.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 13:54

Test Υamaha BW 125 2011

 


Διαφορετική προσέγγιση

 

 

Του Τάκη Μανιάτη


Την προηγούμενη δεκαετία, τα scooter με τροχούς 12 ιντσών ήταν ευρέως διαδεδομένα. Με την Yamaha να έχει δημιουργήσει και αγώνες με τα δίχρονα τότε BW’s, σε τοπικές πίστες motocross, ακόμη και μέσα στο Athens Supercross, οι φαινόταν ότι οι δυνατότητες του συγκεκριμένου scooter ήταν πολλές. Με το νέο τετράχρονο BW125, η Yamaha επαναφέρει ένα όνομα με ιστορία στην καθημερινή μετακίνηση, δίνοντας ένα οικονομικό παιχνίδι στην αγορά.

Μικρόσωμο και καθημερινό

Τι κερδίζεις με τους τροχούς 12 ιντσών; Συνήθως… ότι χάνεις από τους μεγαλύτερους 16 ιντσών σε άνεση και σταθερότητα. Πάνω στους μικρούς τροχούς διαμορφώνεται όλη η πλατφόρμα του scooter που στο συγκεκριμένο είναι μικρών διαστάσεων, δίνοντας έτσι ένα φιλικό δίτροχο για κάθε μέρα. Το BW 125 είναι στενό, χαμηλό, βολικό για μέσου ύψους αναβάτες, διαθέτει μικρό χώρο στο πάτωμα για τα πόδια, και το τιμόνι του, βρίσκεται κοντά. Η τετράχρονη έκδοση, η σύγχρονη πλευρά του παλιού ονόματος, είναι χτισμένη πάνω σε ένα ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, με το τιμόνι του να βρίσκεται εκτεθειμένο σε κοινή θέα, όπως και το όργανο. Είναι λιτό, και σαν τέτοιο, διαθέτει απλές λύσεις για να παραμένει χρηστικό, αλλά και προσιτό οικονομικά. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν σημαίνει περιορισμό στην ποιότητα, η οποία παραμένει κλασική Yamaha. Όμορφα γραφικά κοσμούν τα ποιοτικά πλαστικά, δίνοντας στο BW μία νεανική γραμμή.
Διαθέτει τροχούς 12 ιντσών, με ελαστικά και για χωμάτινο προορισμό, ενώ το ύψος τους, το προφίλ τους ουσιαστικά, είναι και αυτό μεγάλο. Έτσι, το νέο BW καθίσταται ιδανικό για απόσβεση κραδασμών και… λακκουβών μέσα στην πόλη, ενώ μέσα στις δυνατότητές του βρίσκεται και το πέρασμα από χωματόδρομους.
Οι αναρτήσεις του αφορούν ένα συμβατικό μπροστινό σύστημα και δύο αμορτισέρ, ενώ στο σύστημα πέδησης, ένας δίσκος μπροστά, και ένα ταμπούρο πίσω, αναλαμβάνουν το φρενάρισμα. Λυτό και απέριττο λοιπόν, αλλά με δυνατότητες για καθημερινό παιχνίδι.

Εντός, εκτός και επί τα αυτά

Η ευκολία με την οποία οδηγείται το BW 125 είναι μεγάλη. Είναι μαζεμένο σαν σύνολο, το ψηλά τοποθετημένο τιμόνι δίνει επιθετική θέση οδήγησης, και το κόψιμό του συμβάλλει στην μετακίνηση ανάμεσα σε σταματημένα αυτοκίνητα. Είναι από τα πιο βολικά scooter για κάθε μέρα, μιας και είναι πολύ μικροκαμωμένο, και απαιτεί ελάχιστη δύναμη για να ελιχθεί. Ο κινητήρας του είναι τετράχρονος αερόψυκτος, και αποδίδει γραμμικά σε όλη την καμπύλη. Από το άνοιγμα του γκαζιού, η μετάδοση κομπλάρει αμέσως και επιταχύνει γρήγορα το scooter, ενώ, όσο και αν το ζορίσαμε, δεν παρουσίασε μείωση απόδοσης, αν και αερόψυκτο. Προσφέρει περιορισμένο χώρο για δύο επιβαίνοντες και ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι κατασκευασμένο για μεγάλες αποστάσεις. Αν και φτάνει τα 110 χ.α.ω. στο κοντέρ, δεν είναι νούμερο που θα ήθελες να βλέπεις συχνά, όχι τόσο για την αξιοπιστία του κινητήρα, όσο για το μικρό μέγεθος και την άνεση με την οποία κινείται σε τέτοιες ταχύτητες. Είναι ευκολότερο να μετακινείσαι όλη μέρα μέσα στην πόλη, όπου ούτε ο αναβάτης θα καταλάβει ότι το οδηγάει για ώρες, ούτε το scooter θα κουραστεί. Τα φρένα του χρειάζονται δύναμη για να αποδώσουν σωστά, είναι όμως αρκετά για τις δυνατότητες του BW 125. Με τα ελαστικά να αποτελούν ιδανική λύση για τις συνθήκες των ελληνικών πόλεων και την κατάσταση των δρόμων, το BW δεν θα αντισταθεί και σε χωματόδρομους. Είναι ένα από τα θετικά του, το οποίο θα πρέπει να κοιτάξει σοβαρά ο υποψήφιος αγοραστής που μένει σε νησί, ή χωριό, με άσχημο οδικό δίκτυο.

Προσιτό και βολικό

Όντας ένα βολικό scooter για καθημερινή μετακίνηση, το BW ξεκαθαρίζει ότι δεν αποτελεί την ελίτ της κατηγορίας των 125. Είναι ιδανικό για παιχνίδι, για “εργαλείο” και σαν τέτοιο, έχει από πίσω του ένα αξιόπιστο όνομα. Είναι προσιτό στα 2.490euro και μπορεί να καλύψει μεγάλο εύρος χρήσεων. Ωστόσο, η ποιότητα, ο μικρός αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα και οι δυνατότητες οδήγησης του σε χωματόδρομους ή κακό οδικό δίκτυο, θα βρουν αντιμέτωπο μόνο το Typhoon 125 της Piaggio, με σημαντικά χαμηλότερη τιμή, στα 1.750euro.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο BW 125
Τιμή 2.490euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος, αερόψυκτος, 4βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 125 cc
Διάμετρος/Διαδρομή 52,4x 57,9mm
Σχέση συμπίεσης 10:01
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική TCI
Σύστημα ψύξης Με αέρα
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Σωληνωτό με ενισχύσεις
Αναρτήσεις
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 32 mm, διαδρομής 78mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 71mm
Φρένα
Εμπρός Υδραυλικό δισκόφρενο 189mm, με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Ταμπούρο 150mm
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-12''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 130/70-12''
Διαστάσεις / τεχνικά
Μήκος 1910mm
Πλάτος 715mm
Μεταξόνιο 1290mm
Ύψος 1100mm
Ύψος σέλας 780mm
Βάρος κενό 121kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 6 lt
Μέγιστη ισχύς 6,7kw / 7.500rpm
Μέγιστη ροπή 9,6Nm / 6000 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες λεπτομερειών


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 23:18

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test-Yamaha YP 250R Xmax Test - Yamaha Tricity ABS 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon