.
Κατηγορία BMW
Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 17:44

Test - BMW S 1000 RR 2023 – Αποστολή στην Ισπανία

Τέταρτο χτύπημα

Οδηγούμε για πρώτη φορά στην πίστα της Almeria τη νέα γενιά BMW S 1000 RR που έρχεται το 2023 δυνατότερη, πιο αεροδυναμική και, πάνω απ’ όλα, πιο τεχνολογικά προηγμένη.

Δοκιμή: Aviad Abrahami
Φωτογραφίες: BMW

Η τρίτη γενιά S 1000 RR είχε παρουσιαστεί το 2019 κάνοντας ένα σημαντικό άλμα προς τα μπροστά ως προς την προηγούμενη, σε βαθμό που ήταν ουσιαστικά μια νέα μοτοσυκλέτα. Η τέταρτη γενιά της superbike της BMW που έρχεται τώρα για το 2023 κρατά τα καλύτερα στοιχεία της προηγούμενης, τα βελτιώνει και τη φέρνει στο τεχνολογικό προσκήνιο της κατηγορίας της, αλλά και εν γένει όλων των μοτοσυκλετών.

Η S 1000 RR δέχεται μια μακρά σειρά βελτιώσεων, με τον τετρακύλινδρο σε σειρά κινητήρα με τεχνολογία μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων ShiftCam να αυξάνει τη μέγιστη ισχύ του κατά 3 ίππους, φτάνοντας στους 210 hp, αλλά και το σημείο που αυτή εμφανίζεται από τις 13,500 στις 13,750 rpm, διατηρώντας την ίδια μέγιστη ροπή των 11.5 kgm στις 11,000 rpm.

Επί τη ευκαιρία, το μέγιστο όριο περιστροφής του κινητήρα φτάνει στις 14,600 rpm. Και μιλάμε για έναν τετρακύλινδρο χιλιάρη, έτσι;

Μια ακόμη αλλαγή που σημειώνουμε εντοπίζεται στο κιβώτιο ταχυτήτων, όπου η δεύτερη σχέση κόντυνε ελαφρώς.

mj BMW S1000RR statics 25.11.22 50

Το αλουμινένιο πλαίσιο δύο δοκών παραμένει σχεδόν απαράλλαχτο, αν και προκύπτουν μερικές μεταβολές στη γεωμετρία του. Για παράδειγμα, η γωνία κάστερ μεγάλωσε κατά μισή μοίρα και το offset του τιμονιού μειώθηκε κατά 3 mm, με στόχο να κάνει ακριβέστερη την κατευθυντικότητα και να βελτιώσει την πληροφόρηση (feedback) που φτάνει στα χέρια του αναβάτη από τον μπροστινό τροχό μέσω της ανάρτησης.

Η μπαταρία ελάφρυνε και τώρα προέρχεται από τα μοντέλα της σειράς Μ, ενώ προστέθηκε μια θύρα USB για φόρτιση συσκευών.

Σχεδιαστικώς η μοτοσυκλέτα διατηρεί τις γραμμές του προηγούμενου μοντέλου, με ένα περιορισμένο face lift από τη BMW με εμφανέστερη διαφορά στα αεροδυναμικά φτερά που αναλαμβάνουν να κρατούν τον μπροστινό τροχό στο έδαφος στις υψηλές ταχύτητες.

Πέραν αυτών σημειώνουμε νέες ρυθμίσεις στη μπροστινή ανάρτηση, μικρές αλλαγές στην ουρά και στις ηλεκτρικές καλωδιώσεις που “κρύφτηκαν” καλύτερα, καθώς και τη δυνατότητα ταχείας αφαίρεσης του κυκλώματος του πίσω μέρους της μοτοσυκλέτας για χρήση πίστας.

mj BMW S1000RR statics 25.11.22 62

Στον τομέα των ηλεκτρονικών οι βελτιώσεις είναι σημαντικές και φέρνουν τη νέα S 1000 RR στην πρώτη γραμμή. Το σύστημα traction control ενισχύθηκε με το slip control, δηλαδή ένα σύστημα ελέγχου πλαγιολισθήσεων που λειτουργεί στις εξόδους των στροφών βοηθώντας την εύρεση και διατήρηση της πρόσφυσης όταν το γκάζι ανοίγει με πάθος, κάτι που γίνεται εφικτό χάρη στην αδρανειακή κεντρική μονάδα 6 αξόνων καθώς και σε έναν νέο αισθητήρα που μετρά την ευθυγράμμιση του τιμονιού με τη μοτοσυκλέτα.

Ταυτόχρονα, το cornering ABS δέχεται ένα ανάλογο σύστημα slip control στο φρενάρισμα, για τον έλεγχο της ολίσθησης του πίσω τροχού στα φρένα για την είσοδο της στροφής. Το αναβαθμισμένο σύστημα ABS διαθέτει πλέον και μια slick mode ρυθμισμένη για οδήγηση στην πίστα με σλικ λάστιχα.

Σημειώνουμε ακόμη το σύστημα MSC stability control, ενώ η BMW βελτίωσε το engine braking control (φρένο κινητήρα), το οποίο συντονίζει το γκάζι με τα φρένα για να σταθεροποιεί το πίσω μέρος της μοτοσυκλέτας στα πολύ δυνατά φρεναρίσματα.

Τα παραπάνω συστήματα προστίθενται σε όλα όσα είχαν ήδη εμπλουτίσει τη μοτοσυκλέτα στην τρίτη της γενιά, συμπεριλαμβάνοντας wheelie control, engine braking control, quickshifter δύο δρόμων, LED φώτα και μια μεγάλη κι ευκρινή TFT οθόνη που περιλαμβάνει την επιλογή εμφάνισης sport mode, καθώς και cruise control και θερμαινόμενα γκριπ για την άνεση του αναβάτη.

mj BMW S1000RR statics 25.11.22 32

Η έκδοση που οδηγήσαμε στην παγκόσμια παρουσίαση της μοτοσυκλέτας στην ισπανική πίστα της Almeria φορούσε το πακέτο Μ, το οποίο περιλαμβάνει το τρίχρωμο μοτίβο Μ, ανθρακονημάτινες ζάντες, εξάτμιση Akrapovič, ημιενεργές ηλεκτρονικές αναρτήσεις DDC, Race modes Pro, καθώς και κάμποσα σπέσιαλ εξαρτήματα όπως μανέτες, γκριπ, ρυθμιζόμενα μαρσπιέ και διάφορα πλαστικά και ανθρακονημάτινα κομμάτια.

Ας αρχίσουμε με την ουσία: η S 1000 RR ήταν ήδη μια κορυφαία μοτοσυκλέτα επιδόσεων για την πίστα και στην τέταρτη γενιά της έγινε ακόμη καλύτερη από πριν. Για να πάρεις όλα όσα έχει να σου δώσει χρειάζεται ένας πολύ υψηλού επιπέδου αναβάτης. Την ίδια ώρα ωστόσο και οι ερασιτέχνες θα βρουν στην S 1000 RR μια πιστή σύντροφο, τόσο γιατί είναι ευκολοδήγητη, όσο και γιατί μπορεί να τους κρατήσει όρθιους ακόμη και όταν βρεθούν έξω από την ασφάλεια μιας πίστας.

Ο κινητήρας είναι πανίσχυρος, καθώς η BMW ανέβασε τη στάθμη όπου επιτυγχάνεται η μέγιστη ισχύς κατά 250 rpm στις 13,750, κορυφώνοντας στους 210 ίππους. Κρατώντας το γκάζι ανοικτό καθώς περνάς όλες τις σχέσεις του κιβωτίου η επιτάχυνση είναι μεθυστική, φτάνοντας ταχύτατα στα 275 km/h – τη μέγιστη ταχύτητα που προλάβαμε να δούμε πριν πέσουμε στα φρένα για την πρώτη δεξιά, σφικτή στροφή της πίστας.

mj BMW S 1000 RR Avrahami 02.12.22 11

Η μέγιστη δύναμη ωστόσο δεν είναι η ουσία αυτού του κινητήρα. Μπορεί να είναι ένας τετρακύλινδρος που εκ φύσεως λατρεύει να στροφάρει, έχει όμως και άφθονη ελαστικότητα κυρίως χάρη στο σύστημα ShiftCam που μεταβάλλει και τον χρονισμό και το βύθισμα των βαλβίδων εισαγωγής.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει διαθέσιμη δύναμη παντού, και μακριά από τις υψηλές στροφές, κάτι που τον ερασιτέχνη μοτοσυκλετιστή είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, επιτρέποντας στην S 1000 RR να προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα απαιτήσεων στην πίστα.

Πέραν αυτού ο κινητήρας είναι εντελώς απαλός, γραμμικός και χωρίς εκπλήξεις έτσι ώστε ποτέ να μην απασχολεί την προσοχή σου όταν οδηγείς – με εξαίρεση μόνο τις μεγάλες ευθείες, όπου δύσκολα μπορείς να κρατήσεις για πολλή ώρα τέρμα το γκάζι σε αυτά τα 210 άλογα χωρίς κόπωση.

BMW S1000 RR, BMW Motorrad Track And Test Days 2022, Almeria, Spanien

Ο κινητήρας βέβαια απασχολεί μόνο ένα μέρος της όλης ιστορίας, καθώς στην S 1000 RR η ποιότητα είναι εμφανής παντού στο κορμί της.

Οι αναρτήσεις, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικές και συνεργάζονται άρτια με τη γεωμετρία του πλαισίου για να απορροφούν τα πάντα όταν η επιφάνεια της πίστας δεν είναι αψεγάδιαστη. Αυτό γεννά εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στον αναβάτη ακόμη και όταν είναι τέρμα πλαγιασμένος, καθώς οι υδραυλικές λειτουργίες της ανάρτησης δουλεύουν σωστά σταθεροποιώντας τη μοτοσυκλέτα. Αυτό σημαίνει ανάρτηση κορυφαίας ποιότητας.

Η ευελιξία της S 1000 RR είναι υποδειγματική και οι αλλαγές κατεύθυνσης εκτελούνται γρήγορα για τα δεδομένα των σπορ χιλιαριών χωρίς επιπτώσεις στη σταθερότητα – κάτι που οπωσδήποτε ανάγεται στο σύνολο πλαισίου, αναρτήσεων και συνολικού ζυγίσματος. Εξίσου ποιοτικό και ακριβές είναι το σύστημα πέδησης, με άφθονη δύναμη που δίνει αυτοπεποίθηση στον αναβάτη να το πιέσει άφοβα.

Όλα τα μηχανικά συστήματα προσφέρουν κορυφαία απόδοση για τα δεδομένα των σύγχρονων superbikes και υποστηρίζονται από τα πιο προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που υπάρχουν στην αγορά.

Το slip control, για παράδειγμα, στην έξοδο της στροφής επιτρέπει σε κάθε μια από τις Race Pro modes έναν βαθμό πλαγιολίσθησης, καθώς ο αισθητήρας στο τιμόνι στέλνει δεδομένα στην αδρανειακή μονάδα ώστε, συνυπολογίζοντας τη γωνία κλίσης και μια σειρά άλλων δεδομένων, να φροντίσει να μην ξεφύγει η ολίσθηση του πίσω τροχού.

mj BMW S 1000 RR Avrahami 02.12.22 31

Στην Almeria με σλικ λάστιχα της Bridgestone η πρόσφυση ήταν εξωπραγματική, παρόλα αυτά στις λιγοστές φορές που η δύναμη κατάφερνε να τη σπάσει η έξοδος από τη στροφή συνοδευόταν από ένα φανταστικό αίσθημα ελεγχόμενης πλαγιολίσθησης με απόλυτη εμπιστοσύνη. Πραγματικά ελπίζουμε αυτό το σύστημα να φτάσει και σε άλλες, δημοφιλέστερες μοτοσυκλέτες.

Δύο σημαντικά συστήματα ασφαλείας προστίθενται στο slip control όταν στρίβεις. Το MSC stability control, σε συνεργασία με τον συμπλέκτη ολίσθηση, επιτρέπουν ακλόνητη σταθερότητα στα φρένα με κατεβάσματα σχέσεων, κάτι που το αισθανθήκαμε φρενάροντας από 275 στα 80 km/h στο τέλος της μεγάλης ευθείας της Almeria, με τη μοτοσυκλέτα βιδωμένη στην άσφαλτο σε όλη τη διαδικασία. Είναι εντυπωσιακό το πως τα ηλεκτρονικά επεκτείνουν τις ικανότητές της πέρα από όσο φροντίζουν τα μηχανικά και υδραυλικά συστήματα.

Το δεύτερο είναι το engine braking control, στο οποίο αυτή η νέα γενιά ξέρει καλά πώς να ελέγξει το γκάζι ώστε να πετύχει στο δυνατό φρενάρισμα ό,τι και το MSC, δηλαδή να κρατήσει ευθυγραμμισμένο τον πίσω τροχό αποφεύγοντας γλιστρήματα, χοροπηδήματα και λοιπές ανεπιθύμητες μορφές αποσταθεροποίησης.

Η ουσία και των δύο συστημάτων, τα οποία συνεργάζονται άψογα στη λειτουργία τους, είναι η διατήρηση της μοτοσυκλέτας πακτωμένης στο έδαφος την ώρα που ασκούνται πάνω της μεγάλες δυνάμεις από το γκάζι ή το φρένο. Το αποτέλεσμα είναι περισσότερη σιγουριά για τον αναβάτη, άρα και ταχύτερα γυρολόγια. Τουλάχιστον καταπληκτικό.

mj BMW S1000RR statics 25.11.22 05

Πίσω από όλα τα ηλεκτρονικά κόλπα, η S 1000 RR έχει και την πρακτική πλευρά με τα γκατζετάκια και τα δωράκια. Ας αφήσουμε κατά μέρος το cruise control για λίγο, καθώς δεν έχει καμιά ιδιαίτερη χρησιμότητα στην πίστα και ας μιλήσουμε για θερμαινόμενα γκριπ. Ναι, θερμαινόμενα γκριπ σε μια μοτοσυκλέτα πίστας.

Μπορεί την περισσότερη διάρκεια της μέρας να μην ασχοληθήκαμε μαζί τους, αλλά στο πρώτο οδηγικό σκέλος νωρίς το πρωί, με τη θερμοκρασία αρκετά χαμηλά καθώς βρισκόμαστε στην αρχή του Χειμώνα, ήταν ιδιαίτερα απολαυστικό να γυρνάμε στην πίστα χωρίς παγωμένες παλάμες. Δεν ήταν κάτι που φανταζόμασταν από πριν πως θα κάναμε…

Θα μιλήσουμε επίσης για την άριστη οθόνη TFT, την οποία γνωρίζουμε καλά και από άλλα μοντέλα της εταιρείας. Μέσω της γνώριμης αυτής διεπαφής μπορεί κανείς να ελέγξει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα, ενώ στις τρεις Race Pro modes ο χειριστής μπορεί να ρυθμίσει μόνος του όλες τις παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού επέμβασης του slip control στην έξοδο ή την είσοδο της στροφής, τον βαθμό εμπλοκής του ABS χωριστά σε κάθε τροχό, καθώς και την αποτροπή ανασήκωσης του πίσω τροχού (rear wheel lift prevention control) στα δυνατά φρένα. Οι διαθέσιμες επιλογές για να πετύχεις το ιδανικό στήσιμο της μοτοσυκλέτας είναι ατελείωτες.

Ιδιαίτερα μας άρεσε η σπορ προβολή στην οθόνη, η οποία δείχνει την τρέχουσα γωνία κλίσης και τη μέγιστη τιμή που έχει αποθηκεύσει, τη μέγιστη δύναμη πέδησης και το επίπεδο επεμβατικότητας του traction control.

mj BMW S1000RR statics 25.11.22 18

Στην τέταρτη αυτή γενιά S 1000 RR η BMW έχει φτιάξει μια από τις καλύτερες superbikes για πίστα που μπορείς να αγοράσεις. Είναι πανίσχυρη, ελαστική χάρη στον μηχανισμό ShiftCam, απαλή και ευχάριστη στην οδήγηση, με ένα από τα καλύτερα πλαίσια που έχουμε συναντήσει σε σπορ μοτοσυκλέτα, κορυφαία απόδοση και τα πιο προηγμένα ηλεκτρονικά που μπορείς να αγοράσεις σήμερα.

Είναι μια πολύ ποιοτική μοτοσυκλέτα, τόσο σε επίπεδο κατασκευής, υλικών και περιφερειακών, όσο και σε ηλεκτρονικά. Όλα αυτά έρχονται να κάνουν τη ζωή ευκολότερη σε πλειάδα αναβατών, από τον έμπειρο που θέλει να ρίξει τους χρόνους του στην πίστα, ως τον ερασιτέχνη που θα του επιτρέπει να μάθει με ασφάλεια χωρίς να φοβάται τόσο το λάθος.

mj BMW S1000RR statics 25.11.22 43

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

BMW S 1000 RR (2023)

Αντιπρόσωπος

BMW Motorrad Hellas
Τιμή:

από €21,290

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T, 4K σε σειρά, υγρόψυκτος, 2ΕΕΚ, 16 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

999

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

80 x 49.7

Συμπίεση

13.3: 1

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός BMS-O

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Υγρός πολύδισκος, μονόδρομος με υποβοήθηση

Μετάδοση

Κιβώτιο 6 σχέσεων

Τελική μετάδοση

Αλυσίδα

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Αλουμινένιο

Μήκος  (mm)

2,073

Πλάτος  (mm)

848

Ύψος  (mm)

1,205

Μεταξόνιο (mm)

1,457

Γωνία κάστερ (°)

23.8

Ίχνος  (mm)

99.8

Ύψος σέλας  (mm)

824

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος  (kg)

197 (υγρό) / 193.5 (υγρό, με πακέτο Μ)

Ρεζερβουάρ  (lt)

16.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Ανεστραμμένο πιρούνι 45 mm, διαδρομή 120 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο

Πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 117 mm, πλήρως ρυθμιζόμενο (πακέτο Μ: ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενο DDC)

   

Ελαστικά / Τροχοί

 

Μπροστά

120/70-17

Πίσω

190/55-17 (πακέτο Μ: 200/55-17)

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δύο δίσκοι 320 mm, ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων, BMW Motorrad ABS Pro

Πίσω

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 1 εμβόλου, BMW Motorrad ABS Pro

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

210 / 13,750

Ροπή (kgm / rpm)

11.5 / 11,100

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022 18:16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon