοσύνη σμήνους, βιομετρικά στοιχεία, ραντάρ Lidar, κ.α.

 

Η Continental αποκάλυψε τις νέες τεχνολογίες που θα δείξει στην έκθεση τεχνολογίας CES 2017, μέσα στις οποίες ξεχωρίζει το σύστημα νοημοσύνης σμήνους για μοτοσυκλέτες, αλλά και η αναγνώριση οδηγών αυτοκινήτου μέσω βιομετρικών στοιχείων, η ενσωμάτωση ραντάρ Lidar σε αυτοκίνητο, κ.α.

Οι περισσότερες τεχνολογίες αφορούν στο αυτοκίνητο, αν και θα μπορούσαμε να τις δούμε να μεταπηδούν και στη μοτοσυκλέτα αργότερα, καθώς οι δύο χώροι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Ετοιμαστείτε να τις δείτε στο περίπτερο της Continental στην CES 2017, 5-8 Ιανουαρίου.

Νοημοσύνη σμήνους Dynamic eHorizon

Το σύστημα Dynamic eHorizon αφορά σε νοημοσύνη σμήνους, αν και για την ώρα μιλάμε για πρωτόλειο και μη αυτοματοποιημένο, manual επίπεδο όσον αφορά στην αναφορά προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ένα σύστημα για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εκτενές αφιέρωμα ΕΔΩ.

Βιομετρικά στοιχεία (In-vehicle biometrics)

Το σύστημα με τα βιομετρικά στοιχεία (In-vehicle biometrics) σκανάρει την ίριδα του ματιού του οδηγού, αλλά και το δακτυλικό του αποτύπωμα, αναγνωρίζοντας όσους έχουν πρόσβαση στο όχημα, και δίνοντας τους τον έλεγχο, αποκλείοντας την ίδια στιγμή όσα άτομα δεν έχουν καθοριστεί ως πιθανοί οδηγοί!

Το παραπάνω σύστημα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα βιομετρικά στοιχεία του αναβάτη, αλλά αποτελεί μέρος του συνδυασμού των συστημάτων της keyless εισόδου και του συστήματος PASE (Passive Start and Entry).

Πέρα από την ενισχυμένη ασφάλεια κατά της κλοπής, το σύστημα παρέχει δυνατότητες παραμετροποίησης των θέσεων καθίσματος, τιμονιού και καθρεπτών αναλόγως τον οδηγό.

Το σύστημα Cloud, παρέχει ταχύτερη επικοινωνία μεταξύ των οχημάτων, όταν εκείνα θα μπορούν να επικοινωνούν με Vehicle 2 Vehicle επικοινωνία, καθώς τα δεδομένα μεταξύ οχημάτων θα ανταλλάσσονται μέσω τοπικών υπολογιστικών νεφών. Δείτε ΕΔΩ ένα εκτενές άρθρο για τη σύπραξη Bosch, Nokia & Deutsche Telekom πάνω στην τεχνολογία νεφών.

Intelligent Glass

Τα έξυπνα τζάμια Intelligent Glass της Continental επιτρέπουν την κατά βούληση αυξομείωση της διαπερατότητας από το φως, καθώς ο οδηγός μπορεί να μετατρέψει όλα τα τζάμια του οχήματος του από διάφανα σε φιμέ, και το αντίστροφο. Πλέον η μετατροπή αυτή μπορεί να γίνεται αυτόματα, ανάλογα με το εξωτερικό φως, μέσω των αισθητήρων φωτός που διαθέτει το σύστημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το σύστημα θα μπορεί να σκοτεινιάσει μόνο συγκεκριμένα σημεία των τζαμιών, εκεί που χρειάζεται! Μπορούμε να φανταστούμε την εν λόγω τεχνολογία να περνάει κάποια στιγμή και στις ζελατίνες κρανών μοτοσυκλέτας.

Τρισδιάστατη ψηφιακή οθόνη οργάνων

Η τρισδιάστατη ψηφιακή οθόνη οργάνων μπορεί να απεικονίζει πληροφορίες σε 3D, κάτι που θα μπορούσε να δώσει ακόμα καλύτερη απεικόνιση και πιο ακριβή πληροφόρηση σε λειτουργίες όπως εκείνη του GPS.

Ραντάρ 3D Flash LIDAR (HFL)

Το ραντάρ 3D Flash LIDAR (HFL) προέρχεται από τον χώρο του αεροπλάνου, και περιβάλλει το όχημα μέσω αισθητήρων, ειδοποιώντας συστήματα και οδηγό για οτιδήποτε εισέρχεται στο πεδίο ελέγχου του, δίχως να απαιτεί κανένα μηχανικό εξάρτημα. Λειτουργεί το ίδιο καλά τη νύχτα όπως και τη μέρα, ενώ δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες.

Assisted & Automated Driving Control Unit (ADCU)

Η μονάδα Assisted & Automated Driving Control Unit (ADCU) συνενώνει όλα τα συστήματα ασφαλείας του οχήματος, ώστε να υπάρχει συνεργασία σε καταστάσεις ανάγκης, και όλα τα συστήματα να συνεισφέρουν σε συγκεκριμένα σενάρια, με συγκεκριμένους συνδυασμούς συμπεριφοράς. Όπως δηλαδή με την ενσωμάτωση της IMU στις μοτοσυκλέτες, τα Riding Modes και το Cornering ABS.

Σύστημα ελέγχου επαγγελματικού στόλου Zonar

Τέλος στην CES η Continental θα παρουσιάσει και το σύστημα ελέγχου επαγγελματικού στόλου Zonar.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 14:27

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Yamaha MT-09 2017 - Τεχνική παρουσίαση BMW HoloActive Touch »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon