.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012 00:16

Test – Yamaha Crypton 110

 



Απλό και οικονομικό

 


 

Του Τάκη Μανιάτη

Σχεδιασμένο για ευχρηστία


Το Crypton 110 σχεδιάστηκε για να λειτουργεί απροβλημάτιστα και να εξυπηρετεί σε κάθε ανάγκη. Όχι, δεν είναι αυτό που θα κοντράρει στις ευθείες ή στις εκκινήσεις τα πιο γρήγορα “παπιά” της κατηγορίας, αν και δείχνει οπτικά sport. Η αιχμηρή του σχεδίαση, η μικρή σε πλάτος ποδιά, τα αεροδυναμικά πλαστικά, το όμορφο μπροστινό φανάρι, τα προσεγμένα σε σχεδίαση όργανα, προσθέτουν μία νεανική νότα, η οποία συνδυάζεται με την χρηστική ποδιά και την μακριά αλλά στενή σέλα.

Στον αντίποδα, εμφανισιακά το Crypton 110 δεν θα τραβήξει το μάτι όσο το σαφώς πιο όμορφο και πιο σύγχρονο τεχνολογικά Crypton – X 135. Δεν είναι αυτός όμως ο στόχος του, αλλά να μαγνητίσει τον αναβάτη που έχει σαν κριτήριο την προσιτή τιμή, και την χρηστικότητα φυσικά.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό το “παπί” ανήκει σχεδιαστικά στην προηγούμενη δεκαετία, και ότι ρετουσαρίστηκε για να εισέλθει ξανά στην αγορά. Και είναι αλήθεια, μιας και με αυτό η Yamaha σκοπεύει να τοποθετήσει στην αγορά ένα χρήσιμο εργαλείο για καθημερινή μετακίνηση, σε προσιτή τιμή. Για να το πετύχει αυτό, διατήρησε τον εξοπλισμό σε υψηλά επίπεδα, άφησε όμως στην άκρη το μονό πλαϊνό σταντ, και διαθέτει το Crypton με κεντρικό διπλό, μόνο.

Κάτω από τη σέλα ο αναβάτης θα βρει χρήσιμα εργαλεία τοποθετημένα σε πλαστική βάση, ενώ ο χώρος που βρίσκεται εκεί, και αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα που διαθέτουν μόνο τα scooter, θα φιλοξενήσει άνετα αδιάβροχα και κάποια μικροπράγματα.
Ισχνές είναι οι αναρτήσεις που αποτελούνται από μπροστινό σύστημα διαμέτρου 26mm και δύο αμορτισέρ, ενώ και για τα φρένα έχει ακολουθηθεί η απλή οδός, με δίσκο μπροστά διαμέτρου 220mm και ταμπούρο πίσω – 130mm.

Ελαφρύ και εύχρηστο

Το Crypton 110 είναι πολύ ελαφρύ και μπορείς έτσι να δικαιολογήσεις τις επιλογές των αναρτήσεων αλλά και των φρένων. Όντας εύχρηστο μέσα στην πόλη, είναι τόσο εύκολο στις αλλαγές κλίσεων και στις μανούβρες που δείχνει σαν 50άρι. Αντίστοιχα, οι αναρτήσεις του καταφέρνουν να προσφέρουν άνεση ακόμη και με δύο επιβαίνοντες, ενώ θα τερματίσουν στις λακκούβες – ειδικά τα αμορτισέρ. Τα φρένα του αν και φαίνονται λίγα, τελικά συνδυάζονται μια χαρά με τις επιδόσεις του Crypton και καταφέρνουν να το σταματούν δίχως ίχνος αμφιβολίας. Οι επιδόσεις του άλλωστε είναι χαμηλότερες από τα super παπιά με τον μεγαλύτερο κατά πολύ κυβισμό, δείχνοντάς μας για ακόμη μία φορά πως το Crypton δεν θα επιλεγεί από “γρήγορους”. Κινείται από έναν αερόψυκτος κινητήρα, τετράχρονο, ο οποίος τροφοδοτείται από καρμπυρατέρ, και αποδίδει 6,8 ίππους / 8.000 σ.α.λ. με ροπή 0,8kgm / 5.500σ.α.λ.
Ωστόσο, ακούγεται πολύ δυνατός, και ανοίγοντας το γκάζι, ο ήχος του καρμπυρατέρ που ρουφάει αέρα σε κάνει να πιστεύεις ότι κάθεσαι πάνω σε “φτιαγμένο” παπί. Ο ήχος βέβαια δεν αντιστοιχεί στις επιδόσεις που σε καμία περίπτωση δεν ξαφνιάζουν, αλλά η δύναμη συνδυάζεται σωστά με το κοντά κλιμακωμένο κιβώτιο ταχυτήτων. Έτσι, ο αναβάτης μπορεί να βάζει 2η και 3η σχέση, και να κινείται με μικρές ταχύτητες, αφήνοντας την ελαστικότητα του κινητήρα αλλά και την άριστη απροβλημάτιστη λειτουργία του, να εγγυηθούν για την μετακίνηση.

Μικρή τελική, μεγάλη ευελιξία

Στον αντίποδα, η τελική ταχύτητα είναι μικρή, και με το γκάζι στο τέρμα το Crypton βλέπει μόνο το 60% του πολύ αισιόδοξου κοντέρ. Αποτέλεσμα είναι να φτάνει τα 90 χ.α.ω. σχετικά εύκολα και να διατηρεί αυτή την ταχύτητα και με πολύ προσπάθεια να φτάνει τα 100.χ.α.ω. Ο κινητήρας ακούγεται πιεσμένος εκεί, όχι τόσο από έλλειψη δύναμης, όσο από το κοντό γρανάζωμα, -τελική σχέση - που δίνει την βοήθειά της μέσα στην πόλη.

Η σταθερότητά του ακόμη και κοντά στην τελική ταχύτητα είναι πολύ καλή, ενώ ακόμη και σε στροφές με αυτά τα χιλιόμετρα, δεν θα σε φοβίσει. Είναι όμως ξεκάθαρη η χρήση του για μετακίνηση μέσα στην πόλη, και σαν τέτοιο όχημα, το Crypton 110 είναι πολύ καλό. Οι χυτοί τροχοί προσδίδουν εμφάνιση και ακαμψία, ενισχύοντας την πολύ καλή εικόνα. Η ελαστικότητα του κινητήρα βοηθάει έτσι ώστε να κινείσαι σε χαλαρούς ρυθμούς δίχως να απασχολείσαι από κάτι ενοχλητικό πάνω στο παπί. Απλά ανοίγεις το γκάζι και μετακινείσαι ποιοτικά και άνετα, εκμεταλλευόμενος την ελαφριά αίσθηση και τις μαζεμένες διαστάσεις. Σε αντίθεση με τα περισσότερα “παπιά” που μεγαλώνουν σε διαστάσεις ώστε να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις, το Crypton παραμένει μαζεμένο, θυμίζοντας πως είναι η εύκολη μετακίνηση. Ανάμεσα στα αυτοκίνητα κινείται σαν νερό, απαιτεί ελάχιστες δυνάμεις για έλεγχο ενώ θα εκπλήξει με την μηδαμινή του κατανάλωση.

Προσιτός σύντροφος

Η Yamaha κατάφερε να προσφέρει στην αγορά ένα παπί με ιαπωνικό όνομα και ταυλανδέζικη τιμή, κοντράροντας στα ίσα τους ασιάτες ανταγωνιστές. Το Crypton 110 είναι ένα τίμιο δίτροχο που έρχεται για να προσφέρει τις υπηρεσίες του οικονομικά και αξιόπιστα, δίνοντας στον αγοραστή την ικανότητα να αποκτήσει ένα χρηστικό σύντροφο στην προσιτή τιμή των 1.690euro.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Crypton 110
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΕΕ
Τιμή  1.690euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος 1885mm
Πλάτος 675mm
Ύψος 1.040mm
Ύψος σέλας 770mm
Μεταξόνιο 1.200mm
Απόσταση εδάφους 130mm
Ρεζερβουάρ 4,2lt
Βάρος 101kg
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, αερόψυκτος, διβάλβιδος
Διάμετρος x διαδρομή 51 ´ 54mm
Κυβισμός 110cc
Συμπίεση 9,3:1
Τροφοδοσία Καρμπυρατέρ Mikuni BS 25mm
Κιβώτιο ταχυτήτων Ημιαυτόματο
Σχέσεις 4
Τελική μετάδοση Γρανάζια / αλυσίδα 
Αναρτήσεις
Μπροστά Συμβατικό πιρούνι διαμέτρου 26mm με διαδρομή 95mm
Πίσω Δύο αμορτισέρ με διαδρομή 76mm
Ελαστικά
Μπροστά 70/90–17
Πίσω 80/90–17
Φρένα
Μπροστά Δίσκος 245mm με δαγκάνα 2 εμβόλων
Πίσω Ταμπούρο διαμέτρου 130mm
Επιδόσεις
Ισχύς 6,9hp /8.000σ.α.λ.
Ροπή 0,8kg / 5.500σ.α.λ.

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:54

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – Yamaha Xenter 150 2012 Test-Yamaha YP 250R Xmax »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon