.
Κατηγορία Yamaha
Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2011 23:58

Test-Yamaha YP 250R Xmax

 

T-max Junior

 

 


 

Του Νίκου Προβιά

Ανανεωμένο σε βάθος είναι το νέο Xmax 250 της Yamaha μετά από 6 χρόνια παρουσίας στην αγορά. Είναι πλέον πολύ κοντά σε εμφάνιση με τον μεγάλο του αδερφό (T-max), προσφέροντας στον σύγχρονο businessman όλα τα προσόντα για την αξιόπιστη και αποτελεσματική καθημερινή μετακίνηση.

Αλλαγές ουσίας


Εντελώς καινούριο είναι το πλαίσιο το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό του T-max. Οι μηχανικοί της Yamaha έφτιαξαν το πλαίσιο με ενισχυμένη ακαμψία, δίνοντας έμφαση στον σπορ χαρακτήρα του «μικρού αδερφού». Δεν έμειναν όμως εκεί. Η εικόνα του μεγάλου T-max συμπληρώθηκε με την ενιαία κατασκευή του μπροστινού μέρους της ποδιάς. Αυτή τη φορά το 2μισαράκι το μπερδεύεις με το 500 όταν περνάει από εμπρός σου. Η παραπάνω πινελιά πολυτέλειας ενσωματώνει πλέον το μπροστινό φωτιστικό σώμα, το οποίο δεν ακολουθεί το κάθε στρίψιμο του τιμονιού (όπως στο παρελθόν), προσδίδει μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη αεροδυναμική κάλυψη στον αναβάτη. Η Yamaha συμπληρώνει το μικρό της κόσμημα με ψυγείο ίδιο με αυτό του T-max, καθώς επίσης και με αντλία νερού από τον μεγάλο αδερφό, βελτιώνοντας την αξιοπιστία του Junior.

Ποιότητα και χώροι

Ξεχειλίζει η «προσοχή στην ποιότητα» στο Xmax. Τα πλαστικά μέρη στο ταμπλό γύρω από το τιμόνι, δείχνουν ότι δεν θα ξεθωριάσουν ποτέ. Διατηρούν την λάμψη και την σφριγηλότητa τους ακόμα και σήμερα, αφού το συγκεκριμένο scooter που οδηγήσαμε κυκλοφορεί πάνω από ένα χρόνο στα χέρια δημοσιογράφων μοτοσυκλέτας. Όλα εφαρμόζουν άριστα μεταξύ τους χωρίς ατέλειες. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα πλαστικά μέρη του Junior. Η Yamaha βάζει την υπογραφή της σε αυτόν τον τομέα καθώς επίσης και αυτόν της βαφής, εξασφαλίζοντας πως δεν θα ακουστεί το παραμικρό τρίξιμο στην διάρκεια του χρόνου, ούτε θα παρατηρηθεί κανένα ξέφτισμα στο χρώμα.

Όμορφα και πλήρη τα νέα όργανα θυμίζουν πολυτελές αυτοκίνητο, δείχνουν μόνιμα την εξωτερική θερμοκρασία, ενώ υπάρχει πλέον και στροφόμετρο. Εύκολη πρόσβαση στην τάπα της βενζίνης με ένα απλό πάτημα στο πλαστικό ανάμεσα στα πόδια του οδηγού και άμεσο κλείσιμο της τάπας, χωρίς να ψάχνεις τις εγκοπές. Το πλατύ ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι χωράει τα απαραίτητα, αλλά είναι η αιτία που απουσιάζει ο γνωστός και εύχρηστος γάντζος. Ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος των 47lt κάτω από την σέλα όμως, διορθώνει την παραπάνω απουσία. Η σέλα στέκεται μόνη της ψηλά -όταν το τιμόνι δεν είναι κλειδωμένο- χωρίς να έχει αμορτισέρ- και χωράει δύο full face κράνη και διάφορα άλλα καλούδια. Το Xmax με αυτή την χωρητικότητα παίρνει τα ινία όχι μόνο από την κατηγορία του, αλλά και από πολλά scooter μεγαλύτερου κυβισμού και φυσικά και από το T-max, το οποίο υστερεί σε αυτόν τον τομέα. Οι μεγάλοι χώροι είναι ο βασικός λόγος επιλογής ενός scooter, δεν συμφωνείτε; Κι όταν εκείνοι προσφέρονται χωρίς την ανάγκη τοποθέτησης βαλίτσας σε γλιτώνουν από περιττά έξοδα.

Πρώτη αίσθηση

Κατεβάζοντάς το από το κεντρικό, ή ακόμη καλύτερα σηκώνοντάς το από το πλαϊνό σταντ, γίνεται σαφές πως παρά τα 177 γεμάτα κιλά του το Xmax δεν θα προβληματίσει σε επιτόπου ελιγμούς. Ο χώρος για τα πέλματα του αναβάτη φιλοξενεί άνετα ακόμα και μπότες, ενώ με το καινούριο φαίρινγκ δημιουργήθηκε ένα ακόμη πάτημα, αυτή τη φορά ψηλότερα στην ποδιά το οποίο με βόλεψε πολύ. Το τιμόνι επίσης βρίσκεται αρκετά ψηλά ώστε να μην ενοχλεί τα γόνατα των «κρεμανταλάδων», όπως συμβαίνει σε άλλα scooter. Συνολικά σχηματίζεται μια όρθια θέση οδήγησης που παρέχει άριστο έλεγχο, εύκολη πρόσβαση στο έδαφος και ικανοποιητική άνεση, με τη βοήθεια της σωστής σκληρότητας σέλας. Εξίσου άνετη και πολύ μα πολύ πλατιά είναι και η θέση του συνεπιβάτη, με τις γερές χειρολαβές.

Το μπουτόν της μίζας θέτει τον κινητήρα σε λειτουργία απουσία αρρυθμιών. Ξεκινάει γλυκά, χωρίς νευρικά γλιστρήματα ή καθυστερήσεις, αλλά όποιος ανοίξει το γκάζι απότομα μετά τις 5.000σ.α.λ. θα παίξει και με ελεγχόμενες πλαγιολισθήσεις, μιας και δύναμη υπάρχει αρκετή. Ο υγρόψυκτος κινητήρας των 249 πραγματικών κυβικών εκατοστών δεν υπήρχε λόγος να αλλάξει αφού δουλεύει στρωτά, χωρίς μηχανικούς θορύβους, υπερβολική θερμότητα, ή κενά ισχύος, παρέχοντας μόνιμα 18,5 πραγματικούς ίππους.

Σε συνθήκες καθημερινού χάους, το Xmax διατηρεί την ψυχραιμία του, φροντίζοντας παράλληλα και για την δική μας. Επιταχύνει και επιβραδύνει άμεσα, χωρίς να κουράζει, αλλάζει κατεύθυνση ανάλαφρα, χωρίς ασάφειες και ελαστικότητες. Το καινούριο πλαίσιο και οι σφιχτές αναρτήσεις (95mm διαδρομής η πίσω και 110mm της μπροστινής) συμβάλλουν σε αυτό, θυσιάζοντας όμως λίγη άνεση χάριν της οδικής συμπεριφοράς. Μάς ενόχλησαν μόνο σε κοφτές «ελληνικές» λακούβες στέλνοντας «poke» στη μέση, αλλά οι εντουρόδρομοι της Αθήνας δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την συμπεριφορά του Xmax.

Εντός και εκτός των τειχών

Ο συμπαγής όγκος του βοηθάει σε στενά περάσματα και το τιμόνι κόβει ικανοποιητικά παρέχοντας δυνατότητα κλειστών ελιγμών. Διακρίνονται τα φρένα για την άμεση και προβλέψιμη απόδοσή τους, αφού όμως ασκήσουμε αρκετή δύναμη στις μανέτες. Το πίσω παρέχει άφθονη δύναμη εκμεταλλευόμενο την οπισθόβαρη κατανομή και το μπροστινό κλέβει την παράσταση, έχοντας 15 ολόκληρες ίντσες τροχού να κρατούν μακριά το ανεπιθύμητο μπλοκάρισμα.

Σε ανοιχτές διαδρομές όπως η Αττική οδός εκπλήσσει με τις δυνατότητές του, αφού ταχύτητες γύρω από τα 120χ.α.ω. έρχονται άμεσα, χωρίς να φτάσει το γκάζι στο τέρμα, και διατηρούνται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ανοίγοντας όλο το γκάζι η βελόνα του ταχυμέτρου παίρνει την ανιούσα φτάνοντας τελικά (και με λίγη κατηφορίτσα) στο τέρμα της απόδοσης, τα 150 χ.α.ω..Ακόμη και σε τέτοιο ρυθμό, το Xmax παραμένει σταθερό εμπνέοντας εμπιστοσύνη. Τα ελαστικά φτάνουν σε ικανή θερμοκρασία χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και το μακρύ scooter ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του αναβάτη. Υπό κλίση κερδίζει πόντους με τη σταθερότητά του (είπαμε το νέο πλαίσιο δίνει “ρέστα”), ενώ η επιτάχυνση στο άνοιγμα του γκαζιού έρχεται ομαλότατα, αφήνοντας ατάραχη την ισορροπία του Xmax. Και εδώ τα φρένα αποδεικνύονται υπερεπαρκή, επιβραδύνοντας με ασφάλεια και επαναληπτικότητα τα 280kg scooter και αναβάτη (…νταξ παχύναμε λιγάκι).

Σε αυτές τις διαδρομές θα θέλαμε η ζελατίνα να σηκώνεται πιο ψηλά. Δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού είναι σταθερή και χρήζει αντικατάστασης με μεγαλύτερη, ώστε να καλύψει και τις μεγαλύτερες αποστάσεις με άνεση. Κρατάει μεν τον αέρα μακριά από το θώρακα, το λαιμό και τα χέρια, αλλά το κεφάλι του αναβάτη δέχεται στο μέτωπο αρκετή πίεση μετά τα 100χ.α.ω., κάτι που δεν γίνεται αντιληπτό μέσα στην πόλη. Αποτελεσματικότατοι είναι οι προβολείς του Xmax, που σχηματίζουν δυνατές και σωστά συγκεντρωμένες δέσμες τόσο στη μεσαία, όσο και τη μεγάλη σκάλα κάνοντας κυριολεκτικά μέρα τα σκοτεινά σοκάκια.

Άνεση και ποιότητα

Έχουμε ένα μεγάλο scooter με ποιότητα κατασκευής πάνω από τον μέσο όρο, άφθονους χώρους κάτω από την σέλα και κινητήρα 250cc. Αυτό σημαίνει μικρή κατανάλωση που είναι μεγάλη συμβολή στην κρίση των ημερών, καθημερινή ευχρηστία με κορυφαίες δυνατότητες σε ανοιχτούς δρόμους, χωρίς να υπολείπεται η εξωτερική εμφάνιση. Το Xmax είναι πανέμορφο, αφού πλέον θυμίζει T-max. Προβάλλει σε κάθε περίπτωση την καλοφτιαγμένη πτυχή του χαρακτήρα του δίνοντας ποιοτικές λύσεις. Mε τσιμπημένη αλλά και δίκαιη σε σχέση με την σοβαρή κατασκευή του, τιμή, στα 4.950euro (χωρίς ABS), αποτελεί ένα σοβαρό αντίπαλο για τον μεγάλο του αδερφό, T Max 500, στο οποίο μοιάζει πολύ και κοστίζει μάλιστα σχεδόν τα μισά χρήματα!

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο YP250R Xmax
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική ΑΕΕ
Τιμή 4.950euro/ 5.350 ΑΒS
Εγγύηση 2 Χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος 
Κυβισμός 249cc
Διάμετρος/Διαδρομή 69 x 66,8 mm
Σχέση συμπίεσης 10:01
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ KEHIN 
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική TCI
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτο
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό 
Μήκος 2201mm
Πλάτος 776mm
Μεταξόνιο 1545mm
Βάρος γεμάτο 177,4 kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 11,8 lt
Αναρτήσεις
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 110mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ με διαδρομή 95mm
Φρένα
Εμπρός Δίσκος  διαμέτρου 267mm, με δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος  διαμέτρου 240mm, με δαγκάνα δύο εμβόλων
Ελαστικά
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-15''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 140/70-14''
Ιπποδύναμη / Επιδόσεις
Μέγιστη ισχύς 19,8hp / 7500rpm
Μέγιστη ροπή 2,12Kgm/ 6250rpm
Μέγιστη ταχύτητα 150 km/h
Εκπομπές καυσαερίων Euro III

Φωτογραφίες οδήγησης


Στατικές φωτογραφίες


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Yamaha Crypton 110 Test Υamaha BW 125 2011 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon