.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 03 Μαϊος 2012 13:42

Στην πίστα του Portimao - Με BMW S 1000 RR 2012!

 

Η βασίλισσα στη θέση της!

Tου Νίκου Βιτσιλάκη

Μετά την πρώτη παρουσίασή το 2009, η BMW μπήκε στην διαδικασία να αλλάξει μία μοτοσυκλέτα που μέχρι στιγμής έχει επιτυχημένη πορεία. Μάλιστα, οι διαφορές με το προηγούμενο, πρώτο μοντέλο είναι σημαντικές, με στόχο την απολαυστικότερη οδήγηση, και την θετικότερη αίσθηση στο γκάζι. Από τα εθνικά πρωταθλήματα στα οποία συμμετείχε η BMW, πήρε τις απαραίτητες πληροφορίες, έκανε την απαραίτητη εξέλιξη και πέρασε τις βελτιώσεις σε ένα νέο S1000RR, που εμφανίζεται τελείως ανανεωμένο.

Βελτιώσεις για ροπή


Όπως και ο προκάτοχος, το νέο RR μεταδίδει κορυφαία χαρακτηριστικά οδήγησης. Στο μοντέλο 2012, έχει βελτιωθεί η αίσθηση της μοτοσυκλέτας κατά την οδήγηση, αλλά και η λειτουργικότητα του κινητήρα σε καθημερινή χρήση. Φαίνεται πως η απόλυτη δύναμη που έβγαζε το πρώτο μοντέλο, δεν ικανοποιούσε κάποιους σε καθημερινή χρήση, κι έτσι, το εργοστάσιο βάλθηκε να το αλλάξει. Στο νέο S 1000 RR περιλαμβάνεται το Race ABS που βελτιώθηκε για φέτος, αλλά και ο ηλεκτρονικός έλεγχος της πρόσφυσης, DTC, το traction control, το οποίο έχει βελτιωθεί και πλέον ρυθμίζεται σε τέσσερα επίπεδα, τα εξής… τρία! Ρύθμιση Rain, για βροχή, στην οποία πλέον η μοτοσυκλέτα αποδίδει 163 ίππους, 11 περισσότερους από το προηγούμενο μοντέλο. Ρύθμιση Sport, στην οποία ο κινητήρας απελευθερώνει όλη την δύναμη, των 193 ίππων, και την Race / Slick, που είναι η καινούρια ρύθμιση, με ίδια απόδοση δύναμης. Η διαφορά έγκειται στην απόδοση στις μεσαίες στροφές, όπου βελτιώνεται η περιοχή ανάμεσα στις 5.000σ.α.λ. με 7.500σ.α.λ., με αποτέλεσμα πιο δυνατή απόδοση εκεί. Και στις τέσσερις ρυθμίσεις, η ροπή είναι βελτιωμένη ενώ ο κινητήρας αποδίδει πιο γραμμικά από τις 4.500σ.α.λ. μέχρι και τις 9.000 σ.α.λ. Στα εσωτερικά του κινητήρα δεν υπάρχει καμία διαφορά με το προηγούμενο μοντέλο, ενώ στα περιφερειακά του, σχεδιάστηκε εκ νέου το σύστημα εξαγωγής καυσαερίων με νέους σωλήνες στο μπροστινό τμήμα, και νέο καταλύτη. Αυτές οι αλλαγές μαζί με την μεγαλύτερη διαδρομή των σωλήνων εισαγωγής αέρα που βρίσκονται στην περιοχή του λαιμού κατά 20%, το βελτιωμένο φιλτροκούτι, αλλά και τις βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά, έχουν ως στόχο την βελτίωση της ροπής.

Νέα χαρακτηριστικά

Βελτίωση έχουν δεχθεί και οι αναρτήσεις, για αίσθηση κατά την οδήγηση σε δρόμο και πίστα. Τα ελατήρια τους είναι νέα, σκληρότερα, έτσι ώστε η μοτοσυκλέτα να συμπιέζεται λιγότερο στις αλλαγές κλίσης, ενώ έχουν δεχθεί βελτιώσεις στα εσωτερικά τους (βαλβίδες). Έτσι υπάρχει ένα ευρύτερο φάσμα ρυθμίσεων των αποσβέσεων, το οποίο θα καλύψει πιο εύκολα από την άνεση σε καθημερινή χρήση, μέχρι την αγωνιστική οδήγηση σε πίστα.
Νέο μηχανικά ρυθμιζόμενο είναι και το αμορτισέρ του τιμονιού. Ο αναβάτης μπορεί σε δέκα θέσεις να ρυθμίσει την σκληρότητα που επιθυμεί ώστε να το φέρει στα μέτρα του.

Αλλαγές όμως έγιναν και στη γεωμετρία του πλαισίου. Το νέο S 1000RR έχει βελτιωθεί στην περιοχή του λαιμού, όπου η γωνία κάστερ αυξήθηκε ελαφρώς, από τις 23,9 μοίρες, στις 24. Άλλαξε και το ίχνος, το οποίο από 96 χιλιοστά αυξήθηκε στα 98,5mm, έτσι ώστε να μειωθούν όποιες αντιδράσεις στα δυνατά φρεναρίσματα. Ταυτόχρονα, το μεταξόνιο μειώθηκε κατά 9,3mm και έφτασε στα 1422,7mm από τα 1432 για να αποκτήσει η μοτοσυκλέτα ακόμη πιο ξυραφένια αίσθηση! Αλλαγές έχουμε και στον πίνακα οργάνων, για καλύτερο διάβασμα των ενδείξεων, κάτι που συναντάμε κυρίως στο δείκτη του στροφομέτρου. Επίσης, η οθόνη LCD περιλαμβάνει τώρα πέντε ρυθμίσεις φωτεινότητας έτσι ώστε να έρχεται στις απαιτήσεις κάθε αναβάτη. Ταυτόχρονα, συμπεριλαμβάνει και το σύμβολο (αναμονή) για τα θερμαινόμενα γκριπ, τα οποία διατίθενται ως έξτρα. Το όργανο μέτρησης γυρολογίου, τώρα διαθέτει και ένδειξη ταχύτερου γύρου, η οποία επισημαίνεται με πράσινη λυχνία. Όταν οι χρόνοι είναι πιο αργοί, η ένδειξη δεν εμφανίζεται.
Η BMW σκέφτηκε και τους αγωνιζόμενους βέβαια, και τοποθέτησε ένα κουμπί το οποίο απενεργοποιεί την ένδειξη “προβλήματος” (fault)  που εμφανίζεται στο καντράν, όταν αφαιρούνται τα φωτιστικά σώματα, για να τοποθετηθούν πολυεστερικά ferings.

Αιχμηρό και επιθετικό

Υπήρχε λόγος να αλλάξουν το ήδη πετυχημένο σχήμα του S 1000RR; Πραγματικά όχι. Το επιθετικό μούτρο του με τα ασύμμετρα φανάρια, παρέμεινε ίδιο, όπως και οι πλαϊνές γρύλιες. Η ουρά άλλαξε, έγινε πιο αιχμηρή, ενώ τα καλύμματα του κουτιού του φίλτρου αέρα, διαθέτουν και αυτά γρύλιες. Νέο είναι το λογότυπου RR, ενώ στην γκάμα συναντάμε πλέον το κόκκινο – λευκό που είναι πανέμορφο. Νέο βάψιμο έχει και το ψαλίδι, που είναι ανωδιομένο, μαύρο, στην αντίστοιχη έκδοση, αντί για το ασημί που είχαν τα προηγούμενα.
 
Στην πρώτη του παρουσίαση, το ’09, καταλάβαμε ότι οι ιθύνοντες της BMW Motorrad είχαν πάρει την απόφαση να μπουν γερά στο παιχνίδι των επιδόσεων, αλλά ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι με την πρώτη τους απόπειρα θα κοίταγαν κατάματα ευρωπαϊκό και ιαπωνικό ανταγωνισμό! Το μοντέλο 2012 βελτιώθηκε στα σημεία και επέστρεψε πιο φιλικό και ταυτόχρονα πιο επιθετικό από ποτέ. Πως γίνεται αυτό;
Όταν έχεις έναν κινητήρα που αποδίδει 193 ίππους, το μόνο που χρειάζεται είναι να τον τιθασσεύσεις, και όχι να τον δυναμώσεις κι άλλο. Η βασίλισσα της κατηγορίας ζέσταινε υπομονετικά τον κινητήρα της, στην γνώριμη μας πίστα του Portimao, στην Πορτογαλία. Η δική μου μοτοσυκλέτα είχε 800 χιλιόμετρα στο κοντέρ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σκεφτόμουν να την “στρώσω”. Οδηγούσα το παλιότερο μοντέλο περισσότερο στην ρύθμιση Rain, μιας και τα 150 άλογα, μια χαρά μου καθόντουσαν. Με το νέο, η διαφορά είναι εμφανής στην ίδια ρύθμιση, αφού γύρο με το γύρο ανακάλυπτα ότι δεν μου έλειπε πουθενά δύναμη, ενώ μπορούσα κάποιες στιγμές να ανοίξω όλο το γκάζι, νιώθοντας σιγουριά. Με τα συμβατικά ελαστικά δρόμου Bridgestone S 20 που χρησιμοποιούσε, ένιωθα ότι συμπεριφερόταν απροβλημάτιστα δίχως ίχνος ανησυχίας. Οι αλλαγές στα χαρακτηριστικά του πλαισίου την έκαναν πιο φιλική και περισσότερο δεκτική στις τυφλές στροφές αυτής της χαρισματικής πίστας.

Πεδίο δοκιμών

Οι ατελείωτες ανηφοροκατηφόρες ήταν το κατάλληλο πεδίο για να δοκιμάσω τις ρυθμίσεις Sport όπου η μοτοσυκλέτα απελευθερώνει όλη της τη δύναμη, αλλά και την Race/Slick. Το γκάζι αστείρευτο, τόσο που σε τινάζει από στροφή σε στροφή σαν λερωμένο χαλάκι εισόδου, ενώ σίγουρα η δύναμη του είναι αστείρευτη για κάποιον ερασιτέχνη αναβάτη. Τώρα με την βελτίωση στις μεσαίες στροφές, ακόμη και με την Rain ή Sport ρύθμιση, μπορείς να παίξεις άφοβα και να κάνεις ακόμη και χρόνους. Οι μεσαίες στροφές έχουν βελτιωθεί σημαντικά και η αίσθηση στο άνοιγμα του γκαζιού είναι πιο γεμάτη. Εκεί που στο παλαιότερο μοντέλο προσπερνούσα τις δύο προαναφερθείσες ρυθμίσεις των ηλεκτρονικών, και πήγαινα αμέσως στην Race – Slick. Τώρα, μια χαρά μου φάνηκε και εκεί, ενώ ακόμη και στην προαναφερθείσα ρύθμιση, με τα 193 λυτά άλογα,η μοτοσυκλέτα είναι πιο εύκολη. Το πέρασμα από τις χαμηλές στις ψηλές στροφές γίνεται πιο “γεμάτα” και αυτό σου δίνει δυνατότητα να στρίβεις με περισσότερα χιλιόμετρα μέσα στις στροφές, ή να ανοίγεις το γκάζι νωρίτερα, ομαλά.

Ωστόσο, η επέμβαση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων ήταν παντού και πάντα διακριτική, ενώ δεν περιγράφεται ο τρόπος που αλλάζουν οι ταχύτητες με το Shiftgear. Ο τετρακύλινδρος να ουρλιάζει με 3η σκασμένη, χωρίς να κλείσεις το γκάζι ή να πατήσεις συμπλέκτη απλά ακουμπάς το λεβιέ και βιώνεις στιγμές Formula 1. Νταν-νταν-νταν και είσαι με 6η και 250, ενδιάμεσα έχεις απολαύσει την ελεγχόμενη σούζα στην ανηφορική αρχή της μεγάλης ευθείας (που είναι κατασκευαστικής μορφής «τραπεζιού»).

Απόλυτη αλλά εύχρηστη

Ειλικρινά, η S 1000 RR είναι η μοτοσυκλέτα που κάθε αναβάτης ονειρεύεται στην πίστα, ο απόλυτος συνδυασμός της απόλυτης διασκέδασης με την απόλυτη ασφάλεια. Οι αλλαγές που έγιναν την έκαναν πιο φιλική και πιο εύκολη για έναν μέσου επιπέδου αναβάτη. Διατηρώντας τα ίδια ακραία χαρακτηριστικά, κατάφερε η BMW να συνδυάσει την δύναμη με την ευχρηστία και αυτό είναι το σημαντικότερο ατού που θα βρει ανταπόκριση και στην καθημερινή χρήση.

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Φωτογραφίες λεπτομερειών

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - BMW S1000RR 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon