.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 16:40

Test – Yamaha R7 2022 – Αποστολή στην Ισπανία

Η επόμενη μέρα των supersport

Οδηγούμε στην ισπανική πίστα της Almeria τη νέα σπορ μοτοσυκλέτα της Yamaha με τον δικύλινδρο κινητήρα CP2.

Δοκιμή: Gijs Gilis
Φωτογραφίες: Ant-Productions

2022 Yamaha YZF700R7 EU Detail 002 03

Είναι γνωστό σε όλους το ότι η Yamaha είναι ιδιαίτερα δραστήρια στον κόσμο των μηχανοκίνητων αθλημάτων. Από τα MotoGP, WorldSBK, Endurance και όλες τις κατηγορίες από κάτω τους, ως τα κύπελλα R3 και R125 bLU cRU, καλύπτει όλο το αγωνιστικό φάσμα.

Η supersport γκάμα της εκτείνεται από το κορυφαίο R1M ως το R125, ενώ ενδιάμεσα συναντάμε το ελαφρύ R3 για κατόχους διπλωμάτων Α2 και το R6 Race, που διατίθεται μόνο για χρήση πίστας. Υπάρχει δηλαδή ζωτικός χώρος για ένα ακόμη μοντέλο: το νέο R7.

Η Yamaha διαφημίζει το R7 ως ιδανικό για να συνδυάσει κανείς χρήση δρόμου και πίστας. Ο διπλός αυτός χαρακτήρας μπορεί να κρύβει κινδύνους, καθώς δεν είναι εύκολο να αριστεύσει και στα δύο πεδία δεδομένου ότι οπωσδήποτε θα απαιτηθούν κάποιοι συμβιβασμοί.

Στη βάση του R7 χρησιμοποιείται η πλατφόρμα CP2, την οποία γνωρίζουμε ήδη καλά από τα MT-07, XSR700, Ténéré 700 και Tracer 700. Το πέμπτο μέλος της οικογένειας αυτής έρχεται να πατήσει πάνω σε αυτόν τον δικύλινδρο crossplane κινητήρα που τόσες φορές έχουμε εκθειάσει σε δοκιμές στο παρελθόν.

PH 2323 

Ισορροπία

Μας έτυχε το μαύρο R7 για την πρώτη οδηγική επαφή στον δρόμο και πράγματι δείχνει πανέμορφο. Μαύρο σε μαύρο, με μια κυανή γραμμή κάτω από τον προβολέα και το σήμα R7 στις πλευρές.

Μόνο που … μερικές φορές η όμορφη εμφάνιση δεν συνοδεύεται από πολλή άνεση – και αυτό συμβαίνει και με το R7. Η θέση οδήγησης είναι πολύ σπορ, δουλεύει υπέροχα στην πίστα μα σε δημόσιους δρόμους θα μπορούσε να θεωρηθεί λίγο πιο ακραία. Ευτυχώς υπάρχει χώρος στη σέλα για να μετακινείσαι που και που.

Αυτό που προσφέρεται άμεσα και σε τεράστιες ποσότητες είναι εμπιστοσύνη. Ακολουθεί την επιλεγμένη τροχιά κατευθείαν χωρίς νευρικότητες και η απόδοση της δύναμης σου επιτρέπει να την εκμεταλλευτείς πλήρως χωρίς να τρομάζει.

Ισορροπία είναι η λέξη που ψάχνουμε.

Εξίσου ευχάριστο είναι το γεγονός πως δεν υπάρχουν πολύ περίπλοκες ρυθμίσεις. Ούτε power modes, ούτε ρυθμιζόμενο traction control, ούτε συνδεσιμότητα Bluetooth, τίποτα. Απλά καβαλάς, ανοίγεις το γκάζι και ούτε καν θα σου λείψουν.

Η απόκριση στο γκάζι είναι όπως πρέπει, όσο επιθετική χρειάζεται. Σε στεγνή άσφαλτο δεν χρειάζεσαι καθόλου traction control, ενώ στο βρεγμένο είναι καλοδεχούμενο μόνο και μόνο για την πνευματική σου ηρεμία.

Η ακρίβεια στο τιμόνι είναι μοναδική. Ποτέ δεν τρομάζει, ποτέ δεν είναι νευρική, κρατά τη μοτοσυκλέτα πάντα σταθερή και ακριβώς εκεί που σημάδεψες.

Τις αναρτήσεις του δε θα τις περιγράφαμε ως εξαιρετικά σπορ, είναι όμως επαρκείς. Προσφέρουν αρκετά σφικτή οδηγική συμπεριφορά, χωρίς να θυμίζουν συσκευές βασανιστηρίων σε δημόσιους δρόμους με κακοτεχνίες.

PH 3622 

Διψήφια διασκέδαση

Είναι πολύ λίγοι οι 73 hp για μια supersport; Η δύναμη είναι τόσο εύχρηστη που σπάνια θα ευχηθείς να είχες περισσότερη, πάντως μετά τα 140 km/h θα μπορούσε να έχει λίγο μπαχάρι παραπάνω.

Η ισχύς αποδίδεται μέσω ενός πολύ ευχάριστου κιβωτίου ταχυτήτων που προσφέρει ακριβέστατες αλλαγές. Συνεργάζεται με έναν συμπλέκτη μονόδρομο με υποβοήθηση (assist & slip) που κάνει με συνέπεια όσα υπόσχεται και σαφώς αισθάνεται πολύ πιο ταιριαστός στην πίστα.

Η πίστα της Almeria είναι μια φαρδιά λωρίδα ασφάλτου μήκους 5 χιλιομέτρων που στριφογυρνά εν μέσω ενός άδειου τοπίου. Ευτυχώς το R7 μας κάνει τη ζωή εύκολη.

Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε πολύ τον συμπλέκτη, καθώς η μοτοσυκλέτα που οδηγούμε φοράει τον έξτρα quickshifter. Δυστυχώς, αυτός λειτουργεί μόνο στα ανεβάσματα σχέσης.

Και εδώ, όπως στον δημόσιο δρόμο, η μοτοσυκλέτα μας διευκολύνει γεννώντας εμπιστοσύνη. Δεν κρύβει καμιά έκπληξη καθώς συνεχίζει να κάνει καλά αυτό που ξέρει: να στρίβει με ακρίβεια, πατώντας γερά στον δρόμο και αφήνοντας όλον τον έλεγχο στα χέρια σου.

Ποτέ δεν γίνεται τρομακτικό, ποτέ δεν θα σε ξαφνιάσει. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ποτέ δεν θα γίνει και βαρετό, η διασκέδαση είναι ψηλά στις ικανότητές του.

Αν μετά από λίγο καιρό θέλεις λίγη παραπάνω ταχύτητα ή πιο γρήγορους χρόνους στην πίστα, πηγαίνεις μια βόλτα στον κατάλογο GYTR (Genuine Yamaha Technology Racing) και αναβαθμίζεις με ολόσωμη εξάτμιση Akrapovic, αναρτήσεις Öhlins, πιο αγριεμένη ECU κ.ο.κ. Οι δυνατότητες είναι σχεδόν ανεξάντλητες και μπορούν να μεταμορφώσουν το R7 σε μια πολύ γρήγορη αγωνιστική μοτοσυκλέτα.

Με λίγο οδηγικό ταλέντο από πλευράς σου, μαζί του μπορείς να κάνεις δύσκολη τη ζωή για πολλές παραδοσιακές supersport μοτοσυκλέτες.

2022 YAM R7 PRESS EU GYTR STATIC 003 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής/Μοντέλο

Yamaha R7

Εισαγωγέας

Μοτοδυναμική

Τιμή (€)

Αναμένεται

Εγγύηση

Αναμένεται

   

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

 

Τύπος

4T, CP2 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 EEK, 8 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

689

Διάμετρος x Διαδρομή (mm)

80 x 68.6

Σχέση συμπίεσης

11.5:1

Τροφοδοσία

Ψεκασμός

Συμπλέκτης

Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση

Τελική μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα

Μέγιστη ισχύς (hp/rpm)

72.4 / 8,750 (έκδοση Α2: 47 / 7,750)

Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm)

6.8 / 6,500

   

ΠΛΑΙΣΙΟ

 

Τύπος

Ατσάλινο περιμετρικό

Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm)

2,070 x 705 x 1,160

Μεταξόνιο (mm)

1,395

Γωνία κάστερ (ο)

23.4

Ίχνος (mm)

90

Ύψος σέλας (mm)

835

Απόσταση από έδαφος (mm)

135

Ρεζερβουάρ (l)

13

Βάρος (kg)

188 (υγρό)

 

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

 

Εμπρός

Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 130 mm

Πίσω

Ένα αμορτισέρ με μοχλικό, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή 130 mm

 

 

ΦΡΕΝΑ

 

Εμπρός

Δύο δίσκοι 298 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS

Πίσω

Δίσκος 245 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS

   

ΤΡΟΧΟΙ

 

Εμπρός

120/70-17 (58W)

Πίσω

180/55-17 (73W)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 16:42

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Yamaha YZF-R1M 2020 Test - Yamaha R7 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon