.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 13:28

Συνέντευξη – Andre Villa - Παγκόσμιος πρωταθλητής Freestyle Motocross

 

Ιπτάμενη ιστορία

 




Του Τάκη Μανιάτη

Ο Andre Villa μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό 4000 κατοίκων στην Νορβηγία, και με εννέα μήνες το χρόνο να κάνει κρύο, φαινόταν δύσκολο να ασχοληθεί με μοτοσυκλέτα. Το δυνατό background που είχε η οικογένεια στους αγώνες, ήταν ένα γεγονός που τον ώθησε να ασχοληθεί με το Motocross και έπειτα με το Freestyle Motocross. Όλα τα υπόλοιπα, απλά ήρθαν!

Η ιστορία

Bikeit: Ποια είναι η σύντομη ιστορία σου;

Andre Villa: Ο πατέρας μου ήταν αγωνιζόμενος, επαγγελματίας στο motocross, και κάποια στιγμή, όταν ήμουν τεσσάρων ετών, μου έκανε δώρο ένα Yamaha PW 50. Έτσι ξεκίνησα απευθείας με motocross, πριν καν μάθω ποδήλατο! Στην πραγματικότητα, δεν θυμάμαι να ήρθε το motocross κάποια στιγμή στη ζωή μου γιατί πολύ απλά δεν ήρθε ποτέ, ήταν πάντα εκεί.  Ασχολήθηκα με το motocross για δέκα χρόνια και τώρα είμαι επαγγελματίας αναβάτης Freestyle motocross για οκτώ συνεχόμενα χρόνια. Η μεγάλη απόφαση βέβαια πάρθηκε όταν επιλέχθηκα σαν μαθητής, για το πανεπιστήμιο της Νορβηγίας. Είχα ένα ατύχημα τότε στο motocross, στα 80cc που έτρεχα, και είχα ημικρανίες. Έτσι, ασχολήθηκα λίγο με τα ski που μου άρεσαν, μέχρι το 2001 που ξεκίνησε το Freestyle Motocross, το είδα, και μετακόμισα στην Ισπανία, κερδίζοντας μάλιστα και το πρωτάθλημα την ίδια χρονιά.

Οι δυσκολίες

Bikeit: Ποιες δυσκολίες αντιμετώπισες στην προσπάθειά σου να γίνεις επαγγελματίας αναβάτης;

Andre Villa: Ήταν πραγματικά δύσκολο να φτάσω στο επίπεδο να βγάζω χρήματα από αυτό που μου άρεσε. Είχα επικεντρωθεί κυρίως στην οδήγηση λόγω του ότι δεν υπήρχε αρχικά περίπτωση να βγουν λεφτά, και κάνοντας αυτό που ήθελα, άλλαξαν τα πράγματα, πήρε διαστάσεις το φαινόμενο που λέγεται Freestyle motocross και όλα τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους.

Bikeit: Τι άλλαξε όταν άρχισες να ζεις από το χόμπυ σου;

Andre Villa: Πολλά άλλαξαν, είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω πως είναι να γίνεσαι ξαφνικά κάποιος που παίρνει λεφτά για να κάνει αυτό που του αρέσει. Αρχικά, εγώ ζω για να κάνω αυτό που μου αρέσει, να οδηγώ freestyle motocross και να κάνω κόλπα. Μετά, ήταν περίεργο που κάποιοι με πλήρωναν για να το κάνω αυτό. Σίγουρα άλλαξε η ζωή μου. Ήθελε και σκληρή δουλειά όμως γιατί εγώ μένω στην Νορβηγία, και έπρεπε να ταξιδεύω στην Ισπανία για να μαθαίνω πράγματα, να προπονούμαι, να είμαι μέσα στον συναγωνισμό. Πραγματικά αισθάνομαι ευγνώμων για την καριέρα μου και την πορεία της μέχρι στιγμής.

Οι αλλαγές

Bikeit: Όλα αυτά τα χρόνια, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες αλλαγές που έγιναν στα εναέρια κόλπα;

Andre Villa: Αναμφίβολα το back flip, έφερε την μεγαλύτερη αλλαγή, είναι το μεγαλύτερο κόλπο που έγινε και άλλαξε τα δεδομένα. Από κει και πέρα, όλοι προσπαθούμε να βρούμε κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις στο ίδιο θέμα, αλλά σίγουρα, αν ο κόσμος σε δει να κάνεις back flip, έχει καλυφθεί πλήρως.

Bikeit: Πως φαντάζεσαι το μέλλον του Freestyle Motocross;

Andre Villa: Πιθανότατα το διπλό back flip, το front flip αλλά και εναλλαγές σε αυτά τα κόλπα, θα αποτελέσουν το μέλλον του Freestyle Motocross. Ακόμη και το 360 είναι κάτι που μπορεί να δούμε εναλλακτικά σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές, αλλά πιστεύω ότι το σώμα του αναβάτη και ο τρόπος που αυτό θα μετατοπίζεται πάνω στην μοτοσυκλέτα, θα κάνει την διαφορά.

Bikeit: Υπάρχει όριο στην εξέλιξη του αθλήματος;

Andre Villa: Φυσικά. Τώρα υπάρχουν συνεχώς νέοι αναβάτες που έρχονται και βάζουν ένα νέο κόλπο στο παιχνίδι, αλλά ουσιαστικά δεν έχουμε μεγάλη εξέλιξη. Η βαρύτητα με την οποία παίζουμε έχει τα όριά της. Ακόμη υπάρχει κάποια εξέλιξη αλλά όταν αυτό θα σταματήσει,  τότε θα έχει βαρεθεί ο κόσμος. Θα πρέπει να γίνει κάτι μεγάλο μετά.

Οι ατυχίες

Bikeit: Είχες δύο μεγάλες πτώσεις στην Πολωνία, το 2008 και το 2011. Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες στις συγκεκριμένες πίστες;

Andre Villa: Όχι κάτι συγκεκριμένο, σίγουρα δεν φταίει η Πολωνία για τις πτώσεις μου! Την πρώτη φορά χτύπησα μία πέτρα στην απογείωση και με ώθησε σε λάθος προσγείωση κι έτσι έπεσα άσχημα. Την άλλη φορά, έκανα συνεχόμενο back flip και δεν υπολόγισα σωστά την ταχύτητα, και καθώς προσγειώθηκα στην πρώτη ράμπα, δεν απογειώθηκα σωστά στην επόμενη και έπεσα πάλι από ψηλά.

Bikeit: Υπάρχει φόβος; Φοβάσαι όταν οδηγάς; Τι σε επηρεάζει περισσότερο;

Andre Villa: Έντονος φόβος. Φυσικά και φοβάμαι, ζω με τον φόβο του θανάτου στα μάτια μου, κάθε φορά που απογειώνομαι. Το sport αυτό είναι από τα πιο επικίνδυνα κι έτσι κάθε φορά που δοκιμάζω ένα νέο κόλπο, ένα μεγάλο άλμα, ζω με το αίσθημα ότι κάποια στιγμή μπορεί να χτυπήσω άσχημα. Πιστεύω ότι είναι η μεγαλύτερη διαφορά από τα άλλα αθλήματα.

Bikeit: Ποιο είναι το πρόγραμμα προπόνησης που ακολουθείς;

Andre Villa: Δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ασχολούμαι με φυσική κατάσταση, κάνοντας ποδήλατο, τρέξιμο και γυμναστήριο. Τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα οδηγάω την μοτοσυκλέτα μου και κάνω είτε Motocross, είτε άλματα και κόλπα. Προπονούμαι στα ίδια κόλπα που γνωρίζω και ταυτόχρονα προσπαθώ να εξελίξω άλλα, ή να μάθω καινούρια. Γενικά το πρόγραμμά μου είναι ιδιαίτερα φορτωμένο και ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει.

Οι στόχοι

Bikeit: Έχεις σκεφτεί να σταματήσεις;

Andre Villa: Σίγουρα θα γίνει και αυτό. Έχω χτυπήσει αρκετά, δεν θέλω να προσπαθήσω να εξελίξω τα κόλπα μου σε πολύ πιο επικίνδυνο σημείο, όπως ας πούμε το front flip. Θα προτιμήσω σε τρία – τέσσερα χρόνια να σταματήσω και να έχω χρόνο να ασχοληθώ με κάτι άλλο, πάνω στο συγκεκριμένο είδος όμως. Σαν manager ίσως, με δική μου ομάδα. Θα βάλω σε προτεραιότητα κάποια πράγματα, όπως να μπορώ να πηγαίνω για ski με τα παιδιά μου κάποια στιγμή.

Bikeit: Πως είναι ο συναγωνισμός στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FMX;

Andre Villa: Έχω έναν τίτλο ήδη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIM, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι και τόσο σημαντικό γιατί οι καλύτεροι αναβάτες του κόσμου, δεν συμμετέχουν εκεί. Υπάρχουν αναβάτες που βρίσκονται σε άλλα πρωταθλήματα και είναι εξίσου καλοί, και αν συμμετείχαν και αυτοί, θα είχε περισσότερη αξία για μένα. Ωστόσο είναι ένας τίτλος.

Bikeit: Ποιες είναι οι καλύτερες και χειρότερες στιγμές σου;

Andre Villa: Σίγουρα τα ατυχήματα είναι οι χειρότερες στιγμές μου, η περίοδος που έμεινα για έξι μήνες σε αναπηρική καρέκλα, είναι κάτι που θα θυμάμαι πάντα. Όλα τα υπόλοιπα είναι ωραία, όμορφες αναμνήσεις, διαφορετικές κάθε φορά.

Η Ελλάδα

Bikeit: Πως σου φαίνεται η Ελλάδα;

Andre Villa: Μου αρέσει πολύ, ελπίζω να έρθω ξανά την επόμενη χρονιά και να κάτσω λίγες μέρες παραπάνω να την δω. Υπάρχει σημαντική αρχιτεκτονική και ιστορία, και θα ήθελα να μάθω περισσότερα πράγματα. Εύχομαι να μπορέσω να συνδυάσω ένα ταξίδι ξανά με αυξημένη παραμονή για διακοπές.

Bikeit: Λίγα λόγια το Athens Supercross;

Andre Villa: Πολύ καλή οργάνωση, μου άρεσε πολύ και η πίστα που δημιουργήθηκε, ο αγώνας Supercross αλλά και το θέαμα, αλλά και ο ενθουσιασμός του κόσμου για το Freestyle.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Όνομα Andrè Visdal Villa
Ημερομηνία γέννησης 27 April 1982
Τόπος γέννησης Lillehammer, Norway
Κατοικία Torrevieja, Spain. Vågå, Norway.
Ύψος 187 cm
Βάρος 84 kg
Hobbies Surf, ski, mx, photo and video
Πρώτη επαφή με Motocross 1986
Κάνει Freestyle από 2001

Καριέρα

2011

2nd Red Bull X-fighters Rome
2nd Red Bull X-fighters Dubai
3rd Red Bull X-fighters Brasilia

2010

2nd overall Red Bull X-fighters series
1st Red Bull X-fighters Mexico
2nd Red Bull X-fighters Egypt
3rd Red Bull X-fighters Russia
3rd Red Bull X-fighters Madrid
2nd Freestyle motocross masters Barcelona

2009

6th X-fighters Mexico
2008
2nd Red Bull X-fighters Madrid
5th X-games Los Angeles
7th Red Bull X-fighters Texas
1st FIM World-championship Graz, Austria
1st FIM World-championship Basel, Switzerland
5th X-fighters Brazil, Rio De Janeiro
1st IFMXF Night of the Jumps Berlin
1st FIM World-championship Liberec, Czech

2007

5th Red Bull X-fighers Madrid
1st FIM World-championship Riga, Latvia
1st Diverse Night of the jumps Katowice, Polen
1st FIM World-championship Fortaleza, Brazil

2006

1st and 2nd World Championship MILANO, ITALY
3rd and 4th World Championship INNSBRUCK, AUSTRIA
1st and 2nd IFMX night of the jumps BERLIN, GERMANY
1st IFMXF Nigh of the jumps MANNHEIM, GERMANY
3rd IFMXF Night of the jumps VIENNA, AUSTRIA
1st Canary Island, Spain.
2nd Vitoria, Spain
2nd and 3rd World-championship Bern
5th Red Bull x-fighters Mexico.

2004

Spanish fmx champion 2004.
1st Valencia, Spain 2004.
2nd Norwegian nationals fmx, Kongsberg
2nd Night of the jumps IFMXF, Nimès France
6th Night of the jumps IFMXF, Namibia, Africa
2nd Norwegian nationals speedcross Vågå 2004
2nd Norwegian nationals speedcross Vågå 2003

2005

1st and 2nd IFMXF Night of the jumps, Milan, Italy
2.pl NokiaNgage Valencia
2nd and 3rd IFMXF Night of the jumps, Vienna, Austria
2nd x 2 IFMXF Night of the jumps, Bremen, Germany
7th Red Bull x-fighters Madrid, Spain
2nd IFMXF Night of the jumps, Hamburg, Germany

Awards and "cheesy" awards

MotoX Mag - International newcomer of the year. 2005
IFMXF - Rookie of the year. 2005
Elle magazine - Sexiest man in Norway. 2008
Cosmopolitan - Man of the month. 2009
Woman magazine - Hunk of the month. 2009

Φωτογραφίες

Video

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 14:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Συνέντευξη - Ashley Fiolek Συνέντευξη - Pierre-Alexandre RENET »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon