.
Κατηγορία Yamaha
Δευτέρα, 07 Μαϊος 2012 13:06

Πρώτο test – Yamaha TMAX 530 2012

 

Batmobile!

 


Του Τάκη Μανιάτη
Συνεργάστηκε ο Βασίλης Μπούδρος

Ούτε τρικύλινδρο, ούτε 750, ούτε τρίροδο. Οι φήμες που ήθελαν το Tmax 500 να αλλάζει σημαντικά, έπεσαν έξω στο 100%. Γιατί, ό’τι για την Yamaha αλλά και τους χρήστες έχει σημαντική επιτυχία, απλά το βελτιώνεις, δεν το αλλάζεις: Το T Max 530 είναι γεγονός, και πολύ καλύτερο από το παλιό!

Το όχημα του υπερήρωα

Στο επόμενα γυρίσματα του Batman, θα μας φαινόταν τελείως λογικό να αντικαταστήσει ο υπερήρωας το Batmobile του με ένα TMax 530. Μπορεί το 500 να ήταν όμορφο, αλλά το 530 είναι γλύκα, κουκλί, πανέμορφο. Είναι αιχμηρό, επιθετικό, αεροδυναμικό, κι έτσι όπως το κοιτάς με ανασηκωμένη την ουρά και την εξάτμιση προς τα πάνω, αν μη τι άλλο, σου  “βγάζει”

Δέκα χρόνια μετά την πρώτη παρουσία του στην αγορά, κι ενώ το TMax θέσπισε την κατηγορία των mega scooters, επανέρχεται δριμύτερο. Ανανεωμένο εφ όλης της ύλης, σε κάθε του πλευρά, σε κάθε χιλιοστό, είτε αυτό αποτελείται από πλαστικό, είτε από μέταλλο. Κι όμως, καταφέρνει να παραμένει ίδιο, διατηρώντας τον ίδιο προορισμό, αλλά “ακονισμένο” στα σημεία που έπρεπε. Δεν είναι τυχαίο το ότι υπάρχουν πολλοί φανατικοί που σκαλίζουν τα TMax στο έπακρο και “παίζουν” με αυτά στα φανάρια, ούτε το ότι πολύς κόσμος το προτιμά για τις μετακινήσεις του, μιας και αντικαθιστά επάξια μία μοτοσυκλέτα. Έτσι, το νέο TMax δεν είχε λόγο να κινηθεί προς κάποια άλλη κατεύθυνση, ούτε να τραβήξει κάποιο μεγαλύτερου κυβισμού δρόμο, ώστε να κοντράρει τα νέα Aprila SRV 850 / Gilera GP 800, αλλά και τα αναμενόμενα maxi scooter της BMW, C 600 Sport και C 650 GT. Είναι αυτό που είναι, είναι Yamaha, είναι sport, και βελτιώθηκε έτσι ώστε να παραμείνει για άλλη μία δεκαετία στο προσκήνιο.

Ποιότητα κύλισης και δύναμη

Κινείσαι με ταχύτητες από 80 έως 150 και απολαμβάνεις τη βόλτα σου. Η ποιότητα κύλισης στο νέο TMax 530 είναι ορατή, όχι ότι και τα παλαιότερα είχαν κάποιο πρόβλημα, απλά θυμάσαι ξανά πόσο καλή μοτοσυκλέτα είναι – άλλο αν πλασάρεται ως scooter. Το νέο TMax διαθέτει κατά την Yamaha νέο αλουμινένιο πλαίσιο, όμως, δεν υπάρχει καμία διαφορά στα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Ίσως στην κατεργασία του υλικού και την κατασκευή του. Παραμένει αλουμινένιο, και μπορείς να το χαρακτηρίσεις δύο δοκών, μιας και περιβάλει τον κινητήρα. Στο σύνολο, το νέο TMax είναι ελαφρύτερο κατά 5 κιλά, και φτάνει τα 217, διαθέτει όμως και μικρότερο ρεζερβουάρ, στα 15 λίτρα, από 18. Η αίσθηση στην καθημερινή χρήση είναι φιλική, όλα λειτουργούν άριστα, νιώθεις την ποιότητα σε κάθε χρήση. Στο άνοιγμα του γκαζιού, στο άνοιγμα της σέλας, στα φρένα, στο χειρόφρενο, στους διακόπτες, στις αναρτήσεις.

Κανένα τρίξιμο, όλα λειτουργούν εξαιρετικά, η βόλτα γίνεται απόλαυση, και η δύναμη του φαίνεται από την πρώτη επαφή. Τα τριάντα επιπλέον άλογα δεν το απογειώνουν, ωστόσο σου δίνουν την αίσθηση της διαθεσιμότητας τους, όταν ανοίγεις το γκάζι. Το TMax φεύγει πιο γρήγορα μπροστά από το παλιό, και η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει και με την νέα μετάδοση. Έχει γίνει αρκετή δουλειά στο σύστημα CVT, έτσι ώστε να παραμένει η καμπύλη της δύναμης ανωδική, και να μην παρουσιάζει τρύπα όπως στο παλιό μοντέλο. Έτσι, η επιτάχυνση είναι άμεση, τα χιλιόμετρα ανεβαίνουν δίχως κόψιμο στις μεσαίες στροφές, μπορείς να κινείσαι πολύ πιο άνετα στην πόλη, ελέγχοντας άνετα από το δεξί γκριπ τις ορέξεις σου. Το κόψιμο του τιμονιού είναι μεγάλο, το μούτρο του χώνεται εύκολα παντού, και περνάς άνετα από τα περισσότερα μέρη. Έκπληξη προκαλεί η λειτουργία των αναρτήσεων, οι οποίες ακόμη και σε μεγάλες λακκούβες διατηρούν την επαφή των τροχών με την άσφαλτο, δίχως να μεταφέρουν χτυπήματα στους επιβαίνοντες.

Η αύξηση κυβισμού και ο ιμάντας

Από το 2001, το Tmax βρισκόταν πάντα στα 499 κυβικά, με τις διαστάσεις του κινητήρα να παραμένουν ίδιες, και μία μόνο μικρή μεταβολή στην ιπποδύναμη, που αυξήθηκε από τα 40 στα 43 ανακοινώσιμα άλογα, στα τελευταία μοντέλα. Το νέο μοντέλο, βρίσκεται στα 530 κυβικά, εξ ού και το όνομά του, και επετεύχθη με τοποθέτηση μεγαλύτερων εμβόλων (από 66mm στα 68mm). Η αύξηση στον κυβισμό έγινε ώστε να βελτιωθεί η δύναμη που έφτασε στα 47 άλογα, αλλά και η ροπή, στα 5 χιλιόγραμμα, από τα 4,7. Μεγάλες αλλαγές είχαμε όμως στην αυτόματη μετάδοση, η οποία παραμένει τύπου , μεταβαλλόμενη, αλλά είναι τελείως νέα, κατασκευασμένη από ελαφρύτερα υλικά. Η αλλαγή έγινε ώστε να βελτιωθεί η αμεσότητα στο άνοιγμα του γκαζιού, κάτι που τελικά φαίνεται και στην απόδοση.

Σημαντική αλλαγή έγινε επίσης και στην τελική μετάδοση, στον τροχό, η οποία πλέον γίνεται με ιμάντα τύπου V Belt, και έχει βελτιώσει τόσο την οπτική πλευρά, όσο και το βάρος. Το κουτί όπως κρυβόταν η μετάδοση με γρανάζια και αλυσίδα, μέσα σε μπάνιο λαδιού, έχει αντικατασταθεί από τον ιμάντα και δύο πολύ ποιοτικά πλαστικά προστατευτικά καπάκια στο άνω και κάτω τμήμα του, ενώ το ψαλίδι παραμένει ορατό στο μεγαλύτερο του τμήμα. Και όσο από κόστος; Ο ιμάντας κοστίζει αυτή τη στιγμή 191,11euro + ΦΠΑ και αναμένεται να κατέβει κι άλλο η τιμή του, ενώ τα γρανάζια και η αλυσίδα του προηγούμενου TMax, κοστίζουν συνολικά 382 +ΦΠΑ (Αλυσίδα: 155euro, γρανάζια 59+168). Όσο για τα χιλιόμετρα αντικατάστασης; Η Yamaha λέει ότι, ο ιμάντας μπορεί να ρυθμίζεται όπως μία αλυσίδα, να τεντώνεται δηλαδή ανά 10.000 χιλιόμετρα έως τα πρώτα 40.000χλμ., ανά 5.000 χιλιόμετρα, έως τα 80.000χλμ. και έπειτα, αν δεν τεντώνει άλλο, να αλλαχθεί. Σαν μία αλυσίδα. Κερδίζεις σε τριβές, κερδίζεις σε μη αναρτώμενο βάρος, γυρίζει το σύστημα καλύτερα. Τώρα αν συμφέρει οικονομικά; Είναι σίγουρα πιο φτηνό να αλλάζεις τον ιμάντα κάθε 80.000 χλμ., παρά όλα τα γρανάζια στο παλαιότερο –αν και δεν έχει χρειαστεί σχεδόν κανένα TΜax 500 αλλαγή.

Αλλαγές στο σώμα

Κάθεσαι αναπαυτικά και “ρυθμίζεις” την οδήγηση ανάλογα με την διάθεσή σου. Τα πόδια βρίσκουν στο πλάι, στα μπούτια, όπως και στο παλιό άλλωστε, ενώ είναι ίδιας σχεδίασης με το προηγούμενο μοντέλο. Η θέση οδήγησης παραμένει ίδια όπως και το τιμόνι, που σε τοποθετεί σωστά, έχοντας πλήρη έλεγχο. Αλλάζουν ωστόσο όλα όσα βλέπει ο αναβάτης: Τα όργανα είναι κι εκεί που στο προηγούμενο, το πάνελ οργάνων περιελάμβανε τρία αναλογικά όργανα, (ταχύμετρο μεγάλο στην μέση, και στο κάτω τμήμα του το ηλεκτρονικό στροφόμετρο και το πολυόργανο, με αναλογικό όργανο μέτρησης θερμοκρασίας αριστερά, και αναλογικό όργανο καυσίμου, δεξιά), στο νέο μοντέλο, έχουμε νέα σχεδίαση. Επιστρέφουμε στην σχεδίαση πρώτης γενιάς, με δύο μεγάλα αναλογικά όργανα μέτρησης ταχύτητας και στροφών, αριστερά και δεξιά, και το ηλεκτρονικό πολυόργανο στη μέση. Αυτό, μετράει εκτός από την στάθμη της βενζίνης και της θερμοκρασίας (με παύλες), εξωτερική θερμοκρασία, ρολόι, διαθέτει F trip για την ρεζέρβα (range), στιγμιαία κατανάλωση (lt/km) δύο μερικούς χιλιομετρητές και έναν ολικό, ένδειξη για τον ιμάντα, κ.α. Τα όργανα θυμίζουν δύο μεγάλα μάτια με έντονα βγαλμένα φρύδια – ας πούμε ότι μοιάζουν με τα δύο θηριώδη τελικά εξαγωγής του Suzuki B King για να μην δώσουμε καθόλου θηλυκό χαρακτήρα, αν και η Yamaha τα αναφέρει ως “πολυγωνικά”.

Άλλαξαν και τα πλαϊνά καπάκια που βρίσκονται περιμετρικά της σέλας και παίζουν το ρόλο “πλαισίου” και ξεκινούν από το πίσω μέρος, και καταλήγουν κοντά στο πάτωμα. Αυτά είναι “carbon look”, και οι ψαγμένοι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται πλέον να “ψάχνονται” με αυτοκόλλητα. Μαύρα ματ είναι πλέον τα “πατάκια” στο πάτωμα, ενώ στο παλιό ήταν αλουμινένια, με τα λογότυπα Tmax. Αλλαγές είχαμε και στους αποθηκευτικούς χώρους μπροστά, όπου, από τα δύο εκατέρωθεν του τιμονιού τοποθετημένα ντουλαπάκια, έμεινε το ένα δεξιά, το οποίο ανοίγει σαν αυτοκινήτου, προς τα κάτω, και κλειδώνει για ασφάλεια. Υπάρχει αριστερά και ένα μικρό, συρόμενο, για τοποθέτηση “ψιλών”, βολικό για διόδια κλπ.

Optical Illusion

Το νέο TMax 530 είναι πολύ όμορφο, έχει διαφορετικό μούτρο, πιο αιχμηρό, νέα φανάρια και ένα φανάρι καρούμπαλο στη μέση που ανάβει συνεχώς. Τα φλας έχουν τοποθετηθεί διαφορετικά μπροστά, πιο χαμηλά, είναι πιο όμορφα. Οι καθρέπτες είναι νέοι, έχουν καινούριο μπράτσο, πιο λεπτεπίλεπτο και προσεγμένο, αλλά βρίσκονται πιο χαμηλά τοποθετημένοι συνολικά. Το μπράτσο στους παλιούς τους έστελνε είκοσι εκατοστά ψηλότερα από τους καθρέπτες ενώ στο καινούριο περνάνε στον “πόντο”. Οι “γρήγοροι” θα τους έχουν κλειστούς μέσα στην πόλη για να μην αναγκάζονται να σταματάνε και να “ζυγίζουν” το TMax για να προσπεράσουν με ασφάλεια. Η ζελατίνα πιο ψηλή, εδώ είναι πιο μαζεμένη αλλά κάνει εξαιρετική δουλειά. Ρυθμίζει σε δύο θέσεις με βίδες. Όμως, η ζελατίνα κάνει φασαρία μιας και ρίχνει τον αέρα ακριβώς στο τελείωμα της ζελατίνας του κράνους, και αν σκύψεις λίγο διορθώνεται. Το σημαντικότερό όμως είναι ότι, αν και δεν σε τραβάει στο εσωτερικό της με στροβιλισμούς, ούτε στις ευθείες, αλλά ούτε στις στροφές, με όσα χιλιόμετρα και αν πας, νιώθεις όμως τον αέρα στην πλάτη, όπου σε χτυπάει και σου φουσκώνει το jacket με αποτέλεσμα κάποιες φορές να κρυώνεις κιόλας!

Η εξάτμιση είναι νέα, ανεβαίνει προς τα πάνω, επιθετικά, και είναι πιο μακριά από του παλιού. Ταιριάζει πολύ με το νέο πίσω τμήμα του TMax, το οποίο είναι πιο αεροδυναμικό, διαθέτει νέο τελείως νέο φανάρι και φλάς, πιο αιχμηρό τελείωμα, και αλουμινένια βάση πινακίδας που αφαιρείται εύκολα, όπως στο R6. Κάτι ξέρουν οι Ιάπωνες…
Επίσης, άλλαξε το πλαϊνό σταντ στο τελείωμά του, με αποτέλεσμα να το “βρίσκεις” πιο εύκολα με το πόδι. Γενικά διατηρήθηκε το ίδιο στυλ με τα προηγούμενα μοντέλα, αλλά, το TMax 530, διατήρησε την ταυτότητά του.
 

Επαναπροσδιορισμός

Οδηγώντας το νέο TMax θέλεις να φύγεις από την πόλη. Αν και τα καταφέρνει εξαιρετικά ακόμη και μέσα σε κίνηση, λόγω της ομαλότητας που παρουσιάζει στην απόδοση, θέλεις να φύγεις μακριά. Και το γεγονός ότι γνωρίζεις τις δυνατότητές του, από το παλιό μοντέλο, φαίνεται δύσκολο να κρατηθείς εντός των τειχών. Το TMax 530 είναι πολύ σταθερό όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, κινείται άνετα με ταχύτητες κοντά στα 150χ.α.ω., και λειτουργεί χαλαρά, κι ας φλερτάρεις συνέχεια ανάμεσα στις 6.000 και 7.000 σ.α.λ. Ενώ κρατάς το γκάζι κοντά στο ένα τρίτο, ανοίγεις αυτό το ελάχιστο που μένει στην διαδρομή του, και δέχεσαι επιτάχυνση ακόμη και εκεί. Στο δυναμόμετρο, το 530 έβγαλε 37,2 ίππους, στις 6.000σ.α.λ., μιας και ο σένσορας του ABS διέγνωσε βλάβη, και περιόριζε ηλεκτρονικά τις στροφές – κάτι που δεν παρουσίαζαν τα παλιά TMax. Αν κρίνουμε όμως από την απόδοσή του μέχρι τις 6.000σ.α.λ. “καπακώνει” για τα καλά το TMax 500 το οποίο απέδιδε 33,94 hp στον τροχό. Η τεράστια διαφορά φαίνεται από τις πρώτες στροφές, όπου στο 530 ανοίγεις το γκάζι και φεύγει άνετα μπροστά, δίνοντάς σου έτσι, πιο ήπια βόλτα, και συνεπώς, χαμηλότερη κατανάλωση. Η βόλτα γίνεται άνετα, αλλά είναι δύσκολο να κρατηθείς και να μην στρίψεις σε γρήγορες διαδρομές.

Βρίσκεσαι με 80χ.α.ω και σε ανοιχτή στροφή βγάζεις το σώμα σου, όπως σε μοτοσυκλέτα, και ανοίγεις το γκάζι. Το 530 τοποθετεί με ακρίβεια τον μπροστινό τροχό, διατηρεί την γραμμή του με ασφάλεια, και όσο ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα, νιώθεις και πιο καλά. Σε φρεσκοστρωμμένη άσφαλτο, ξεσαλώνεις, αφήνοντας πίσω ακόμη και μοτοσυκλέτες δρόμου και έτσι μπορείς να απολαύσεις οδήγηση – αν το έχεις επιλέξει για τέτοιο σκοπό.

Κόντρα με τον Αλμπερτ

Οι αλλαγές στην μετάδοση έφεραν έναν μεγαλύτερο δίσκο φρένου στο πίσω μέρος, στα 287mm από 267mm, ο οποίος μετακόμισε στην δεξιά πλευρά, όπως κανονικά στις μοτοσυκλέτες, αντί για να είναι προσαρμοσμένος στην πλευρά της μετάδοσης, όπως στο παλιό μοντέλο, όπως στα scooter. Τώρα ο δίσκος διαθέτει δύο ξεχωριστές δαγκάνες για το φρένο, και για το χειρόφρενο – στο παλιό η ίδια δαγκάνα πιεζόταν στο μέσον της για να κάνει διπλή δουλειά.
Με όσα χιλιόμετρα και αν πας, διαπιστώνεις ότι τα φρένα του, αντεπεξέρχονται με σθένος, γονατίζουν το TMax, και ο πίσω δίσκος που είναι μεγαλύτερος, χρειάζεται λιγότερη δύναμη, για να μην ενεργοποιείται το ABS άμεσα. Γενικά όμως, ταιριάζουν πολύ καλά στη χρήση του TMax 530, είναι δυνατά και ακούραστα, με το πίσω να λειτουργεί καλύτερα από του παλιού. Και τα χρειάζεσαι τα καλά φρένα, γιατί το νέο TMax τρέχει αρκετά. Πήγαμε με 170χ.α.ω. στην ευθεία, είδαμε ακόμη και 180χ.α.ω. σε κατηφέρεια, και φυσικά, δεν παραλείψαμε να βάλουμε κόντρα με φτιαγμένο TMax 500, του φίλου μας Αλμπέρτου.

Με εξάτμιση Akrapovic, ελεύθερο φίλτρο αέρος και variator στην μετάδοση, είχαμε πολλά φανάρια μπροστά μας για να δούμε διαφορές.
Ξεκινώντας από σταματημένοι, το 530 δεν έχει καμία τύχη, μιας και το φτιαγμένο, ξεκινάει με 7.000σ.α.λ. ενώ το απλό, με 4.000 σ.α.λ. Την ώρα που το ένα ανεβάζει στροφές, το άλλο ήδη σπινάρει και επιταχύνει, κι έτσι, είναι παράλογο να συγκρίνουμε τις εκκινήσεις. Αφού όμως ξεκινήσαμε ακόμη κι έτσι, με διαφορά δύο "μήκη", το 530 παρέμενε κολλημένο πίσω από το φτιαγμένο, διατηρώντας την διαφορά. Ανοίξαμε πολλές φορές δίπλα – δίπλα, για να δούμε τις επιδόσεις, και, μετά τα 80 χ.α.ω., όπου τα δύο TMax είχαν τις ίδιες στροφές, το 530 στεκόταν δίπλα στο φτιαγμένο, χωρίς να μπορεί να του κάνει διαφορά. Σίγουρα θα παίζουν ρόλο και τα ελάχιστα κιλά διαφοράς των αναβατών, αλλά ας μην σταθούμε σε λεπτομέρειες. Μιλάμε για ένα φτιαγμένο, που σύμφωνα με τις δυναμομετρήσεις, φτάνουν έως και τα 45 άλογα, και ένα παραγωγής, που τα καταφέρνει εξαιρετικά, παρά το ότι ακόμη ουσιαστικά ήταν άστρωτο, με 450 χιλιόμετρα στο κοντέρ. Φανταζόμαστε πως θα πηγαίνει το 530 όταν “ανοίξει” το μοτέρ και αρχίσει το σκάλισμα!

Λυπηρή επιστροφή

Η οδήγηση του νέου TMax 530 είναι μία εξαιρετική εμπειρία. Το απολαύσαμε, το χαρήκαμε, δεθήκαμε μαζί του για μία εβδομάδα. Αν και κοστίζει 11.650euro με το ABS, τιμή ακριβή για το είδος, κάθε λεπτό μαζί του σε κάνει να νιώθεις ότι θες να το αποκτήσεις, να το έχεις για να καλύπτεις όλες σου τις χρήσεις. Το νέο TMax 530 διατήρησε ατόφιο τον χαρακτήρα του, βελτίωσε την αισθητική και την λειτουργία σε όλη την καμπύλη των στροφών, και επαναπροσδιόρισε τη θέση του στην αγορά.
Aν και στην αρχή δεν ήθελα να το επιστρέψω, ήμουν διστακτικός και το καθυστερούσα, τελικά επέστρεψα με μεγάλη μου χαρά το TMax 530 στο κατάστημα του Μιχάλη Σπηλιώτη. Για να το ξαναπάρω “τούμπανο” λίγες μέρες μετά, με εξάτμιση Remus, φρένα και δίσκους Beringer και variator, έτοιμο για κόντρες!

Διαφορές ΤΜΑΧ 530 / ΤΜΑΧ 500 2011 / ΤΜΑΧ 500 2002

{arttinytable}

Διαφορές
ΤΜΑΧ 530 ΤΜΑΧ 500 2011 ΤΜΑΧ 500 2001
Κινητήρας
Κυβισμός 530 499 499
Διάμετρος x διαδρομή 68 x 73mm 66 x 73mm 66 x 73mm
Συμπίεση 10,09 :1 11:01 11:01
Τελική μετάδοση Ιμάντας V - Belt Γρανάζια - αλυσίδα σε μπάνιο λαδιού Γρανάζια - αλυσίδα σε μπάνιο λαδιού
 Ιπποδύναμη 46hp /6500 rpm 43.51 HP / 7500 rpm 40HP / 7000 RPM
 Ροπή 5kg / 6500 rpm 4.73kg / 6500 rpm 4.7 kg / 5500 RPM
Πλαίσιο
Μήκος 2200mm 2195mm 2235mm
Ύψος 1420mm 1445mm 1410mm
Ύψος σέλας 800mm 800mm 795mm
Μεταξόνιο 1580mm 1580mm 1575mm
Απόσταση εδάφους 125mm 124mm 130mm
Βάρος 217kg 222kg 197kg
Ρεζερβουάρ 15lt 18lt 18lt
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-15 120/70-15 120/70-14
Πίσω 160/60-15 160/60-15 150/70-14
Φρένα 
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 287mm Δίσκος διαμέτρου 267mm Δίσκος διαμέτρου 267mm

Δυναμομέτρηση

Στο TMax δεν μπορέσαμε να πάρουμε ρεύματα, έτσι ώστε να φανούν οι στροφές του κινητήρα στην δυναμομέτρηση, γιατί έπρεπε να λύσουμε όλο το μηχανάκι. Παρακάτω, δεν εμφανίζονται οι στροφές του κινητήρα, αλλά τα χιλιόμετρα. Ωστόσο, μέχρι τις 6.000σ.α.λ. που είδαμε, το TMAX 530 έβγαλε 37,2 ίππους, μιας και ο αισθητήρας ABS του μπροστινού τροχού, που ήταν σταματημένος, το έβλεπε σαν βλάβη. Ωστόσο, η καμπύλη είναι ανωδική, δίχως την τρύπα που εμφάνιζε το παλιό μοντέλο, και αυτό δείχνει σαφώς την βελτίωση της νέας αυτόματης μετάδοσης CVT. Δείτε την καμπύλη τόσο συγκριτικά με το παλιό μοντέλο, όσο και μόνο του. Ομαλότητα, πολύ καλή απόδοση, και όταν στρωθεί ο κινητήρας, -και βρούμε και κόλπο να παρεμβάλουμε το ABS για να βγάλει στροφές, αναμένεται να βγάλει και άλλους ίππους.

Ευχαριστούμε τον Νίκο Μαυρομάτη και το www.powerhouse.gr για τις ανάγκες της δυναμομέτρησης

Τεχνικά χαρακτηριστικά

{arttinytable}

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο TMAX 530 2012 (ABS)
Αντιπρόσωπος Μοτοδυναμική ΑΕΕ
Τιμή 11.650 (10.990 χωρίς ABS)
Εγγύηση 2 χρόνια
Κινητήρας
Τύπος Τετράχρονος, δικύλινδρος, εν σειρά, υγρόψυκτος, με κλίση προς τα εμπρός, 4 βαλβίδες, DOHC
Χωρητικότητα 530.0cc
Διάμετρος x διαδρομή 68.0 mm x 73.0 mm
Συμπίεση 10:09:01
Σύστημα λίπανσης Ξηρό κάρτερ
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ηλεκτρονική ανάφλεξη TCI
Εκκίνηση Μίζα
Μετάδοση Αυτόματη μεταβαλόμενη V-Belt
Πλαίσιο
Μήκος 2,200mm
Πλάτος 775mm
Ύψος 1,420-1,475mm (ρυθμιζόμενη ζελατίνα)
Ύψος σέλας 80 mm
Μεταξόνιο 1,580mm
Απόσταση εδάφους 125mm
Βάρος 217kg / ABS 221kg
Ρεζερβουάρ 15 λίτρα
Αναρτήσεις
Μπροστά Τηλεσκοπικό μπροστινό σύστημα, διαδρομή 120mm
Πίσω Ψαλίδι με μονό αμορτισέρ, διαδρομή 116mm
Φρένα
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 267mm (ABS extra
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 282mm (ABS extra)
Ελαστικά
Μπροστά 120/70-15
Πίσω 160/60-15
Επιδόσεις
Ιπποδύναμη 34.2 kW / 6,750 rpm
Ροπή 52.3 Nm / 5,250 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ευχαριστούμε τον Μιχάλη Σπηλιώτη και το κατάστημα www.spiliotis.gr για την παραχώρηση του νέου TMax για τις ανάγκες του τεστ.

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test – Yamaha Xenter 150 2012 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon