.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 11:22

Συνέντευξη - Pierre-Alexandre RENET

Παγκόσμιος πρωταθλητής enduro E2

 




Του Νίκου Ζ. Τσαμάνδουρα

Ανανεωμένος μετά την επιτυχή επικράτηση του τίτλου του  "Götland Grand National” στην Σουηδία  και μετά την EICMA στο Μιλάνο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της E2  Pierre-Alexandre RENET (με Husaberg) μας παραχωρεί λίγο από τον χρόνο του για μια συνέντευξη.

Από Motocross, enduro

Ερώτηση:  Σου πήρε μόνο 3 χρόνια για να πάρεις τον τίτλο σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα endurο. Εκπλήσσεσαι από το πόσο γρήγορα έφτασες στην κορυφή του καινούριου σου αθλήματος ;    

Pierre-Alexandre Renet : Ναι είναι λίγο τρελό το πόσο γρήγορα έγιναν όλα. Αλλά για να είμαι ειλικρινής ένιωθα έτοιμος να νικήσω από πέρυσι. Ωστόσο μου στέρεψε η τύχη σε τεχνικά θέματα. Αν και μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, είμαι πεπεισμένος πως μπορούσα να ανταγωνιστώ τον Antoine Meo για τον τίτλο της Ε2.

Ερώτηση:  Σαν νεοστευθής  πρωταθλητής της Ε2, είσαι επίσης και ο μόνος αναβάτης που που έχει πάρει τίτλο και σε Motocross και σε Enduro.

Pierre-Alexandre Renet : Είμαι περήφανος που το έχω καταφέρει αυτό! Όταν ξεκίνησα το enduro, ήξερα ότι κανείς δεν το είχε κάνει αυτό πριν και ήλπιζα να είμαι ο πρώτος αναβάτης που θα το καταφέρει. Είναι μια τεράστια ευχαρίστηση για μένα.

Τα αισθήματα

Ερώτηση: Πες μας για τον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, το Grand Prix AMV της Γαλλίας. Ένιωθες πιεσμένος για αυτό;

Pierre-Alexandre Renet : Το γαλλικό GP ήταν ένα παράξενο σαββατοκύριακο. Το Σάββατο δεν σκεφτόμουν τον τίτλο. Πάλεψα όλη μέρα με τον Aubert και με τον Salminen για τη νίκη. Απογοητεύτηκα με την 2η θέση κατά 6 εκατοστά του δευτερολέπτου πίσω από τον Aubert, αλλά χάρηκα γιατί διεύρυνα την βαθμολογική μου διαφορά από τον Guerrero. Επίσης, με αυτό το αποτέλεσμα ο Salminen  δεν έτρεχε πλέον για τον τίτλο.  Την Κυριακή όμως είχα ένταση από την πρώτη κιόλας ειδική. Ήμουν πολύ προσεχτικός και με τη μοτοσυκλέτα και με μένα – μοναδικός στόχος μου ήταν ο τερματισμός της μέρας.

Ερώτηση: Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση στο τέλος της τελικής ειδικής δοκιμασίας ;

Pierre-Alexandre Renet : Η πρώτη μου σκέψη πήγε στον ξάδερφο που έχασα στην αρχή της σεζόν σε τροχαίο δυστύχημα. Είχα υποσχεθεί πως θα κάνω ότι μπορώ για να κερδίσω τον τίτλο για εκείνον και στο τέλος του Cross Test αφιέρωσα την στιγμή σε εκείνον.

Κορυφαίοι αντίπαλοι

Ερώτηση: O Juha Salminen έχει 8 τίτλους, ο Ivan Cervantes έχει 5, o Johnny Aubert 2 και ο Cristobal Guerrero έχει έναν τίτλο στην κατηγορία Junior. To να κερδίσεις έναν τίτλο σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα με τόσο ταλέντο είναι πολύ εντυπωσιακό.

Pierre-Alexandre Renet : Ευχαριστώ! Μόνο και μόνο η σκέψη πως αυτοί οι 4 αναβάτες έχουν συνολικά 16 τίτλους enduro δείχνει πόσο γεμάτη ήταν η Ε2. Ήταν μια καλή σεζόν με συνεχείς μάχες και διαφορετικούς αναβάτες να προηγούνται στο πρωτάθλημα ανά αγώνα.  Η νίκη ανάμεσα σε τόσους κορυφαίους αναβάτες είναι υπέροχο συναίσθημα.

Ερώτηση: Σύμφωνα με το πρωτάθλημα της Ε2, ήσουν επίσης ένας από τους νικητές με την ομάδα της Γαλλίας στο ISDE και ο γάλλος πρωταθλητής της Ε2. Είσαι ευχαριστημένος με το πόσο τέλεια πέρασε το 2012;

Pierre-Alexandre Renet : Πραγματικά είναι μια ονειρεμένη σεζόν. Αν μπορούσα θα υπέγραφα αμέσως για να κάνω τα ίδια κάθε χρόνο. Προς το παρόν όμως πρέπει να φορτίσω τις μπαταρίες μου ώστε να ευελπιστώ  να τα κάνω όλα αυτά και του χρόνου.

Ο Eric Bernard

Ερώτηση: Αν και το 2009 φαινόταν να έχεις μια λαμπρή καριέρα στο motocross τελικά κατέληξες το 2010 στην ομάδα KTM της Γαλλίας στο enduro. Πως προέκυψε αυτό;

Pierre-Alexandre Renet : Μετά από τον τίτλο στην MX3, ήθελα να κάνω την επιστροφή μου στην ΜΧ1 και η ομάδα ήθελε να με κρατήσει. Αλλά δεν ήξερα τι υποστήριξη θα είχα και έτσι βάδιζα στο άγνωστο. Έτσι αποφάσισα να δοκιμάσω την τύχη μου στο enduro. Mου φάνηκε καλή στιγμή για κάτι τέτοιο, και όπως αποδείχθηκε ήταν!

Ερώτηση: Ακόμα μια φορά ο Eric Bernard (επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της KTM/Husaberg Γαλλίας) φαίνεται πως έβαλε το χεράκι του για να έρθεις στο enduro. Ισχύει;

Pierre-Alexandre Renet : Στα 18 μου έκανα endurο με τον Eric Bernard και τότε μου πρότεινε να μπω στην ομάδα του. Αλλά ήμουν ακόμα πολύ νέος και ήθελα να συνεχίσω στο motocross ενώ έλεγα στον εαυτό μου πως η εμπειρία αυτή θα μου χρησίμευε έπειτα και στο enduro. Tο 2009 πήγα στον Eric και του είπα πως ήμουν έτοιμος να δοκιμάσω την τύχη μου στο EWC. Μου πρότεινε να συμμετέχω στον πρώτο κιόλας αγώνα της σεζόν. Και μετά, αφού πάλεψα για την 3η θέση με τον Oldrati, ο Eric έκανε κάθε προσπάθεια ώστε να τερματίζω σε καλή κατάσταση σε όλη τη σεζόν. Τελικά τερμάτισα 4ος στο παγκόσμιο και πρωταθλητής στο Γαλλικό πρωτάθλημα.

Χαλαρή οδήγηση

Ερώτηση: Το οδηγικό σου στυλ είναι απλό και ακριβές αλλά απίστευτα αποτελεσματικό. Σου βγήκε φυσικά ή είναι κάτι το οποίο το έχεις δουλέψει πολύ;

Pierre-Alexandre Renet : Πάντα έτσι οδηγούσα. Πολλοί με έχουν κατακρίνει για έλλειψη επιθετικότητας ωστόσο εγώ πάνω στη μοτοσικλέτα νιώθω πως κάνω επίθεση!!! Έπειτα όταν βλέπω τον εαυτό μου στην τηλεόραση λέω « Α, κοίτα, δεν φαίνομαι και τόσο συναρπαστικός στην πίστα τελικά!..»  Αλλά νομίζω  πως το οδηγικό μου στυλ ταιριάζει στο enduro και τα αποτελέσματα δεν λένε ψέματα.

Ερώτηση: Νωρίτερα φέτος φαινόταν πως τελικά θα πας στην  HVA CH Racing team αλλά τελικά έμεινες στην Husaberg για 2 ακόμα χρόνια….

Pierre-Alexandre Renet : Διαπραγματευόμουν με διάφορες εταιρίες μεταξύ άλλων και την Husqvarna. Αλλά η Husaberg έκανε προσπάθεια για να με κρατήσει. Μαζί τους νιώθω καλά, είναι μια σπουδαία ομάδα και αισθανόμαστε σαν μια μεγάλη οικογένεια. Εκείνοι ήταν αυτοί που μου έδωσαν την ευκαιρία για μια εργοστασιακή ομάδα, το να μείνω ήταν το σωστό.

Η Husaberg

Ερώτηση: Ποια είναι η σχέση σου με την Σουηδική ομάδα και τον μάνατζερ της ,Thomas Gustavsson;

Pierre-Alexandre Renet : Έχουμε πολύ καλή σχέση. Οι μηχανικοί είναι καλοί αλλά πολύ ήσυχοι. Είναι κάπως διαφορετικοί από εμάς τους Γάλλους, που είμαστε πιο εκφραστικοί. Εκτιμώ πολύ την ιδιοσυγκρασία του Thomas. Παραμένει ίδιος. Δεν άλλαξε συμπεριφορά παρά τα αποτελέσματα και αυτό το εκτιμώ.

Ερώτηση: Τι σκέφτεσαι για τους ομόσταυλους σου και ειδικά για τον Mathias Bellino ;

Pierre-Alexandre Renet : Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον καθένα τους είτε τον Oriol (Mena) είτε τον Joakim (Ljunggren). Σχετικά με τον Mathias, όταν ήρθε στο enduro ήταν ένα ανήσυχο παιδί  που έψαχνε να κάνει όποια τρέλα μπορεί…(γελάει) Αλλά τώρα τον «κανονίσαμε» στην ομάδα ΚΤΜ/Husaberg της Γαλλίας και έχει ηρεμήσει. Τα πάω πολύ καλά μαζί του!

Τα σχέδια

Ερώτηση: Τερμάτισες πίσω από τον Nambotin στο  HVA Xtreme Test Award και στο Mika Ahola "Brave One" Trophy φέτος. Αυτά τα τρόπαια θα είναι οι προτεραιότητες για του χρόνου;

Pierre-Alexandre Renet : Σε όλη τη σεζόν είχα το νου μου στις κατατάξεις με τον Nambotin. Για λίγο μάλιστα προηγήθηκα και στο HVA Xtreme Test Award. Φυσικά προτεραιότητα μου θα είναι ο τίτλος, αλλά θα ήθελα και το Mika Ahola "Brave One" Trophy. Το 2010 ήταν ο πρώτος μου αγώνας στην Ισπανία. Ήμουν στην ίδια κατηγορία όπως και ο Ivan και ο Mika και ήταν σχεδόν ένα λεπτό πιο γρήγοροι από μένα στην ειδική δοκιμασία. Δεν πίστευα πόσο γρήγοροι ήταν. Έπειτα έμαθα και τώρα κάνω και εγώ καλούς χρόνους σε αυτές τις διαδρομές.

Ερώτηση: Θα επιστρέψεις στην Ε2 ή σε ελκύει κάποια άλλη κατηγορία ;

Pierre-Alexandre Renet : Θα μείνω με το 450άρι Husaberg μου στην Ε2. Με το νούμερο 1 μπροστά το οποίο και θα προσπαθήσω να διαφυλάξω.

SuperEnduro και προπόνηση

Ερώτηση: Σε ενδιαφέρει το παγκόσμιο πρωτάθλημα SuperEnduro της FIM ;

Pierre-Alexandre Renet : Το πρωτάθλημα αυτό έχει ενδιαφέρον αλλά η εποχή είναι δύσκολη. Οι ημερομηνίες απέχουν πολύ μεταξύ τους. Ο πρώτος γύρος είναι τον Δεκέμβρη και πρέπει να περιμένεις μέχρι τον Φεβρουάριο για τον 2ο και 3ο  γύρο. Επίσης ο τελικός είναι μια εβδομάδα πριν το EWC!!!

Ερώτηση: Πως θα αξιοποιήσεις τον χρόνο σου μέχρι τότε ;

Pierre-Alexandre Renet : Έχω  πολλά να κάνω. Ήμουν στην έκθεση μοτοσυκλέτας στο Μιλάνο, μετά στο Gala της FIM στο Monaco και επίσης για τα Χριστούγεννα είμαι καλεσμένος στο εργοστάσιο της KTM.  Kαι πάνω από όλα πρέπει να συνεχίσω την προπόνηση μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με τον Nambotin!!!

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012 11:39

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon