.
Κατηγορία Yamaha
Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 11:32

Test - Yamaha R7 2022

Κείμενο: Κώστας Γκαζής
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Με τα παραδοσιακά Superbike και Supersport τετρακύλινδρα μοντέλα παραγωγής να έχουν πτωτική πορεία στις παγκόσμιες αγορές, το δικύλινδρο Yamaha R7 αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική πρόταση για σπορ οδήγηση που συνδυάζει το χαμηλό κόστος απόκτησης και συντήρησης, με έναν κορυφαία ισορροπημένο και απόλυτα ολοκληρωμένο, πολυτάλαντο χαρακτήρα.

Δεν λέμε, υπέροχα τα R6 (που δεν βγάζει πλέον πινακίδα), R1 και R1M, αλλά με κόστος 14.500 ευρώ, 21.800 ευρώ και 28.650 ευρώ, δεν απευθύνονται στον καθένα. Αποτελούν απόλυτα εξειδικευμένες σπορ μοτοσυκλέτες κορυφαίας τεχνολογίας, που έχουν αντίστοιχα εξειδικευμένο μικρό κοινό.

Για να διευρύνει λοιπόν η Yamaha το αγοραστικό κοινό της που ζητά σπορ μοτοσυκλέτες χωρίς να πρέπει να δώσει ένα νεφρό για την απόκτηση τους, εξέλιξε τη νέα R7, ως μια οικονομική Sport πρόταση που στόχο έχει όχι να αναπληρώσει τις R6 & R1, αλλά να προσφέρει σπορ συγκινήσεις σε πιο καθημερινές και ρεαλιστικές συνθήκες -και με δυνατότητα οδήγησης για αναβάτες με δίπλωμα Α2.

Σίγουρα, το R7 είναι “λίγο” για μεγάλες πίστες τύπου Mugello, όμως για εκείνο τον σκοπό υπάρχουν ήδη οι R6 & R1. Στόχος του R7 είναι οι μικρότερες πίστες αλλά και οι διαδρομές στον δρόμο (σε πόλη αλλά και επαρχιακό), ενώ θα τα καταφέρει καλύτερα από τους τετρακύλινδρους αδελφούς του τόσο στο κλεινόν άστυ, όσο και στο ταξίδι. Και αυτό χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία για αγορά, συντήρηση και κατανάλωση.

Θα ταίριαζε καλύτερα να το χαρακτηρίσουμε ως τον μεγάλο αδελφό του R3 και όχι ως τον μικρό αδελφό των R6 / R1. Μια ελαφριά, μαζεμένη σε διαστάσεις και ικανότατη σπορ all-around μοτοσυκλέτα που θα πείσει απρόσμενα πολλούς αναβάτες (ακόμα και από το “σκληρό” σπορ κοινό) για τις δυνατότητες της, αποτελώντας ένα δυνατό παιχνίδι, που δεν χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να σε ενθουσιάσει.

Με βάση το MT-07

yamaha r7 test bikeitgr 00001

Το R7 βασίζεται στο γυμνό μοντέλο MT-07, βελτιώνοντας όμως κατά πολύ τη συνταγή, ειδικά εκεί που “πονά” η γυμνή ιαπωνική μοτοσυκλέτα, δηλαδή στις αναρτήσεις και στα φρένα σε σπορ χρήση. Το R7 βελτιώνει καίρια λοιπόν τον εξοπλισμό του σε σχέση με το ΜΤ-07, αλλά δεν τραβά το σκοινί στα άκρα, κι έτσι διαθέτει τιμή ανάλογα ανταγωνιστική με του ΜΤ-07.

Το R7 αποδίδει επίσημα 72,36 hp / 8.750 rpm και 6,8 kgm / 6.500 rpm, νούμερα ΙΔΙΑ με του ΜΤ-07, με τη Yamaha να έχει κάνει μικρές αλλαγές στον κινητήρα.
Νέο είναι το πλήρως ρυθμιζόμενο ανάποδο πιρούνι ΚΥΒ των 41 mm με διαδρομή 130 mm, νέο και το πίσω αμορτισέρ (με μοχλικό), επίσης με 130 mm, και με ρυθμίσεις απόσβεσης επαναφοράς και προφόρτισης.

Στα φρένα βρίσκουμε δυο δίσκους 298 mm μπροστά με τετραπίστονες ακτινικές (αντί συμβατικές στο MT-07) δαγκάνες, κι έναν 248 mm πίσω. Πέρα από τις ακτινικές δαγκάνες, οι δίσκοι είναι ίδιας διάστασης με του ΜΤ. Σημειώστε πως η μοτοσυκλέτα διαθέτει και ακτινική τρόμπα της Brembo.

Νέος είναι ο LCD πίνακας οργάνων, στα πρότυπα της οικογένειας R, αν και για να κρατηθεί το κόστος χαμηλά δεν είναι έγχρωμος TFT.

Επιπλέον, για λόγους κόστους αλλά και φιλοσοφίας, η Yamaha απέφυγε να εξοπλίσει με ηλεκτρονικά βοηθήματα το R7, το οποίο δεν έχει ούτε χάρτες, ούτε Traction Control, ούτε Launch Control, ούτε Wheelie Control, ούτε Pit Limiter, ούτε IMU για Cornering χαρακτηριστικά ABS.

Παράλληλα ούτε δυνατότητες συνδεσιμότητας υπάρχουν, με το R7 να μην έχει χαρακτηριστικά πλοήγησης, τηλεφωνίας ή μουσικής.

Ίδιες με του ΜΤ-07 δείχνουν οι ζάντες με τα 10 μπράτσα, ίδιες είναι και οι διαστάσεις των ελαστικών.

Όσον αφορά στη γεωμετρία, ελάχιστες είναι οι διαφορές από το MT-07. Συγκεκριμένα το μεταξόνιο βρίσκεται στα 1.395 mm, με του ΜΤ στα 1.400, 23,90 μοίρες είναι η κάστερ αντί για 24 του ΜΤ, ενώ το ίχνος βρίσκεται στα 90 mm όπως και του ΜΤ.

Η Yamaha αναφέρει γεμάτο βάρος 188 κιλά για το R7, μόλις 4 κιλά πάνω από το MT-07, ενώ το νέο ρεζερβουάρ χωρά ένα λίτρο λιγότερο από ότι εκείνο του ΜΤ, στα 13 αντί για τα 14 λίτρα.
Yamaha R7: Σεβασμός στον θρύλο

Η Yamaha επέλεξε να ονομάσει τη νέα της μοτοσυκλέτα R7, αποτίοντας φόρο τιμής στην τετρακύλινδρη Superbike μοτοσυκλέτα του 1999, που δημιουργήθηκε για να λάβει έγκριση τύπου η εταιρεία για το WorldSBK και τις 8 ώρες αντοχής της Suzuka. Η αρχική YZF-R7 ήταν μια εξωτική σπορ μοτοσυκλέτα, που στη μορφή παραγωγής της κυκλοφόρησε σε 500 συλλεκτικά κομμάτια, ενώ στην αγωνιστική μορφή οδηγήθηκε από θρύλους των αγώνων όπως οι Noriyuki Haga και Akira Yanagawa.

Αρκετοί… υπερήλικες φαν της αγωνιστικής ιστορίας της Yamaha θεώρησαν “ιεροσυλία” την χρήση του R7, όμως η ίδια η εταιρεία αναφέρει πως “καμία μοτοσυκλέτα δεν θα τολμούσε ποτέ να συγκριθεί με την αρχική YZF-R7”, ενώ προτιμά να αναφέρεται στη νέα της μοτοσυκλέτα ως R7 και όχι ως YZF-R7.

Δικύλινδρος κινητήρας

yamaha r7 test bikeitgr 00004

Ο εν σειρά δικύλινδρος τετράχρονος, υγρόψυκτος και ψεκαστός κινητήρας CP2 με ΕΕΚ και 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο, διαθέτει στροφαλοφόρο 270 μοιρών για ισχυρή, γραμμική ροπή σε μεγάλο εύρος στροφών, προσφέροντας ικανές επιδόσεις σε όλες τις ταχύτητες και σε όλες τις στροφές. Η μέγιστη ισχύς των 73,4 ίππων παράγεται στις 8750 σ.α.λ., ενώ η μέγιστη ροπή των 6,83 Kgm επιτυγχάνεται στις 6.500 σ.α.λ., προσφέροντας στην R7 εξαιρετική επιτάχυνση από στάση αλλά και καλές ρεπρίζ -καμία σχέση με τους τετρακύλινδρους κινητήρες των 600 κυβικών σε χαμηλές και μεσαίες στροφές.

Οι αποκλειστικές αλλαγές που έχουν γίνει στον υφιστάμενο κινητήρα CP2 περιλαμβάνουν νέες προδιαγραφές ECU και βελτιστοποιημένες εισαγωγές αέρα, καθώς και επανασχεδιασμένη εξάτμιση και βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις ψεκασμού καυσίμου. Αυτά τα μέτρα συμβάλλουν στην βελτίωση των χαρακτηριστικών ελέγχου και την παροχή ομαλής και άμεσης απόκρισης του γκαζιού, δημιουργώντας έναν ροπάτο και απολαυστικό χαρακτήρα, ικανοποιώντας και τις Euro 5 προδιαγραφές. Εκτός από αυτές τις αλλαγές, η R7 διαθέτει επίσης ελαφρώς μειωμένο δευτερεύοντα λόγο υποβιβασμού της μετάδοσης, για πιο sport χαρακτήρα με ισχυρότερη επιτάχυνση.

Ένα βασικό νέο χαρακτηριστικό του κινητήρα CP2 της R7 είναι η χρήση συμπλέκτη περιορισμένης ολίσθησης με υποβοήθηση (Assist & Slipper), που αποτρέπει την αναπήδηση του πίσω τροχού στα κατεβάσματα ή με το φρένο του κινητήρα, ενώ κάνει πιο εύκολο το “τράβηγμα” της μανέτας.

Ελαφρύ και λεπτό πλαίσιο

yamaha r7 test bikeitgr 00012

Το R7 διαθέτει ελαφρύ πλαίσιο με κεντρική ραχοκοκαλιά, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ευελιξία αλλά και σταθερότητα στη μοτοσυκλέτα.

Το πλαίσιο είναι υβριδικό καθώς αποτελείται τόσο από αλουμινένια όσο και από ατσάλινα τμήματα, με σωληνώσεις διαφορετικής αντοχής σε βασικά σημεία, για ιδανική ισορροπία ακαμψίας.

Αναρτήσεις

yamaha r7 test bikeitgr 00003

Τόσα χρόνια που οδηγούμε το MT-07, αναρωτιόμασταν πότε επιτέλους θα εξόπλιζε τη μοτοσυκλέτα της η Yamaha με σφιχτές αναρτήσεις που να μπορούσαν να ανταποκριθούν και σε σπορ χρήση. Τελικά η ιαπωνική φίρμα έπραξε τα δέοντα αλλά όχι για το γυμνό παρά για το ντυμένο R7.Το νέο ανεστραμμένο και πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι της KYB 41 χιλ. είναι αυτό ακριβώς που ήθελε το MT-07 αλλά ποτέ δεν κέρδισε -πέρα από όσες μοτοσυκλέτες βελτιώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Σφιχτό αλλά όχι “τσιμέντο”, με άριστη συμπεριφορά και πληροφόρηση σε όλες τις συνθήκες!

Για καλύτερη και πιο στιβαρή αίσθηση, το πιρούνι διαθέτει τριπλή χυτή επάνω βάση και τριπλή κάτω βάση από σφυρήλατο αλουμίνιο, ενώ διαθέτει ρυθμιζόμενη προφόρτιση αλλά και απόσβεση συμπίεσης όσο και επαναφοράς. Η ρύθμιση συμπίεσης είναι τοποθετημένη στο αριστερό καλάμι ενώ η ρύθμιση επαναφοράς στο δεξιό.Η κατανομή βάρους σε μπροστινό και πίσω τροχό ανακοινώνεται στο 51/49.Πίσω, βρίσκουμε ένα επανασχεδιασμένο σύστημα μονού αμορτισέρ με μοχλικό, με χαρακτηριστικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον sport χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας -κι εδώ σφιχτές σπορ αποσβέσεις που όμως λειτουργούν και στις κακές ελληνικές συνθήκες. Χάρη στην οριζόντια τοποθέτηση, το αμορτισέρ συνεισφέρει στη συγκρότηση των μαζών, για πιο ευέλικτο χαρακτήρα, ενώ επιτρέπει την εύκολη ρύθμιση της προφόρτισης και της απόσβεσης επαναφοράς.

Χρώματα R7

yamaha r7 colours 00001

Το R7 διατίθεται σε δύο επιλογές χρωμάτων, μπλε και μαύρο.

Η πρώτη χρωματική επιλογή είναι το Icon Blue που χρησιμοποιείται στις επάνω εξωτερικές επιφάνειες καθώς και στα κάτω πάνελ αλουμινίου και στους τροχούς, ενώ τα πλαϊνά μέρη του φέρινγκ κάνουν αντίθεση με ένα πιο σκούρο ματ μπλε χρώμα. Ο κινητήρας, τα καλύμματα του σκελετού και το ψαλίδι είναι βαμμένα σε Crystal Graphite.

Το R7 θα είναι επίσης διαθέσιμο σε χρωματικό συνδυασμό Yamaha Black με μινιμαλιστικά γραφικά και λεπτομέρειες και γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα που συμπληρώνεται με κινητήρα και πλαίσιο βαμμένα σε Crystal Graphite.

Γνήσια Αξεσουάρ Yamaha

yamaha r7 accessories

Η σειρά των γνήσιων αξεσουάρ του R7 περιλαμβάνει σύστημα εξάτμισης τιτανίου Akrapovic, σύστημα γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (Quickshifter) για ανεβάσματα (μόνο) δίχως τη χρήση συμπλέκτη, 2 διαφορετικά πίσω αμορτισέρ από την Ohlins (το ένα piggyback), κιτ φυσυγγίων πιρουνιού της Ohlins, τρία διαφορετικά σετ ελατηρίων της Ohlins, ρυθμιζόμενες billet μανέτες, billet αντίβαρα τιμονιού, μανιτάρια, tank pads, grip pads, billet μαρσπιέ, ρυθμιζόμενα μαρσπιέ, ζελατίνα, βάση για tank-bag, κάλυμμα σέλας αναβάτη, tail-tidy, προστατευτικό μανέτας, κάλυμμα ψυγείου, έξοδος ρεύματος USB, φορτιστής μπαταρίας, μαλακές πλαϊνές τσάντες, κάλυμμα εξάτμισης σε MotoGP στιλ, αγωνιστικό σταντ, κουκούλα, κ.α.

Διαμορφώστε το δικό σας, μοναδικό R7 ΕΔΩ.

Yamaha R7 Cup

yamaha r7 cup 00001

Το Πρωτάθλημα Yamaha R7 Cup, το οποίο θα κάνει το ντεμπούτο του το 2022 σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχει σχεδιαστεί για να αποτελέσει ένα οικονομικό και προσιτό πρωτάθλημα αγώνων τόσο για τους σημερινούς οδηγούς αγώνων όσο και για τους αναβάτες που θέλουν να κάνουν την μετάβαση από τα track day σε έναν περισσότερο ανταγωνιστικό στίβο.

Οι 36 καλύτεροι αναβάτες θα προσκληθούν στον Ευρωπαϊκό μεγάλο τελικό (SuperFinale) του Πρωταθλήματος Yamaha R7 στο τέλος της σεζόν, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί κατά την διάρκεια ενός από τους τελευταίους Ευρωπαϊκούς γύρους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος FIM Superbike.

Πρώτες εντυπώσεις από κοντά

yamaha r7 test bikeitgr 00019

Μοτοσυκλετάρα. Με τα όλα της. Αυτό είναι το ρεζουμέ, και πάμε να δούμε από που ανάγουμε το παραπάνω συμπέρασμα.

Από εμφάνιση σκίζει και θυμίζει καθαρόαιμη σπορ μοτοσυκλέτα στις περισσότερες λεπτομέρειες. Χαζεύοντας την κανείς, θαυμάζει τη λεπτή σιλουέτα της, το αιχμηρό design των πλαστικών της στα πρότυπα του R1, τη γενναιόδωρη ζελατίνα, το χαμηλά τοποθετημένο τελικό της εξάτμισης, τη μεγάλη διάσταση του πίσω ελαστικού (180/55), τις ακτινικές δαγκάνες των φρένων, το όμορφο κουρμπαριστό ψαλίδι, και τα ξεχωριστά φωτιστικά σώματα.

Αν δεν ξέρεις περισσότερα, θα θεωρήσεις πως μπροστά σου έχεις ένα κορυφαίο Superbike, έτοιμο να σπείρει τον τρόμο με το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού.

Κάθεσαι στη σέλα, χαμηλή και σωστή, παρόλο που είναι λεπτή. Χάρη στη σχεδίαση της, αναβάτης με ύψος 1.70 όπως ο υποφαινόμενος πατά στο έδαφος ολόκληρο το πέλμα του ενός ποδιού, ενώ σε συνδυασμό με το λεπτό στα σημεία επαφής ρεζερβουάρ, “κουμπώνεις” ιδανικά στη μοτοσυκλέτα.

yamaha r7 test bikeitgr 00054

Γυρίζω το κλειδί στον διακόπτη, και η ψηφιακή LCD οθόνη οργάνων ξεκινά τον γρήγορο διαγνωστικό της έλεγχο. Το μέγεθος, αλλά κυρίως η θέση της οθόνης αποτελούν ίσως και τα μοναδικά ψεγάδια του R7. Μικρό μέγεθος με αντίστοιχα μικρές και αχνές στο φως ενδείξεις και χαμηλή τοποθέτηση της οθόνης, με τη ντίζα του συμπλέκτη να περνά ακριβώς μπροστά από το όργανο, κάνουν εξαιρετικά δύσκολη την θέαση των ενδείξεων, ενώ όταν στρίβει το τιμόνι στα αριστερά, πέρα από τη ντίζα μπροστά από την οθόνη μπαίνει και το δοχείο των υγρών φρένου.

Μακάρι στην επόμενη έκδοση να δούμε μια επανεξέταση του θέματος, καθώς δεν είναι κάτι που μπορεί να επέμβει εύκολα ο αναβάτης για να το λύσει.

yamaha r7 test bikeitgr 00015

Οι διακόπτες είναι κλασικοί Yamaha, με την προσθήκη των κουμπιών Sel (Select) και Res (Reset) στο αριστερό γκριπ του R7, ώστε πολύ σωστά να μη χρειάζεται ο αναβάτης να αφήσει το τιμόνι για να αλλάξει ενδείξεις ή να μηδενίσει χιλιομετρητές.

Στη μοτοσυκλέτα δοκιμής μας η Yamaha είχε τοποθετήσει ρυθμιζόμενες μανέτες από τον έξτρα εξοπλισμό, αν και αυτό που εμείς θέλαμε πραγματικά ήταν το shifter.

Παρόλα αυτά, το κιβώτιο είναι θετικό και αθόρυβο, ενώ εξαιρετικά ελαφριά στο τράβηγμα είναι η μανέτα του συμπλέκτη.

Απόλυτη ομοιογένεια, πολύπλευρος χαρακτήρας

yamaha r7 test bikeitgr 00035

Βάζουμε μπροστά το R7 και μας υποδέχεται ο γνωστός δικύλινδρος ήχος του ΜΤ-07. Χωρίς κάποιο aftermarket τελικό ο ήχος είναι νόμιμος και πολιτισμένος, με τους γείτονες να τον εκτιμούν ιδιαιτέρως.

Στρίβοντας το τιμόνι ανακαλύπτεις πως το κόψιμο του είναι εξαιρετικό για σπορ μοτοσυκλέτα, και θα βοηθήσει ιδιαίτερα στους ελιγμούς του μποτιλιαρίσματος. Όχι πως το R7 φτιάχτηκε ως commuter bike, όμως θα το κάνει και αυτό, με θεαματικά αποτελέσματα.

Η στάση του σώματος είναι αρκετά “πολεμική”, με τα κλιπόν να βρίσκονται κάτω από την πλάκα του τιμονιού, και αυτή είναι η μόνη δυσκολία στο commuting, καθώς σε χαμηλές ταχύτητες το βάρος του κορμού πέφτει στα χέρια του αναβάτη και τα κουράζει. Από την άλλη, η λεπτή σιλουέτα της μοτοσυκλέτας, το μικρό της βάρος στα 188 γεμάτα κιλά, και η δυνατότητα να “διπλώσεις” τα στελέχη των καθρεπτών, κάνει το R7 πραγματική “σαΐτα” που χωράει ΠΑΝΤΟΥ, αφήνοντας πίσω της ακόμα και τους βασιλιάδες του μποτιλιαρίσματος, τα scooter και τα παπιά.

Λόγω της τοποθέτησης των καθρεπτών στο μπροστινό μέρος του φέρινγκ, εκείνοι δείχνουν -όπως και σε όλα τα Sport μοντέλα- αρκετά τους αγκώνες του αναβάτη, με τον αναβάτη να πρέπει να προσέχει τα τυφλά σημεία γυρίζοντας το κεφάλι πριν αλλάξει κατεύθυνση.

Δεύτερο δυνατό χαρτί του R7 στο αστικό -και όχι μόνο- πεδίο, ο δικύλινδρος εν σειρά κινητήρας του. Μπορεί να μην ενθουσιάζει με τα νούμερα επιδόσεων του στο χαρτί, όμως είναι εκπληκτικός στην καθημερινότητα, καθώς οι 72,4 hp στον στρόφαλο (66,51 hp στον τροχό) αποδίδονται στις 8.750 rpm, και η ροπή των 6,8 κιλών στις 6.500 rpm.

Έτσι, αντίθετα με τα τετρακύλινδρα Sport μοντέλα, το R7 έχει ροπή και δύναμη από πολύ χαμηλά, βοηθώντας τον αναβάτη να επιταχύνει άμεσα από το φανάρι, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει, και να περιμένει… και όταν επιβραδύνει να πρέπει να ανεβάσει και πάλι τις στροφές ψηλά, κ.ο.κ.

yamaha r7 test bikeitgr 00027

Λόγω του ελαφρώς πιο μακρού γραναζώματος, αλλά και των σφιχτών αναρτήσεων, η μοτοσυκλέτα δεν θέλει να σουζάρει το ίδιο εύκολα όσο το MT-07, όμως θα σηκώσει τον μπροστινό τροχό με 1η και γκάζι, και με 2α με τον συμπλέκτη. Με 3η ζορίζουν τα πράγματα, όμως αν θέλετε σούζες, πάρτε τη γυμνή αδελφή του R7, όπου πέρα από το γρανάζωμα και τις μαλακές αναρτήσεις που τις συμπιέζεις και η έκταση τους σε βοηθά στο σήκωμα, το ίσιο τιμόνι και η απουσία φέρινγκ κάνουν ευκολότερα τα πράγματα.

Τρίτο δυνατό χαρτί του βέλους της Yamaha αποτελεί το πλαίσιο του. Το πλαίσιο; Μα… τις αναρτήσεις άλλαξαν οι Ιάπωνες. Να εξηγήσω λίγο τι εννοώ. Τόσα χρόνια, οδηγώντας το MT-07, αναρωτιόμουν αν πέρα από τις αναρτήσεις, έφταιγε και το πλαίσιο για το “λαστιχάρισμα” της μοτοσυκλέτας, η οποία όταν πιεστεί μοιάζει κομμένη στα δύο. Τώρα έμαθα πως αυτό δεν ισχύει. Το πλαίσιο των MT-07 / R7 είναι ΑΡΙΣΤΟ, και τώρα, με την προσθήκη ΣΩΣΤΩΝ αναρτήσεων και μαλακών ελαστικών πρώτης τοποθέτησης της Bridgestone, καταφέρνει να δείξει τις αρετές του. Αρετές όπως το ανεπανάληπτο κράτημα που χαρίζει στον αναβάτη εμπιστοσύνη ακόμα και σε κακή και γλιστερή άσφαλτο, αλλά και η παραδειγματική σταθερότητα ακόμα και σε καμπές με 200 χλμ/ώρα!

Καλώς ή κακώς, μένουμε στην Ελλάδα και όχι στο San Marino, ούτε στο Borgo Panigale, ούτε σε κάποια χώρα της αναπτυγμένης Ευρώπης με την άσφαλτο να θυμίζει πίστα Παγκοσμίου. Εδώ έχουμε άσφαλτο που είτε θυμίζει καθρέπτη, είτε είναι γεμάτη λακκούβες, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Και στις ελληνικές συνθήκες είναι που χρειάζεσαι όσο τίποτα άλλο ένα καλό πλαίσιο και ένα μπροστινό να κρατάει και να σε πληροφορεί με ακρίβεια για το τι συμβαίνει και για το πού βρίσκονται τα όρια. Ιδού. Το R7 διακρίνεται για ακριβώς αυτά τα προτερήματα, και αριστεύει στους δρόμους της χώρας μας.

Επειδή τώρα οι αναρτήσεις είναι σφιχτές και προσανατολισμένες στο καλό κράτημα, δεν σημαίνει πως είναι “τσιμέντο”, άλλωστε οι αναρτήσεις “τσιμέντο” δεν δουλεύουν στην Ελλάδα καθώς δεν απορροφούν τις ανωμαλίες και τα σκαλοπάτια των δρόμων.

Εκεί που θα ενοχληθεί κανείς από την πίσω ανάρτηση είναι σε μεγάλη διαδρομή σε εξαιρετικά κακή άσφαλτο, όπως είναι για παράδειγμα η διαδρομή Πάτρα-Πύργος, όπου οδηγήσαμε δις. Εκεί ο αναβάτης θα πρέπει να παίξει λίγο με το ρυθμιζόμενο αμορτισέρ, ώστε να το μαλακώσει.

Πέρα από την προαναφερθείσα διαδρομή (που είναι από τις χειρότερες του είδους της, ακόμα και για την Ελλάδα), το R7 δεν μας φάνηκε πουθενά σκληρό.

yamaha r7 travel 00001

Κι όπως ίσως καταλάβατε, ταξιδέψαμε με τη μοτοσυκλέτα, κάνοντας τη διαδρομή Αθήνα-Ζάκυνθο και τανάπαλιν (300 χιλιόμετρα x2, με μόνη στάση για ανεφοδιασμό), ενώ κατόπιν το οδηγήσαμε τόσο στο επαρχιακό δίκτυο της Ζακύνθου, όσο και στην Αθήνα.

Στο ταξίδι το R7 απεδείχθη καταπληκτικό, καθώς όσο τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν, τόσο ελαφραίνει το βάρος από τα χέρια του αναβάτη, ενώ η ψηλή οθόνη στέλνει τον αέρα στο πάνω μέρος του κράνους. Ούτε πιαστήκαμε από τη σέλα, ούτε από τις γωνίες που τοποθετούνται τα γόνατα -εκεί ίσως ενοχληθούν οι ψηλοί, άνω του 1.80. Ελάχιστοι κραδασμοί θα περάσουν στα άκρα του αναβάτη, περισσότερο στα μαρσπιέ.

Η μοτοσυκλέτα ταξιδεύει με 160-180 χλμ/ώρα με φοβερή σταθερότητα, εύκολες προσπεράσεις με τελική κοντά στα 210 χλμ/ώρα στο κοντέρ, και πολύ καλά φρένα όταν το απαιτήσει η κατάσταση. Σε αυτές τις ταχύτητες, η μέση κατανάλωση φτάνει τα 5.8 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, για μια αυτονομία 224 χιλιομέτρων.

Ταξιδεύοντας με 130-150 χλμ/ώρα η κατανάλωση πέφτει στα 4.6 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα για μια αυτονομία 282 χιλιομέτρων. Κρατήστε επίσης στο μυαλό σας πως στα 145 χλμ/ώρα στο κοντέρ, ο κινητήρας γουργουρίζει στις μόλις 5 - 5,5 χιλιάδες στροφές, όταν το κόκκινο βρίσκεται στις 10.000 στροφές!

Είναι όλα ρόδινα στο ταξίδι; Σχεδόν όλα, καθώς λόγω της sport σχεδίασης της μοτοσυκλέτας, είναι αρκετά δύσκολο να ταξιδέψεις φορτωμένος, με τις κύριες επιλογές να μεταφράζονται σε ένα tank-bag, σε μικρές πλαϊνές βαλίτσες, και σε κάποιον αντίστοιχα μικρό σάκο που θα μπει στη σέλα του συνεπιβάτη, ή στην πρόχειρη και μη προτεινόμενη λύση του σακιδίου πλάτης. Επίσης, η σπορ σέλα συνεπιβάτη δεν ενδείκνυται για ταξίδι, παρά για λογικές αστικές βόλτες και μόνο.

Όπως όμως το R7 δεν σχεδιάστηκε για το μποτιλιάρισμα της Αθήνας, δεν σχεδιάστηκε ούτε για ταξίδι, απλώς τα καταφέρνει απρόσμενα καλά, με κάποιες αναμενόμενες παραχωρήσεις, και στα δυο αυτά πεδία.

yamaha r7 test bikeitgr 00031

Στους γνωστούς δρόμους-καθρέπτες της Ζακύνθου, με το R7 μπόρεσα να οδηγήσω πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά, καθώς το μπροστινό ήταν βιδωμένο στην άσφαλτο, επιτρέποντας μου να γλιστρώ κατά βούληση τον πίσω τροχό με το γκάζι, απολαμβάνοντας πλαγιολίσθηση.

Στους δρόμους-καθρέπτες χρειάζεται λίγη παραπάνω προσοχή στο φρενάρισμα, καθώς το πίσω μέρος ελαφραίνει, και παρά το ABS ο πίσω τροχός μπορεί να μπλοκάρει για λίγο, χαλώντας σου την είσοδο στη στροφή. Το φαινόμενο εξαφανίζεται μόλις η άσφαλτος αποκτήσει έστω και ελάχιστη πρόσφυση.

Και φτάνουμε και στη δοκιμή μας σε επαρχιακό δρόμο με καλή σχετικά άσφαλτο. Όνειρο. Σκέτο όνειρο! Μια ελαφριά, ροπάτη, δυνατή σε χαμηλές και μεσαίες στροφές μοτοσυκλέτα, με πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα για φίλημα που την κάνουν πραγματικό “όπλο” και χαρίζουν στον αναβάτη ένα αστείρευτο χαμόγελο.

Επιταχύνεις με σούζα, αλλάζεις σε δευτέρα στον αέρα, ρίχνεις τον μπροστινό τροχό, και καθώς φτάνεις στη στροφή το R7 χρειάζεται ελάχιστη δύναμη για να πάρει την επιθυμητή κλίση. Στρίβει σχεδόν με όσα έρχεται, με τις δυνατότητες κλίσης να είναι μεγάλες, και με το “φλικάρισμα” από στροφή σε στροφή να γίνεται άκοπα και ταχύτατα.

yamaha r7 test bikeitgr 00041

Συναντάς λακκούβες; Σαμάρια; Μπαλώματα; Χαλάει το οδόστρωμα; Το κράτημα δεν επηρεάζεται, παραμένοντας κορυφαίο.

Για τι φτιάχτηκε λοιπόν το R7; Για πόλη όχι, για ταξίδι όχι, για απόλυτες σπορ επιδόσεις όχι… οπότε για τι; Μα για την ανεπανάληπτη ομοιογένεια του που συνδυάζεται με ένα εξαιρετικό κόστος απόκτησης.

Όλες οι παράμετροι εδώ είναι στις ακριβείς μαγικές ποσότητες που χρειάζεται κανείς για να ενθουσιάζεται σε καθημερινή βάση, δίχως υπερβολές. Γκάζι όσο χρειάζεσαι, πλαίσιο, αναρτήσεις και φρένα που μπορούν να χαλιναγωγήσουν και με το παραπάνω τις επιδόσεις, ευελιξία και σταθερότητα κορυφή, και δυνατότητα να κάνεις το R7 τη μοναδική σου μοτοσυκλέτα, που θα απολαμβάνεις σε πόλη, ταξίδι, δρόμο με στροφές και πίστα!

Μια πραγματικά υπέροχη all-around μοτοσυκλέτα που προσθέτει απόλαυση στην οδήγηση σε όλες τις ασφάλτινες συνθήκες.

Για την απόλαυση της οδήγησης σε καθημερινή βάση

yamaha r7 test bikeitgr 00044

Το R7 είναι ένα πραγματικό “Rider’s Bike”, μια μοτοσυκλέτα φτιαγμένη για την απόλαυση της σπορ οδήγησης, δίχως φρου-φρου κι αρώματα, δίχως ηλεκτρονικά βοηθήματα, μπλιμπλίκια, γκάτζετ και πολυτέλειες, με στιβαρές βάσεις (πλαίσιο, αναρτήσεις, φρένα) και με ζωντανό κινητήρα φτιαγμένο για ρεαλιστικές, καθημερινές συνθήκες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Άντε, μια σφιχτή διαδρομή γεμάτη στροφές, ή μια επίσης σφιχτή πίστα, για να βρεις την απόλυτη νιρβάνα.

Η μοτοσυκλέτα της Yamaha θα ικανοποιήσει πλήρως τόσο όσους ανεβαίνουν κατηγορία, όσο και τους λάτρεις της σπορ οδήγησης που έχουν κουραστεί από τα έξοδα της ιδιοκτησίας ενός “χίλια”, και αναζητούν μια πιο ανθρώπινη λύση που παράλληλα να κρατάει ψηλά τα επίπεδα διασκέδασης.

Ένα από τα καλύτερα σχολεία sport οδήγησης, ένας καθημερινός διασκεδαστικός σύντροφος, αλλά και μια μοτοσυκλέτα με την οποία μπορεί εύκολα κανείς να κλείσει τη μοτοσυκλετιστική του πορεία.

yamaha r7 test bikeitgr 00048

Εξοπλισμός αναβάτη από το Moto Market gr: Κράνος Caberg, φόρμα Macna, γάντια Five, Μπότες Forma.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 
Κατασκευαστής/Μοντέλο Yamaha R7 2022
Εισαγωγέας Μοτοδυναμική
Τιμή (€) 9390
Εγγύηση 2 έτη
   
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ  
Τύπος 4T, CP2 2K σε σειρά, Υ/Ψ, 2 EEK, 8 βαλβίδες
Χωρητικότητα (cc) 689
Διάμετρος x Διαδρομή (mm) 80 x 68.6
Σχέση συμπίεσης 11.5:1
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Συμπλέκτης Υγρός, πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση
Τελική μετάδοση Κιβώτιο 6 σχέσεων, αλυσίδα
Μέγιστη ισχύς (hp/rpm) 72.4 / 8,750 (έκδοση Α2: 47 / 7,750)
Μέγιστη ροπή (kg.m/rpm) 6.8 / 6,500
   
ΠΛΑΙΣΙΟ  
Τύπος Ατσάλινο περιμετρικό
Διαστάσεις Μ x Π x Υ (mm) 2,070 x 705 x 1,160
Μεταξόνιο (mm) 1,395
Γωνία κάστερ (ο) 23.4
Ίχνος (mm) 90
Ύψος σέλας (mm) 835
Απόσταση από έδαφος (mm) 135
Ρεζερβουάρ (l) 13
Βάρος (kg) 188 (υγρό)
   
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  
Εμπρός Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι 41 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο, διαδρομή 130 mm
Πίσω Ένα αμορτισέρ με μοχλικό, προφόρτιση ελατηρίου και απόσβεση επαναφοράς, διαδρομή 130 mm
   
ΦΡΕΝΑ  
Εμπρός Δύο δίσκοι 298 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 245 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, ABS
   
ΤΡΟΧΟΙ  
Εμπρός 120/70-17 (58W)
Πίσω 180/55-17 (73W)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022 12:04

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon