.
Κατηγορία SEAT
Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 09:40

Test – SEAT MÓ eScooter 125 - 2022

Συνεχόμενη άνοδος

Όντας ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα ηλεκτρικά scooter, το SEAT MÓ eScooter 125 συνεχίζει την πορεία του στην αγορά αυξάνοντας συνεχώς μερίδιο.

Του Τάκη Μανιάτη

Σταθερότητα και άνοδος

Με την ηλεκτροκίνηση να έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας βλέπουμε αρκετές νέες εταιρίες να μπαίνουν στο χώρο του δικύκλου και μία από αυτές είναι η SEAT, η γνωστή εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων. Η SEAT επέλεξε έναν διαφορετικό τρόπο να μπει στον χώρο των δύο τροχών, υιοθετώντας ένα scooter από άλλη εταιρία, την επίσης ισπανική Silence, στο οποίο τοποθέτησε τα δικά της λογότυπα. Το SEAT MÓ eScooter 125, είναι η πρόταση της ισπανικής εταιρίας και όταν λέμε 125, εννοούμε για ευκολία την κατηγορία διπλώματος Α1 στην οποία κατατάσσεται το συγκεκριμένο scooter. Απευθύνεται στους αναβάτες αυτής της κατηγορίας με μέγιστη ιπποδύναμη 11 ίππων και σταθερή απόδοση της τάξεως των 9 ίππων – να θυμίσουμε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα αποδίδουν από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού όλη τους τη δύναμη γι’ αυτό δεν παίζει ρόλο μόνο το πόσα άλογα αποδίδουν, αλλά πόσα αποδίδουν συνεχόμενα, αφού η καμπύλη απόδοσης είναι αρκετά ευρεία.

A15A9630-web.jpgΓια να το καταφέρει αυτό η SEAT χρησιμοποιεί μία τεραστίων διαστάσεων μπαταρία η οποία ζυγίζει 41 κιλά και θέλει να καλύψει εκτός από τις επιδόσεις, και την αυτονομία. Σημαντικός παράγοντας επίσης για ένα δίκυκλο που καλείται να ανταπεξέρθει σε καθημερινές συνθήκες με μεγάλη χρήση, κάτι που το MO 125 καταφέρνει εξαιρετικά. Με τις τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις που διαθέτει, ECO, CITY και Sport, μπορεί να φτάσει από τα 133, στα 100 και στα 78 χιλιόμετρα αυτονομίας, αναλόγως δηλαδή της απόδοσης και των επιδόσεων που θα έχει.

Ελεγχόμενη αυτονομία

Η πρώτη ρύθμιση ECO, περιορίζει τα χιλιόμετρα τελικής ταχύτητας στα 67 (αυτονομία 133), η δεύτερη στα 85 (αυτονομία στα 100 χιλιόμετρα), και με την Sport το SEAT MÓ eScooter 125 φτάνει στα 100χ.α.ω. με ανάλογη μείωση της αυτονομίας στα 85 χιλιόμετρα.

Ουσιαστικά, έχεις την μπαταρία ‘’στο χέρι σου’’, για να αυξάνεις  / μειώνεις ανάλογα την ταχύτητα και την αυτονομία, ώστε να μπορείς να ελέγχεις τις αποστάσεις σου. Παράλληλα, αυτό σου δίνει την δυνατότητα να κινηθείς σε ανοιχτούς δρόμους με ταχύτητα στα 80-100χ.α.ω. και να μειώσεις την αυτονομία, αλλά μόλις τελειώσεις την ''γρήγορη'' διαδρομή, να αλλάξεις σε CITY ή ECO, αυξάνοντας αμέσως την αυτονομία.

A15A9647-web.jpgΥπολογίσαμε πως η κατανάλωση του κυμαίνεται κοντά στο 1% μπαταρίας / χιλιόμετρο για την ρύθμιση CITY, το οποίο μειώνεται για την ECO ή αυξάνεται στο 1,5% / χιλιόμετρο για την Sport. Η φόρτιση όμως δεν αποτελεί πρόβλημα για το MO 125 αφού η μπαταρία αφαιρείται εύκολα σαν βαλιτσάκι με ρόδες, και με την χειρολαβή, μπορείς να την πας όπου θες για φόρτιση. Διαθέτει ενσωματωμένο φορτιστή και με μία απλή πρίζα σούκο την φορτίζεις όπου θες, αλλά θα πρέπει να ξέρεις ότι χρειάζεται 6 ώρες φόρτιση για να φτάσει στο 100% από πλήρως άδεια. Το καλώδιο είναι το ίδιο με αυτό που συναντάμε στα pc, με τα τρία βύσματα και το φις σούκο, οπότε είναι εύκολο να το βρεις σε περίπτωση που δεν έχεις μαζί. Αν πάλι δεν θέλεις να βγάλεις την μπαταρία από την θέση της, υπάρχει εξωτερική υποδοχή - πρίζα στην μπαταρία στην οποία ταιριάζει το ίδιο καλώδιο φόρτισης για να φορτίσεις όπου έχεις πρόσβαση, π.χ. σε ένα γκαράζ.

A15A9664-web.jpgΓια κάθε μέγεθος

Ωστόσο, το SEAT MÓ eScooter 125 είναι ένα scooter μεσαίων διαστάσεων, της κατηγορίας στην οποία π.χ. συναντάμε τα Honda PCX, Yamaha NMAX, SYM JetX, κ.α., με άνετους χώρους για δύο επιβαίνοντες, που το καθιστούν ιδανικό για καθημερινή μετακίνηση. Το πάτωμα είναι επίπεδο και μπορείς να περνάς τα πόδια σου από την μία πλευρά στην άλλη, αλλά κοντό σε μήκος, κι έτσι τα πόδια – εξαρτάται από το μέγεθος – ενδέχεται να στριμωχτούν. Διαθέτει γάντζο για συγκράτηση πραγμάτων και το τιμόνι βρίσκεται σε κοινή θέα, όπως στις μοτοσυκλέτες, χωρίς να βρίσκεται μέσα σε πλαστικά. Η θέση οδήγησης είναι αρκετά όρθια, μιας και το scooter δεν είναι χαμηλό στην σέλα, με μία μικρή ζελατίνα για προστασία του αναβάτη – περισσότερο συμπληρώνει την σχεδίαση παρά την προστασία θα λέγαμε, αν και διώχνει πάραυτα τον αέρα από μεγάλο μέρος του κορμού του αναβάτη.  Αν σκοπεύεις να κινηθείς λίγο έξω από την πόλη, θα σε καλύψει άνετα, που άλλωστε είναι και μετακίνηση που περιλαμβάνεται στο μενού του, αφού κινείται με άνεση με ταχύτητες κοντά στα 80χ.α.ω. Ωστόσο, μιας και οι περισσότερες μετακινήσεις με ένα τέτοιο scooter θα γίνονται μέσα στην πόλη, το SEAT MÓ eScooter 125 τις καλύπτει άνετα με την αυτονομία του – 100 χιλιόμετρα είναι υπεραρκετά, ειδικά στην περίπτωση που ξέρεις τα καθημερινά δρομολόγια σου.

Οι τροχοί του είναι 13 ιντσών και το μοτέρ βρίσκεται τοποθετημένο στο πίσω μέρος, χρησιμοποιώντας τον πίσω τροχό για κίνηση, κι έτσι, σημαντικό βάρος του scooter βρίσκεται τοποθετημένο από την μέση και πίσω. Είναι χαρακτηριστική αυτή η διαμόρφωση στα ηλεκτρικά scooter με μοτέρ στον τροχό, γεγονός που αφήνει τον μπροστινό τροχό με λιγότερο βάρος και ανάλογη αίσθηση. Η οποία όμως συνηθίζεται και σε κανονική χρήση δεν θα προβληματίσει.

A15A9622-web.jpgΕξαιρετικό στο δρόμο

Χρησιμοποιεί δισκόφρενα με συνδυασμένο σύστημα για μπροστά και πίσω,  μιας και η κατηγορία το δικαιολογεί αυτό, αλλά θα προτιμούσαμε σύστημα ABS το οποίο πλέον θεωρείται δεδομένο, και κακά τα ψέματα, σε μία τέτοια κλίμακα κόστους, οφείλει να παρέχεται.

Οι αναρτήσεις του αποτελούνται από συμβατικό μπροστινό σύστημα και ένα αμορτισέρ πίσω, με ιδανικές διαδρομές για την πόλη που βρίσκονται στα 80 χιλιοστά για μπροστά και πίσω, με την λειτουργία τους να κρίνεται ως σκληρή στην αρχική διαδρομή, ειδικά με ένα άτομο στη σέλα. Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως το συγκεκριμένο scooter ήταν καινούριο, και σε παλαιότερη δοκιμή, οι αναρτήσεις δούλευαν πιο προοδευτικά.

A15A9661-web.jpgΚάτω από την σέλα συναντάμε ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο που αποτελεί πλεονέκτημα για την κατηγορία των ηλεκτρικών και όχι μόνο scooter, με ένα full face κράνος να χωράει άνετα μαζί με άλλα πράγματα, ή δύο jet κράνη να βρίσκουν εύκολα την θέση τους.

Το SEAT MÓ eScooter 125 δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τον "’θερμικό"’ ανταγωνισμό, όσον αφορά στις διαστάσεις, στις επιδόσεις, στην αίσθηση που προσφέρει.

Αντίθετα, έχει να προσφέρει μειωμένο κόστος χρήσης σε μία εποχή που όλα μπαίνουν σε μία ζυγαριά και στο τέλος βγαίνει ο λογαριασμός. Πληρώνοντας περισσότερα χρήματα για την απόκτησή του, και αφαιρώντας την επιδότηση, φαίνεται ότι η διαφορά δεν είναι μεγάλη από τα βενζινοκίνητα της κατηγορίας.

Και εδώ που τα λέμε, αυτός που θέλει να πάρει ένα ηλεκτρικό scooter, δεν κάθεται να το συγκρίνει με βενζινοκίνητα σώνει και καλά, αλλά σίγουρα κάνει τους υπολογισμούς του για να δει σύμφωνα με τα χιλιόμετρα που διανύει μέσα στο χρόνο, ποιο θα είναι το κέρδος σε μακροχρόνια χρήση.

A15A9588-web.jpgΕίσοδος στην ηλεκτροκίνηση

Με τα 6.800euro που κοστίζει, με μία επιβάρυνση της τάξεως των 100 euro στο ασημί και κόκκινο χρώμα, είναι σαφώς ένα νούμερο που χρειάζεται χαρτί και μολύβι για να δεις τα υπέρ και τα κατά.

Σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμο με άλλα του είδους όσον αφορά στην τιμή, και αν κάποιος είναι αποφασισμένος να μπει στην ηλεκτροκίνηση ενδεχομένως να κοιτάξει και πιο φτηνές λύσεις. Το κόστος χρήσης, που είναι μηδενικό, παραμένει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, εκτός του ότι έχει μηδενικούς ρύπους και φορτίζοντάς το σε οικιακό φορτιστή, κάτι το οποίο υποστηρίζει με την μπαταρία του, έχεις τελικά και πολύ μικρό κόστος στην καθημερινή μετακίνηση.

Με πληθωρικές διαστάσεις για την κατηγορία, όντας ευέλικτο μέσα στην κίνηση, μπορεί να κινηθεί και εκτός αστικού ιστού, έχει εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και ας μην είναι ένα προϊόν που έχει σχεδιαστεί και εξελιχθεί από την ίδια την εταιρία. Για κάθε αναβάτη που αναζητά ένα ηλεκτρικό scooter, το νέο SEAT MÓ eScooter 125 είναι ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται όχι μόνο σε όσους αναζητούν ένα δίκυκλο της κατηγορίας Α1, αλλά και στους οδηγούς αυτοκινήτων με δίπλωμα κατηγορίας Β οι οποίοι αναζητούν ένα τρόπο να εισαχθούν στην μετακίνηση με δύο τροχούς. Με ένα δίκτυο υποστήριξης από τα καταστήματα αυτοκινήτων SEAT, είναι εύκολο να γίνει η μετάβαση και από αυτούς, στον μαγικό – ηλεκτρικό – κόσμο των δύο τροχών.

Εξαιρετικά θα λέγαμε!

 

A15A9633-web.jpgΕξοπλισμός αναβάτη

Κράνος  Caberg Avalon Forge, μπουφάν Nordcode X-City, μποτάκια Forma Ground Dry από το Moto Market Shop.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο SEAT MÓ eScooter 125 Performance
Αντιπρόσωπος: Τεχνοκάρ
Τιμή: 6.890euro
Εγγύηση: 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος: Ηλεκτρικός brushless (στο κέντρο του πίσω τροχού), σύστημα ανάκτησης ενέργειας 
Ισχύς: Συνεχής: 7 kW (9.4 hp) - Αιχμής: 9 kW (12 hp)
Μπαταρία: 5.6 kWh (51 V), ενσωματωμένος φορτιστής 600 W
Χρόνος επαναφόρτισης: 6-8 ώρες (με τον στάνταρ φορτιστή, σε παροχή 220 V)
Βάρος μπαταρίας (kg): 41
   
Πλαίσιο  
Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος x Πλάτος x Ύψος: 2,026 x 722 x 1,093 mm
Μεταξόνιο: 1,427mm
Απόσταση από έδαφος: Δ.Α.
Ύψος σέλας: 780 mm
Βάρος: 155 kg (με τη μπαταρία)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι, διαδρομή 80 mm
Πίσω Αμορτισέρ με διαδρομή 100mm, προφόρτιση ελατηρίου
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15
Πίσω 140/70-14
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS, δίσκος μαργαρίτα και τακάκια της Galfer
Πίσω Δίσκος 240mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS, δίσκος μαργαρίτα και τακάκια της Galfer
   
Εξοπλισμός LED φώτα και φλας, LED DRL (φώτα ημέρας), οθόνη LCD με συνδεσιμότητα Bluetooth, τρία επίπεδα απόδοσης κινητήρα, παροχή φόρτισης USB 12V, όπισθεν, κεντρικό και πλαϊνό σταντ
   
Επιδόσεις  
Ισχύς Συνεχής: 7 kW (9.4 hp) - Αιχμής: 9 kW (12 hp)
Ροπή 11,9
Μέγιστη ταχύτητα 100
Αυτονομία 133 / 100 / 74 (ECO / City / Sport)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 09:43

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon