.
Κατηγορία SYM
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 10:08

Test - SYM Maxsym 400 ABS / TCS 2021

TOTAL RECALL

H SYM επαναλανσάρει στα τετρακόσια κυβικά το πλήρως ανανεωμένο, εξελιγμένο και εκμοντερνισμένο MAXSYM, ένα scooter που τολμά να αναμετρηθεί με τον ανταγωνισμό, ενώ η εξαιρετική του συμπεριφορά θέτει υπό αμφισβήτηση τα maxiGT scooter.

Κείμενο-Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος

Αναθεώρηση

sym maxsym400 2021 test bikeitgr 00002

Αν κάποιος μπορέσει να βάλει δίπλα δίπλα το παλιό και το νέο MAXSYM 400 θα παρατηρήσει χωρίς καμία προσπάθεια ότι πρόκειται για ένα scooter με την ίδια ονομασία αλλά με μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση όσο αφορά το "μεσαίο GTscooter". Ίσως η αλλαγή πλεύσης της SYM στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει να κάνει με την ύπαρξη του «ξαπλωτού» MAXSYM 600 special edition, αλλά και το γεγονός ότι τα σύγχρονα GT έχουν πιο σπορ χαρακτήρα. Το σίγουρο είναι ότι η ταϊβανέζικη εταιρία δεν εμπλουτίζει μόνο τη γκάμα της αλλά κινείται και προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι που εξαργυρώνει και στις πωλήσεις των δίτροχων της. Μειώνοντας διαστάσεις και επανεξετάζοντας το ύφος και τη σχεδίαση του νέου MAXSYM 400 η SYM κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα GT πόλης, δηλαδή ένα άνετο scooter μεγάλων αποστάσεων που μπορεί να ζει και να κινείται με άνεση μέσα στην πόλη.

Από λευκό χαρτί

sym maxsym400 2021 test bikeitgr 00001

Είπαμε η σχέση ανάμεσα στο μοντέλο του2021 και στο προγενέστερο είναι μόνο η ονομασία. Έτσι δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς μεγάλη φαντασία για να καταλάβει ότι το νέο 400άρι έχει σχεδιαστεί σε λευκό χαρτί, αξιοποιώντας την αποκτηθέντα τεχνογνωσία στο έπακρο. Καταρχήν ένα νέο κουστούμι πλαστικών δίνει μια μοντέρνα εμφάνιση χωρίς ακρότητες που πολλές φορές συναντάμε στα προϊόντα των εργοστασίων στο Far East. Αν και θα θέλαμε ένα πιο τολμηρό σχήμα για τον εμπρός προβολέα, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα δυσαρεστήσει κανένα. Όπως και τα όργανα που στην ψηφιακή εποχή παραμένουν κλασικά (ταχύμετρο και στροφόμετρο-με την ανάποδη φορά ρολογιού), προσφέροντας ευανάγνωστες ενδείξεις, με τη digital οθόνη ανάμεσά τους να παρέχει όλες τις πληροφορίες, όπως στάθμη καυσίμου στο ρεζερβουάρ, θερμοκρασία ψυκτικού υγρού, μερικά και συνολικά χιλιόμετρα, ώρα και τάση μπαταρίας. Παραδόξως για σύγχρονο δίτροχο απουσιάζει η κατανάλωση καυσίμου (στιγμιαία και μέση) και η αυτονομία. Ίσως οι σχεδιαστές της SYM να άφησαν σκόπιμα κάποια στοιχεία του νέου MAXSYM ώστε να υπάρχει πεδίο ανανέωσης σε ένα πιθανό facelift όπως στα αυτοκίνητα. Μην ξεχνάτε ότι πολλοί αναβάτες scooter προέρχονται από το χώρο των τετράτροχων. Βέβαια αυτά είναι λεπτομέρειες μπροστά στο keyless σύστημα που διαθέτει το νέο 400άρι και πραγματικά θα το αγαπήσει κάθε ιδιοκτήτης του. Το κλειδί θα μπει στην τσέπη του μπουφάν και θα… ξεχαστεί εκεί. Με πολύ απλό και εύκολο τρόπο όλες οι λειτουργίες (κλείδωμα τιμονιού, άνοιγμα τάπας ρεζερβουάρ, θέση ΟΝ) γίνονται πλέον από ένα περιστροφικό διακόπτη και ένα μπουτόν ακριβώς δίπλα του που αφορά το άνοιγμα της σέλας.

Πρακτικότητα στο Maxsym-um

sym maxsym400 2021 test bikeitgr 00017

Όπως προαναφέραμε για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του αναβάτη υπάρχει ένα μπουτόν δίπλα στον περιστροφικό κεντρικό διακόπτη που ανοίγει τη σέλα (όταν είναι στη θέση ΟΝ). Αλλά οι σχεδιαστές της SYM φρόντισαν να κάνουν τη σέλα να ανοίγει σε μια γωνία 45 μοιρών προσφέροντας πρόσβαση στον μεγάλο αποθηκευτικό χώρο (φωτιζόμενο από ένα λαμπάκι). Πόσο μεγάλος; Ικανός να χωρέσει ένα full face κράνος στο πίσω τμήμα του και ένα στο εμπρός του και να περισσεύει αρκετός ανάμεσα τους. Επίσης στο εσωτερικό τμήμα της ποδιάς υπάρχουν δύο ακόμα ντουλαπάκια βάθους τριάντα εκατοστών, με παροχή φόρτισης USB 3.0 (στο δεξί). Ένα άλλο πρακτικό σημείο είναι και η σύνδεση του πλαϊνού σταντ με μια μηχανική δαγκάνα στον πίσω δίσκο, και έτσι κάθε φορά που χρησιμοποιείται το πλαϊνό σταντ είναι σαν να βάζεις σε λειτουργία και ένα χειρόφρενο, οπότε είναι και πιο εύκολη και συχνή η χρήση του σε σημεία με κλίση.

Κινητήρας διαμάντι

sym maxsym400 2021 test bikeitgr 00014

Ο υγρόψυκτος μονοκύλινδρος κινητήρας του MAXSYM είναι μια εξελιγμένη μονάδα που αποδίδει 34 ίππους στις 6.750 σ.α.λ. και διαθέτει 39,5 Nm στις 5.250 σ.α.λ. Έχει δοθεί προσοχή στη λεπτομέρεια, όπως η μείωση του βάρους του εκκεντροφόρου, ή στη σχεδίαση της εξάτμισης και του compact σε διαστάσεις φίλτρου αέρος ώστε να επιτευχθεί καλύτερη λειτουργία του κινητήρα από τις χαμηλές στροφές με παράλληλα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, πετυχαίνοντας τα αυστηρά όρια εκπομπής καυσαερίων Euro 5. Πέρα από τις επιδόσεις αυτό που θα ανακαλύψει ο ιδιοκτήτης ή ο περιστασιακός χρήστης είναι η βελούδινη λειτουργία και η απουσία κραδασμών κάτι που τοποθετεί αρκετά ψηλά στη σκάλα ποιότητας το νέο SYM. H κατανάλωση του MAXSYM σύμφωνα με τις τυποποιημένες μετρήσεις είναι 3,5 λίτρα/100 χλμ, ένα αρκετά εφικτό νούμερο εάν είσαι αρκετά συνετός με το γκάζι, γιατί ως γνωστόν τα scooter η κατανάλωση μπορεί εύκολα να ξεφύγει προς τα επάνω λόγω του αυτόματου κιβωτίου.

Νέος χαρακτήρας, ίδια άνεση

sym maxsym400 2021 test bikeitgr 00021

H θέση οδήγησης στο νέο MAXSYM είναι η κλασική scooter, δηλαδή με το τιμόνι να είναι σχετικά χαμηλά, αλλά αρκετά φαρδύ ώστε να δημιουργεί ένα καλό μοχλό, με μικρό αντίκτυπο στις "σφήνες" ανάμεσα στα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Σε αντίθεση με το προηγούμενο μοντέλο η θέση είναι πλέον όρθια, και με μία μικρή κλίση προς τα εμπρός, ενώ ακόμα και ψηλόσωμοι αναβάτες θα βρουν άφθονο χώρο για τα πόδια τους, και μάλιστα όπως ορίζουν τα περισσότερα scooter, μία σχεδόν κάθετα και μία απλωμένα προς τα εμπρός. Ακόμα και η σέλα έχει προσαρμοστεί στο νέο χαρακτήρα του MAXSYM και είναι όσο μεγάλη, αλλά και όσο σκληρή χρειάζεται για να κάνει τη ζωή του οδηγού πολύ πιο εύκολη στην πολύωρη χρήση. Την ίδια άνεση απολαμβάνει και ο συνεπιβάτης στο υπερυψωμένο τμήμα της σέλας που του αναλογεί, ενώ για τα πόδια του έχουν προβλεφτεί αναδιπλούμενα μαρσπιέ από αλουμίνιο. Τέλος η ζελατίνα ρυθμίζεται ως προς το ύψος σε δύο θέσεις, χωρίς εργαλεία αλλά μόνο εν στάση, προσφέροντας πολύ καλή προστασία και χωρίς να ενοχλεί το οπτικό πεδίο του οδηγού που είναι αρκετά μεγάλο λόγο του μεγάλου σχήματος της ζελατίνας, των βάσεων της που βρίσκονται χαμηλά και της αρκετά εμπρός θέσης οδήγησης.

Ευελιξία στην πόλη

sym maxsym400 2021 test bikeitgr 00023

Ευνόητο είναι ότι οι πιο συμπαγείς διαστάσεις σε συνδυασμό με την όρθια θέση οδήγησης έχουν κάνει το MAXSYM 400 να αισθάνεται άνετα μέσα στην ασφυκτική κίνηση της πόλης. Και παρ’ ότι έχει τα κιλά του, καμιά 15άρια πάνω από τα διακόσια, καταφέρνει και τα κρύβει απόλυτα. Όχι μόνο χάρη στη γεωμετρία, αλλά και στη στιβαρότητα του πλαισίου. Ένα πλαίσιο που όπως θα δούμε και παρακάτω παίζει σημαντικό ρόλο στις εκτός πόλης μετακινήσεις. Ο κινητήρας βοηθά τον αρχάριο οδηγό με την γραμμική χωρίς ξεσπάσματα απόδοση του, όσο το γκάζι ανοίγει σταδιακά. Τα φρένα (τρεις δίσκοι των 275 χιλιοστών με ακτινικές δαγκάνες 4 εμβόλων εμπρός και ενός εμβόλου πίσω) φυσικά δεν χρειάζεται να προσφέρουν τη μέγιστη δύναμη μέσα στην πόλη, σε αντίθεση με το ABS που θα κάνει υπερωρίες εξαιτίας της οδήγησης των άλλων οχημάτων (βλέπε κίτρινο χρώμα ή κινητό στο ένα χέρι) σε συνδυασμό και με την ελληνική γλιστερή άσφαλτο. Για αυτήν την ποιότητα της ασφάλτου οι μηχανικοί της SYM τοποθέτησαν ένα κίτρινο μπουτόν στο αριστερό μέρος του τιμονιού (στο κάτω του διακόπτη) και αφορά τη λειτουργία / απενεργοποίηση του traction control.

GT απόδοση

sym maxsym400 2021 test bikeitgr 00024

Συνήθως όταν ένα scooter τα καταφέρνει καλά μέσα στην πόλη τότε υπολείπεται εκτός. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει για το MAXSYM που νοιώθει το ίδιο άνετα και έξω από το αστικό κέντρο. Οι μηχανικοί πολύ σωστά δεν εστίασαν στις απόλυτες επιδόσεις αλλά σε χαρακτηριστικά όπως οι ρεπρίζ. Σε επιταχύνσεις μεταξύ 40 και 80 χλμ/ώρα το 400άρι πετυχαίνει πολύ καλές τιμές, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αφού αφορά τις περισσότερες προσπεράσεις κάποιου οχήματος που κινείται με μικρότερη ταχύτητα. Έτσι ο αναβάτης μπορεί να απολαμβάνει τη βελούδινη δίχως κραδασμούς και μηχανικούς θορύβους λειτουργία και ανά πάσα στιγμή θα θελήσει να επιταχύνει δεν έχει παρά να περιστρέψει το δεξί του χέρι. Η επιτάχυνση μειώνεται όσο τα χιλιόμετρα ανέβουν πάνω από τα 80 χλμ/ώρα για να συνεχιστεί αρκετά πιο αργά κοντά στα 120, με το δείκτη να ανεβαίνει σιγά-σιγά έως την τελική ταχύτητα των 160 που θα εμφανιστεί στο κοντέρ, μια ένδειξη που εμφανίζεται υπό ιδανικές συνθήκες. Αλλά αυτά δεν έχουν σημασία αφού ο κάτοχος του MAXSYM θα είναι υπερευχαριστημένος από την απόδοση του scooter του στις ρεπρίζ, επιδόσεις που σε κάνουν να αναρωτιέσαι μήπως τελικά τα δικύλινδρα maxi-scooter είναι μια καταναλωτική υπερβολή. Τα φρένα του MAXSYM ακολουθούν τις επιδόσεις του αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις την ανάλογη δύναμη στην δεξιά μανέτα για να πάρεις την αντίστοιχη δύναμη πέδησης. Σε αντίθεση με το μπροστινό το πίσω φρένο είναι πιο ευαίσθητο και κάνει το ABS κάποιες φορές να δουλέψει υπερωρίες. Τέλος, οι αναρτήσεις, που ενοχλούσαν μέσα στην πόλη με τη σφικτή λειτουργία τους, σε συνδυασμό με το νέο στιβαρό πλαίσιο κάνουν το MAXSYM να μην νοιώθει έξω από τα νερά του σε ένα δρόμο γεμάτο στροφές. Οι τροχοί των 15 και 14 ιντσών, εμπρός και πίσω αντίστοιχα, με τα φαρδιά σε πλάτος MAXXIS βοηθούν τον αναβάτη γρήγορα να νοιώσει ασφαλής και να αρχίζει να πλαγιάζει σε κλίσεις που δύσκολα θα βρεις σε scooter.

Σπάει το κατεστημένο

sym maxsym400 2021 test bikeitgr 00022

Η έλευση του MAXSYM 400 ABS/TCS μαζί με το TL 508 αποδεικνύουν ότι η SYM έχει αρχίσει επενδύει σε μοντέλα που σχεδιαστικά ξεφεύγουν από τα ασιατικά πρότυπα -ακολουθούν πιο ευρωπαϊκές, πιο μοντέρνες γραμμές, εστιάζοντας στην πολύ καλή οδηγική συμπεριφορά αλλά χωρίς να απαρνιούνται αυτό που έκανε γνωστούς τους κατασκευαστές εξ ανατολών: την πολύ καλή τιμή των προϊόντων τους, προϊόντα που δεν διστάζουν και να τα βάλουν και με τα "κατεστημένα" της κατηγορίας τους. Έτσι και το MAXSYM δεν φοβάται τη σύγκριση για αυτό και τα 6.250 ευρώ θεωρούνται μια άκρως δελεαστική τιμή.

Εξοπλισμός αναβάτη: Airoh κράνος, Nordcode jacket από το MotoMarket.gr.

Μάθετε περισσότερα για το νέο MAXSYM 400 στη σελίδα του scooter, ΕΔΩ.

Πίνακας Τεχνικών Χαρακτηριστικών  
MAXSYM 400 ABS / TCS EURO5  
ΤΥΠΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΥΓΡΟΨΥΚΤΟΣ, 4Τ, 4V, ΜΟΝΟΚΥΛΙΝΔΡΟΣ
ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ x ΔΙΑΔΡΟΜΗ 83.0mm Χ 73.8mm
ΣΧΕΣΗ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ 10.5:1
ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ 34 PS / 6750 rpm
ΜΕΓΙΣΤΗ ΡΟΠΗ 39.5 Nm / 5250 rpm
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ KEIHIN E.F.I.
ΚΙΒΩΤΙΟ V-belt CVT
ΤΕΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΙΜΑΝΤΑΣ
ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΙΖΑ
ΧΩΡΗΤΙΚ. ΡΕΖΕΡΒΟΥΑΡ 13.0 lt
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 3.5 lit/100km  (EURO5)
ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΠΛΟ ΑΤΣΑΛΙΝΟ ΣΩΛΗΝΩΤΟ
ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΤΡΟΧΩΝ 1555 mm
ΠΛΑΤΟΣ 820 mm
ΜΗΚΟΣ 2232 mm
ΥΨΟΣ 1417 mm
ΥΨΟΣ ΣΕΛΑΣ 800 mm
ΒΑΡΟΣ (ΠΛΗΡΕΣ ΥΓΡΩΝ) 215 kg
ΓΩΝΙΑ ΚΑΣΤΕΡ 27.5 ∘
ΙΧΝΟΣ 103 mm
ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ 120 / 70 - 15
ΟΠΙΣΘΙΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟ 160 / 60 - 14
ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ  ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΚΟ ΠΙΡΟΥΝΙ 41mm – 120mm
ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΔΙΠΛΟ ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟ ΑΜΟΡΤΙΣΕΡ – 108mm
ΕΜΠΡΟΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ 2 X ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (4ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)
ΟΠΙΣΘΙΟ ΦΡΕΝΟ ΔΙΣΚΟΣ 275 mm +ABS (1ΠΙΣΤΟΝΗ ΔΑΓΚΑΝΑ)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Κώστας Γκαζής

Σπούδασε δημοσιογραφία και ΜΜΕ στο Farnborough College of Technology, και κατόπιν σκηνοθεσία και σενάριο για κινηματογράφο στο Westminster University στο Λονδίνο. Συντάκτης μοτοσικλέτας και ATV σε περιοδικά / ένθετα / τηλεόραση για τα προηγούμενα 20 χρόνια. Ξεκίνησε το 1999 από το περιοδικό "ΜΟΤΟ", και στη συνέχεια πέρασε ως συντάκτης από τα περιοδικά "0300", "2 Τροχοί", "MotoXtreme" και "Moto-Τρίτη" -στο τελευταίο διευθυντής σύνταξης τα τελευταία χρόνια.

Στην τηλεόραση δούλεψε ως συντάκτης / παρουσιαστής στην εκπομπή "TRACTION", από το 2003-2009, ενώ ήταν παρουσιαστής στην εκπομπή ποδηλάτου "2 Πετάλια Δρόμος" για την ΕΤ3, από το Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ήταν υπεύθυνος για την ύλη μοτοσυκλέτας του ένθετου Turbo Derby κατά τη διάρκεια 2008-2009.
Συμμετείχε ως αγωνιζόμενος ATV σε χώμα και άσφαλτο, στους ελληνικούς αγώνες, για 2 χρόνια.
Κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος νέων συγγραφέων «Hotel Internet» των εκδόσεων Πατάκη, με «το αγαπημένο σου ξόρκι», το οποίο εκδόθηκε στο συλλογικό έργο «Χαμένοι στο Διαδίκτυο» (ISBN: 9789601631103).

Κώστας Γκαζής Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 10:50

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test - SYM Maxsym TL 465 Test – SYM Jet X 125 (2021) »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon