.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 17:03

Test - Yamaha YZF-R1M 2020

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, Κ.Γ.
Συνεργάστηκαν: Σωτήρης Μπεγνής, Κώστας Γιαννακόπουλος

Το YZF-R1M είναι ένα ακραίο sport όνειρο σε μπλε, μαύρο και carbon. Μια εξαιρετικά compact Superbike, με επίπεδο εξοπλισμού κορυφής, με ηλεκτρονικές αναρτήσεις και πλήρες ηλεκτρονικό οπλοστάσιο, και με τη δυνατότητα να κερδίζει τίτλους σε Εθνικά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ήμασταν τυχεροί να οδηγήσουμε τη μοτοσυκλέτα του 2020 στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, μαζί με τον Πρωταθλητή Ελλάδος στα Superbike του 2019, Σωτήρη Μπεγνή, που αγωνίζεται με παρόμοια μοτοσυκλέτα.

Για το 2020, αμφότερα τα κορυφαία Superbikes της γκάμας της Yamaha, YZF-R1 και YZF-R1M, αναβαθμίστηκαν με ανανεωμένη εμφάνιση, βελτιωμένη αεροδυναμική, αλλά και εξελίξεις σε κινητήρα και ηλεκτρονικό πακέτο, με έξτρα βελτιώσεις αποκλειστικά για το YZF-R1M.

Όλα τα μοντέλα της σειράς R είναι εμπνευσμένα από τη YZR-M1 και το ολοκαίνουργιο φέρινγκ της YZF-R1 του 2020 τονίζει τη στενή σύνδεση μεταξύ της αγωνιστικής μοτοσυκλέτας Yamaha Μ1 από τον κόσμο του MotoGP και των Superbike παραγωγής του εργοστασίου.

Η αεροδυναμική απόδοση αυξήθηκε περισσότερο από 5%, παρέχοντας σημαντική αύξηση των επιδόσεων στις υψηλές ταχύτητες. Επιπλέον, οι νέας σχεδίασης προβολείς LED και τα ανασχεδιασμένα φώτα θέσης LED τονίζουν ακόμη περισσότερο την επιθετική εμφάνιση της μοτοσυκλέτας.

Νέος είναι και ο αλουμινένιος αεραγωγός πίσω από το μπροστινό φέρινγκ, ο οποίος προσφέρει αυξημένη ακαμψία, ενώ το κάτω τμήμα του φέρινγκ που καλύπτει το σύστημα εξάτμισης είναι πλέον κατασκευασμένο από τιτάνιο!

Euro 5 κινητήρας με αρκετές αναβαθμίσεις

yamaha yzf r1m bikeitgr serres 018

Η απόλυτη ισχύς που ανακοινώνονταν στο προηγούμενο μοντέλο (197hp) παραμένει ίδια για το 2020 -για 201 γεμάτα κιλά-, όμως η Yamaha έχει πραγματοποιήσει αρκετές βελτιώσεις στο Euro 5 πλέον μηχανικό σύνολο με τον Crossplane (270° - 180° - 90° - 180°) στρόφαλο.

Έτσι οι μηχανικοί της Yamaha βελτίωσαν ακόμη περισσότερο την απόδοση του κινητήρα στις υψηλές στροφές υιοθετώντας κοκοράκια τύπου "finger-follower" νέας σχεδίασης και νέα προφίλ εκκεντροφόρου που παρέχουν βελτιστοποιημένη ανύψωση βαλβίδων και πιο σταθερό άνοιγμα και κλείσιμό τους στις υψηλές στροφές, το οποίο με τη σειρά του εξασφαλίζει πιο ομαλή και αποδοτική λειτουργία του κινητήρα.

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι η εισαγωγή νέας σχεδίασης, με ανασχεδιασμένη κυλινδροκεφαλή και μπεκ ψεκασμού. Αυτή έχει τοποθετηθεί σε διαφορετική θέση, που βελτιώνει την απόδοση του κινητήρα. Οι πεταλούδες του γκαζιού μετακινήθηκαν πιο κοντά στους θαλάμους καύσης, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος της εισαγωγής και να εξασφαλιστεί σταθερότητα στην καύση και καλύτερη απόδοση. Επίσης, τα νέα μπεκ ψεκασμού της Bosch τοποθετήθηκαν επάνω από τα σώματα των βαλβίδων γκαζιού διαμέτρου 45 χιλ. και όχι κάτω από αυτά. Αυτά τα νέα μπεκ ψεκασμού 10 οπών μεταφέρουν το καύσιμο πιο άμεσα στους θαλάμους καύσης και παρέχουν πιο ευρεία γωνία ψεκασμού 21,5 μοιρών, για ακόμη καλύτερη καύση.

Στις περαιτέρω αναβαθμίσεις περιλαμβάνονται ανασχεδιασμένο σύστημα εξάτμισης με συνολικά 4 καταλύτες -το ένα ζεύγος βρίσκεται μπροστά από το θάλαμο εξάτμισης και το άλλο ζεύγος πίσω από αυτόν- ενώ τόσο ο σιγαστήρας όσο και τα προστατευτικά θερμότητας του κινητήρα μειώνουν παράλληλα και τον θόρυβο.

Για αυξημένη απόδοση του κινητήρα και μειωμένες απώλειες ισχύος, ο στρόφαλος του κινητήρα χρησιμοποιεί οπές λίπανσης μεγαλύτερης διαμέτρου σε συνδυασμό με έδρανα στήριξης στροφάλου μεγαλύτερης διαμέτρου. Η αντλία λαδιού διαθέτει μικρότερων διαστάσεων ρότορα κατά 10%. Στις αλλαγές περιλαμβάνονται πιο μεγάλες διαδρομές λαδιού στο συγκρότημα του στρόφαλου, για βελτιστοποίηση της πίεσης λαδιού, καθώς και ανασχεδιασμένα ακροφύσια στο σύστημα ψύξης του εμβόλου.

Στις αλλαγές που έγιναν στο μοντέλο του 2020 περιλαμβάνονται επίσης, πιο φαρδύ γρανάζι της δεύτερης ταχύτητας για αυξημένη απόδοση του συστήματος μετάδοσης, καθώς και παχύτερες πλάκες στην αλυσίδα τελικής μετάδοσης. Για βελτιωμένη ψύξη στις θυρίδες εξαγωγής τοποθετήθηκε ανασχεδιασμένη δίοδος για το ψυκτικό της κυλινδροκεφαλής.

Το ηλεκτρονικό γκάζι YCC-T (Yamaha Chip Controlled Throttle) που ελέγχει τις βαλβίδες γκαζιού εξακολουθεί να υπάρχει στο μοντέλο του 2020. Για βελτιωμένη αίσθηση του γκαζιού και μειωμένο βάρος, η YZF-R1 διαθέτει ένα νέο σύστημα APSG (Accelerator Position Sensor Grip) με μαγνήτη και αισθητήρα που στέλνει σήματα στο YCC-T. Προκειμένου να διατηρηθεί η αίσθηση απόκρισης του συμβατικού περιστροφικού γκριπ, η νέα μονάδα APSG διαθέτει ελατήριο, προστατευτικό και γρανάζι που προσφέρουν μια φυσική και προοδευτική αίσθηση, με τις ρυθμίσεις να έχουν σχεδιαστεί για βελτιωμένα επίπεδα ελέγχου και καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ αναβάτη και μοτοσυκλέτας.

Στο μοντέλο του 2020 έχει τοποθετηθεί νέο υλικό στα τακάκια των φρένων, το οποίο είναι πιο ανθεκτικό σε μεγάλες τριβές και προσφέρει ακόμη πιο δυνατό φρενάρισμα.

Ταυτόχρονα, νέα είναι και τα ελαστικά πρώτης τοποθέτησης Bridgestone Battlax RS11.

Βελτιώσεις και στα ηλεκτρονικάyamaha yzf r1m bikeitgr serres 024

Όσον αφορά στο ηλεκτρονικό οπλοστάσιο της μοτοσυκλέτας, πέρα από την IMU 6 αξόνων, για το 2020, η μοτοσυκλέτα της Yamaha έρχεται με δύο νέες εξελιγμένες τεχνολογίες ηλεκτρονικού ελέγχου.

Αυτές είναι το νέο σύστημα ελέγχου φρένων (BC) και ABS βέλτιστης κλίσης (Cornering ABS) και το νέο σύστημα διαχείρισης φρένου του κινητήρα (EBM).

Το νέο σύστημα ελέγχου φρένων (BC) επιτρέπει στους αναβάτες να επιλέγουν μεταξύ των δύο λειτουργιών ABS (BC1 και BC2), αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τις οδηγικές συνθήκες.

Η λειτουργία BC1 διαθέτει σταθερό επίπεδο ευαισθησίας ABS, ενώ η λειτουργία BC2 διαθέτει μεταβλητή ευαισθησία ABS (Cornering ABS) που εξαρτάται από τη γωνία κλίσης και τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Στη λειτουργία BC2, η ευαισθησία και η ταχύτητα παρέμβασης του ABS αυξάνονται καθώς μεγαλώνει η κλίση της μοτοσυκλέτας, προσφέροντας επιπλέον σιγουριά και έλεγχο στις στροφές.

Τα δεδομένα που σχετίζονται με την ταχύτητα του μπροστινού και του πίσω τροχού καθώς και οι πληροφορίες από την αδρανειακή μονάδα μέτρησης (IMU), όπως η γωνία κλίσης και η επιτάχυνση της ολίσθησης, μεταδίδονται στο συγκρότημα της υδραυλικής μονάδας και στην ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου του ABS, οι οποίες πραγματοποιούν υπολογισμούς σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι πληροφορίες, κατόπιν, δίνουν τη δυνατότητα στο σύστημα ελέγχου φρένων να αποτρέψει το μπλοκάρισμα των τροχών, ρυθμίζοντας την υδραυλική πίεση στα συστήματα του μπροστινού και του πίσω φρένου.

Μια νέα προσθήκη στην εντυπωσιακή γκάμα τεχνολογιών ηλεκτρονικού ελέγχου της YZF-R1 είναι το σύστημα διαχείρισης φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM), ένα σύστημα που προσφέρει στους αναβάτες τη δυνατότητα να επιλέγουν ένα από τα τρία επίπεδα ισχύος φρεναρίσματος του κινητήρα (υψηλή - μεσαία - χαμηλή) ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης και τις προσωπικές προτιμήσεις τους. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από διάφορους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένης της επιλεγμένης σχέσης μετάδοσης, των σ.α.λ. του κινητήρα, της θέσης του γκαζιού και της θέσης της βαλβίδας γκαζιού, η ECU προσαρμόζει το άνοιγμα του γκαζιού, το χρονισμό της ανάφλεξης και τον όγκο έγχυσης καυσίμου, προκειμένου να ελέγξει το επίπεδο φρεναρίσματος του κινητήρα. Η EBM1 παρέχει την υψηλότερη ισχύ φρεναρίσματος του κινητήρα, ενώ η EBM3 τη χαμηλότερη.

Τροποποιημένο όμως για το 2020 είναι και το σύστημα ελέγχου εκκίνησης (LCS) προσφέροντας βέλτιστο έλεγχο κατά την εκκίνηση σε αγώνα. Για το 2020 η λειτουργία LCS1 έχει τροποποιηθεί, ώστε να ενεργοποιείται στις 9000 σ.α.λ. με άνοιγμα γκαζιού 41 μοιρών.

Με την προσθήκη των BC και EBM και την τροποποίηση του LCS, η YZF-R1 του 2020 διαθέτει επτά συνολικά τύπους ηλεκτρονικών βοηθημάτων αναβάτη.

Τέλος, η οθόνη υγρών κρυστάλλων Thin Film Transistor (TFT) της YZF-R1 έχει αναβαθμιστεί και περιλαμβάνει ενδείξεις για τα νέα χαρακτηριστικά ελέγχου φρένων (BC) και διαχείρισης φρεναρίσματος του κινητήρα (EBM).

Οι βελτιώσεις που αφορούν αποκλειστικά στην YFZ-R1M

yamaha yzf r1m bikeitgr serres 015

Οι παραπάνω αλλαγές αφορούν και τις 2 μοτοσυκλέτες της οικογένειας (YZF-R1 & YZF R1M), ενώ στο YZF-R1M, η σημαντικότερη ανανέωση αφορά στις αναρτήσεις της μοτοσυκλέτας, με ένα νέο ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο πιρούνι, και δευτερευόντως με έξτρα ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Μιλώντας για τις αναρτήσεις, η μεγάλη αλλαγή από το προηγούμενο μοντέλο αφορά στο ανάποδο πιρούνι - κόσμημα ERS NPX της Öhlins, στο οποίο ενσωματώνεται η χρήση ενός φιαλιδίου πεπιεσμένου αέρα στον άξονα του πιρουνιού, με στόχο να μειώσει το φαινόμενο «σπηλαίωσης» του λαδιού του πιρουνιού κατά την φάση της επαναφοράς των ελατηρίων.

Χάρη σε αυτή την τεχνολογία της Öhlins, το πιρούνι υπόσχεται καλύτερη και ακριβέστερη απόσβεση. Για να λειτουργήσει αρμονικά το όλο σύνολο, το αμορτισέρ της Öhlins έχει τροποποιημένη ρύθμιση προφόρτισης.

Το δεύτερο σημείο αιχμής της νέας YZF-R1M αφορά στα ηλεκτρονικά βοηθήματά της, τα οποία απολαμβάνουν όλων των βελτιώσεων και προσθηκών που έγιναν από κοινού με το βασικό R1, αλλά έχουν και κάποια μοναδικά στοιχεία που αφορούν μόνο στην κορυφαία Μ έκδοση της μοτοσυκλέτας.

Έτσι, ειδικά για την R1M, η Yamaha προσφέρει μια σειρά από ανανεωμένες εφαρμογές, όπως η YRC που επιτρέπει στον χρήστη να δημιουργεί προσωπικές, απολύτως εξατομικευμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν και τα επτά συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου που έχει στη διάθεσή του.

Παράλληλα, η εφαρμογή Y-TRAC προσφέρει στον χρήστη μια πλήρη τηλεμετρία για την αποθήκευση και ανάλυση δεδομένων από την οδήγηση.

Όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες εκδόσεις της R1M, η παραγγελία της γίνεται ηλεκτρονικά, ενώ η τιμή της για την Ελλάδα βρίσκεται στα 28.100 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες των R1M αποκτούν αυτόματα αποκλειστική πρόσβαση στην εκδήλωση Yamaha Racing Experience σε επιλεγμένες πίστες της Ευρώπης, όπου θα γνωρίσουν επίσημους αγωνιζόμενους αναβάτες της εταιρείας και θα απολαύσουν τεχνικές οδηγίες και συμβουλές.

Η νέα Yamaha YZF-R1M του 2020 είναι διαθέσιμη μόνο στον χρωματισμό Silver Blu Carbon BWM2/Carbon, φυσικά με αριθμημένη πλακέτα στην τιμονόπλακα.

Στο Αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών

Το τεστ πραγματοποιήθηκε με την αρωγή του Πρωταθλητή Ελλάδας στα SUPERBIKES, Σωτήρη Μπεγνή, και του μηχανικού του και πρώην αγωνιζόμενου στην OPEN, Κώστα Γιαννακόπουλου της MRG Giannakopoulos, φορώντας τα εκπληκτικά ελαστικά Power Slick 2 της Michelin που μας χορήγησε η ελληνική αντιπροσωπεία με άνθρωπο-κλειδί τον Ντίνο Πετρή, ελαστικά που τοποθετήσαμε στις μοτοσυκλέτες με τη βοήθεια των ανθρώπων του WheelCity!

Και να ήταν μόνο αυτό. Οι Μπεγνής, Γιαννακόπουλος, και η Michelin είχαν φέρει και κουβέρτες ελάστικών (!) που ζέσταιναν στην ιδανική θερμοκρασία τα ελαστικά του Yamaha!

Το Yamaha YZF-R1M οδήγησαν ο υποφαινόμενος, ο Τάκης Μανιάτης, και φυσικά οι 2 αγωνιζόμενοι, ο Σωτήρης και ο Κώστας.

yamaha yzf r1m bikeitgr serres 001

Σωτήρης Μπεγνής: "Το R1 παραγωγής δεν έχει πολλά πράγματα να ζηλέψει από το δικό μου με το οποίο κέρδισα το Πρωτάθλημα Superbikes το 2019 στο HSBK. Η μοτοσυκλέτα μπορεί να κερδίσει αγώνες της OPEN ακόμα και σε νορμάλ μορφή, ενώ θέλει λίγη εξέλιξη για να κερδίζει και στα Superbikes."

Στις 2 ημέρες δοκιμών στην πίστα των Σερρών κάναμε περίπου 100 αρκετά γρήγορους γύρους, με ελαστικά PowerCup της Michelin, ελαστικά με τα οποία συνεργάστηκε άψογα το R1M.»

Ταχύτερος γύρος στο διήμερο τεστ μας ήταν το 1.24.209, φανταστικός χρόνος για μοτοσυκλέτα παραγωγής με μόνη αλλαγή τα slick ελαστικά της Michelin, χρόνος που θα κατέβαινε κι άλλο αν ο Σωτήρης δεν είχε να οδηγήσει και τον ανταγωνισμό του R1M για το ΒΙΚΕΙΤ, δηλαδή τα Aprilia RSV4 1100 Factory και Ducati Panigale V4.

yamaha yzf r1m bikeitgr serres 008

Προσωπικά το YZF-R1M μου άρεσε πάρα πολύ, κι ας μην είναι τόσο εξωτικό στα χαρτιά όσο οι Ευρωπαίοι αντίπαλοι του, κι ας μην έχει τους ανακοινώσιμους εξωπραγματικούς 214 ίππους του Panigale, κι ας μην έχει ανάποδα κινούμενο στρόφαλο, αεροδυναμικά φτεράκια, κλπ.

Μπορεί να μην εντυπωσιάζει με τα gadget και τα νούμερα, όμως όπως είδαμε στο δυναμόμετρο κοιτάει κατάματα τον ανταγωνισμό με του 184,28 Hp που έβγαλε στον τροχό, νούμερο ελάχιστα πίσω από τα Aprilia RSV4 1100 Factory (186,73 Hp) και Panigale V4 (191,77 Hp).

Στην ευθεία των Σερρών, με τη βοήθεια της τηλεμετρίας του Σωτήρη Μπεγνή, είδαμε πως οι τελικές ταχύτητες και των τριών μοτοσυκλετών ήταν ίδιες, ενώ μπορούμε να πούμε πως οι επιδόσεις του R1M δεν θα λείψουν σε κανέναν, το αντίθετο μάλιστα.

Χάρη στα εκπληκτικά ηλεκτρονικά βοηθήματα του R1M, η μοτοσυκλέτα αυξομειώνει συνεχώς την ιπποδύναμη που φτάνει στον πίσω τροχό, λαμβάνοντας υπόψη της την κινητική κατάσταση που βρίσκεται, χάρη στην αδρανειακή μονάδα των 6 αξόνων.

yamaha yzf r1m bikeitgr serres 002

Ο αναβάτης του YZF-R1M τη σήμερον ημέρα απλώς «κουμπώνει» το επίπεδο που θέλει σε κάθε ηλεκτρονικό βοήθημα (Riding Mode, Cornering Traction Control, Slide Control, Φρένο Κινητήρα, Cornering ABS, Απόκριση Γκαζιού), και μπαίνει στην πίστα, ασχολούμενος μόνο με τις γραμμές, με το πόσο πολύ μπορεί να κρατήσει ανοιχτό το γκάζι, και με το πόσο έντονα μπορεί να φρενάρει την τελευταία στιγμή, χωρίς να φύγει πάνω από τη μοτοσυκλέτα!

Σκέψεις του τύπου «κι αν χάσω το πίσω ελαστικό, αν σηκωθεί σούζα στην έξοδο της στροφής η μοτοσυκλέτα, αν, αν, αν…», δεν έχουν πια νόημα, καθώς το R1M κάνει τα πάντα σχεδόν… μόνο του.

Μπορεί παλιά ο αναβάτης να έπρεπε να ρυθμίζει με ευλάβεια το πόσο θα ανοίξει το γκάζι και το πόσο θα πιέσει τη μανέτα του φρένου, όμως τώρα αυτές οι 2 παράμετροι έχουν εκδιωχθεί από την εξίσωση, παρόλο που οι ιπποδυνάμεις έχουν φτάσει σε επίπεδα που για να τις αξιοποιήσεις πλήρως πρέπει να επισκεφθείς πίστες σαν το… Mugello.

yamaha yzf r1m bikeitgr serres 003

Σχεδόν διακόσια άλογα στον τροχό, και όμως ο χειρισμός του γκαζιού δεν ήταν ποτέ πιο ασφαλής! Η οδήγηση πλέον θυμίζει αρκετά ηλεκτρονικό παιχνίδι, αλλά και δοκιμασία ειδικών δυνάμεων του στρατού, καθώς για να βελτιωθείς πρέπει α) να παίξεις αρκετά με τα ηλεκτρονικά, ώστε να διαλέξεις τις ιδανικές ρυθμίσεις για την εκάστοτε πίστα και το στιλ σου, και β) να έχεις κορυφαία φυσική κατάσταση για να μπορέσεις να αντέξεις τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα σου κατά το φρενάρισμα, τις βίαιες αλλαγές κλίσεων, τις επιταχύνσεις αλλά και τις εξωφρενικές ταχύτητες που πιάνει το R1M.

Δεν κρύβω πως παρά την τακτική άσκηση που κάνω τελευταία (τρομάρα μου), μετά από μερικά εικοσάλεπτα οι μύες μου ήταν πρησμένοι, πιασμένοι και δαρμένοι, το στόμα ορθάνοιχτο μέσα από το κράνος, προσπαθώντας να γεμίσει τα πνευμόνια με έξτρα οξυγόνο, και παρακαλούσα για έλεος. Ταυτόχρονα ούρλιαζα από ευδαιμονία, για την ακραία οδηγική απόλαυση που μου χάριζε η μοτοσυκλέτα της Yamaha με τα slick ελαστικά της Michelin.

yamaha yzf r1m bikeitgr serres 001

Κάπως σαν μια ακραία απαιτητική παιδική χαρά, που απαιτεί όμως γυμνασμένα… παιδιά, έτοιμα να λιώσουν στην πίστα, κατεβάζοντας χρόνους, κερδίζοντας μοναδικές εμπειρίες, και απολαμβάνοντας συγκλονιστική sport οδήγηση.

Στην πίστα των Σερρών, καβάλα στο R1, προσπαθούσα να γραπωθώ καλά και να έχω τη σωστή σχέση κιβωτίου πριν κάθε στροφή, τη σωστή γραμμή, τη σωστή στάση σώματος, με την κούραση να έρχεται γρήγορα, και με τα λάθη να πολλαπλασιάζονται όσο η κούραση αυξανόταν.

Διάλειμμα για λίγη ξεκούραση, νερό και μπανάνα, και μετά ξανά μέσα.

yamaha yzf r1m bikeitgr serres 010

Τίποτα δεν ενοχλεί πάνω στο R1M, αφήνοντας σε να προσπαθήσεις να κατεβάσεις απρόσκοπτα χρόνους.

Τελικά η μάχη δεν είναι μόνο ενάντια στον χρόνο, αλλά ενάντια στον εαυτό σου, με τη μοτοσυκλέτα της Yamaha να σε σπρώχνει να γίνεις προοδευτικά καλύτερος.

Το ενθαρρυντικό είναι πως το R1M θα συγχωρέσει τα περισσότερα λάθη που θα έλθουν είτε από απειρία είτε από κούραση, σε γραμμές, φρένα και γκάζι, με τον αναβάτη να σε γλιτώνει εύκολα από καταστάσεις που με ένα παλαιότερο Superbike θα είχαν αποβεί καταστροφικές.

Και αλλαγές κλίσης δεχόμαστε, και αλλαγές σε γκάζι και φρένο μέσα στη στροφή, με τη μοτοσυκλέτα να παραμένει σταθερή, δίχως ταλαντώσεις, δίχως γλιστρήματα, και δίχως καμιά όρεξη να τιμωρήσει τον αναβάτη της.

Έχουμε πλέον ανέβει σε επίπεδα δυσθεώρητα, επίπεδα δυνατοτήτων που δίχως αλλαγές να ικανοποιούν ακόμα και Πρωταθλητές. Εκεί φτάσαμε. Απίστευτο YZF-R1M, μοτοσυκλέτα για ατελείωτη ενασχόληση, ατελείωτη εξερεύνηση και ατελείωτη διασκέδαση. Και ενίοτε και για κανένα Πρωτάθλημα. Όλα είναι στο μενού. Καλή όρεξη.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΝΑΒΑΤΗ: Κράνος: Airoh GP 550 S Venom κόκκινο gloss, Γάντια: Five Rfx1 μαύρο-άσπρο.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μοντέλο Yamaha YZF-R1M 2020
Εισαγωγέας ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή (ευρώ) 28.100
Κινητήρας  
Τύπος κινητήρα Υ/Ψ, 4Κ, 4Τ, 4Β,2ΕΕΚ
Κυβισμός 998 κ.εκ.
Διαμέτρος x Διαδρομή 79,0 χιλ. x 50,9 χιλ.
Σχέση συμπίεσης 13.0 : 1
Μέγιστη ισχύς 147,1 kW (197, 2 Hp) / 13.500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 113,3 Nm (11,6 kgm) / 11.500 σ.α.λ.
Σύστημα λίπανσης Υγρό κάρτερ
Τύπος συμπλέκτη Υγρός Πολύδισκος
Σύστημα ανάφλεξης TCI
Σύστημα εκκίνησης Ηλεκτρική
Σύστημα μετάδοσης Μόνιμης εμπλοκής, 6 ταχυτήτων
Τελική μετάδοση Αλυσίδα
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός καυσίμου
Πλαίσιο  
Σκελετός Περιμετρικός αλουμινίοτ
Γωνία Κάστερ 24º
Ίχνος 102 χιλ.
Σύστημα εμπρός ανάρτησης Ανάποδο τηλεσκοπικό πιρούνι
Σύστημα πίσω ανάρτησης Ψαλίδι
Διαδρομή εμπρός 120 χιλ.
Διαδρομή πίσω 120 χιλ.
Εμπρός φρένο Δυο δίσκοι
Πίσω φρένο Ένας δίσκος
Εμπρός ελαστικό 120/70 ZR17M/C (58W) Χωρίς σαμπρέλα
Πίσω ελαστικό 200/55 ZR17M/C (78W) Χωρίς σαμπρέλα
Διαστάσεις  
Συνολικό μήκος 2,055 χιλ.
Συνολικό πλάτος 690 χιλ.
Συνολικό ύψος 1,165 χιλ.
Ύψος σέλας 860 χιλ.
Μεταξόνιο 1,405 χιλ.
Ελάχιστη απόσταση από το έδαφος 130 χιλ.
Βάρος (πλήρες υγρών) 202 κιλά
Χωρητικότητα Δοχείου Καυσίμου 17 λίτρα
Χωρητικότητα Δοχείου Λαδιού 4,9 λίτρα
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2020 17:08

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon