.
Κατηγορία Yamaha
Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 10:41

Test - Yamaha Tricity ABS 2015

 

Η Τριάδα της Ασφάλειας – τώρα και με ABS!

 

 

Κείμενο: Κώστας Γκαζής

Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης, Κ.Γ.


Το Yamaha Tricity ABS ΔΕΝ είναι “ένα ακόμα scooter με τρεις ρόδες”. Είναι το ελαφρύτερο, πιο compact, πιο ευέλικτο, πιο οικονομικό και πιο έξυπνα σχεδιασμένο αστικό τρίτροχο scooter στην αγορά! Με τη βοήθεια των δύο μπροστινών τροχών προσφέρει πρωτάκουστα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας, δίχως να γονατίζει τον λογαριασμό σας με την αγορά του. Και με την προσθήκη ABS, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές!

Τα πλεονεκτήματα των τριών τροχών


Τα τρίτροχα και τετράτροχα scooter της σύγχρονης ιστορίας, ξεκίνησαν ως ιδέα του σχεδιαστή Luciano Marabese του studio Marabese Design, ο οποίος βρίσκεται πίσω από το MP3 της Piaggio, όσο και από τα Quadro -εταιρεία πίσω από την οποία βρίσκεται ο ίδιος-, αλλά και πίσω από το Yamaha Tesseract με τους 4 τροχούς.

Η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μπροστινού συστήματος με τους 2 τροχούς που παίρνουν κανονικά κλίση, όπως σε ένα δίκυκλο, αυξάνει κατακόρυφα την ασφάλεια του αναβάτη, τόσο σε θεωρητικό, όσο -πολύ σημαντικότερο- και σε απολύτως πρακτικό επίπεδο. Ας δούμε το θεωρητικό επίπεδο, πρώτα, και ας το εξετάσουμε από όλες τις απόψεις: Οι δυο τροχοί μπροστά προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, ακόμα και οπτικά, καθώς ο αρχάριος φοβάται πολύ τη λέξη "ισορροπία". Αυτός ο έξτρα τροχός, τον καθησυχάζει οπτικά, ακόμα και αν στο τέλος, το Tricity απαιτεί από τον αναβάτη του συμμετοχή για να ισορροπήσει κατά την οδήγηση, όπως και με ένα κλασσικό δίτροχο.

Στο πρακτικό επίπεδο, η αυξημένη επιφάνεια τριβής των 2 ελαστικών μπροστά στο φρενάρισμα εγγυάται μειωμένες αποστάσεις πέδησης, μαζί με απείρως μικρότερη πιθανότητα να χάσεις το μπροστινό σύστημα σε φρενάρισμα, ακόμα και υπό κλίση. Δεύτερο πλεονέκτημα, η εκπληκτική λειτουργία των ξεχωριστών αναρτήσεων μπροστά, για κάθε τροχό, που μεταφράζεται σε υποστήριξη του ενός μπροστινού τροχού στον άλλο. Σε περίπτωση δηλαδή που χαθεί η πρόσφυση από τον ένα τροχό, και αρχίσει το γλίστρημα, αναλαμβάνει ο δεύτερος τροχός να φρενάρει, και να σταματήσει το γλίστρημα του πρώτου. Και είναι εκπληκτικό το πόσο καλά δουλεύει αυτό στην πράξη!

Θα περίμενες πως σε πιθανό γλίστρημα θα γλιστρήσουν και οι δύο τροχοί, όμως αυτό δεν συμβαίνει. Είναι πραγματικά φοβερό να νιώθεις -στην οριακή οδήγηση- το γλίστρημα μπροστά, όσο και πίσω, και παρόλα αυτά, το στιγμιαίο σφίξιμο που νιώθεις στην καρδιά να μη μεταφράζεται σε συμβάν, αφού το Tricity μαζεύει τις ατασθαλίες, προτού αυτές εξελιχθούν σε κάτι το επικίνδυνο.

Τα δυνατά χαρτιά του Tricity


Αν μιλάμε για αρχάριο αναβάτη, που δεν ψάχνει να βρει τα όρια των κλίσεων του οχήματος του (που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τα μεγαλύτερα από ότι scooter κυκλοφορεί, ειδικά σε άσφαλτο "γυαλί" ή στο βρεγμένο, όρια που πολλές φορές ξεπερνούν και εκείνα των sport μοτοσικλετών) το Tricity είναι σχεδόν αδύνατο να πέσει. Δε λέμε αδύνατο, γιατί τίποτα δεν είναι αδύνατο. Όμως για τον αρχάριο, ή τον καθημερινό αναβάτη που δεν κυνηγάει να βρει το απόλυτο όριο όπου θα ξύσει διπλό σταντ, γλιστρώντας και τα τρία ελαστικά, αυτό γίνεται σχεδόν απόλυτο. To Yamaha Tricity ABS είναι το πρώτο “New Mobility” όχημα της Yamaha, με αρχιτεκτονική που η ιαπωνική φίρμα αποκαλεί LMW (Leaning Multi Wheel). Το Tricity πήρε με το καλημέρα αρκετούς τίτλους στην κατηγορία των τρίτροχων scooter, καθώς είναι το ελαφρύτερο (156 κιλά γεμάτο), πιο μαζεμένων διαστάσεων και πιο ευέλικτο τρίτροχο αυτή τη στιγμή.

Με μικρή απόσταση μεταξύ των δύο τροχών, η αίσθηση ευελιξίας που παίρνει ο αναβάτης είναι παρόμοια με ένα δίτροχο scooter, ενώ και το πλάτος του είναι αντίστοιχα μικρό (735 χιλιοστά), κάνοντας το να χωράει εύκολα στα περισσότερα ανοίγματα μεταξύ των αυτοκινήτων στο μποτιλιάρισμα. Οι αλουμινένιοι τροχοί είναι 14 ιντσών μπροστά, ενώ ο πίσω είναι μικρότερος, στις 12 ίντσες, δημιουργώντας έναν ικανοποιητικό αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, που χωράει ένα full-face κράνος. Τρία είναι τα δισκόφρενα του Tricity, ένα για κάθε τροχό, και στην έκδοση με ABS, το scooter της Yamaha έχει πλέον και την αρωγή και του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος για έξτρα δόση ασφάλειας. Ορατή με την πρώτη ματιά είναι η υψηλή ποιότητα κατασκευής του Tricity, ενώ σημειωτέον διαθέτει LED φώτα θέσης αλλά και LED πίσω σώμα.

Ένα ακόμα δυνατό αστικό χαρτί του τρίτροχου scooter της Yamaha είναι η επίπεδη ποδιά, ικανή να μεταφέρει ογκώδη αντικείμενα, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι η η οικονομική τιμή -πάντα μιλώντας για τρίτροχο όχημα-, καθώς η έκδοση χωρίς ABS κοστίζει 3.490 ευρώ ενώ εκείνη με το ABS 3.990 ευρώ. Κι όπως διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας, η οικονομία συνεχίζεται και στην φειδωλή κατανάλωση του Tricity σε καύσιμο.

Όμορφο, ποιοτικό και προσεγμένο


Αιχμηρό το σχέδιο, ενώ το προτεταμένο ρύγχος μπροστά είναι χαρακτηριστικό. Ανάγλυφα τα σήματα των τριών διαπασών της Yamaha, ενώ εντυπωσιάζουν οι δύο αεραγωγοί μπροστά. Τα φωτιστικά σώματα είναι όμορφα (πολύ καλά τα φώτα το βράδυ) ενώ τα φλας βρίσκονται έξυπνα ενσωματωμένα στο κοστούμι, τόσο εμπρός όσο και πίσω. Όμορφη λεπτομέρεια το λευκό σιρίτι στην σέλα, ενώ ενδιαφέρον έχουν κάποια πλαστικά μέρη με κυψελοειδές design, φτιαγμένα ώστε να θυμίζουν ανθρακόνημα. Μικρή η ζελατίνα στο μπροστινό μέρος, προσφέρει βασική προστασία μέχρι το στήθος του αναβάτη (ύψους 1.70), αλλά μέχρι εκεί. Διακριτικοί οι καθρέπτες που δεν θολώνουν ενώ προσφέρουν καλό οπτικό πεδίο. Στη λειτουργικότητα, το Tricity παίρνει πόντους με τα δύο σταντ που διαθέτει, μονό και κεντρικό.

Το πρώτο στηρίζει το scooter σε σωστή γωνία στο πλάϊ, ενώ το Tricity θα ανέβει εύκολα και στο δεύτερο, στο διπλό. Ικανή να μεταφέρει μεγάλα αντικείμενα η ποδιά, ενώ μπροστά βρίσκουμε και πτυσσόμενο γάντζο για μεταφορά πραγμάτων-πτυσσόμενα είναι και τα μαρσπιέ του συνεπιβάτη, με τον τελευταίο να διαθέτει και εργονομικές χειρολαβές. Στον κεντρικό διακόπτη το Tricity διαθέτει το γνωστό αντικλεπτικό σύστημα με το οποίο η οπή του διακόπτη κλείνει με ένα έλασμα, και ανοίγει και πάλι με το πίσω μέρος του κλειδιού του scooter. Η σέλα είναι άνετη, αν και κατηφορική, τοποθετώντας τον αναβάτη στο μπροστινό της μέρος, ενώ γενικότερα η στάση του αναβάτη είναι όρθια με φυσικές γωνίες σε χέρια και πόδια. Λιτοί είναι οι διακόπτες (στο δεξί χέρι υπάρχει μόνο η μίζα), ενώ πανέμορφα και με μεγάλες, ευδιάκριτες ενδείξεις είναι τα ψηφιακά όργανα.

Σε αυτά φωλιάζουν το ταχύμετρο, ο δείκτη καυσίμου, ένα ρολόι, αλλά και ένδειξη θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Εκεί θα βρείτε όχι έναν αλλά δύο μερικούς χιλιομετρητές, αλλά και ενδείξεις που σας προειδοποιούν για αλλαγή λαδιού αλλά και ιμάντα! Η σέλα δεν διαθέτει αμορτισέρ να την κρατάει ανοιχτή, όμως κλείνει δυνατά βρίσκοντας πάντα... στόχο όταν την αφήνεις να πέσει από την ανοιχτή θέση.

Αστικό υπέρ-όπλο!


Μπορεί αρκετοί να αναρωτιόνται γιατί η Yamaha δεν παρουσίασε και έκδοση του Tricity στα 150 κυβικά, όμως οι Ιάπωνες ήθελαν πρωτίστως ένα όχημα για την Α1 κατηγορία ευρωπαϊκών διπλωμάτων, κι έτσι έμειναν στα 125 κυβικά. Παρόλα αυτά, ο κινητήρας είναι πραγματικό σπίρτο (10,9 hp, 1 κιλό ροπής και σωστή σχέση μετάδοσης στον ιμάντα), και σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του οχήματος χαρίζει στο Tricity πολύ καλές επιταχύνσεις και -μικρή σχετικά- τελική 105 χλμ/ώρα, που το φέρνουν να μάχεται στα ίσα πολλά δίτροχα 125άρια!

Και φυσικά ένας κινητήρας 125 κ.εκ. προσφέρει και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου. Για τι οικονομία μιλάμε; Κατά τη διάρκεια του τεστ το Tricity έκαψε... 3,2 λίτρα στα 100 χιλιόμετρα, φοβερή επίδοση που δεν έχει αντίπαλο στην κατηγορία! Ας δούμε λοιπόν μια περίληψη για την εβδομάδα που ζήσαμε στη σέλα του Yamaha Tricity ABS. Πρώτα από όλα, το χαμηλό βάρος κάνει παιχνιδάκι τις επιτόπου μανούβρες.

Δεύτερο ατού, το χαμηλό ύψος της σέλας, κάνει το Tricity προσβάσιμο και στα χαμηλά ύψη, ενώ ο υποφαινόμενος πατούσε εύκολα όλο το πέλμα στο έδαφος. Ξεκινάμε τη βόλτα μας, και αν προέρχεστε από δίτροχο, θα χρειαστείτε μια σύντομη προσαρμογή στην έξτρα αδράνεια των 2 μπροστινών τροχών, ειδικά όταν περνάτε ανάμεσα από αυτοκίνητα στο μποτιλιάρισμα. Εκεί θα σας βοηθήσει το άριστο ζύγισμα του Tricity, και σύντομα θα αποκτήσετε την απαραίτητη εμπιστοσύνη στο New Mobility σύστημα, και θα αρχίσετε τις γρήγορες σφήνες.

Συμβαίνουν θαύματα!


Σε προσωπική κόντρα που είχα με αναβάτη XMAX 250, το Tricity κατάφερε να τον ακολουθήσει σε όλα τα κενά ανάμεσα από τα αυτοκίνητα, ενώ μόνο σε πραγματικά στριμωγμένες καταστάσεις είχα ελαφρύ μειονέκτημα σε σχέση με ένα στενό δίτροχο scooter. Ναι, αλλά οι δίτροχοι δεν έχουν κανένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των τρίτροχων. Πρώτα από όλα, το γυαλισμένο ή το βρεγμένο οδόστρωμα.

Πραγματικά απίστευτες οι δυνατότητες του Tricity σε αυτές τις συνθήκες, δίνοντας σας τη δυνατότητα για extreme πλαγιάσματα, ενώ εδώ σας φρενάρει μόνο η εμπειρία από τα δίτροχα οχήματα, καθώς εκεί που με ένα δίτροχο θα αναφωνούσατε “Παναγίτσα μου πέφτω”, με το Tricity στρίβετε... όπως έρχεστε! Για να το τεστάρω, οδήγησα σε δρόμους που γνωρίζω, με άσφαλτο-γυαλί, όπου με οποιοδήποτε δίτροχο στρίβεις... όρθιος. Με το Tricity μπήκα πλαγιασμένος, "έχασα" τον ένα τροχό, ο δεύτερος ούτε που κουνήθηκε, ο πρώτος επανήλθε, εγώ δεν άλλαξα καν κλίση, το Tricity έστριψε με "όλα", και η εμπειρία καταχωρήθηκε στο μυαλό μου στα... θαύματα που έχω ζήσει σε αυτή τη ζωή.

Στα φρένα, η δύναμη της πέδησης του Tricity πραγματικά δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα δίτροχο scooter ή μοτοσυκλετάκι 125 κυβικών, και κάθε φορά που φρενάρετε δυνατά, το scooter της Yamaha ρίχνει άγκυρες, ενώ το σωστά ρυθμισμένο ABS επεμβαίνει ΜΟΝΟ όταν χρειάζεται -δηλαδή σπάνια. Μικρή προσοχή θέλουν οι συνεχόμενες ανωμαλίες του οδοστρώματος, καθώς εκεί ο πίσω τροχός θα αναπηδήσει, και ίσως να ταλαιπωρήσει τον αναβάτη. Αυτό όμως μόνο στα χειρότερα οδοστρώματα, και άλλωστε αποτελεί εν γένει χαρακτηριστικό των scooter με μικρό πίσω τροχό.

Πλεονέκτημα 33%!


Όμορφο, σύγχρονο, ποιοτικό, με LED φώτα, με δυνατή κόρνα, καλούς καθρέπτες, άνετη στάση οδήγησης, ψηφιακά όργανα και δύο σταντ. Ελαφρύ, σβέλτο, με χώρους για δύο επιβαίνοντες, full-face αποθηκευτικό χώρο αλλά και επίπεδη ποδιά, με κατανάλωση 3 και κάτι ψιλά λίτρα στα 100. Με τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα ασφαλείας των τριών τροχών στο κακό ελληνικό οδόστρωμα, αλλά και στη βροχή, που το κάνουν να μην μπορεί να συγκριθεί στον τομέα με κανένα δίτροχο. Και πλέον και σε έκδοση ABS, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια ακόμα και στο πιο άγριο... τσαρούχωμα, ακόμα και με το όχημα υπό κλίση. Στενό, χωράει σχεδόν παντού, ενώ προσφέρει μοναδικές εμπειρίες σε οποιαδήποτε τύπου οδήγηση (χαλαρή ή... τρελαμένη).

Και σε τιμή; Όσο ένα ακριβό premium δίτροχο scooter του ίδιου κυβισμού. Ναι, αλλά έτσι παίζει με πλεονέκτημα 33%. Όσο δηλαδή ο έξτρα τροχός του -αν και στην πραγματικότητα η αξία αυτού στην ασφάλεια σας δεν μετράται ποσοστιαία, είναι ανεκτίμητη. Κάντε ένα test-ride, και στην πρώτη στροφή με γυαλισμένη άσφαλτο, θα μας θυμηθείτε.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Yamaha
Μοντέλο Tricity ABS
Αντιπρόσωπος ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ Α.Ε.Ε.
Τιμή 3.990 euro
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος, τετράχρονος, διβάλβιδος, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ
Κυβισμός (c.c.) 124,8
Συμπίεση (:1) 10,9
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 52,4x 57,9
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής Mία σε μία
Λίπανση Υγρό κάρτερ με αντλία λαδιού
Συμπλέκτης Αυτόματο
Κιβώτιο ταχυτήτων Αυτόματο
Μετάδοση Ιμάντας
   
Πλαίσιο  
Τύπος  Ατσάλινο, σωληνωτό
Κάστερ (°) Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Πλάτος  (mm) 735
Μεταξόνιο (mm) 1310
Ύψος (mm) 1215
Ύψος σέλας (mm) 780
Απόσταση εδάφους (mm) 120
Βάρος (kg) 156 (152 χωρίς ABS)
Ρεζερβουάρ / Ρεζέρβα (lt) 6,6 / Δ.Α.
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Ένα τηλεσκοπικό πιρούνι για κάθε τροχό
Πίσω Δυο αμορτισέρ δίχως ρυθμίσεις
   
Ελαστικά  
μπροστά 90/80-14 Maxxis
Πίσω 110/90-12 Maxxis
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι διαμέτρου 220mm / δαγκάνα δύο εμβόλων
Πίσω Δίσκος διαμέτρου 230mm / δαγκάνα ενός εμβόλου
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (ίπποι / στροφές) 10,9 / 9.000
Ροπή εργοστασίου (χλγρμ / στροφές) 1,06 / 5.500

Φωτογραφίες οδήγησης

Φωτογραφίες λεπτομερειών

 

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 10:51

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test Υamaha BW 125 2011 Test - Yamaha TMAX 530 2015 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon