.
Κατηγορία BMW
Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 19:04

TEST – BMW S 1000 RR 2019– Αποστολή στην Πορτογαλία

Δείχνει και είναι υπέροχη

Του Iwan van der Valk

Φωτογραφίες: BMW Motorrad

Η νέα έκδοση του γερμανικού superbike BMW S 1000 RR δείχνει υπέροχη με αυτό το λευκό χρώμα-γραφικά “Μ”. Οι ασύμμετροι προβολείς του προηγούμενου μοντέλου αντικαταστάθηκαν τελικά με συμμετρικούς και τα νέα μέρη του φέρινγκ δείχνουν πολύ μοντέρνα.

Test 2019 BMW S1000RR Estoril

Είναι αλήθεια πως αυτή η πανέμορφη λευκή βερσιόν με το χάλκινου χρώματος υποπλαίσιο είναι διαθέσιμη μόνο με το “πακέτο M”, το οποίο – όχι μόνο λόγω του χρώματος αλλά και γιατί περιλαμβάνει και πολλά έξτρα καλούδια- κοστίζει πολλά χιλιάδες ευρώ περισσότερα από την στάνταρ έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι η στάνταρ έκδοση θα είναι διαθέσιμη μόνο στο λιγότερο δημοφιλές κόκκινο χρώμα.

Εξαιτίας των πολύ χαμηλότερων ταχυτήτων (λόγω της βρεγμένης πίστας) προσέξαμε ότι πολλοί κραδασμοί περνάνε στα χέρια μέσω των κλιπόν, κάτι που δεν γίνεται όμως αντιληπτό με υψηλότερες ταχύτητες. Παράλληλα, η θέση οδήγησης είναι πολύ καλή, με πολύ χώρο πάνω στη σέλα και γύρω από αυτή και αυτό κάνει πολύ εύκολη την κίνηση πάνω στην μοτοσυκλέτα, παρά την σκληρή σέλα. Αυτή η σέλα μοιάζει να είναι λίγο πιο “μέσα” και σου δίνει αντίστοιχη αίσθηση και όχι ότι κάθεσαι πάνω στην μοτοσυκλέτα. Κάτι που σου υπενθυμίζει ότι δεν είναι supersport 600. Ένα επιπλέον αβαντάζ είναι ότι μπορείς να καλυφθείς καλύτερα πίσω από την ζελατίνα.

Εντυπωσιακές Προδιαγραφές

Οι νέες προδιαγραφές είναι πραγματικά εντυπωσιακές: 207 άλογα, 113 Nm ροπής, 197 κιλά και μέγιστες στροφές για τον κινητήρα στις 14.600, που είναι 400 σ.α.λ. υψηλότερα έναντι του προηγούμενου. Επιπρόσθετα, η λίστα των ηλεκτρονικών βοηθημάτων είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή: cornering ABS, traction control, wheelie control, quickshifer στο ανέβασμα και το κατέβασμα των σχέσεων, launch control, περιοριστής ταχύτητας για τα pits (!), προγράμματα για τον αναβάτη (Rain, Road, Dynamic, Race), τρία προαιρετικά προγράμματα Pro (το ότι είναι προαιρετικά πραγματικά δεν έχει νόημα, αλλά το αφήνουμε αυτό στην άκρη) και φρένο κινητήρα που αυτορυθμίζεται. Και cruise control και θερμαινόμενα γκριπ. Αυτό δίνει μια τεράστια δυνατότητα ρυθμίσεων που μοιάζει περίεργη και περίπλοκη στα χαρτιά, αλλά η BMW έχει μια φανταστική λύση για αυτό. Στο ταμπλό (σ.σ. στα ολλανδικά τουλάχιστον), όλα εξηγούνται μόνα τους. Πατά το κουμπί, κάνεις την επιλογή και διαβάζεις το ενημερωτικό κείμενο στην τεράστια TFT οθόνη με διαγώνια 6,5 ιντσών. Υπάρχει επεξήγηση για κάθε ενέργεια που επιλέγεται (το τι κάνει) και τι γίνεται αν επιλέξεις κάτι. Ακούγεται απλό και είναι και στην πράξη, ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς θα έπρεπε να παρουσιάζονται οι διάφορες λειτουργίες.

Test 2019 BMW S1000RR Estoril 3

Τεχνολογία Shiftcam

Ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι το Shiftcam. Μια τεχνολογία όπου ο εκκεντροφόρος έχει δύο προφίλ, που επιλέγονται ανάλογα των περιστάσεων μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Όπως ακριβώς και με το R 1250 GS, που χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα, θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι η εφαρμογή του κάνει τον κινητήρα ισχυρότερο στο χαμηλό και μεσαίο φάσμα λειτουργίας.

Test 2019 BMW S1000RR Estoril 6

Μια πιο προφανής εξήγηση είναι ότι υπάρχει μια πρακτική διαφορά μεταξύ των χαμηλών στροφών, όπου πραγματοποιούνται οι μετρήσεις για το ομολογκάρισμα της μοτοσυκλέτας και των υψηλών στροφών, εκεί όπου “κρύβεται” η απόδοση. Η αλλαγή μεταξύ των δύο προφίλ πραγματοποιείται στις 9.000 σ.α.λ. αλλά αυτό δεν γίνεται αντιληπτό, τουλάχιστον όταν οδήγησα στην πίστα με βροχή. Παραμένει ιδιαίτερα εντυπωσιακό πώς η BMW εξελίσσει μια τεχνολογία και την κάνει να δουλεύει εξίσου καλά και σε μια μοτοσυκλέτα όπως η S 1000 RR.

Traction control

Δυστυχώς υπάρχει κάτι που με δυσαρέστησε πολύ σε αυτή την πρώτη μου γνωριμία με την BMW S 1000 RR: βρέχει. Στην αρχή λίγο, μετά πιο πολύ και εμείς οδηγούμε αρχικά με τα στάνταρ ελαστικά Bridgestone S21 και μετά με βρόχινα ελαστικά για πίστα. Το μόνο πλεονέκτημα που μας δίνεται είναι ότι μπορούμε να κάνουμε μια εμπεριστατωμένη δοκιμή του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης, στο πρόγραμμα για βροχή. Το πορτοκαλί φωτάκι, χαμηλά δεξιά στην οθόνη, αναμοσβήνει διαρκώς στην θέση “5”, όταν πλησιάζει μια στροφή με το γκάζι ανοιχτό. Σας φαίνεται πολύ παρεμβατικό στην θέση “5”; Αν ναι, τότε μπορείτε εύκολα να αλλάξετε την ρύθμιση από το αριστερό γκριπ. Και επειδή το traction control είναι υπέρ το δέον ευαίσθητο, θα προτιμούσατε το φωτάκι στον πίνακα πληροφοριών να ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο, έτσι ώστε να βλέπετε ευκολότερα πώς εργάζεται για εσάς το ηλεκτρονικό δίχτυ ασφάλειας που χρησιμοποιεί για την λειτουργία του τη νέα μονάδα μέτρησης αδρανειακών δυνάμεων (Inertial Measurement Unit -IMU) των έξι αξόνων.

Ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση DDC

Η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση Dynamic Damping Control (DDC)  δίνει εξαιρετική αίσθηση στη βροχή και προσφέρει αυτοπεποίθηση στην φρέσκια άσφαλτο, η οποία στις συγκεκριμένες συνθήκες ποικίλει από ελαφρώς έως και εντελώς βρεγμένη. Στο προηγούμενο μοντέλο, η DDC δεν ήταν και ότι καλύτερο για χρήση στην πίστα, αλλά η ίδια η BMW αναφέρει ότι στη νέα μοτοσυκλέτα έχει ανανεωθεί εκ βάθρων, με τις προσδοκίες μας να βρίσκονται σε ανάλογα υψηλά επίπεδα γιατί με την πάροδο των ετών αυτές οι τεχνολογίες έχουν επίσης βελτιωθεί πολύ. Η αναθεωρημένη DDC λοιπόν παρουσιάζεται τουλάχιστον ικανοποιητική για χρήση σε πίστα, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη σε αυτό το σημείο και τις συνθήκες που οδηγήσαμε.

Η BMW υπόσχεται 0-100 χλμ./ώρα σε 2,6 δευτερόλεπτα και εμείς το πιστεύουμε αυτό ακράδαντα. Όπως πιστεύουμε και όποια άλλα σχετικά στοιχεία μας δίνει η BMW απλά και μόνο γιατί στα προηγούμενα S 1000 RR, τα νούμερα που ανακοίνωναν οι Βαυαροί ήταν χαμηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα. Σε ένα βρεγμένο Estoril βέβαια εμείς δεν πλησιάζουμε καν αυτές τις επιδόσεις.

Test 2019 BMW S1000RR Estoril 2

Ακολουθούμε την αναβάτρια του γερμανικού πρωταθλήματος superbike, Lucy Glöckner και οδηγούμε όσο το δυνατό πιο βελούδινα, δίνοντας μεγάλη προσοχή στις αριστερές στροφές που παρουσιάζονται ακόμη πιο γλιστερές. Δεν προσέχουμε πολύ λεπτομέρειες όπως είναι οι ελαφρύτεροι τροχοί, οι ξεχωριστές λειτουργίες για το traction control και το σύστημα ελέγχουν ανύψωσης του εμπρός τροχού ή την σημαντικά αυξημένη παροχή ροπής μεταξύ 4.300 και 8.000 σ.α.λ. Οι αλλαγές ταχυτήτων γίνονται εύκολα και με ακρίβεια, παρά το γεγονός ότι το quickshifter μερικές φορές παρουσιάζεται σα να έχει την δική του άποψη, τα φρένα έχουν καλή αίσθηση και η αλλαγή κατεύθυνσης γίνεται εύκολα και με ακρίβεια. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε παρά να σχηματίσουμε μια γενική εικόνα, εκτός βέβαια από το πώς λειτουργεί το traction control. Αυτή η γενική εικόνα είναι πολύ θετική, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε και κάτι διαφορετικό, κοιτάζοντας και την σύντομη ιστορία αυτής της εξαιρετικά επιτυχημένης μοτοσυκλέτας.

Σε μερικές εβδομάδες θα οδηγούμε το νέο BMW S1000RR ξανά, αυτή τη φορά στην πίστα της Jerez και ελπίζουμε να βρούμε καλύτερες καιρικές συνθήκες. Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος αυτής της δοκιμής.

Φωτογραφίες Κίνησης

Φωτογραφίες Λεπτομερειών

Φωτογραφίες Στατικές

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κινητήρας

Τύπος: 4Τ, 4κύλινδρος σε σειρά, Υ/Ψ, DOHC, 16β, ShiftCam

Χωρητικότητα: 999 κ.εκ.

Μέγιστη Ισχύς: 207 ίπποι / 13.500 σ.α.λ.

Μέγιστη Ροπή: 113 Nm / 11.000 σ.α.λ.

Κιβώτιο: Μηχανικό, 6 σχέσεων

Τελική Μετάδοση: Αλυσίδα

Πλαίσιο – Περιφερειακά

Τύπος: Αλουμινίου, δύο δοκών με τον κινητήρα ενεργό μέρος, αλουμινένιο ψαλίδι

Ανάρτηση Μπροστά: Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι, 46 χλστ.

Ανάρτηση Πίσω: Μονό αμορτισέρ, με ρυθμίσεις απόσβεσης συμπίεσης και προφόρτισης ελατηρίου

Φρένα Μπροστά: Δύο δίσκοι διαμέτρου 320 χλστ, δαγκάνες τεσσάρων εμβόλων, ABS

Φρένα Πίσω: Μονός δίσκος 220 χλστ., μονοπίστονη δαγκάνα

Ελαστικό Μπροστά: 120/70-17”

Ελαστικό Πίσω: 190/55-17”

Διαστάσεις - Βάρος

Μήκος Χ Πλάτος (χλστ.): 2.046 Χ 846

Μεταξόνιο: 1.441 χλστ.

Ίχνος: 93,9 χλστ.

Ύψος σέλας: 824 χλστ.

Βάρος: 197 κιλά, πλήρες (193,5 M-Pack)

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Θοδωρής Ξύδης

Ο Θοδωρής Ξύδης είναι συντάκτης ειδικού Τύπου-δημοσιογράφος από το 2005. Ξεκίνησε να εργάζεται το 2006 στο site του περιοδικού Auto Τρίτη και την επόμενη χρονιά στο περιοδικό μοτοσυκλέτας Moto Τρίτη. Εκεί παρέμεινε μέχρι και το 2016, εκτελώντας έως και χρέη αρχισυντάκτη/διευθυντή σύνταξης. Από το 2016 αποτελεί μέλος της ομάδας του BIKEIT! Απόφοιτος του New York College με πτυχίο στην Επικοινωνία, με αγάπη για την φωτογραφία, τα gadgets και για οτιδήποτε έχει τροχούς και... αυτοκινείται.

Θοδωρής Ξύδης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Μαρτίου 2019 19:37

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « TEST - BMW HP4 Race 2017 Test - BMW S 1000 RR 2023 – Αποστολή στην Ισπανία »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon