.
×

Σημείωση

The was a problem converting the source image.
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/tests/street/bmw/s100rr_press/texnika/
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010 15:01

Test - BMW S 1000RR - 2010

 

Με την πρώτη στην κορυφή!

 

 

Του Τάκη Μανιάτη

Γερμανός τουρίστας; Καμία σχέση! Αυτή η γερμανική μοτοσυκλέτα δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα υπόλοιπα αδελφάκια της!

Η BMW εισχώρησε σε μία κατηγορία που χρόνια πριν δεν θα το φανταζόμασταν. Και όχι μόνο αυτό, δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε πως θα είναι η δυνατότερη, πιο γρήγορη και πιο προκλητική από τις ιαπωνικές!

Πρόκειται για μια καθαρόαιμη supersport μοτοσυκλέτα που απευθύνεται σε ένα κοινό πως ως τώρα αγόραζε ιαπωνικές για την δύναμή τους ή ιταλικές μοτοσυκλέτες για το κράτημα και το design.
Συνδυάζοντας θετικά στοιχεία και από τις δύο σχολές, προκαλεί τον ανταγωνισμό σε όλους τους τομείς.

Τεχνική ανάλυση


Πέρα από τα κορυφαία περιφερειακά που χρησιμοποιήθηκαν στη μοτοσυκλέτα, ο κινητήρας του είναι ο ισχυρότερος στη μεγάλη κατηγορία κάτι που οι market leader της BMW ήξεραν πως είναι απαραίτητο για να στρέψουν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο τετρακύλινδρος κινητήρας της αντλεί τεχνολογία από την BMW F1 και αποδίδει 193 ίππους, που σε συνδυασμό με το θεωρητικά χαμηλό βάρος των 178 κιλών δημιουργούν μια σχέση ισχύος κιλών ανά ίππο κοντά στη μονάδα. Η μοτοσυκλέτα επίσης πρωτοπορεί καθώς προσφέρει πληθώρα συστημάτων όπως το Race ABS, το DTC (Dynamic Traction Control), το “Wheelie Control” (έλεγχος ανασηκώσης μπροστινού τροχού) και το “Shiftgear” (αλλαγή ταχυτήτων χωρίς συμπλέκτη ή/και κλείσιμο στο γκάζι) σε προσιτή τιμή.
Η απόδοση του κινητήρα γίνεται σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις (Rain, Sport, Race αλλά η BMW έχει και μια τέταρτη, τη θέση Slick που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Στη θέση βροχής,
η απόδοση περιορίζεται στους 150 ίππους (139 στον τροχό), η απόκριση του ηλεκτρονικού γκαζιού γίνεται λιγότερο άμεση, η καμπύλη ισχύος/ροπής εξομαλύνεται. Race ABS και DTC επεμβαίνουν άμεσα, το Wheelie Control δεν επιτρέπει ανασήκωση του μπροστινού τροχού (όχι σούζες δηλαδή). Στη θέση “σπορ” η απόδοση βρίσκεται στους 193 ίππους (180 στον τροχό) και δίνει αμεσότερη απόκριση στο γκάζι. Όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα γίνονται λιγότερο ευαίσθητα, επεμβαίνουν δηλαδή πιο διακριτικά και με χρονοκαθυστέρηση. Οι σούζες είναι ελαφριάς μορφής, κοινώς δεν επιτρέπονται μεγάλες ανασηκώσεις του τροχού.
Στη θέση “Race” η απόδοση δεν αλλάζει αλλά βελτιώνεται η απόκριση στο γκάζι. Τα ηλεκτρονικά γίνονται όλο και πιο διακριτικά, οι σούζες επιτρέπουν ανασήκωση του τροχού μέχρι ένα (ασφαλές) σημείο
Στο πρόγραμμα “Slick” που προορίζεται για αγωνιστική χρήση, τα ηλεκτρονικά επεμβαίνουν μόνο σε ακραίες καταστάσεις, σχεδόν απενεργοποιούνται.

Στο δρόμο


Στο δρόμο το BMW είναι απλά.. ασυγκράτητο. Μόλις συνηθίσεις την ακραία θέση οδήγησης με την εμπροσθόβαρη κατανομή που επιβαρύνει τα άμαθα χέρια και βολευτείς στη θέση οδήγησης «χαμηλά και μέσα» , πρέπει να εξοικειωθείς με το σφιχτό πιρούνι, τα απόλυτα φρένα και την κτηνώδης δύναμη. Στο πρόγραμμα sport, από το ρελαντί κι όλας ο κινητήρας σπρώχνει ακατάπαυστα το S , στις 4000σ.α.λ. έρχεται το πρώτο σπινάρισμα του πίσω τροχού ενώ μετά τις 8000σ.α.λ. η δύναμη είναι καταιγιστική. Οι 180 και πλέον ίπποι που φτάνουν στη πίσω ρόδα,   
δεν αφήνουν περιθώρια στον ανταγωνισμό που βρίσκεται έως και 20 ίππους πίσω (!) και προσφέρουν μοναδική αίσθηση επιτάχυνσης στον αναβάτη που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έμπειρος για να χειριστεί όπως πρέπει το BMW. Στην κίνηση της πόλης, το 1000 θα ταλαιπωρηθεί όπως και ο οδηγός του αφού η θέση οδήγησης και η σφιχτή αίσθηση απαιτούν την απόλυτη προσοχή του. Για όσους θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, υπάρχει η έκδοση με ABS και Traction control που όπως και στα αυτοκίνητα φροντίζει το ασφαλές φρενάρισμα και την γραμμική επιτάχυνση του οχήματος δίχως πλαγιολισθήσεις ισχύος –φαινόμενο ιδιαίτερα κοινό λόγο της μεγάλης ιπποδύναμης της μοτοσυκλέτας.


Το "κάτι παραπάνω"

Η BMW είναι η πρώτη εταιρία που φέρνει στο ευρύ κοινό την ευχέρεια να απολαύσουν τα παραπάνω συστήματα ασφαλείας σε τόσο προσιτή τιμή (1750 ευρώ). Η γερμανική πρόταση έκλεψε για εφέτος τις εντυπώσεις αφού πέτυχε με την πρώτη το στόχο της. Όχι μόνο είναι απόλυτα ανταγωνιστική με τις Ιαπωνικές κατασκευές αλλά προσφέρει καλύτερης ποιότητας περιφερειακά, καλύτερα φρένα και δυνατότερο κινητήρα σε λογική τιμή φέροντας περήφανα το σήμα της BMW στα ποιοτικά πλαστικά της.

Απευθύνεται σε όλους του λάτρεις της sport οδήγησης και αποτελεί το επόμενο βήμα σε όσους έχουν ήδη 1000 και ψάχνουν αυτό το «κάτι παραπάνω».

Το S1000 RR είναι μια σχεδόν αγωνιστική μοτοσυκλέτα με εξοπλισμό δρόμου. Διαθέτει κορυφαία εξαρτήματα και ηλεκτρονικά που ο ανταγωνισμός ζήλεψε και άρχισε να εφαρμόζει στις δικές του μουοσυκλέτες με καθυστέρηση. Ότι όλο αυτό το πακέτο προσφέρεται από μία κατά τ’ άλλα συντηρητική εταιρία, δείχνει το project ακόμη πιο προκλητικό σε ελκυστική τιμή.

Τεχνικα χαρακτηριστικά

 

Μοντέλο ΒΜW S100RR
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή 15.950 (ΒΑΣΙΚΗ)
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 80  x 49,7
Συμπίεση (:1) 13,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός με 3 χάρτες
Σύστημα εξαγωγής 4 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1.432
Ύψος σέλας (χιλ) 820
Μήκος (χιλ) 2055
Ύψος (χιλ) 1810
Βάρος (kg) 183 (203 γεμάτη)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 17l
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα46mm /  ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ, διαδρομή τροχού 120mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  /  ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ, διαδρομή τροχού 130mm
Ελαστικά μπροστά 120/70-17
Πίσω 190/55-17
Φρένα μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS
Φρένα πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, 3 θέσεις χαρτογράφησης, 3 θέσεις traction control με ένδειξη λειτουργίας, δύο mode οργάνων, σταμπιλιζατέρ ohlins
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 193/13000
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 11,2/9.750

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


{gallery}tests/street/bmw/s100rr_press/texnika/{/gallery}

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 12:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW S1000RR 2011 Αποστολή στην Ισπανία – BMW S 1000RR HP4 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon