.
Κατηγορία BMW
Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 20:58

TEST - BMW HP4 Race 2017

 

H επανάσταση του carbon! 

 

Ξέρεις ότι η μέρα σου θα είναι ξεχωριστή, όταν το “ζέσταμα” σου για την κυρίως δοκιμή, είναι μια S1000RR με slick ελαστικά μέσα στην πίστα! Και ναι, επιβεβαιώνεσαι όταν μετά την οδήγηση της HP4 Race, αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι από αυτούς τους λίγους που θα βρεθούν ποτέ στην σέλα ενός μοναδικού, “εξωτικού”, πανάκριβου και καθαρόαιμου αγωνιστικού κατασκευάσματος, που αποθεώνει την σύγχρονη μηχανολογία.

Κύρος


Δεν χρειάστηκε και πολύς χρόνος βέβαια για να συνειδητοποιήσω όλα αυτά, μου πήρε μόλις ένα γύρο στην πίστα, καθότι η HP4 Race σου αποκαλύπτεται άμεσα! Βρέθηκα να διακτινίζομαι στην ευθεία του Estoril με την μοτοσυκλέτα να ουρλιάζει από κάτω μου. Βίωσα μια εξωπραγματική δύναμη να με ωθεί μπροστά σαν να με εκτοξεύει καταπέλτης, μια ισχύς που κάνει οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο RR του λίτρου να ντρέπεται Και όταν, χωρίς να καταλάβω το πόσο γρήγορα άγγιξα τα 290 χλμ./ώρα, φρέναρα πολύ πιο νωρίς, όχι γιατί έχασα τα σημάδια αλλά γιατί τα απίστευτα φρένα του HP4 Race σου... επαναπρογραμματίζουν τα δεδομένα πέδησης.

Περιττό να δηλώσω ότι η HP4 Race είναι εγκληματικά γρήγορη και η οδήγησης της μια εμπειρία ζωής! Οk, λογικό για μια μοτοσυκλέτα που κοστίζει 80.000 ευρώ, θα κατασκευαστεί σε μολις 750 κομμάτι και οι προδιαγραφές της είναι επίπεδου WSBK, θα πρέπει να το περιμένεις. Όσο και να έχεις όμως προετοιμαστεί δεν μπορείς να μην εκπλαγείς και να παραμείνεις ψύχραιμος. Αδύνατο! Η HP4 Race ξεχειλίζει από κύρος, όχι μόνο λόγο των τεχνικών χαρακτηριστικών και της τιμής της αλλά γιατί οι τυχεροί μελλοντικοί της ιδιοκτήτες θα είναι κάτοχοι ενός επιτεύγματος. Σαν να αγοράζει κανείς ένα ρεκόρ !

Η επανάσταση του Carbon

Mε βάρος 171,4 κιλά η HP4 Race είναι κατά 35 κιλά ελαφρύτερη από μια S1000RR. Αυτό οφείλεται φυσικά και στην χρήση του carbon ως υλικού κατασκευής, στο πλαίσιο, στους τροχούς και σε πολλά άλλα επί μέρους τμήματα της μοτοσυκλέτας. Εντυπωσιακό; Σίγουρα αλλά η HP4 Race δεν θα καταγραφεί στην ιστορία απλά ως μια μοτοσυκλέτα με... περίσσεια ανθρακονήματος, άλλωστε έχουν υπάρξει και άλλες.

Δεν είναι απλά θέμα υλικού, είναι πολύ περισσότερο η τεχνολογία στην κατεργασία και στην διαμόρφωση του carbon, που κάνει την HP4 Race τόσο ξεχωριστή, η BMW κατάφερε να κάνει μια επανάσταση στον τομέα αυτό! Γιατί συνήθως η δημιουργία carbon τμημάτων είναι μια... χειρωνακτική διαδικασία που παίρνει χρόνο και ο χρόνος, ως γνωστόν, είναι χρήμα. Εδώ όμως πρόκειται για μια νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία που η BMW ονομάζει “Resin Molding Process” και κατά την οποία τα τμήματα carbon ολοκληρώνονται σε δύο μόλις ώρες με μηδενικές ανοχές και παρεκκλίσεις από κομμάτι σε κομμάτι.

Ότι δηλαδή συνέβη και με την επανάσταση στο αλουμινίου που συντελέστηκε στην βιομηχανία της μοτοσυκλέτας την δεκαετία του 80. Η HP4 Race αποτελεί λοιπόν τον πρώτο φορέα αυτή της επαναστατικής τεχνολογίας η οποία ρίχνει αρκετά το κόστος και είναι εξαιρετικά αξιόπιστη ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν θα καταγραφεί και θα μνημονεύεται στο μέλλον, ως η πρώτη μοτοσυκλέτα που έκανε αυτό το εξελικτικό άλμα!

Κατευθείαν από τα WSBK και τους endurance αγώνες!

Ας μην μείνουμε όμως μόνο στο carbon γιατί έτσι θα αδικήσουμε τον κινητήρα. Ένας κινητήρας που προέρχεται απευθείας από το πρωτάθλημα των WSBK και τους Endurance παγκόσμιους αγώνες. “Το μοτέρ αποτελεί έναν συνδυασμό των κινητήρων που εφαρμόζονται στις μοτοσυκλέτες του παγκοσμίου πρωταθλήματος SBK και του παγκοσμίου πρωταθλήματος Endurance” δηλώνει ο Christian Gonschor, project leader του concept HP4 Race, o οποίος έχει διατελέσει μηχανικός στην εργοστασιακή ομάδα της BMW στα WSBK και συνεχίζει: “Χρησιμοποιούμε το στρόφαλο του κινητήρα των WSBK και την κεφαλή των μοτοσυκλέτων από τους endurance αγώνες, αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των service”. H απόδοση του κινητήρα είναι 212 ίπποι στις 13.600 σ.α.λ. Πολλή δύναμη! “4 μόλις ίπποι λιγότεροι από τις μοτοσυκλέτες του WSBK και στο πρωτάθλημα μπορούμε να ολοκληρώσουμε μια σεζόν με αυτά τα μοτέρ, δηλαδή χονδρικά 15 αγώνες των 250 χιλιομέτρων ανά χρονιά”, συμπληρώνει ο Gonschor.

Κορυφή. Παντού!

Ο κινητήρας, μπορεί να “δαμαστεί” ηλεκτρονικά με 15 διαφορετικά επίπεδα επέμβασης του traction control και του “φρένου” του, ενώ υπάρχουν άλλα 5 διαφορετικά settings για το wheelie control. Στον τομέα των αναρτήσεων το επίπεδο είναι εντελώς εργοστασιακό, με ένα πιρούνι FGR300 της Ohlins μπροστά (ναι, αυτό που “φοράνε και οι μοτοσυκλέτες SBK) και ένα TTX36 GP αμορτισέρ, επίσης της Ohlins, στην πίσω ανάρτηση. Η σέλα επίσης ρυθμίζεται σε τρεις θέσεις αλλά όχι για τους λόγους και για τον σκοπό που ρυθμίζεται σε ένα on-off... Στην πράξη, το μοτέρ παρά την κτηνώδη ιπποδύναμη του είναι πλήρως διαχειρίσιμο και ελαστικό, ένα χαρακτηριστικό που μόνο οι κορυφαίοι κινητήρες έχουν, να είναι δηλαδή εύκολοι στην χρήση, αλλιώς όλη η ιπποδύναμη πάει... στράφι.

Στο αριστερό grip, μπορεί κανείς να επιλέξει μέσω κουμπιών τα settings του traction control και του φρένου του κινητήρα. Στο δεξί grip, βρίσκονται η μίζα, ο περιοριστής ταχύτητας για την είσοδο και την έξοδο από τα pits, το kill switch και ένα μπλε κουμπί, μέσω του οποίου επιλέγει κανείς τα riding modes του κινητήρα: στεγνό 1, στεγνό 2, ενδιάμεσο και βρεγμένο, αντιστοιχώντας προφανώς στην κατάσταση του οδοστρώματος της εκάστοτε πίστας. Στο πρώτο σκέλος της δοκιμής, χρησιμοποιήσαμε την ενδιάμεση επιλογή και ακόμα και με αυτή την ρύθμιση, ο κινητήρας μας εντυπωσίασε με την ισχύ του και τον τρόπο απόδοσης του. Δύναμη υπάρχει από χαμηλά, η ισχύς “χτίζεται” με απίστευτο τρόπο στις μεσαίες, για να έρθει μετά το ξέσπασμα στις ψηλές στροφές και να σου ξεριζώσει τα χέρια! Στην επιλογή στεγνό 1 η απόδοση ήταν ακόμα πιο άμεση (!) και πολύ συχνά κατέφευγα βεβιασμένα στην χρήση των φρένων, ελαφρά τρομαγμένος, για να κατευνάσω το κτήνος!

Τα φρένα είναι ένα κεφάλαιο από μόνα τους βέβαια, όντας μονάδες της brembo που χρησιμοποιούνται στα WSBK και MotoGP πρωταθλήματα! Δυσκολεύομαι να περιγράψω το πως αποδίδουν, θα πω απλά ότι η διαδικασία της πέδησης με την HP4 Race, είναι τόσο εντυπωσιακή, όσο και η επιτάχυνση της! Την διαχείριση των δύο αυτών αντίρροπων δυνάμεων, πέδηση και επιτάχυνση, διαχειρίζονται τα κορυφαία Pirelli Diablo SC2 slicks, τα οποία αποδίδουν εξαιρετικά, διατηρώντας την πρόσφυση, σε κάθε περίπτωση.

“Αέρας” και “Βράχος”. Μαζί.

Αυτή είναι η αίσθηση που σου δίνει η HP4 Race μέσα στην πίστα. Από την μία αδυνατείς να πιστέψεις το πόσο γρήγορα μπαίνει στις στροφές και αλλάζει κατεύθυνση με αστραπιαίο τρόπο και από την άλλη εντυπωσιάζεσαι με το πόσο σταθερή και ακλόνητη είναι “γράφοντας” τις καμπές ή εξανεμίζοντας τις ευθείες. Σε ότι αφορά στο πρώτο, αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο στο σημείο “φάκα”του τέλους της πίστας του Estoril. Γρήγορο “εσάκι” αριστερά – δεξιά και μετά ακόμη πιο απότομη δεξιά στροφή, ένα σημείο που τα περισσότερα πολιτικά μοντέλα τα βρίσκουν σκούρα, ακόμα και η S1000RR με τα slick που οδηγήσαμε στο πρωϊνό ζέσταμα, δυσκολεύτηκε αρκετά εκεί. Όχι όμως η HP4 που περνούσε κάθε φορά με χορευτική χάρη αυτές τις “συμπληγάδες” και με ακρίβεια στι πάτημα της που θύμιζε κοπή με lazer. Ήταν πραγματικά απίστευτο το πόσο γρήγορα και απροβλημάτιστα “καθάριζε” η μοτοσυκλέτα αυτή την οδηγική... “σπαζοκεφαλιά”!

Ακόμα πιο δύσκολο ήταν να πιστέψει κανείς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε εκεί το traction control. O ήχος από την εξάτμιση της Akrapovic, πιστοποιούσε ότι αυτό δούλευε.. υπερωρίες, ωστόσο η προσλαμβάνουσα αίσθηση ήταν αυτή της συνεχούς ροής με απρόσκοπτη παροχή ισχύος χωρίς διατάραξη των ισορροπιών. Με αυτά τα μαγικά χαρίσματα λοιπόν, δεν αποτελεί ανεξήγητο φαινόμενο το ότι ο πρώην αναβάτης των GP και επίσημος test rider της BMW πλέον, Jurgen Fuchs, σημείωνε ταχύτερους κατά τρία δευτερόλεπτα γύρους με την HP4 Race συγκριτικά με την S1000RR.

Έχοντας επίγνωση του πόσο καλή μοτοσυκλέτα είναι η S1000RR, αυτή η διαφορά είναι πραγματικά τεράστια και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πόσο διαφέρει η HP4 Race σε σχέση με τα πολιτικά μοντέλα. Απλά άλλος κόσμος! Μπορεί βέβαια κάποιος να ισχυριστεί ότι με τα χρήματα που κοστίζει η HP4 Race θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αντίστοιχο βαθμό και μια S1000RR αλλά ως απάντηση αναφέρω ότι ο Jurgen ήταν και πάλι κατά ένα δευτερόλεπτο ταχύτερος στην πίστα της Jerez οδηγώντας την HP4 Race, σε σχέση με μια “φτιαγμένη” S1000RR για το IDM πρωτάθλημα. “Ένας από τους στόχους μας ήταν να κατασκευάσουμε μια απόλυτη μοτοσυκλέτα, χωρίς όμως η οδήγηση της να απαιτεί και απόλυτες ικανότητες” εξηγεί ο Fuchs, “Πιστεύω ότι το καταφέραμε “... αν και ο κινητήρας θεωρώ ότι είναι υπερβολικός!” συμπληρώνει γελώντας.

Η HP4 δεν εξαντλείται στο προφανές

Εντάξει λοιπόν. Οδήγησα μια απίστευτη αγωνιστική μοτοσυκλέτα την οποία μπορεί να αποκτήσει ο οποιοσδήποτε... αν έχει 78.000 ευρώ διαθέσιμα και έχει προλάβει να καπαρώσει μια καλή θέση στις λίστες αναμονής. Ωραία, θα μου πείτε, εμάς γιατί θα πρέπει να μας ενδιαφέρει; Μα γιατί, πέραν του προφανούς, ότι δηλαδή η HP4 Race είναι μια από τις καλύτερες μοτοσυκλέτες που έχουν φτιαχτεί πότε, αποτελεί παράλληλα και τον κομιστή νέων τεχνολογιών στον χώρο, τεχνολογιών που σε λίγα χρόνια μάλλον θα εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα παραγωγής, προχωρώντας την εξέλιξη μπροστά! Και τότε, όταν θα απολαμβάνουμε ή εν πάση περιπτώσει θα ονειρευόμαστε σε ρεαλιστικά πλαίσια αυτά τα νέα, εκπληκτικά μοντέλα, να θυμηθούμε ότι αυτό το οφείλουμε την HP4 Race. 


Μέχρι τότε, ένα πράγμα μόνο επιθυμώ... μια selfie από τους τυχερούς που θα παραλάβουν τις πρώτες HP4 Race και θα κάνουν τις παρθενικές τους γύρες στις πίστες ανά την υφήλιο. Η έκφρασή τους θα πρέπει να είναι ανεκτίμητη.

Τεχνικά Χαρκτηριστικά

BMW HP4 RACE

Κινητήρας: Τετράχρονος, τετρακύλινδρος σε σειρά, υγρόψυκτος
Χωρητικότητα: 999 κ.εκ. 
Μέγιστη ισχύς: 212 ίπποι / 13.900 σ.α.λ. 
Μέγιστη Ροπή: 12,2 kg-m / 10.000 σ.α.λ. 
Κιβώτιο: Μηχανικό, 6 σχέσεων
Τελική μετάδοση: Αλυσίδα

Πλαίσιο / Αναρτήσεις / Φρένα

Τύπος πλαισίου: Carbon, δύο δοκών
Ανάρτηση μπροστά: USD πιρούνι Ohlins FGR300
Ανάρτηση πίσω: Αμορτισέρ Ohlins TTX 36GP 
Φρένα μπροστά: Δύο δισκόφρενα 320 χλστ. με monobloc ακτινικές τετραπίστονες δαγκάνες brembo GP-4
Φρένα πίσω: Μονό δισκόφρενο 220 χλστ. με τετραπίστονη δαγκάνα brembo 

Διαστάσεις / Βάρος Μεταξόνιο: Δ.Α.

Ύψος σέλας: Ρυθμιζόμενη στα 846 /831 / 816 χλστ.
Βάρος: 171,4 κιλά / 146 κιλά (κενό)
Ρεζερβουάρ: 17,5 λίτρων

Τιμή: 77.500 ευρώ

Φωτογραφίες

 

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γαμβρούλης

Βρίσκεται στον χώρο του ειδικού τύπου από το 2006, με μικρό πέρασμα από τα τετράτροχα, μια αναγκαία συνθήκη για να μεταπηδήσει στην μεγάλη του αγάπη, τα δίτροχα. Το ίδιο πάθος μοιράζεται και για την μουσική, ως ακροατής και “γρατζούνερ” έγχορδων.

Κώστας Γαμβρούλης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017 09:33

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon