.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 13:19

Συνέντευξη - Πολυτίμη Κυριακοπούλου

 

Τέσσερα παιδιά και μερικοί αγώνες μετά

Στον Τάκη Μανιάτη

Όταν μετά από τέσσερα παιδιά, αποφασίζεις να εντάξεις στη ''ήρεμη'' ζωή σου, και τους αγώνες μοτοσυκλέτας. Αυτή, είναι η Πολυτίμη Κυριακοπούλου!

Την γνωρίζουμε από τους ελληνικούς αγώνες Rally, από τα φιλικά enduro και Trail Ride. Την παρακολουθούμε να διαπρέπει στο βαλκανικό πρωτάθλημα Rally, και να βάζει στόχους για ''μακρύτερα'', έχοντας στο φετινό της όνειρο ακόμη και συμμετοχή στο Africa Eco Race - την παλιά διαδρομή του Rally Dakar!

Με το πρόγραμμα της να έχει ήδη ξεκινήσει για το 2018, με την συμμετοχή σε τέσσερις αγώνες εκ των οποίων και το Rally Tuareg στην Τυνησία όπου τερμάτισε στο βάθρο, μιλήσαμε μαζί της για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό που την παρακινεί, και πως άλλαξε την ζωή της.

BIKEIT: Εν συντομία, ποια είσαι;

Πολυτίμη Κυριακοπούλου: Είμαι η Πολυτίμη Κυριακοπούλου, είμαι αρχιτέκτονας, έχω τέσσερις κόρες που έχουν μεγαλώσει αρκετά, και τα τελευταία οκτώ χρόνια ασχολούμαι με την μοτοσυκλέτα και τους αγώνες.

BIKEIT: Πως ξεκίνησες την ενασχόληση και ''κόλλησες'' το μικρόβιο;

Π.Κ.: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους χωμάτινους αγώνες με μία μεγάλη μοτοσυκλέτα, μία BMW HP2, 1200 κυβικών εκατοστών. Στην αρχή δυσκολεύτηκα, πιέστηκα και την έμαθα, και δοκίμασα το 2008 να συμμετάσχω σε αγώνα Trail Ride. Τα κατάφερα, κι έτσι συνέχισα όλη τη χρονιά με την ίδια μοτοσυκλέτα να συμμετέχω σε αυτούς τους αγώνες. Ήταν δύσκολα, γιατί η μοτοσυκλέτα ήταν βαριά, με αρκετά έξοδα σε πτώσεις και συντήρηση, μιας και ήταν και η βασική μοτοσυκλέτα για καθημερινή μετακίνηση. Στο τέλος της χρονιάς αποφάσισα να αγοράσω μία μικρή enduro μοτοσυκλέτα και με αυτήν συμμετείχα και για πρώτη φορά σε αγώνα στο εξωτερικό.

Συμμετείχα στο Rally Balkan στην Αλβανία, και ήταν μία πολύ καλή εμπειρία.

polytimi kyriakopoulou synenteyxi 3

BIKEIT: Από την είσοδο σου στους αγώνες, και μέχρι να φτάσεις στο σημείο να ασχοληθείς με μοτοσυκλέτα, πως κύλισε η ζωή σου, από την παιδική σου ηλικία;

Π.Κ.: Από τα 16 μου, οδηγούσα ένα μικρό παπάκι, δώρο του πατέρα μου με το οποίο πήγαινα στο σχολείο, έκανα όλες μου τις μετακινήσεις. Προφανώς από την πρώτη στιγμή με κράνος, δίπλωμα, και ότι απαιτείται, και μετά από λίγα χρόνια, οδήγησα ένα XT 350. Όλα αυτά τα χρόνια, όλες οι μετακινήσεις μου, γίνονταν με μοτοσυκλέτα.

BIKEIT: Περνάνε τα χρόνια, κάνεις οικογένεια, έχεις τα παιδιά σου, τον άντρα σου, τις δουλειές σου, πόσο δύσκολο ήταν να εντάξεις στο ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα σου τους αγώνες;

Π.Κ.: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τους αγώνες συγκυριακά. Έχοντας πάει μία εκδρομή 5ήμερη χωμάτινη, είδα πόσο ωραία ήταν να κατασκηνώνω κάθε μέρα αλλού, να οδηγώ συνέχεια στο χώμα, και αποφάσισα να αγοράσω το BMW, και να κάνω περισσότερες χωμάτινες βόλτες. Ερωτεύτηκα αυτή την μοτοσυκλέτα, και ξεκίνησα την ενασχόληση με τα χωμάτινα ταξίδια κυρίως.

Μία βόλτα με roadbook, τότε, με έκανε να αγαπήσω την πλοήγηση και την αίσθηση της ελευθερίας που έδινε η εξόρμηση στο βουνό, και το συνέχισα. Η οικογένεια μου, τα παιδιά μου, είχαν μεγαλώσει αρκετά, οπότε μπορούσα να έχω περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου.

polytimi kyriakopoulou synenteyxi 19

BIKEIT: Είχες στήριξη από τον άντρα σου και από τα παιδιά σου;

Π.Κ.: Ναι, φυσικά, είχα πάντα στήριξη, αν και ανησυχούσαν και ανησυχούν ακόμη και τώρα. Ξέρουν ότι μου αρέσει, με θαυμάζουν, τους αρέσει να διηγούνται στους φίλους τους.

BIKEIT: Έχεις ξεκινήσει αυτό που σου αρέσει, έχεις κάνεις τους πρώτους σου αγώνες στην Ελλάδα, και προχωράς. Πως ακριβώς προχωράς;

Π.Κ.: Έχω μπει πλέον στους αγώνες, βρίσκω παρέες και μοιράζομαι εμπειρίες αλλά και έξοδα, και έχω κάνει τους πρώτους μου αγώνες σε βαλκανικά εδάφη. Περνάω καλά, μου αρέσει αρκετά και συνέχεια θέλω να ασχολούμαι και περισσότερο με τους αγώνες.

BIKEIT: Πόσο δύσκολο ήταν να είσαι η μοναδική γυναίκα που ακολουθεί αγώνες Rally στην Ελλάδα;

Π.Κ.: Ναι, είμαι η μοναδική που ασχολείται με αγώνες Rally στην Ελλάδα, και σε αγώνες χωμάτινους γενικά, πρέπει να είμαστε δυο - τρεις μόνο. Και στο εξωτερικό, δεν είναι περισσότερες οι γυναικείες συμμετοχές. Ποτέ δεν αντιμετώπισα πρόβλημα στο ότι είμαι γυναίκα, ούτε με συναθλητές, ούτε με ανθρώπους που μάθαιναν ότι τρέχω σε αγώνες. Όχι ότι θα με ενδιέφερε άλλωστε η αντιμετώπιση του κόσμου!

polytimi kyriakopoulou synenteyxi 6

BIKEIT: Στην καριέρα που έχεις μέχρι στιγμής στους αγώνες, ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισες;

Π.Κ.: Αν ρωτάς για ατυχήματα, είχα ένα μεγάλο, στην Αφρική, στο Μαρόκο, κατά την διάρκεια του οποίου αναγκάστηκα να εγκαταλείψω γιατί έσπασα την κλείδα μου. Από κει και πέρα, είναι σίγουρα δύσκολο να κάνεις αγώνες rally γιατί είναι μακριά από την Ελλάδα, ή από την Αθήνα όπου ζω, είναι πολυέξοδοι, με ακριβές συμμετοχές, καύσιμα, χρειάζεσαι υποστήριξη μηχανικά αλλά και οικονομικά φυσικά. Το οικονομικό, το υποστηρίζω μόνη μου μέχρι στιγμής.

BIKEIT: Άρα είναι ένα πολυσύνθετο πράγμα που εκτός από την δική σου όρεξη, χρειάζεσαι αρκετούς ανθρώπους κοντά πρακτικά και οικονομικά. Ποιο είναι το πρόγραμμα σου για φέτος;

Π.Κ.: Έτσι ακριβώς. Φέτος θα ακολουθήσω τέσσερις αγώνες στο εξωτερικό, και έχω βάλει στόχο να συμμετάσχω στο Africa Eco Race, στην παλιά διαδρομή του Rally Paris-Dakar, ένας αγώνας 14 ημερών, εξαιρετικά δαπανηρός. Ονειρεύομαι και ελπίζω να τα καταφέρω, ελπίζω να βρω υποστήριξη για να μπορέσω να το κάνω πραγματικότητα, γιατί εκτός από τα κόστη, έχει πολλές δυσκολίες και στον τομέα της υποστήριξης.

BIKEIT: Ποιοι ήταν κοντά σου όλα αυτά τα χρόνια, και ποιοι βοηθούν φέτος για να κάνεις τα όνειρα σου πραγματικότητα;

Π.Κ.: Ήταν η οικογένεια μου, ο άντρας μου και οι κόρες μου που με υποστηρίζουν, γιατί οικονομικά το υποστηρίζω και μόνη μου. Έχω αρκετούς ανθρώπους δίπλα μου που με υποστηρίζουν πρακτικά, ενώ φέτος είναι κοντά μου κυρίως η KTM SEE με την παρουσία της και την υποστήριξη όσο γίνεται στους αγώνες που πηγαίνω, αλλά και διάφοροι άλλοι που με στηρίζουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

polytimi kyriakopoulou synenteyxi 8

BIKEIT: Στο πέρασμα των χρόνων, φτάνοντας στο 2018, πως σε έβλεπαν οι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με μοτοσυκλέτες, να βλέπουν μία γυναίκα με οικογένεια και τέσσερα παιδιά, όχι μόνο να οδηγά δίτροχο, αλλά να τρέχει και σε αγώνες;

Π.Κ.: Σίγουρα φαντάζει αρκετά περίεργο, και είναι δύσκολο να καταλάβουν πόσο το θέλω αυτό, και πόσο με γεμίζει. Οι άνθρωποι που είναι κοντά και με αγαπούν, βλέπουν πόσο με γεμίζουν οι αγώνες και καταλαβαίνουν. Αυτοί είναι που με ενδιαφέρουν κυρίως. Πιστεύω ότι και αυτοί ενδόμυχα ίσως περιμένουν την στιγμή που θα τα παρατήσω, μιας και μεγαλώνω κι εγώ, αλλά εγώ από την μεριά μου θέλω να κάνω αγώνες και να οδηγώ μοτοσυκλέτα όσο μπορώ!

BIKEIT: Πως βλέπεις την Πολυτίμη στα επόμενα πέντε - δέκα χρόνια;

Π.Κ.: Πιστεύω ότι κάποια στιγμή οι αγώνες κυρίως θα σταματήσουν. Τόσο οικονομικά όσο και σωματικά, θα πρέπει να αποφασίσω ότι θα το κάνω μόνο για το κέφι μου. Αλλά το χόμπι μου, δεν θα το σταματούσα. Και δεν σου κρύβω ότι σκέφτομαι να κάνω και το χόμπι μου επάγγελμα!

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 17:41

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon