.
×

Σημείωση

The was a problem converting the source image.
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/tests/street/bmw/s100rr_press/texnika/
Κατηγορία BMW
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 11:58

Αποστολή στην Ισπανία – BMW S 1000RR HP4

 

 

Έτοιμη για πρωτάθλημα!

 

 



Του Kevin Ash

Φωτογραφίες: Daniel Kraus, Alberto Martinez, Max Kirchbauer, Bernhard Limberger

Δεν είναι και πολλοί οι κάτοχοι μιας S1000RR που να «καίγονται» για μεγαλύτερες επιδόσεις. Οι ίδιοι όμως, όταν βρεθούν στη σέλα του νέου HP4, δεν υπάρχει περίπτωση να μην το θελήσουν.
Το ΗΡ4 είναι η τέταρτη κατά σειρά μοτοσυκλέτα της “exclusive” γκάμας των ΗΡ, μετά τα HP2 Megamoto και Enduro και το HP2 Sport. Οπτικά, η διαφορά του από τα προηγούμενα μοντέλα δεν είναι μεγάλη, καθώς η BMW επικεντρώθηκε περισσότερο στην βελτίωση των επιδόσεων, παρά στις αισθητικές αλλαγές.

Ελαφρύτερη και βελτιωμένη

Οι δύο βασικές αλλαγές αφορούν στην εξάτμιση και τους τροχούς. Το εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένο από τιτάνιο σύστημα της Akrapovic, που αντικατέστησε το stock S1000RR, εξοικονόμησε συνολικά 4,5 κιλά, ενώ παράλληλα, αντί των στάνταρ τροχών, στο ΗΡ4 χρησιμοποιήθηκαν τροχοί χυτοί αλουμινένιοι, εξοικονομώντας επιπλέον 2,4 κιλά βάρους. Η μείωση αυτή στο συνολικό βάρος είναι πολύ αποτελεσματική, γιατί καθιστά τη μοτοσυκλέτα γενικά ελαφρύτερη και οι ελαφρύτεροι τροχοί βελτιώνουν την απόκριση του τιμονιού. Μειώνοντας το μη αναρτώμενο βάρος, βελτιώνεται η επίδοση των αναρτήσεων και η πρόσφυση. Η περιστροφική αδράνεια από το βάρος των τροχών είναι λιγότερη επίσης, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη επιτάχυνση και καλύτερο φρενάρισμα.

Το κύριο χαρακτηριστικό όμως του ΗΡ4 είναι η ημι-ενεργή ανάρτηση, που συναντάμε για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα. Η BMW την αποκαλεί Dynamic Damping Control (DDC) και αυτό που κάνει είναι να ρυθμίζει αυτόματα και τάχιστα την απόσβεση μπροστά και πίσω, βάσει μιας σειράς παραμέτρων. Το σύστημα γίνεται πιο μαλακό σε ανώμαλο οδόστρωμα, σκληραίνει μπροστά σε δυνατό φρενάρισμα, αναιρείται και στα δύο άκρα κατά το στρίψιμο, σκληραίνει το πίσω κατά την επιτάχυνση και ούτω καθεξής. Η ανάρτηση επίσης αλλάζει σύμφωνα με τον χάρτη που θα επιλέξετε, Rain, Sport, Race και Slick, μαζί με το traction control και το ABS.

Εξαιρετικά ηλεκτρονικά συστήματα

Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά προέρχονται από τα ήδη εξαιρετικά ηλεκτρονικά συστήματα της S1000RR, με το ABS τώρα να συμπεριλαμβάνει και τη χαρτογράφηση IDM, η οποία εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια του γερμανικού πρωταθλήματος Superbike. Το IDM επιλέγεται αυτόματα στη λειτουργία Slick, και με τη βοήθειά του θα έχετε αρκετές πιθανότητες για τερματισμούς στο βάθρο στα γερμανικά Superbike. Πολλοί αναβάτες απενεργοποιούν το πίσω ABS για καλύτερο στρίψιμο, αλλά αφήνουν το μπροστινό. Το traction control έχει βελτιωθεί σε κάθε επίπεδο, αλλά την μεγαλύτερη αλλαγή του αποτελεί η δυνατότητα απενεργοποίησης στη λειτουργία Slick κατά την οδήγηση, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε τα settings, για κάθε δεδομένη στροφή καθώς την προσεγγίζετε. Καλή τύχη με αυτό βέβαια…

Με το σύστημα εκκίνησης launch control, κρατάτε το γκάζι ανοιχτό και τα ηλεκτρονικά περιορίζουν τον κινητήρα στις 8.000 rpm. Ενώ εσείς ελέγχετε την επιτάχυνση με τον συμπλέκτη, τα γερμανικά ηλεκτρονικά ελέγχουν τη ροπή του κινητήρα και αποτρέπουν τον μπροστινό τροχό από το να σηκωθεί.
Ο κινητήρας του HP4 είναι ίδιος στο εσωτερικό του με αυτόν του απλού S 1000RR, αλλά η νέα εξάτμιση με τις αντίστοιχες αλλαγές στη χαρτογράφηση έχει ενισχύσει τη ροπή στις μεσαίες στροφές, μια κίνηση που αποσκοπεί όχι μόνο στην υποβοήθηση εξόδου από τις στροφές στην πίστα, αλλά και προκειμένου να είναι πιο εύκολη η οδήγηση στο δρόμο. Περαιτέρω αλλαγές στα ηλεκτρονικά στοχεύουν στην ευκολότερη και πιο «διαισθητική» αντίδραση του ride-by-wire γκαζιού.

Με την S1000RR ως σημείο εκκίνησης, το HP4 δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι μια κακή μοτοσυκλέτα, αλλά θα μπορούσε να ήταν κάπως τρομακτική. Αντ 'αυτού όμως, δεν είναι απλώς η πιο γρήγορη και με το καλύτερο στρίψιμο superbike που μπορείτε να αγοράσετε, αλλά είναι μια από τις πιο εύκολες οδηγικά και με φυσική αίσθηση μοτοσυκλέτες, είτε οδηγώντας την σε μια κανονική ταχύτητα, είτε αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητές της. Εάν η αρχική RR είχε μια αδυναμία, αυτή ήταν ότι δεν ήταν τόσο «τηλεπαθητικά» υπάκουη όσο η υπέροχη Honda Fireblade. Η S1000RR του 2012 αποτελεί μια σημαντική βελτίωση και το ΗΡ4, με όλη αυτή τη βελτίωση στις επιδόσεις του, είναι ακόμη καλύτερο.

Αβυσσαλέα γρήγορο

Φυσικά, είναι αβυσσαλέα γρήγορο. Τα γερμανική άλογα μάλλον πρέπει να είναι πιο μυώδη από τα κοινά, διότι τα 190bhp του HP4 του (193PS, 142kW) δίνουν την αίσθηση 20bhp περισσότερων από τα 190bhp της Ducati ή της Kawasaki. Οδήγησα το ΗΡ4 στη φανταστική πίστα της Jerez στην Ανδαλουσία, και στο τέλος της πίσω ευθείας, εκεί όπου στις άλλες superbike αρχίζει να γίνεται αισθητή η ταχύτητά τους, η BMW επιταχύνει ακόμα με ανελέητη δύναμη.

Με τα stock ελαστικά της Pirelli, Diablo Super Corsa SP, η δύναμη της πέδησης είναι τεράστια – η BMW έχει τοποθετήσει νέα υλικά τριβής στις ακτινικές Brembo, όχι νέες δαγκάνες όπως έχει γραφτεί αλλού, μόνο τα τακάκια έχουν αλλάξει. Με τα slick ελαστικά της Pirelli και υπό τους 34 βαθμούς Κελσίου που έγινε η δοκιμή μας, η επιβράδυνση σου σκίζει τους κοιλιακούς, ενώ ακόμη και με το ABS, όπου η μοτοσυκλέτα φρενάρει τόσο δυνατά που σου ανοίγει η μύτη, η σταθερότητά της είναι εκπληκτική. Αυτό αναμφίβολα οφείλεται στο DDC του HP4, το οποίο εμποδίζει το μπροστινό μέρος να συμπιεστεί, όπως συμβαίνει στα συμβατικά πιρούνια, και κρατά το πίσω μέρος σε καλύτερη επαφή με το έδαφος, αν και δίνει μια αίσθηση απροθυμίας στο στρίψιμο, την ίδια που σου δίνουν και τα Big Piston πιρούνια. Έτσι, βάλτε λίγη δύναμη στο τιμόνι, αλλάξτε αναλόγως τις γραμμές σας, και ανακαλύψτε πόσο αργά είναι δυνατόν να πατήσετε το μπροστινό φρένο στη στροφή. Όσον για τις αλλαγές κατεύθυνσης χωρίς φρενάρισμα, η ευκινησία του HP4 είναι αισθητά μεγαλύτερη από της S1000RR, η οποία με τη σειρά της μοιάζει με πετρελαιοφόρου μπροστά της.

Τότε όμως παίρνει τη σκυτάλη το traction control. Στην επιλογή Sport αναβοσβήνει το φωτάκι στο ταμπλό και η δύναμη κόβεται πολύ νωρίς για οδήγηση σε πίστα. Στην επιλογή Race τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα, αν και μπορείτε έτσι κι αλλιώς να αλλάξετε και να προσαρμόσετε το επίπεδο πριν ξεκινήσετε. Στο Slick τα όρια τα βάζετε εσείς, όχι το HP4: υπάρχουν 15 επίπεδα, από το +7 έως το -7, από τον μεγαλύτερο βαθμό παρέμβασης στο μικρότερο, και στο -3 ήδη η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά που κόντευε να μελανιάσει τα πλευρά μου, καθώς το πίσω ελαστικό διέγραφε μεγάλες, σαρωτικές καμπύλες από ιταλικό καουτσούκ πάνω στην ισπανική άσφαλτο.

Συνδεδεμένο με τους νευρώνες

Σε όλα τα settings, το traction control είναι εντυπωσιακά αποτελεσματικό και το εύρος του τόσο μεγάλο, ώστε κάθε αναβάτης μπορεί να βρει αυτό που ταιριάζει στο στυλ του και με την πάροδο του χρόνου, μειώνοντάς το σταδιακά, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα οδήγησής του, με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, σε κάθε περίσταση.

Στην ευθεία, με τις μεσαίες στροφές απόδοσης να πιέζουν το ΗΡ4 περισσότερο από ποτέ, η μοτοσυκλέτα αλλάζει γρήγορα τις ταχύτητες με ικανοποιητική ομαλότητα, αν και είναι προτιμότερο να πιέσετε στιγμιαία το λεβιέ ταχυτήτων αντί να τον πιέσετε παρατεταμένα, γιατί μπορεί να σας φανεί κάπως αδέξιο καθώς η ηλεκτρονική ανάφλεξη κόβει πολύ το ρεύμα και καθυστερεί. Με σκληρή οδήγηση, η αλλαγή στις ρυθμίσεις των αναρτήσεων δεν θα γίνει αντιληπτή, παρά μόνο όταν βολτάρεις, τότε μερικές φορές θα προσέξεις μια κάπως παράξενη επαναρύθμιση της μοτοσυκλέτας, λες και ένας πολύ μικρόσωμος συνεπιβάτης πίσω να έχει μετατοπιστεί.
Με το launch control η εκκίνησή σου θα δεν θα είναι και τόσο γρήγορη. Η μοτοσυκλέτα δεν θα κάνει σούζα και δεν θα κολλήσει, αλλά για μια πιο γρήγορη εκκίνηση προτιμότερο είναι να επιλέξεις τον παραδοσιακό τρόπο. Αρκεί να μην γυρίσεις το ΗΡ4 ανάποδα…

Αυτό που σου μένει πιο πολύ, έπειτα από μία ημέρα με το ΗΡ4 στην πίστα της Jerez, δεν είναι οι κορυφαίες επιδόσεις αυτού του αριστουργήματος της τεχνολογίας, αλλά το πόσο αυτό έχει εξελιχθεί σε ό,τι αφορά στην ευχρηστία και στην απόλυτη οδηγική απόλαυση. Κατ’ ευθείαν απ’ το κουτί του, είναι ικανό να κερδίσει έναν αγώνα superbike (έστω κάποιοι αναβάτες θα μπορούσαν), όπως είναι εξίσου ικανό στα χέρια ενός αρχάριου αναβάτη να περάσει το τεστ για το δίπλωμα οδήγησης. Ποτέ δεν είναι απειλητικό, το μόνο που κάνει είναι να εμπλουτίζει και να επεκτείνει αυτό που θέλεις να κάνεις, και το επιτυγχάνει λες και τα ηλεκτρονικά του έχουν συνδεθεί με τους νευρώνες σου.

Απολαυστικό και εύκολο

Το μόνο που λείπει στο ΗΡ4 είναι αυτή η αύρα συγκίνησης και πόθου που περιβάλλει το Panigale. Στη θέα του ΗΡ4 στο γκαράζ σου, η καρδιά σου θα αρχίσει να χτυπάει με αδημονία σκεπτόμενος τις ταχύτητες που θα πιάσεις μαζί του. Με το Panigale στο γκαράζ σου, πιθανών να το κοιτάξεις για λίγο, κάνοντας βρώμικες σκέψεις, να κάνεις μεταστροφή και να πιάσεις την κοπέλα σου…

Όμως, το ΗΡ4 είναι τόσο καλό, οι επιδόσεις του τόσο υψηλές και είναι τόσο εύκολο να το κάνεις να πηγαίνει γρήγορα, που θα κάνει αρκετούς αναβάτες να προσπεράσουν το σεξ απίλ της ιταλίδας για χάρη της απόλυτης δύναμης της γερμανικής λογικής. Είναι φθηνότερο, είναι γρηγορότερο, είναι πιθανών πιο απολαυστικό και σίγουρα πιο εύκολο στην οδήγηση. Και σαν μοτοσυκλέτα δρόμου, θα βρεθεί πολύ πιο μπροστά από άλλες superbike, όποιες κι αν είναι αυτές. Α ναι, έχει και θερμαινόμενα γκριπ…

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Μοντέλο ΒΜW S100RR HP4
Αντιπρόσωπος BMW HELLAS
Τιμή Αναμένεται
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος 4Τ, 4Κ, Υ/Ψ, 2ΕΕΚ, 4Β/Κ
Κυβισμός (κ.εκ.) 999
Διάμετρος x Διαδρομή (χιλ) 80 x 49,7
Συμπίεση (:1) 13,1
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός με 3 χάρτες
Σύστημα εξαγωγής 4 σε 1
Λίπανση Υγρό κάρτερ αντλία λαδιού
Εκκίνηση Μίζα
Συμπλέκτης Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος
Μετάδοση 6 σχέσεων με αλυσίδα
Πλαίσιο
Τύπος  Αλουμινένιο δύο δοκών
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (χιλ) Δ.Α.
Μεταξόνιο (χιλ) 1.432
Ύψος σέλας (χιλ) 820
Μήκος (χιλ) 2055
Ύψος (χιλ) 1810
Βάρος (kg)  183 (203 γεμάτη)
Ρεζερβουάρ/ Ρεζέρβα (λτ) 17l
Αναρτήσεις
Μπροστά Τύπος / Διαδρομή (χιλ) Ανεστραμμένο μπροστινό σύστημα46mm / ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ, διαδρομή τροχού 120mm, DDB
Πίσω Μονό αμορτισέρ μοχλισμού / ΑΣ, ΑΕ, ΠΕ, διαδρομή τροχού 130mm, DDB
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-17
Πίσω 190/55-17
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 320mm με ακτινικές δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων και ABS
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 220mm με δαγκάνα 2 εμβόλων και ABS
Εξοπλισμός
Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ολικός και δύο μερικοί χιλιομετρητές, ένδειξη θερμοκρασίας, σχέσεων, καυσίμου, ψεκασμού, φώτα, νεκρά, υπολογιστής trip computer, 3 θέσεις χαρτογράφησης, 3 θέσεις traction control με ένδειξη λειτουργίας, δύο mode οργάνων, σταμπιλιζατέρ ohlins, ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις DDB
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι/σαλ) 193/13000
Ροπή εργοστασίου (χλγμρ/σαλ) 11,4/9.750

Φωτογραφίες οδήγησης

Στατικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 13:02

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - BMW S 1000RR - 2010 TEST - BMW HP4 Race 2017 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon