.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2012 23:28

Test – Yamaha Xenter 150 2012

 

 

Άξιος αντίπαλος

 




Του Τάκη Μανιάτη

Συνεργάστηκε η Τζο Λαδά

Ονομάζεται Xenter αλλά προφέρεται Χ- enter, προκειμένου να ανήκει έστω και ονομαστικά στην μεγαλύτερη σειρά scooter, X-Max και T-Max. Το νέο Xenter 150 με τα χαρακτηριστικά απόδοσης, την ποιότητα κατασκευής και κύλισης, αλλά και την μοναδική για την εταιρία τιμή, αναμένεται να σπάσει τα ταμία.

Στην φωτιά!


Είναι όντως πολύ δύσκολο να μπαίνεις σε μία κατηγορία όπου οι ανταγωνιστές βρίσκονται χρόνια και έχουν ήδη καταξιωμένα μοντέλα. Πως ας πούμε να κοντράρεις το SH 150 της Honda το οποίο αποτελεί μία από τις πρώτες επιλογές στα 150 κυβικά; Όταν είσαι η Yamaha, πρέπει να δώσεις τόση σημασία στην κατασκευή του scooter σου, σαν να έφτιαχνες την μοτοσυκλέτα του Jorge Lorenzo για να διεκδικήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα MotoGP. Μην σου πω και παραπάνω, μιας και αυτός δεν την πληρώνει για να έχει δικαίωμα να γκρινιάζει! Μελετώντας όλα τα scooter της αγοράς, η Yamaha κατέληξε σε εύκολες λύσεις προκειμένου να προσφέρει άνεση στην καθημερινή μετακίνηση, φτιάχνοντας ένα ολοκληρωμένο scooter. Τι σημαίνει αυτό;

Κατασκεύασε ένα διπλό σωληνωτό πλαίσιο το οποίο υπόσχεται ακαμψία, παρά το μεγάλο πάτωμα, και αγκαλιάζει το Xenter μέχρι και τα μπροστινά φωτιστικά σώματα! Κι όμως, αυτό κρύβεται τόσο καλά που πρέπει να σκύψεις για να το δεις, μιας και έχει καλυφθεί πλήρως από τα πλαστικά περιφερειακά. Τοποθέτησε ένα μπροστινό σύστημα με μεγάλη διαδρομή στα 100mm ενώ έμφαση δόθηκε στην πίσω ανάρτηση, που έκανε και την σημαντικότερη διαφορά. Το αμορτισέρ είναι τοποθετημένο παράλληλα με το έδαφος, και είναι τύπου Monocross, όπως στις μοτοσυκλέτες, και εδράζεται πάνω σε ένα ψαλίδι που έχει περισσότερα μοτοσυκλετιστικά στοιχεία από των υπόλοιπων scooter. Αυτά και μόνο τα στοιχεία, το στιβαρό πλαίσιο και το αμορτισέρ, είναι αρκετά για να το ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό και να σε κάνουν να θες να το οδηγήσεις.

Λεπτομέρειες και φινίρισμα

Το Xenter είναι μαζεμένο σε μέγεθος, βολικό, με θέση οδήγησης στα 785mm που δεν θα σκεφτείς καθόλου αν σε ενοχλεί ή αν είναι ψηλή. Είναι βολική, σε τοποθετεί σε καλή θέση ώστε να έχεις πλήρη έλεγχο του τιμονιού, στον οποίο συναντάς τον πιο διαστημικό πίνακα οργάνων. Πρόκειται για ένα πληρέστατο ηλεκτρονικό πάνελ το οποίο διαθέτει ταχύμετρο, ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, εξωτερική θερμοκρασία, ρολόι, ένδειξη θερμοκρασίας, όλα ψηφιακά! Μπροστά του, υπάρχουν όμορφα ταπωμένες υποδοχές για τοποθέτηση προστατευτικές ζελατίνας που προσφέρεται από την Yamaha. Τα πόδια του αναβάτη χωρούν στις υποδοχές που βρίσκονται στο μπροστινό τμήμα της ποδιάς, αν όμως είναι ψηλός ή τα έχει… μακριά, θα δυσκολευτεί.

Ένας μικρός γάντζος προσφέρεται για δέσιμο αποσκευών, όπως και ο χώρος κάτω από τη σέλα, ο οποίος είναι περιορισμένος, λόγω της θέσης του αμορτισέρ. Θα χωρέσει γάντια και μικροπράγματα, αλλά αντί αυτού, η Yamaha εξόπλισε το scooter με standard βαλίτσα, χωρητικότητας 39 λίτρων. Αυτή έρχεται στο ίδιο χρώμα και ταιριάζει οπτικά με το ποιοτικό Xenter. Η ποιότητα αναβλύζει πάντως σε όλα τα πλαστικά περιφερειακά. Δίχως να κινείται σε extreme design γραμμές, καταφέρνει να είναι όμορφο, ποιοτικό με πολύ καλή συναρμογή και βαφή, αλλά και να βάζει την δική του σφραγίδα, ξεχωρίζοντας από τα υπόλοιπα scooter. Τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι μεγάλα, η σέλα το ίδιο, άνετη για δύο επιβαίνοντες, ο συνεπιβάτης διαθέτει δικά του ανοιγόμενα αλουμινένια μαρσπιέ, το μπροστινό τμήμα της ποδιάς διαθέτει δύο φωτιστικά σώματα, σαν μοτοσυκλέτας, τοποθετημένα εκατέρωθεν. Σίγουρα είναι όμορφο, αλλά το βασικό είναι ότι το νιώθεις ποιοτικό, και αυτό φαίνεται ακόμη και οπτικά.

Άνεση σε κάθε διαδρομή

Όντας μαζεμένο σε διαστάσεις, περιμένεις να δεις πως θα συμπεριφέρεται μέσα στην πόλη. Είναι εύκολο, άνετο, βολικό, το μεγάλο κόψιμο τιμονιού σε βοηθάει να στρίβεις γρήγορα στην κίνηση και να ξεφεύγεις από το μποτιλιάρισμα. Τα βάρος του στα 136 κιλά δεν φαίνεται και το καλό ζύγισμα, σου επιτρέπει να κινείσαι αβίαστα. Διαθέτει πεντάμπρατσους τροχούς 16 ιντσών, μεγάλους για καλή πρόσφυση και απορρόφηση των ανωμαλιών, ωστόσο είναι οι αναρτήσεις που κάνουν τη διαφορά στην οδήγηση. Λειτουργούν ξεκούραστα και προοδευτικά, και αποσβένουν τις ανωμαλίες πριν αυτές φτάσουν στον αναβάτη. Τόσο το μπροστινό σύστημα που δεν εξαντλεί τη διαδρομή του ακόμη και στις απότομες λακκούβες, όσο και το μονό αμορτισέρ, κάνουν εκπληκτική δουλειά, δείχνοντας την ποιοτική δουλειά που έχει γίνει στο Xenter. Το αμορτισέρ ειδικά, ακόμη και με δύο επιβαίνοντες λειτουργεί λες και είναι “αέρος” προσφέροντας άνεση σε όλες τις συνθήκες. Βλέπεις όμως ότι, ακόμη και σε απότομες κινήσεις, λακκούβες, ή στροφές με πολλά χιλιόμετρα, το Xenter παραμένει σταθερό, χάρη στο στιβαρό του πλαίσιο.

Το πλαίσιο δημιουργεί ένα σύνολο που διαφέρει από πολλά scooter της κατηγορίας, και σε κρατάει στην πορεία σου, δίχως ελαστικότητες. Ακόμη και με δύο επιβαίνοντες, κουνάς το τιμόνι στα 120 σε κατηφόρα, και παραμένει στην πορεία του άφοβα! 120; Κι όμως, μπορεί να επιτύχει πολύ καλή τελική ταχύτητα, μιας και ο κινητήρας του έχει ψυχή, είναι δυνατός, έχει την δύναμη να κινηθεί γρήγορα, ακόμη και με δύο επιβαίνοντες. Είναι ζωντανός, διατηρεί πάνω από τα 100 χ.α.ω. με σχετική άνεση και έχεις δύναμη στο γκάζι, ακόμη και βρισκόμενος σε αυτή την ταχύτητα. Δύσκολα θα δεις πάνω από τα 120 τελική, κάτι που θα γίνει σε κατηφόρα, αλλά ακόμη και στις ευθείες, με ένα άτομο ανεβάζει εύκολα πάνω από τα 115.

Δύναμη για προσπεράσεις

Η δύναμη του μονοκύλινδρου κινητήρα των 155 κυβικών αποδίδεται πολύ γραμμικά μέσα στην πόλη. Ανοίγεις το γκάζι και το Xenter πετάγεται γρήγορα μπροστά, δείχνοντας ότι η δύναμη σε συνδυασμό με την πολύ καλή μετάδοση, χαρίζουν επιδόσεις. Μπορείς να κάνεις γρήγορες προσπεράσεις  βασιζόμενος στο γκάζι, κι έτσι να πιστεύεις ότι το Xenter είναι περισσότερα κυβικά. Η δύναμη έρχεται όμορφα, είναι χρήσιμη σε κάθε μορφή διαδρομής και ακόμη και φορτωμένο με δύο άτομα, θα ανέβει οποιαδήποτε ανηφόρα δίχως δισταγμό. Η έκπληξη έρχεται με τα φρένα του, τα οποία στην αρχή ξενίζουν, όταν ειδικά κοιτάς το πίσω, που είναι ταμπούρο. Βέβαια, λίγα χρόνια πριν, ταμπούρο 150mm χρησιμοποιούσαν οι μοτοσυκλέτες, αλλά τώρα μας βρωμάει. Το σύστημα φρένων που διαθέτει ένα δίσκο μπροστά, διαμέτρου 267mm είναι συνδυασμένο και λέγεται UBS (Unified Braking System). Αυτό, καθώς πιέζεις την μανέτα του πίσω φρένου, πιέζεται και το μπροστινό φρένο, και αντίστροφα.

Έτσι, η δύναμη που ασκείται και στους δύο τροχούς είναι μεγάλη, και ακινητοποιεί το Xenter πολύ καλά. Το θέμα όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτή η δουλειά. Πατώντας αρχικά τις μανέτες, οι οποίες εξαντλούν μεγάλο μέρος της διαδρομής τους, νιώθεις ότι δεν έχει φρένα, ή ότι θέλουν ρύθμισμα οι μανέτες για να πιάνουν πιο έξω. Αυτή η διαδρομή σου επιτρέπει να φρενάρεις δυνατά, όσο θέλεις, όσο αντέχεις, και το scooter της Yamaha να φρενάρει πολύ καλά, δίχως να μπλοκάρουν οι τροχοί. Όσο και να τα πιέζεις, οι τροχοί δεν μπλοκάρουν και το Xenter σταματά άνετα και άφοβα, δίχως την χρήση ABS! Σκεφτόμασταν στην αρχή γιατί δεν έχει ABS, αλλά πραγματικά, η εξαιρετική λειτουργία του συστήματος, δεν το αναιρεί, αλλά το αντικαθιστά καλά.

Δυναμική είσοδος

Η Yamaha με το νέο Xenter 150 σίγουρα τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας. Δεν είναι και λίγο μία μεγάλη εταιρία να ρίχνει τόσο βάρος στην εξέλιξη ενός scooter, που καλείται να μεταφέρει τους επιβαίνοντες σε καθημερινές συνθήκες. Το γεγονός αυτό, δείχνει την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το ζήτημα “scooter” και το αποτέλεσμα, δικαιώνεται με την παρουσία του Xenter. Μιας και όμως, σημαντικότερο απ’ όλα τελικά, φτάνει να είναι η τιμή, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα 3.090euro που κοστίζει, το Xenter 150 όχι μόνο είναι φτηνό, αλλά συνδυάζει με απίστευτο τρόπο ασφάλεια, άνεση και επιδόσεις, σε ένα προσιτό οικονομικά scooter.

Tεχνκά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Xenter 150
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική
Τιμή 3.090euro
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Μονοκύλινδρος, υγρόψυκτος, τετραβάλβιδος
Χωρητικότητα (cc) 155
Διάμετρος x διαδρομή (mm) 58 x 58,7mm
Συμπίεση 11:01
Τροφοδοσία Ηλεκτρονικός ψεκασμός 
Εκκίνηση  Μίζα
Τελική σχέση Αυτόματη, μεταβαλόμενη με τραπεζοειδή ιμάντα
Πλαίσιο
Τύπος Ατσάλινο, διπλό, σωληνωτό
Μήκος (mm) 1990
Πλάτος (mm) 690
Ύψος  (mm) 1135
Μεταξόνιο (mm) 1385
Ύψος σέλας (mm) 785
Απόσταση εδάφους  (mm) 140
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ (lt) 8
Βάρος (kg) 142 (πλήρες υγρών)
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα, διαδρομή τροχού 100mm
Πίσω Μονό αμορτισέρ, διαδρομή τροχού 92mm 
Τροχοί / Ελαστικά
Εμπρός 100/80 16
Πίσω 120/70 16
Φρένα
Μπροστά Δίσκος διαμέτρου 267mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και συνδυασμένο σύστημα UBS
Πίσω Ταμπούρο 150mm
Μέγιστη ιπποδύναμη 11,6 kW (16Hp) /  7.500 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή 14,8 Nm (2kg) / 7.500 σ.α.λ.

Φωτογραφίες οδήγησης


Τεχνικές φωτογραφίες


Ευχαριστούμε το κατάστημα Spiliotis, www.spiliotis.gr για την παραχώρηση του Xenter 150 για τις ανάγκες του τεστ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:55

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πρώτο test – Yamaha TMAX 530 2012 Test – Yamaha Crypton 110 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon