.
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 17:25

Συνέντευξη - Μάνος Κουτσουνάκης

"Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος"

Στον Τάκη Μανιάτη

Η ηλεκτροκίνηση κερδίζει έδαφος, με ολοένα περισσότερες εταιρίες να κατασκευάζουν δίκυκλα, και όλο και περισσότερα να εμφανίζονται στην χώρα μας. Ο Μάνος Κουτσουνάκης (Motostuff - Muvus), εισαγωγέας των NIU και ειδικός στα ηλεκτροκίνητα δίκυκλα, μας αναλύει τους λόγους της νέας τάσης.

BIKEIT: Γιατί ασχοληθήκατε με τα ηλεκτρικά;

Μάνος Κουτσουνάκης: Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον στην μετακίνηση, παρά το ότι δεν θα αντικαταστήσει στο 100% τις μοτοσυκλέτες με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Προσωπικά πιστεύω ότι το fun factor της μοτοσυκλέτας και του αυτοκινήτου δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα ηλεκτρικά οχήματα. Όμως, δεν βλέπω το λόγο να μετακινείσαι καθημερινά, να ρυπαίνεις και να ξοδεύεις, για να πας στη δουλειά σου. Μπορείς να χρησιμοποιείς κάτι φθηνό και φιλικό προς το περιβάλλον. Για να μπορέσουν να διατηρηθούν τα οχήματα με τα οποία ''παίζουμε'', θα πρέπει να μειώσουμε τους ρύπους από τα καθημερινά οχήματα που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό άλλωστε. Σκέφτομαι πως μπορώ να μετακινούμαι καθημερινά με κάτι οικολογικό, και το σαββατοκύριακο να μπορώ να ξεδίνω με το κανονικό μου όχημα. Σαν την δίαιτα - όλη την εβδομάδα διατροφή, την Κυριακή ελεύθερη για ότι θες!

BIKEIT: Με ποιο τρόπο πιστεύεις ότι πρέπει να εισαχθεί η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα;

Μάνος Κουτσουνάκης: Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ποια είναι τα οφέλη. Αυτό που βλέπω ως δυσκολία αυτή τη στιγμή είναι να αξιολογήσει ο καθένας τις διαδρομές που κάνει και να βάλει στο χαρτί τα νούμερα, να δει τι πραγματικά τον συμφέρει. Όσους ρωτάμε αυτή τη στιγμή, απλά δεν ξέρουν, δεν έχουν σκεφτεί ποτέ, τι χιλιομετρικές ανάγκες κάνουν κάθε ημέρα ή συνολικά όλο το χρόνο. Όλοι περιορίζονται στο ότι ίσως χρειαστεί να κάνουν παραπάνω χιλιόμετρα μία φορά εκτός διαδρομής- κάτι που ισχύει φυσικά για όλους μας, και ίσως δεν τους φτάνει η αυτονομία των ηλεκτρικών. Ουσιαστικά όμως, όλοι μας αν θέλουμε να πάμε σε απόσταση 50 χιλιομέτρων, ή θα πάρουμε την μεγάλη μοτοσυκλέτα μας, ή το αυτοκίνητο - ή κάποιο εναλλακτικό μέσο, όπως τρένο ή λεωφορείο. Σίγουρα ελάχιστοι είναι αυτοί που με το παπί τους, θα πάνε μακριά ή ταξίδι μία φορά το μήνα.

BIKEIT: Ποια είναι η διαφορά στην χρήση, ενός ηλεκτρικού σκούτερ σε σχέση με ένα που καίει βενζίνη;

Μάνος Κουτσουνάκης: Είναι τεράστια. Ένα ηλεκτρικό σκούτερ με την τιμή της ελληνικής κιλοβατώρας κάνει περίπου 15000 χιλιόμετρα με 100euro. Στα ίδια χιλιόμετρα, ένα σκούτερ θα κάψει περίπου 1800 - 2000euro. Σε αυτά τα χιλιόμετρα, ουσιαστικά έχει αποσβέσει το μεγαλύτερο κόστος κτήσης. Ανεξαιρέτως τις οικολογικές ανησυχίες, κάθε αναβάτης θα πρέπει να σκεφτεί τα προσωπικά του οφέλη, το κόστος της μετακίνησης δηλαδή.

BIKEIT: Υπάρχουν τέλη κυκλοφορίας; Τι επιβαρύνσεις έχει ένα  ηλεκτρικό scooter;

Μάνος Κουτσουνάκης: Δεν έχει τέλη κυκλοφορίας, και ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει μόνο την ασφάλεια, αναλογικά των ίππων - όπως και σε ένα scooter. Από κει και πέρα, τα κόστη συντήρησης αφορούν μόνο στα ελαστικά και τακάκια, όπως θα έκανε άλλωστε και σε ένα scooter.

BIKEIT: Τι αντοχή έχουν οι μπαταρίες;

Μάνος Κουτσουνάκης: Εξαρτάται από τον κάθε κατασκευαστή. Για παράδειγμα στα NIU, ανάλογα με το μοντέλο που χρησιμοποιούν LG ή Panasonic, ο κατασκευαστής δίνει έως και 1500 κύκλους πλήρους φόρτισης. Αυτό μεταφράζεται ως 3-5 χρόνια χρήσης.

BIKEIT: Ποιό είναι το κόστος αντικατάστασης;

Μάνος Κουτσουνάκης: Το κόστος βρίσκεται κοντά στα 1000euro σε ένα τέτοιο scooter, το οποίο αποσβένεται πλήρως.

BIKEIT: Θα μπορούσε κάποιος να αγοράσει μία έξτρα μπαταρία, για να την έχει στο γραφείο του, για ανεφοδιασμό;

Μάνος Κουτσουνάκης: Ναι θα μπορούσε, αλλά δεν χρειάζεται, γιατί πλέον πολλά scooter έρχονται με δύο μπαταρίες, οπότε μπορείς να έχεις μεγάλη αυτονομία, αλλά και να παίρνεις την μπαταρία στο χώρο σου για φόρτιση - ζυγίζει 5 κιλά και αφαιρείται εύκολα. Η αυτονομία σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει έως τα 150 χιλιόμετρα, ανάλογα το άνοιγμα του γκαζιού. Για παράδειγμα, το NIU NGT που έρχεται στην Ελλάδα τώρα, θα έχει τελική ταχύτητα 75 χ.α.ω. και αυτονομία πάνω από 130 χιλιόμετρα.

BIKEIT: Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σταθμοί ανά την Ελλάδα ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μία διαδρομή και να αντικαθιστά την άδεια μπαταρία με γεμάτη;

Μάνος Κουτσουνάκης: Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο αναβάτης να μην είναι ιδιοκτήτης του scooter, να συμμετέχει σε ένα Battery Swap Stations Program. Αν υποθέσουμε ότι δημιουργηθούν stand με φορτισμένες μπαταρίες, όπου θα αντικαθιστάς την άδεια δική σου, δεν θα μπορεί κανείς να ελέγξει ποια μπαταρία έχει κάνει περισσότερους κύκλους φόρτισης. Άρα, δεν γίνεται να αφήνεις μία παλιά, και να παίρνεις μία καινούρια, ή το αντίστροφο. Σε αυτή την περίπτωση, το κόστος ενηλικίωσης και ανακύκλωσης των μπαταριών θα πρέπει να το επιβαρυνθεί η εταιρία. Με ένα sharing program όμως, όπου ο αναβάτης θα συμμετέχει στην ενοικίαση του scooter, αυτό θα είναι εφικτό. Το κόστος του scooter, πέραν της φόρτισης, θα μπορεί να μεταφερθεί στον ενδιαφερόμενο ώστε η εταιρία να μπορεί να παρέχει μία τέτοιους είδους ενοικίαση.

BIKEIT: Τι ακριβώς είναι το sharing program;

Μάνος Κουτσουνάκης: Η εταιρία μας ξεκινάει ένα sharing program στο κέντρο της Αθήνας και στην Ρόδο, στο οποίο μέσω ενός application, ο αναβάτης θα μπορεί να βρει το scooter (που θα έχει και κράνος κάτω από την σέλα), θα το ξεκλειδώνει, θα το καβαλάει και θα φεύγει.

Οι χρήστες θα μπορούν να γίνουν συνδρομητές μέσω internet, και θα πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα και τις ώρες που χρησιμοποιούν το scooter. Τα χιλιόμετρα χρήσης θα είναι ελεύθερα, και στην περίπτωση που ο αναβάτης χρειαστεί κάτι, θα υπάρχει call center επί 24ώρου βάσεως για υποστήριξη.

koutsounakis 800 2

BIKEIT: Από που θα ξεκινήσει το πλάνο αυτό;

Μάνος Κουτσουνάκης: Το πλάνο είναι να μπορέσει η εταιρία να δημιουργήσει σταθμούς ενοικίασης σε όλη την Ελλάδα, αλλά πρώτα θα τρέξει πιλοτικά στα δύο μεγάλα σημεία., Αθήνα και Ρόδο. Μέχρι τις 30 Μαρτίου 2019 θα τοποθετηθούν συνολικά 100 scooter, 70 στην Αθήνα και 30 στην Ρόδο. Θα δοκιμάσουμε το νέο project στις μεγάλες αυτές πόλεις για να δούμε και τις αυτονομίες. Οι συνθήκες αρκετών πόλεων, όπως οι ανηφόρες, επηρεάζουν αρνητικά την κατανάλωση και κατά συνέπεια την αυτονομία, οπότε είναι κάτι που θα δούμε στην χρήση.

BIKEIT: Υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα με ηλεκτρικά ποδήλατα ή scooters στην Ελλάδα;

Μάνος Κουτσουνάκης: Έχω δει κάποιες προσπάθειες, όχι όμως κάτι σοβαρό. Δεν ξέρω σε τι οφείλεται αυτό. Ο Έλληνας έχει αυξημένο το αίσθημα της ιδιοκτησίας, και που θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει οικονομικότερη και ευκολότερη λύση. Εμείς θα ξεκινήσουμε από το κέντρο της Αθήνας όπου κινούνται αρκετοί τεχνοκράτες και αρκετοί τουρίστες, που θα ωφεληθούν από αυτό. Ο λόγος που θα το κάνουμε και στην Ρόδο είναι γιατί στην παλιά πόλη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα θορύβου και ρύπων. Άρα, θα προσφέρουμε ουσιαστικά μία λύση στην μετακίνηση, και στις δύο πόλεις.

BIKEIT: Με ποιον άλλο τρόπο θα μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό scooter σας;

Μάνος Κουτσουνάκης: Πέραν του sharing project, ετοιμάζουμε και ένα project για leasing ηλεκτρικών scooter. Θα μπορεί ο αναβάτης να πληρώνει ένα μηνιαίο κόστος και να το χρησιμοποιεί σαν να είναι δικό του.

BIKEIT: Πως η δική σας εταιρία σκέφτηκε να επενδύσει σε αυτό τον τρόπο μετακίνησης και όχι σε μία μάρκα με εσωτερικής καύσης κινητήρες;

Μάνος Κουτσουνάκης: Μας ενδιαφέρουν φυσικά και οι μοτοσυκλέτες με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αντιπροσωπεύουμε ήδη την Lambretta και την Royal Enfield, έχουμε την Polaris και την Linhai στα ATV και Side by Side, και ενδεχομένως να προστεθεί άλλη μία μάρκα το 2019. Στο κομμάτι της ηλεκτροκίνησης έχουμε ήδη την NIU αλλά και μία εταιρία B2B, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα golfcar, με συσσωρευμένη εμπειρία πλέον στον τομέα. Θέλουμε να επενδύσουμε αρκετά σε αυτό τον τομέα γιατί πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα, είναι το "next big think". Πιστεύω ότι σε βάθος πενταετίας, μέσα στις πόλεις δεν θα υπάρχουν scooters έως 200cc. Μην ξεχνάμε ότι έρχονται και νέες προδιαγραφές σύντομα, που τα περισσότερα scooters με μικρούς κινητήρες δεν θα μπορούν να καλύψουν.

BIKEIT: Η τιμή ενός ηλεκτρικού scooter σε σχέση με ένα αντίστοιχο σε απόδοση βενζινοκίνητο, σε τι επίπεδο βρίσκεται;

Μάνος Κουτσουνάκης: Θα έλεγα ότι είναι ακριβότερο κατά 50%, παρ' όλ 'αυτά, τα οφέλη που έχει σε βάθος χρόνου, είναι πολλαπλάσια και σε βάθος πενταετίας, αποσβένεις το κόστος κτήσης και σου μένει και το scooter.

BIKEIT: Ποια είναι η NIU;

Μάνος Κουτσουνάκης: Η NIU είναι ίσως η πιο ανερχόμενη εταιρία στα ηλεκτρικά scooter αυτή τη στιγμή. Μόλις στα τέλη Οκτωβρίου μπήκε στον δείκτη NASDAQ στην Νέα Υόρκη, στον τομέα τεχνολογίας, κάτι πολύ σημαντικό για το είδος της. Είναι ηγέτης αυτή τη στιγμή στα ηλεκτρικά scooters με ένα πολύ σημαντικό πλάνο εξέλιξης τους επόμενους 24 μήνες, προτάσεις που θα καλύπτουν πολλές πτυχές της αγοράς. Βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Vodafone και είναι από τις λίγες εταιρίες που έχουν GSM και Connectivity του scooter και με την αγορά ο ιδιοκτήτης μπορεί να ενημερώνεται με πολλές παραμέτρους, διαγνωστικά, και σε περίπτωση που χρειάζεται, η εταιρία μπορεί να επέμβει ανά πάσα στιγμή. Ο λόγος που επιλέχθηκε η NIU από την Vodafone και όχι κάποια οικονομικότερη λύση από Κίνα ή Ταιβάν, είναι επειδή είναι κατασκευαστής που ασχολείται αποκλειστικά με ηλεκτρικά, επενδύοντας σε αυτά. Δεν είναι ένας κατασκευαστής βενζινοκίνητων που έχει στην γκάμα της και ένα μοντέλο. Όλα τα μεγάλα εργοστάσια την παρακολουθούν, και δεν θα μου φαινόταν καθόλου παράξενο αν κάποιος μεγάλος κατασκευαστής την αγοράσει στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 17:30

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon