.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 14:54

Συνέντευξη - Ashley Fiolek

Θέληση για ζωή

 




Της Τζο Λαδά

Κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν στον κόσμο λόγω της δυνατότητάς τους να πετυχαίνουν πράγματα που άλλοι δεν μπορούν. Η Aslhey Fiolek, ξεπέρασε τις δυσκολίες επικοινωνίας λόγω του ότι είναι εκ γενετής κωφάλαλη, οδήγησε μοτοσυκλέτα και στα 21 χρόνια της, πήρε τέσσερις τίτλους στο Αμερικάνικο γυναικείο motocross! Την πετύχαμε στην Πεντέλη, και μιλήσαμε μαζί της για την πορεία της στην κορυφή.

Στα χνάρια του μπαμπά

Bikeit: Ξεκίνησες σε πολύ μικρή ηλικία την οδήγηση μοτοσυκλέτας off road. Ποια ήταν η πορεία σου μέχρι να φτάσεις στο σημείο να ασχοληθείς επαγγελματικά;
Aslhey Fiolek: O πατέρας μου έτρεχε σε αγώνες motocross και αυτό μου κίνησε το ενδιαφέρον, ήθελα κι εγώ να το κάνω. Μου πήρε ένα PW50 και ξεκίνησα να οδηγώ. Μετά μου πήρε ένα 75cc, στο οποίο έμαθα τις αλλαγές ταχυτήτων. Το 2004 κέρδισα έναν αγώνα αρχαρίων και αυτή ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι θέλω να γίνω επαγγελματίας οδηγός αγώνων, το οποίο έγινε το 2007.
Bikeit: Ποια ήταν η στήριξη της οικογένειάς σου σε όλο αυτό το εγχείρημα;
Aslhey Fiolek: Ο πατέρας μου αγαπούσε πολύ τους αγώνες και η μητέρα μου οδηγούσε “γουρούνα”, με την οποία πηγαίναμε βόλτες στο δάσος. Πάντα με ενθάρρυναν και με στήριζαν γιατί ήξεραν ότι αγαπώ τους αγώνες motocross. Το γεγονός ότι είμαι κωφή δεν τους επηρέασε καθόλου, απλά ήξεραν πόσο αγαπώ την οδήγηση και ήταν πάντα στο πλάι μου.

Από μικρή στους αγώνες

Bikeit: Ξεκίνησες τους αγώνες όταν ήσουν 7 χρονών και απέκρυβες το γεγονός ότι ήσουν κωφάλαλη εκ γενετής. Πόσο δύσκολο ήταν για σένα αυτό ή πόσο σε βοήθησε στο μέλλον;
Aslhey Fiolek: Δεν το έκρυβα στ’ αλήθεια, απλά οι γονείς μου δεν ήθελαν να γίνω γνωστή ως “η κωφή αγωνιζόμενη” και στ’ αλήθεια δεν το είχε προσέξει κανείς στην αρχή. Την πρώτη φορά που κέρδισα ένα μεγάλο αγώνα με είδαν μετά τον τερματισμό να συνεννοούμαι στη νοηματική και τότε ο κόσμος κατάλαβε ότι είμαι κωφή. Μέχρι τότε δεν μου έδιναν πολλή σημασία οπότε και δεν το είχε προσέξει ο κόσμος.
Bikeit: Τι προβλήματα αντιμετώπισες στην πορεία σου λόγω του ότι υπήρχε δυσκολία στην συνεννόηση με άλλους αναβάτες ή ομάδες;

Aslhey Fiolek: Δεν είχα στ’ αλήθεια ποτέ πρόβλημα με αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν εύκολα τη νοηματική. Επίσης διαβάζω τα χείλη πολύ καλά, οπότε έχουμε βρει μια μέση λύση στους αγώνες, όπως να χρησιμοποιούμε χειρονομίες ή να μου μεταφέρουν στη νοηματική οι φίλοι μου αυτά που θέλει να μου πει κάποιος. Οπότε, δεν υπήρξε ποτέ κάποια ιδιαίτερη δυσκολία.

Η μετακόμιση στην Florida

Bikeit: Τι πιστεύεις ότι έχεις αλλάξει στον κόσμο του Motocrosss όντας γυναίκα αλλά και κωφάλαλη;
Aslhey Fiolek: Δε νομίζω πως έχει αλλάξει κάτι. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για το πως οδηγώ. Ασχολούμαι με τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες στο χώρο των αγώνων μοτοσυκλέτας αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι είμαι κωφή.
Bikeit: Το 1998 μετακομίσατε στην Florida για να πας σε ειδικό σχολείο κωφάλαλων. Πόσο επηρέασε αυτό την ζωή σου;
Aslhey Fiolek: Μετακομίσαμε στη Florida για να πάω στο σχολείο για τους κωφούς αλλά μετακομίσαμε και για το λόγο ότι εκεί έχει ζέστη όλο το χρόνο, σε αντίθετη με το Michigan όπου έχει κρύο. Μετακομίσαμε όταν ξεκίνησα να τρέχω σε αγώνες, ώστε να βοηθά το ζεστό κλίμα στην προπόνησή μου.
Bikeit: Μίλησε μου για την κατάκτηση του τίτλου, όταν έσπασες την κλείδα με πτώση, και τον τερματισμό σε εκείνο τον αγώνα.
Aslhey Fiolek: Όταν έπεσα σ’ εκείνον τον αγώνα το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν πως έπρεπε να σηκωθώ αλλιώς θα έχανα το πρωτάθλημα. Η μοτοσυκλέτα μου είχε ζημιές, ο συμπλέκτης είχε σπάσει, το τιμόνι είχε στραβώσει. Στην αρχή δεν είχα καταλάβει το μέγεθος του πόνου τον οποίο ένιωθα, φαντάζομαι πως η αρδεναλίνη δε με άφηνε να τον νιώσω. Έπρεπε απλά να σηκωθώ και να συνεχίσω.

Τίτλοι και ατυχίες

Bikeit: Ήταν αυτός ο σημαντικότερος τίτλος για σένα; Γιατί;
Aslhey Fiolek: Όχι στ’ αλήθεια, αλλά ήταν αρκετά σημαντικός. Ήμουν πολύ χαρούμενη που κέρδισα τότε αλλά ο πιο σημαντικός τίτλος για μένα ήταν ο φετεινός. Έχασα έναν ολόκληρο αγώνα κι έμεινα αρκετά πίσω βαθμολογικά κι έτσι μαχόμουν όλο το χρόνο με άλλες δυο κορυφαίες οδηγούς. Κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά βρισκόμουν στην έκτη θέση του πρωταθλήματος και δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρω. Τελικά ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά.
Bikeit: Είσαι ακόμη σε πολύ μικρή ηλικία, ποια είναι τα σχέδια σου, για το motocross, εντός και εκτός πίστας;
Aslhey Fiolek: Θέλω να συνεχίσω με σκληρή δουλειά γιατί μου αρέσει να κερδίζω κι ελπίζω να κερδίσω κι άλλα πρωταθλήματα και αγώνες X-Games. Τα X-Games θα γίνουν παγκόσμια τώρα οπότε ίσως μπορέσω να κερδίσω κι άλλα χρυσά μετάλλια σε αυτή τη διοργάνωση.
Bikeit: Ποιοι ήταν τα είδωλα σου όσο μεγάλωνες και καταλάβαινες προς τα πού θες να κινηθείς;
Aslhey Fiolek: Θαυμάζω τον James Stewart και τον Ryan Villopoto, είναι επαγγελματίες οδηγοί. Μου αρέσει ο τρόπος που φέρονται στους θαυμαστές τους καθώς και το στυλ τους πάνω στη μοτοσυκλέτα, το πώς κινούνται. Προσπαθώ να τους μιμηθώ και να γίνω σαν κι αυτούς.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα

Bikeit: Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκεσαι στην Ελλάδα; Πως νιώθεις γιʼ αυτό;
Aslhey Fiolek: Ήρθα για το TEDx στην Αθήνα, στο οποίο με έστειλε η Red Bull. Μετά αποφασίσαμε πως ήταν καλή ιδέα να έρθω εδώ να οδηγήσω με τα μικρά παιδιά. Είναι πολύ όμορφα εδώ, περνάω πάρα πολύ ωραία και σας ευχαριστώ που με καλέσατε.
Bikeit: Πως βλέπεις τα παιδιά που ήρθα να οδηγήσουν μαζί σου σήμερα;
Aslhey Fiolek: Είναι τόσο γλυκά, περνάω πάρα πολύ ωραία! Με χαροποιεί το γεγονός ότι είναι ενθουσιασμένα που είναι εδώ και ότι τους αρέσει να οδηγούν τη μοτοσυκλέτα τους. Μου θυμίζουν τον εαυτό μου όταν ήμουν στην ηλικία τους! Εύχομαι να το συνεχίσουν κι αν έρθουν στην Αμερική μια μέρα ίσως λάβουν μέρος εκεί στο εθνικό πρωτάθλημα!
Bikeit: Τι θα ήθελες να μεταφέρεις στα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το motocross;
Aslhey Fiolek: Θα ήθελα να τους πω να οδηγούν με ασφάλεια, να κοιτούν να περνούν καλά και ν’ αγαπούν αυτό που κάνουν. Είναι επικίνδυνο, είναι αλήθεια αυτό, αλλά μην τα παρατήσεις. Πρέπει να συνεχίσεις να κυνηγάς τ’ όνειρό σου κι αν δουλέψεις σκληρά, τότε όλα είναι πιθανά.

Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012 15:33

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon