.
Κατηγορία SYM
Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 19:41

Test – SYM Jet X 125 (2021)

Σπάζοντας τον δικομματισμό

Το ολοκαίνουργιο 125άρι σκούτερ της SYM έρχεται να αμφισβητήσει το δίπολο δύο δημοφιλέστατων σκούτερ της Ελληνικής αγοράς.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Η λέξη “δικομματισμός” στην Ελλάδα έχει μεγάλη ιστορία και έχει περιγραφεί ως ο,τιδήποτε από μάστιγα ως φάρος σταθερότητας του έθνους. Μακριά από το τοξικό σύμπαν της πολιτικής, στον πραγματικό κόσμο των δικύκλων ανάλογα ζητήματα λύνονται φυσικότατα και ευχάριστα. Έχεις μια κατηγορία που μονοπωλείται από δύο συγκεκριμένα μοντέλα; Κανένα άγχος, αργά ή γρήγορα κάποιος θα προσθέσει μια τρίτη εναλλακτική. Κι αν έχει ζήτηση, θα έρθουν κι άλλοι. Δείτε τι γίνεται στα σκούτερ με τροχούς 16 ιντσών.

Στην περίπτωσή μας το δίπολο αποτελείται από τα Honda PCX 125 και Yamaha NMΑΧ 125, δύο σκούτερ που μοιάζουν με GT σε σμίκρυνση, ποντάρουν στην εξελιγμένη πράσινη τεχνολογία τους, συσκευάζονται (και) σε πακέτα προδιαγραφών Α1 και περιμένουν στην πύλη εισόδου τους νεοαφιχθέντες δικυκλιστές.

Ένα βασικό τους χαρακτηριστικό είναι οι τροχοί των 13-14 ιντσών, κρατώντας ένα μετερίζι που έχει προ πολλού περάσει σε δεύτερη μοίρα υπό την ασφυκτική δημοφιλία των σκούτερ με 16άρες ζάντες. Έτσι οι προσφορές σε αυτά τα μεγέθη δεν είναι πια και πολλές, σε αντίθεση με τα ψηλόροδα που μερικές φορές δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις από διαφορετικά μοντέλα της ίδιας εταιρείας.

Αυτόν ακριβώς τον “δικομματισμό” που είχαν εγκαταστήσει τα PCX και NMAX λοιπόν έρχεται φέτος η SYM να αμφισβητήσει με το Jet X 125.

A15A7881 web 

Κοφτερό

Πρόκειται για ένα σκούτερ 125 κυβικών εκατοστών, με υγρόψυκτο τετραβάλβιδο κινητήρα που μοιράζεται με το ίδιου κυβισμού Jet14 LC. Η απόδοσή του ξεπερνά απειροελάχιστα τους δύο παραπάνω ανταγωνιστές του με 12.4 hp (12.6 ps).

Ο εξοπλισμός του είναι επαρκέστατος για την ευρύτερη Α1 κατηγορία, με δισκόφρενα μπρος-πίσω με ABS, χειρισμό άνευ κλειδιού (keyless), LED φώτα παντού, μια κομψή και πρακτικότατη LCD οθόνη στα όργανα, αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα που δέχεται ένα full-face κράνος, ντουλαπάκι στην ποδιά με παροχή USB.

Ξεχωρίζει όμως περισσότερο για τον σχεδιασμό του, ο οποίος δείχνει σύγχρονος και επιθετικός, φέρνοντας μια φρεσκάδα στην τάξη. Κοφτερές γραμμές, ευρύ πρόσωπο με πλατιά και γεμάτα γωνίες δίδυμα φωτιστικά σώματα – είναι προφανές πως οι σχεδιαστές του ασχολήθηκαν αρκετά με τις λεπτομέρειες του Jet X 125 και το αποτέλεσμα τους δικαιώνει.

A15A7823 web 

Αρχοντιά με μπαχάρι

Στον δρόμο το νέο σκούτερ της SYM είναι όπως πρέπει: απαλό, ήσυχο, κυλά ποιοτικά και ευχάριστα. Στην μετακίνηση στην πόλη δεν είναι τίποτε λιγότερο από ένα εξαιρετικό σκούτερ 125 κυβικών, καλοδεμένο, προσεγμένο και εφοδιασμένο με έναν βελούδινο κινητήρα.

Αυτά όσο είσαι γλυκός με τη γκαζιέρα, μα το Jet X μπορεί να κινηθεί και πιο σβέλτα αν του το ζητήσεις. Η καλύτερη του περιοχή είναι σοφά ρυθμισμένη σε ταχύτητες από 50 ως 80 km/h, εκεί δηλαδή που χρειάζεσαι τη δύναμη στην καθημερινότητα.

Εκεί δείχνει πραγματικά δυνατό για τετράχρονο 125, θυμίζοντας την ανάλογα καλή επίδοση του ΝΜΑΧ σε αυτά τα χωράφια χάρη στο σύστημα μεταβλητού χρονισμού βαλβίδων. Η ζωντάνια αυτή προσθέτει το απαραίτητο μπαχάρι στη συμβίωση μαζί του, κάνοντας τις διαδρομές στην πόλη αρκετά πιο ευχάριστες.

Η τελική του ταχύτητα δεν ξεμακραίνει πολύ από τα 100 km/h, κάτι λογικό για τα δεδομένα της κατηγορίας του και ειδικότερα με έναν πλουσιοπάροχο τύπο πάνω του ως ο υπογράφων. Η δε κατανάλωσή του κυμαίνεται με χαρακτηριστικότατη άνεση στα πέριξ των 3 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα, γεγονός ευχάριστο και πρακτικά ωφέλιμο στην τσέπη.

A15A7855 web 

Από την πόλη έρχομαι

Η θέση οδήγησης φέρνει το σώμα σε άνετες γωνίες, μέση και γόνατα σε σχεδόν ορθή γωνία, αν και θα εκτιμούσα λίγο περισσότερο χώρο στο πάτωμα για τα 46 νούμερο παπουτσάκια μου. Οι μπροστινές κεκλιμένες προεκτάσεις δεν ήταν πρόσφορες για να απλώσω λίγο τα πόδια, αν και προφανώς κάποιος πιο μαζεμένος αναβάτης από του λόγου μου θα βολευτεί περισσότερο.

Βέβαια το γεγονός ίσως να μην έχει και ιδιαίτερη σημασία, σίγουρα όχι τόση όσο σε ένα σκούτερ που λογίζει και τις εκτός πόλης εξορμήσεις στο βιογραφικό του. Το Jet X 125 είναι ένα δίκυκλο πρωτίστως πόλης, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να απομακρυνθεί λίγο πιο μακριά αν ο αναβάτης του το επιθυμεί.

Οι αναρτήσεις του διαθέτουν επαρκείς υδραυλικές αποσβέσεις ώστε να ξεπερνούν σκοπέλους όπως τη μικρή διαδρομή πίσω (75 χιλιοστά) και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς άσκοπα κοπανήματα στο ελαστικό τέρμα της διαδρομής τους σε κάθε ανωμαλία.

Στις μέρες που πέρασα μαζί του στην Αθήνα το Jet X 125 ήταν υπέροχα συνεπές στην καλή του συμπεριφορά και διασκεδαστικότατο στο στρίψιμο καθώς οι τροχοί 14 ιντσών μπροστά και πίσω αποτελούν μια πολύ καλή ισορροπία μεταξύ των μεγάλων και μικρών μεγεθών.

Θετικότατη είναι και η εικόνα στο σύστημα πέδησης, με δύο διπίστονες δαγκάνες και ένα σωστό ABS σύστημα που εγγυώνται αποτελεσματικότητα. Η αίσθηση στη μανέτα του μπροστινού είναι λίγο φτωχή, μα η δύναμη είναι εκεί και θα κάνει τη δουλειά της ως οφείλει. Κανένα παράπονο και εδώ.

A15A7797 web 

Αποτελεσματικό

Συνολικά από τα προαναφερθέντα θα πρέπει να έχει ήδη σχηματιστεί η εικόνα για το νέο SYM Jet X 125. Πρόκειται για ένα σκούτερ που η ακριβέστερη περιγραφή που μπορώ να σκεφτώ χωρά σε μια μόλις λέξη: αποτελεσματικό.

Η σχεδίασή του είναι ένα συν, φέρνει μια φρεσκάδα που ποτέ δεν είναι περιττή, όσο κι αν ο επιθετικός σχεδιασμός με τις πολλές γραμμές και γωνίες δεν είναι απαραίτητο να αρέσει σε όλους.

Ο εξοπλισμός του είναι υπεραρκετός για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το σημαντικό προσόν πως ό,τι έχει δουλεύει σωστά και όχι στην προσχηματική λογική του “να το έχω κι αυτό”. Φώτα που φωτίζουν καλά, φρένα και αναρτήσεις που κάνουν τη δουλειά τους σωστά, κινητήρας δυνατός που βγάζει τα καλύτερά του στις στροφές που χρειάζεται, παροχή USB QC 2.0 για φόρτιση συσκευών στο ντουλαπάκι στα δεξιά της ποδιάς.

Όλα αυτά η SYM τα κοστολογεί στα €2,895, δηλαδή περίπου 400 ευρώ κάτω από τη σχεδόν κοινή τιμή των βασικών του ανταγωνιστών στην αγορά. Η απόσταση κρίνεται λογική και περιγράφει ένα απλό δίλημμα: από τη μια έχεις δύο προτάσεις που υιοθετούν πιο προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, από την άλλη μια εξαιρετική εφαρμογή της πιο συμβατικής λογικής.

Αυτό που έχει σημασία στην περίπτωσή μας είναι πως το νέο SYM Jet X 125 είναι ένα σκούτερ που κάνει άψογα τη δουλειά για την οποία προορίζεται, με εμφάνιση που δεν περνά απαρατήρητη και εξοπλισμό που δεν αφήνει περιθώρια για γκρίνια.

 

Εξοπλισμός δοκιμής Moto Market

Κράνος MT Disctrict SV Summit

Μπουφάν - Nordcode Citizen II

Υπόδηση - Forma Cooper Camo

Γάντια - Nordcode Air Tech

 

ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Κατασκευαστής / Μοντέλο

SYM Jet X 125 (2021)

Αντιπρόσωπος

Γκοργκόλης Α.Ε.
Τιμή:

€2,895

Εγγύηση:

2 χρόνια

   

Κινητήρας

 

Τύπος

4T 1K, υγρόψυκτος, 1ΕΕΚ, 4 βαλβίδες

Χωρητικότητα (cc)

124.6

Διάμετρος x διαδρομή (mm)

Δ.Α.

Συμπίεση

Δ.Α.

Τροφοδοσία

Ηλεκτρονικός ψεκασμός Continental

Εκκίνηση

Μίζα

Συμπλέκτης

Φυγοκεντρικός

Μετάδοση

Αυτόματη CVT

Τελική μετάδοση

Ιμάντας

   

Πλαίσιο

 

Τύπος

Ατσάλινο

Μήκος  (mm)

2,000

Πλάτος  (mm)

760

Ύψος  (mm)

1,115

Μεταξόνιο (mm)

1,355

Γωνία κάστερ (°)

Δ.Α.

Ίχνος  (mm)

Δ.Α.

Ύψος σέλας  (mm)

780

Απόσταση από έδαφος  (mm)

Δ.Α.

Βάρος  (kg)

140 (υγρό)

Ρεζερβουάρ  (lt)

7.5

   

Αναρτήσεις

 

Μπροστά

Συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι, διαδρομή 100 mm

Πίσω

Δύο αμορτισέρ, διαδρομή 75 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων

   

Ελαστικά / Τροχοί

CST

Μπροστά

100/90-14

Πίσω

110/80-14

   

Φρένα

 

Μπροστά

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων με γλύστρα, ABS

Πίσω

Δίσκος 220 mm, δαγκάνα 2 αντικρυστών εμβόλων, ABS

   

Επιδόσεις εργοστασίου

 

Ιπποδύναμη (hp / rpm)

12.4 / 8,000

Ροπή (kgm / rpm)

1.2 / 6,500

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα

Πολυμέσα

Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 20:01

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - SYM Maxsym 400 ABS / TCS 2021 Video Test Ride - SYM JetiX 125 2021 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon