.
Κατηγορία SEAT
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 10:28

Test - SEAT MO 125 Performance 2023 - Αποστολή στην Βαρκελώνη

Η SEAT ηγείται στην ηλεκτροκίνηση δικύκλων στην Ευρωπαϊκή αγορά και για πρώτη φορά παρουσιάζει ένα βελτιωμένο scooter: Το MO 125 Performance, για το οποίο ταξιδέψαμε στην Βαρκελώνη ώστε να το γνωρίσουμε και να το οδηγήσουμε.

Του Τάκη Μανιάτη

Φωτογραφίες: SEAT

Μακρά ιστορία βελτιώσεων

Έχοντας μακρά ιστορία στον χώρο των βελτιωμένων αυτοκινήτων με την ονομασία Cupra, τα οποία εξελίχθηκαν τελικά σε αυτόνομη εταιρία, η SEAT μεταφέρει την τεχνογνωσία στα δίκυκλά της. Η μικροκινητικότητα με ηλεκτρικά των οποίων ηγείται στην ευρωπαϊκή αγορά, έδωσε την ώθηση ώστε να αυξηθεί η ζήτηση σε κάποιο πιο εξειδικευμένο δίκυκλο, κι έτσι, η επόμενη μέρα του MO 125, ήταν η έκδοση Performance. Ένα scooter που διατηρεί ανέγγιχτα τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της απλής έκδοσης, στην οποία προστίθεται απλά η ρύθμιση e-boost η οποία ενεργοποιείται αυτόματα όταν το γκάζι παραμένει ανοιχτό στην ρύθμιση Sport, μετά τα 80χ.α.ω.

SEAT_MO_15_high__3-web.jpgΑυτή ήταν η πρώτη διαφορά που θέλαμε να δούμε στην απόδοση του MO125 που έχουμε οδηγήσει πολλάκις στην απλή του έκδοση, με τις ρυθμίσεις ECO, City και Sport να παραμένουν απαράλλαχτες, διαμορφώνοντας την απόδοση του scooter αλλά και την κατανάλωση και αυτονομία του.

Στην παρουσίαση που έγινε στον εκθεσιακό χώρο Casa SEAT που βρίσκεται στο κέντρο της Βαρκελώνης, συναντήσαμε το νέο MO 125 Performance στους δύο χρωματισμούς, Barcelona Grey και Tarifa Blue, με την τελευταία να δείχνει πιο δυναμική.

Η ομάδα της SEAT μας εξήγησε ότι η έκδοση MO 125 Performance εξελίχθηκε και δοκιμάστηκε σε μερικά περίεργα σημεία προκειμένου να είναι έτοιμο για την ζούγκλα των καθημερινών συνθηκών, όπως στους χιονισμένους δρόμους της Baqueira στην Βόρεια Ισπανία, αλλά και στην έρημο της Tavernas, στην Νότια Πλευρά της χώρας. Αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα δοκιμών εκμαιεύτηκαν από την πίστα της Zueira, όπου το νέο SEAT MO 125 Performance κατέκτησε δύο ρεκόρ Guinness, όταν κάλυψε σε 24ώρες οδήγησης συνολικά 1430 χιλιόμετρα, και την αμέσως επόμενη μέρα, ταξίδεψε μέσα σε 24 ώρες σε απόσταση 1158 χιλιομέτρων.

20230116_120743-web.jpg

Μάρτυρες βελτιώσεων

Αυτό το scooter του ρεκόρ Guinness βρισκόταν εκεί, κι εμείς γινόμασταν μάρτυρες νέων πραγμάτων που δεν έχουν γίνει ξανά σε ηλεκτρικά, τραβώντας μία γραμμή από τα θερμικά δίκυκλα και χαράζοντας πλέον ένα νέο μέλλον.

Ξεκινώντας με τέτοια θετικά στοιχεία, και έχοντας ως βάση το ήδη επιτυχημένο MO 125, παρατηρούσαμε το νέο  Performance το οποίο έχει δεχθεί βελτιώσεις στις αναρτήσεις με το αμορτισέρ να είναι κατασκευασμένο από την Ohlins και να διαθέτει πλήρεις ρυθμίσεις, με προφόρτιση ελατηρίου και ρύθμιση για την απόσβεση τόσο της επαναφοράς όσο και της συμπίεσης. Το μπροστινό σύστημα παραμένει το ίδιο εξωτερικά, συμβατικό, με οπτική διαφορά στην χρυσή ανοδίωση των καλαμιών, με τις εσωτερικές ρυθμίσεις να έχουν δεχθεί την περιποίηση της Andreani, της διάσημης ιταλικής εταιρείας βελτίωσης αναρτήσεων.

20230116_120738-web.jpg

Βελτιώσεις όμως υπάρχουν και στα φρένα με νέα δισκόφρενα “wave” της Galfer και τακάκια της ίδιας εταιρίας, ενώ οι πινελιές σε μαύρο χρώμα στην εμφάνιση, στη ζελατίνα και σε άλλες λεπτομέρειες διαφοροποιούν και εμφανισιακά την αναβαθμισμένη νέα έκδοση Performance του Seat MO 125.

Βελτιωμένη είναι και η σέλα με επένδυση Alcandara και πιο σφικτό αφρώδες υλικό για βελτιωμένη αίσθηση.

Έχοντας στα χέρια μας το Tarifa Blue, ξεκινήσαμε την βόλτα μας στα περίχωρα της Βαρκελώνης, σε μία διαδρομή που περνούσε μέσα από την πόλη, κύκλωνε τους γύρω λόφους και περνούσε από την κλασική διαδρομή της F1 Montjuic, στον ομώνυμο λόφο. Μία διαδρομή στην οποία μπορούσαμε να δούμε ξανά τις διαφορές ανάμεσα στις ρυθμίσεις της χαρτογράφησης, με την ECO να ταιριάζει άριστα στην πόλη, την City να δίνει περισσότερο τράβηγμα και την Sport να σε βάζει σε κόντρα με ότι κινείται στο δρόμο.

ULA_9456-web.jpgΓραμμικότητα και αίσθηση

Η επιτάχυνση με την Sport γίνεται ακαριαία μιας και η διαθέσιμη ροπή και η δύναμη των 11,5kW έρχεται με το άνοιγμα του γκαζιού, σφεντονίζοντας το scooter τόσο από τα φανάρια, όσο και στις εξόδους των στροφών. Το MO125 Performance μπορεί να διατηρεί απόδοση 7,5kW συνεχόμενα, ωθώντας το scooter σε ταχύτητες μέχρι τα 105χ.α.ω. παρουσιάζοντας μία διαφορά της τάξεως των 5χ.α.ω. σε σχέση με το απλό MO125 - η SEAT αναφέρει τελική 95χ.α.ω. για το απλό μοντέλο, εμείς στις δοκιμές μας όμως στην Ελλάδα έχουμε ''δει'' 100. Η βασική διαφορά εδώ είναι η ρύθμιση e-Boost η οποία ενεργοποιείται αυτόματα και έχει όντως διαφορά από τα 80χ.α.ω. και πάνω, όταν έχεις επιλεγμένη την ρύθμιση Sport. Δεν χρειάζεται να πατήσεις κάτι, παρά μόνο να διατηρήσεις το γκάζι ανοιχτό για να νιώσεις ότι το scooter επιταχύνει πιο γρήγορα από το απλό, ενώ σύμφωνα με την SEAT, υπάρχει και διαφορά στην επιτάχυνση από 0 στα 50χ.α.ω., με το Performance να χρειάζεται 2,9'' και το απλό 3,9''.

Όντως υπάρχει διαφορά αισθητή στην απόδοση και στην επιτάχυνση, με το Performance να πετιέται μπροστά δυνατά στο άνοιγμα του γκαζιού και να σηκώνει μάλιστα τον μπροστινό τροχό με λίγη προσπάθεια.

Δεν παρατηρήσαμε μείωση της αυτονομίας στην μπαταρία, μιας και τα νούμερα κατανάλωσης αντιστοιχούσαν με αυτά του απλού μοντέλου που είχαμε οδηγήσει πρόσφατα στην Ελλάδα.

Παρατηρήσαμε όμως βελτίωση στα φρένα, με τους δίσκους "wave" και τα τακάκια της Galfer να έχουν προσθέσει ''δάγκωμα'' στο πάτημα των μανετών, που βοηθά ιδιαίτερα να σταματάς με ακρίβεια στο σημείο που θες. Με την συμβολή της εξαιρετικής ισπανικής ασφάλτου, το SEAT MO 125 Performance επιτάχυνε και επιβράδυνε δυνατά, παρά την απουσία συστήματος ABS - έχει μόνο συνδυασμένο κύκλωμα CBS, το οποίο δεν μας έλειψε καθόλου στην Ισπανία.

0J2A9721-web.jpg

Sport αίσθηση

Όμως, αυτό που βοηθά στην γρήγορη οδήγηση, που απολαύσαμε στο δίκτυο της Βαρκελώνης, είναι οι νέες αναρτήσεις. Το SEAT MO 125 έχει μία "πισώβαρη" αίσθηση λόγω του κινητήρα που βρίσκεται στον πίσω τροχό, και της βαριάς μπαταρίας, 41 κιλών, που βρίσκεται στη μέση. Έτσι, αναπόφευκτα πέφτει λιγότερο βάρος στον μπροστινό τροχό, ο οποίος συνήθως παρουσιάζει μία ασάφεια, που συνηθίζεται. Στην περίπτωση του Performance, η λειτουργία των αναρτήσεων φαίνεται καλύτερη από την αρχή, αφού ακόμη και αν πιέσεις το scooter σταματημένο, οι αναρτήσεις λειτουργούν στην αρχή της διαδρομής τους. Είναι ενδοτικές, κι έτσι, πληροφορούν καλύτερα τον αναβάτη για το σημείο στο οποίο πατάνε οι τροχοί, ενώ διατηρούν αυξημένη πρόσφυση. Φροντίζουν για να παραμένουν οι τροχοί στο έδαφος, το scooter να στέκεται σωστά στο ύψος του διατηρώντας ισορροπία στο μπροστά και πίσω μέρος,  ανεξάρτητα αν θα το πιέσεις ή όχι. Για παράδειγμα, στις στροφές, αρκούσε η τοποθέτηση του MO 125 Performance στην επιλεγμένη γραμμή, για να στρίψουμε με ακρίβεια, με το scooter να παραμένει ακριβές και σταθερό.

Όντας ένα παιχνίδι, μας έδωσε sport αίσθηση και εμπιστοσύνη με αποτέλεσμα να φτάσουμε να κυνηγιόμαστε στους καταλανικούς δρόμους, να απολαμβάνουμε οδήγηση χωρίς να ακουγόμαστε, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς ότι τρέχουμε. Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν λακκούβες ώστε να δούμε περαιτέρω την λειτουργία των αναρτήσεων μας αφήνει ανοιχτό το παραθυράκι για οδήγηση στιςς τρύπες της Ελλάδας, αλλά με την σφιχτή σέλα, το στενό πάτωμα και την όρθια, sport θέση οδήγησης, περάσαμε πολύ καλά είναι η αλήθεια.

SEAT_MO_15_high__22-web.jpgΗ επόμενη μέρα στην καθημερινότητα

Ανακαλύψαμε ότι με ένα τέτοιο scooter, αν είσαι sport αναβάτης, μπορείς να ευχαριστηθείς οδήγηση, διατηρώντας παράλληλα τις ανέσεις που προσφέρει ένα ηλεκτρικό δίκυκλο. Αποθηκευτικό χώρο για δύο κράνη, αποσπώμενη μπαταρία ''τρειλερ'' με ροδάκια για φόρτιση στο σπίτι ή στο γραφείο σε 6 ώρες,  full LED φώτα για βελτιωμένη ασφάλεια και ορατότητα, σύνδεση με smartphone μέσω Bluetooth, πληροφορώντας για το πότε πρέπει να κάνει service, για την στάθμη μπαταρίας, ενώ το eScooter διαθέτει και εντοπισμό τοποθεσίας, με tracker, ώστε να μπορείτε να το βρείτε αν σας το κλέψουν.

Με διαφορά τιμής κοντά στις 2.000euro από το απλό μοντέλο (αναμένεται στα 8.750euro περίπου), το πρώτο βελτιωμένο scooter έρχεται από την SEAT, είναι το MO 125 Performance και δικαιολογεί με το παραπάνω τα αξεσουάρ που έχουν χρησιμοποιηθεί, δημιουργώντας το πλέον ευχάριστο ηλεκτρικό scooter που έρχεται να προσθέσει μία sport νότα στην καθημερινή μετακίνηση.

 

Εξοπλισμός αναβάτη

Κράνος Acerbis Jet Aria, μπουφάν Nordcode X-City, μποτάκια Forma Ground Dry από το Moto Market Shop.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά  
   
Κατασκευαστής / Μοντέλο SEAT MÓ eScooter 125 Performance
Αντιπρόσωπος: Τεχνοκάρ
Τιμή: Αναμένεται στα 8.750euro
Εγγύηση: 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος: Ηλεκτρικός brushless (στο κέντρο του πίσω τροχού), σύστημα ανάκτησης ενέργειας 
Ισχύς: Συνεχής: 7 kW (9.4 hp) - Αιχμής: 9 kW (12 hp)
Μπαταρία: 5.6 kWh (51 V), ενσωματωμένος φορτιστής 600 W
Χρόνος επαναφόρτισης: 6-8 ώρες (με τον στάνταρ φορτιστή, σε παροχή 220 V)
Βάρος μπαταρίας (kg): 41
   
Πλαίσιο  
Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό
Μήκος x Πλάτος x Ύψος: 2,026 x 722 x 1,093 mm
Μεταξόνιο: 1,427mm
Απόσταση από έδαφος: Δ.Α.
Ύψος σέλας: 780 mm
Βάρος: 155 kg (με τη μπαταρία)
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι με χρυσή ανοδίωση, διαδρομή 80 mm
Πίσω Αμορτισέρ της Ohlins, διαδρομή 100mm, πλήρως ρυθμιζόμενο (Απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς, προφόρτιση ελατηρίου)
   
Τροχοί / Ελαστικά  
Μπροστά 120/70-15
Πίσω 140/70-14
   
Φρένα  
Μπροστά Δίσκος 260mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS, δίσκος μαργαρίτα και τακάκια της Galfer
Πίσω Δίσκος 240mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS, δίσκος μαργαρίτα και τακάκια της Galfer
   
Εξοπλισμός LED φώτα και φλας, LED DRL (φώτα ημέρας), οθόνη LCD με συνδεσιμότητα Bluetooth, τρία επίπεδα απόδοσης κινητήρα, παροχή φόρτισης USB 12V, όπισθεν, κεντρικό και πλαϊνό σταντ
   
Επιδόσεις  
Ισχύς Συνεχής: 7 kW (9.4 hp) - Αιχμής: 9 kW (12 hp)
Ροπή 11,9
Μέγιστη ταχύτητα 105
Αυτονομία 133 / 100 / 74 (ECO / City / Sport)
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 12:10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test – SEAT MÓ eScooter 125 (2021) Test – SEAT MÓ eScooter 125 - 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon