.
×

Σημείωση

The was a problem converting the source image.
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/tests/street/bmw/s100rr_press/texnika/
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 11:04

Test - BMW S1000RR 2011

 

Υπερδύναμη!

 

 



Του Τάκη Λιναρά
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σαρελάς

Η Γερμανική superbike που άλλαξε τα δεδομένα της κατηγορίας, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη με τη υψηλότερη ιπποδύναμη, το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης traction control, το πιο εξελιγμένο σύστημα φρένων ABS, την επιθετική εμφάνιση, την ασύλληπτη οδηγική συμπεριφορά και τέλος την εύκολα διαχειριζόμενη δύναμη.

Τα πάνω κάτω στην κατηγορία

Όταν παρουσιάστηκε η BMW S1000RR το φθινόπωρο του 2008 στο σαλόνι της Κολωνίας, ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν ότι η Γερμανική εταιρία θα έφερνε τα πάνω – κάτω στο χώρο των superbikes. Αυτό είχε μια βάση, γιατί η BMW δεν είχε κανένα ιστορικό προηγούμενο σε αυτή τη κατηγορία, αντίθετα με τους Ιάπωνες που είχαν σχεδόν 20ετή προϊστορία στα 1000άρια και τους Ιταλούς οι οποίοι επίσης έχουν μεγάλη εμπειρία ειδικά στα δικύλινδρα. Η BMW είχε ιστορικό δικύλινδρων μοτοσυκλετών τουρισμού, έως και sport-touring τετρακύλινδρα, ενώ τα εν σειρά τετρακύλινδρα sport 1000αρια, φάνταζαν απόμακρα και εξωτικά ίσως, έξω από τους στόχους των Βαυαρών.

Και όμως το 2010 η S1000RR, ψηφίστηκε από όλο τον ειδικό τύπο σαν η καλύτερη μοτοσυκλέτα της χρονιάς και φυσικά η καλύτερη superbike. Η ανατροπή είχε γίνει και συνεχίστηκε και στις πίστες αφού η επαναστατική νέα BMW κέρδισε άνετα και τη κατηγορία “superstock 1000” στο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα, με ελάχιστες μετατροπές, ολοκληρώνοντας την έκπληξη.
Έτσι, η BMW εισήλθε στη πιο προηγμένη τεχνολογικά κατηγορία κατακτώντας τίτλους και εδραιώθηκε με την S1000RR.

Η δυνατότερη Superbike παραγωγής

Ο πρώτος τετρακύλινδρος εν σειρά κινητήρας για superbike μοτοσυκλέτα που κατασκεύασαν οι Βαυαροί, έμελε να είναι και ο πιο δυνατός, με 193 ίππους στις 13.000 στροφές. Αυτό μεταφράζεται ως 180 ίππους στον “τροχό” όπως απέδειξαν τα δυναμόμετρα, ένα απίστευτο νούμερο για τα δεδομένα της εποχής, όπως και τα καινούργια ηλεκτρονικά καλούδια, το ρυθμιζόμενο traction control και το Race ABS.

Η ρύθμιση των ηλεκτρονικών γίνεται από ένα διακόπτη στο τιμόνι, απ’ όπου σε τέσσερα προγράμματα διαχειρίζεται ο αναβάτης τη δύναμη του κινητήρα, την παρεμβατικότητα του traction control (που ελέγχει ταυτόχρονα και τις ανασηκώσεις του μπροστινού τροχού στις εκκινήσεις) αλλά και του ABS. Συγκεκριμένα, το mode περιλαμβάνει το πρόγραμμα Slick μόνο για αγωνιστική χρήση με τη λιγότερη επέμβαση των ηλεκτρονικών, το Race για παιχνίδι στη πίστα, το Sport για χρήση δρόμου και το Rain για βρεγμένο – ολισθηρό οδόστρωμα.

Επίσης υπάρχει μηχανισμός υποβοήθησης, γρήγορης αλλαγής ταχυτήτων (Quickshifter), και αμορτισέρ ελέγχου ταλαντώσεων του τιμονιού (σταμπιλιζατέρ). Οι αναρτήσεις είναι πλήρως ρυθμιζόμενες εμπρός – πίσω της Sachs, ενώ τα φρένα έρχονται από τη κορυφαία Ιταλική Brembo με ακτινικές τετραέμβολες δαγκάνες για μπροστά. Με το συνολικό βάρος με καύσιμα να φθάνει τα 206,5 κιλά, η BMW πέτυχε τον συναγωνισμό και σε αυτό τον τομέα.

Η S1000RR προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, την απλή με ενδεικτική τιμή 16.500€, χωρίς τα ηλεκτρονικά καλούδια (ABS – traction control – Quickshifter) και τη πλήρη έκδοση, σαν αυτή που οδηγήσαμε, και αναμφισβήτητα αξίζει το επιπλέον κόστος των 1800€ για τον εξαιρετικό εξοπλισμό. Τα υπερπλήρη όργανα ελέγχου περιλαμβάνουν αναλογικό στροφόμετρο (κλασσικό) ενώ η ταχύτητα, χιλιομετρητές, ένδειξη ταχύτητας σασμάν, ρολόι κλπ. βρίσκονται είναι σε ψηφιακούς πίνακες. Υπάρχει δε και lap timer (χρονόμετρο) για χρονομέτρηση στη πίστα και χρήση από τον αναβάτη.

Ελκυστική σε κάθε χρήση

Η εμφάνιση της S1000RR είναι σίγουρα ελκυστική και επιθετική, αλλά πάνω από όλα ξεχωριστή με τους διαφορετικούς προβολείς, το ασύμμετρο φέριγκ, με τις πλευρές του να διαφοροποιούνται και την πεπλατυσμένη – κοφτερή ουρά. Η θέση οδήγησης είναι επιθετική, με άνετη φαρδιά σέλα για μετακινήσεις του σώματος και χωρίς υπερβολές στο σκύψιμο για τα κλιπ-ονς τιμόνια. Οι διαστάσεις της αρκετά μαζεμένες, με τον κινητήρα να ακούγεται ευχάριστα, δίνει μία φιλική αίσθηση στην πρώτη επαφή καθώς και στην αλλαγή πορείας.
Στη πίστα των Μεγάρων, με τα ηλεκτρονικά στη θέση Race και full power, η BMW θέλει να απογειωθεί στο άνοιγμα του γκαζιού, αλλά το DTC ελέγχει τις σούζες ελέγχοντας τις πτήσεις του εμπρός τροχού, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει το σπινάρισμα και την υπερβολική δύναμη στην έξοδο της στροφής μη επιτρέποντας σου να ρισκάρεις. Τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν σαν τρελά, καθώς και οι στροφές που φτάνουν τις 14.000, αλλά τα δυνατότερα φρένα παραγωγής σε συνεργασία με το Race ABS (παρεμβαίνει μόνο όταν η μοτοσυκλέτα κινδυνεύει με γλίστρημα), σε επαναφέρουν από τις χαμηλές πτήσεις χωρίς ρίσκο.

Οι αλλαγές πορείας και το στρίψιμο της σε ενθουσιάζουν και αναρωτιέσαι πως οι Γερμανοί έφτιαξαν αυτή τη φοβερή superbike από το μηδέν, χωρίς ανάλογη εμπειρία στη κατηγορία. Εξαιρετικός κινητήρας, εκπληκτικά φρένα, πολύ καλή συμπεριφορά στις στροφές με ανάλογο πλαίσιο και χειριστήρια, σε προτρέπουν για αγωνιστική οδήγηση, δημιουργώντας έναν πολύ καλό συνδυασμό για trackdays αλλά και για έμπειρους λάτρεις των superbikes. Μόνο παράπονο η πίσω ανάρτηση της Sachs, με το πολύ σκληρό σε συμπίεση αμορτισέρ και τη γρήγορη απόσβεση επαναφοράς, που παρά τις πολλές ρυθμίσεις του δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για γρήγορη οδήγηση.

Φιλικότητα, εμπιστοσύνη, γκάζι!

Η BMW S 1000 RR είναι μία πολύ δυνατή μοτοσυκλέτα, και απομονώνοντας τα ηλεκτρονικά, μεταμορφώνεται σε ένα κτήνος δύναμης που θέλει να αποδεσμευτεί από τον αναβάτη. Καθώς οι στροφές ανεβαίνουν, διαπιστώνεις ότι πρέπει να περάσεις τις 7.000 – 8.000 σ.α.λ. για να επιταχύνει πολύ δυνατά. Δημιουργεί στις χαμηλές και μεσαίες ένα επίπεδο σημείο στην καμπύλη της απόδοσης, το οποίο βοηθάει τους μέτριους αναβάτες να την οδηγούν με ασφάλεια. Μόλις ο δείκτης του στροφομέτρου περάσει το “εμπόδιο”, χρειάζεται εμπειρία για να τιθασεύσει κανείς την δύναμη του S 1000 RR. Αναλόγως των ελαστικών, η πλαγιολίσθηση στις εξόδους δεν αργεί να έρθει και καθώς το σύνολο παλεύει να βάλει κάτω τη δύναμη, ο αναβάτης νιώθει τα χέρια του να μακραίνουν. Παρά το μικρό μέγεθος, το RR ελέγχεται εύκολα και παραμένει στην πορεία του ασχέτως της ταχύτητας. Είναι όμως ένα σύνολο πολύ δυνατό το οποίο όσο το πιέζεις, τόσο θέλει να βγει από την πορεία του, με αποτέλεσμα να σε κουράζει.

Η δύναμη μεταφράζεται σε χιλιόμετρα, τα χιλιόμετρα ελέγχονται εύκολα από τα κορυφαία φρένα και η μοτοσυκλέτα παραμένει σταθερή και δίνει εμπιστοσύνη, όσο και αν την πιέσεις. Το βολικό σύνολο στρίβει πολύ γρήγορα στις κλειστές, αλλάζει πορεία με ευκολία και στις παρατεταμένες θα διατηρήσει την γραμμή του με σταθερότητα και εμπιστοσύνη.
Καταφέρνει να είναι φιλικό και στο δρόμο, αποτελώντας ένα ισχυρό αντίπαλο για ότι βρεθεί κοντά του. Η δύναμή του του δίνει την δυνατότητα να διατηρεί υψηλές ταχύτητες στην εθνική ενώ το μικρό fering σε βάζει αρκετά μέσα προκειμένου να προστατευτείς. Όντας μικρό σε διαστάσεις, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι τόσο άνετο για ταξίδι όπως ένα GSXR 1000, είναι όμως μέσα στον συναγωνισμό, αν και σφιχτό σαν σύνολο. Επόμενο, αν θες να τιθασεύσεις τόση δύναμη.

Βασίλισσα με την πρώτη

Η BMW κατάφερε το 2010, με την S1000RR να πάρει τα σκήπτρα της κατηγορίας σαν η κορυφαία superbike, μια κίνηση που κανείς δε περίμενε από μια εταιρία που ασχολείται τόσα χρόνια μόνο με μοτοσυκλέτες τουριστικού προορισμού. Όντως η πιο ευχάριστη και “δυνατή” έκπληξη, συνεχίζει και φέτος να πρωταγωνιστεί μόνο με χρωματικές αλλαγές, παραμένοντας στην κορυφή και εμπνέοντας πλέον τους αντιπάλους. Με τα ηλεκτρονικά να αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα, η BMW με το S 1000 RR είναι στον συναγωνισμό, τον οποίο χτυπάει στα ίσα ακόμη και στην τιμή όπου είναι η φθηνότερη ευρωπαϊκή πλέον, ενώ ερχεται σε άμεση κόντρα με τα Ιαπωνικά!

Θετικά και αρνητικά

 

Σύν + Πλήν -
Κορυφαίος κινητήρας – επιδόσεις Πίσω ανάρτηση
Κορυφαία φρένα Χαμηλή ζελατίνα φέριγκ
Το καλύτερο και ελαφρύτερο ABS παραγωγής Σκληρό κιβώτιο
Πολύ καλή συμπεριφορά
Ηλεκτρονικός εξοπλισμός TDC

 

Τεχνικα χαρακτηριστικά

 

Μοντέλο ΒΜW S100RR
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή (euro) 16.200 (ΒΑΣΙΚΗ) / 18.000 έκδοση δοκιμής
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 80  x 49,7
Συμπίεση (:1) 13,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός με 3 χάρτες
Σύστημα εξαγωγής 4 σε  1
Λίπανση υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
ΠΛΑΙΣΙΟ
Τύπος αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1.432
Ύψος σέλας (χιλ) 820
Μήκος (χιλ) 2055
Ύψος (χιλ) 1810
Βάρος (kg) 183 (203 γεμάτη)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 17l
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα46mm /  ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ, διαδρομή τροχού 120mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού  /  ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ, διαδρομή τροχού 130mm
Ελαστικά μπροστά 120/70-17
Πίσω 190/55-17
Φρένα μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS
Φρένα πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, 3 θέσεις χαρτογράφησης, 3 θέσεις traction control με ένδειξη λειτουργίας, δύο mode οργάνων, σταμπιλιζατέρ ohlins
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 193/13000
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 11,2/9.750

 

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

•    Ευχαριστούμε τον Δημ. Σαρελά (motoreport), για τη φωτογράφιση, και το Θ. Σοφούλη (Trackdays – Team 65), για τη παραχώρηση της πίστας και της προσωπικής βελτιωμένης S1000RR.
* Ο Τάκης Λιναράς αρθρογραφεί κάθε Δευτέρα στην εφημερίδα Εξέδρα, στην οποία και έχει δημοσιευτεί το συγκεκριμένο άρθρο.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 12:29

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στην πίστα του Portimao - Με BMW S 1000 RR 2012! Test - BMW S 1000RR - 2010 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon