.
Κατηγορία SEAT
Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2021 12:34

Test – SEAT MÓ eScooter 125 (2021)

Ησυχία, τάξις κι επιτάχυνση

Ηλεκτρική Ισπανίδα φέρνει καινοτομία στη σκέψη και επιδόσεις στον δρόμο.

Δοκιμή: Σπύρος Τσαντήλας
Φωτογραφίες: Τάκης Μανιάτης

Μετά από 21 χρόνια σ’ αυτή τη δουλειά, δοκιμάζω το πρώτο μου SEAT και είναι ένα σημάδι των καιρών πως το σκούτερ αυτό είναι αμιγώς ηλεκτρικό.

Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, το MÓ δεν κατασκευάζεται από τη SEAT, μα από μιαν άλλη Ισπανική εταιρεία, τη Silence, η οποία ξεπήδησε πρόσφατα στο προσκήνιο ως μια νεοφυής κατασκευάστρια ηλεκτρικών δικύκλων.

Η ως τώρα περιορισμένη εμπειρία μου από τα ηλεκτρικά σκούτερ που διατίθενται στην Ελλάδα μετρά κάμποσα μοντέλα σε προδιαγραφές μοτοποδηλάτου (ΑΜ), δηλαδή με τελική περιορισμένη στα 45 km/h, ενώ η Α1 κατηγορία μετρά ακόμη λιγοστούς εκπροσώπους στην Ελλάδα. 

Το SEAT MÓ eScooter 125 ωστόσο κατάφερε με το καλημέρα να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό του και ο λόγος αποκαλύφθηκε μόλις απομακρύνθηκα μερικές εκατοντάδες μέτρα από τις εγκαταστάσεις της Τεχνοκάρ στην Κηφισιά.

A15A0939 web 

Όχι απλώς άλλο ένα ηλεκτρικό σκούτερ

Μπαίνοντας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας για να επιστρέψω στη βάση μου αναρωτιόμουν αν έκανα καλά να βγω στον αυτοκινητόδρομο ή αν θα ήταν προτιμότερο να μείνω στο αστικό δίκτυο.

Ήξερα από πριν πως η τελική του ταχύτητα είναι επαρκής για αυτή τη δουλειά, καθώς με 100 km/h κινείσαι ανθρώπινα ακόμη και στον ανοικτό δρόμο, αλλά το MÓ επέδειξε το μεγάλο του ατού άμεσα.

Με την απόδοση του κινητήρα του ρυθμισμένη στον χάρτη Sport, τον ισχυρότερο εκ των τριών διαθέσιμων, η επιτάχυνσή του στις διψήφιες ταχύτητες ήταν εμφανώς πολύ ανώτερη κάθε άλλου ανάλογου ηλεκτρικού που είχα καβαλήσει ως τώρα.

Μιλάμε για επιτάχυνση που βγάζει καθαρή διασκέδαση, σε σπρώχνει πίσω στο κάθισμα και η οποία εύκολα πλέον συγκρίνεται με αυτή των κορυφαίων βενζινοκίνητων 125 που αποτελούν τον άμεσο ανταγωνισμό του.

Όταν ο ηλεκτρονικός κόφτης κάνει την ξαφνική εμφάνισή του λίγο μετά τα 95 km/h (105 η μέγιστη ένδειξη που είδα στο κοντέρ) δεν έχει προηγηθεί καμιά πτώση ισχύος, κανένα κρέμασμα, το SEAT δείχνει πως άνετα θα συνέχιζε να φορτώνει με τον ίδιο ρυθμό ως τα 120 ή 130 km/h.

Κάπου εκεί είχα πλέον αντιληφθεί πως το SEAT MÓ eScooter 125 δεν είναι απλώς άλλο ένα ηλεκτρικό σκούτερ.

A15A0974 web 

Η μπαταρία μου έχει ρόδες

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το πρώτο που προσέχει κανείς πάνω του είναι δίχως άλλο η μπαταρία χαμηλά αριστερά στο σώμα του σκούτερ, κάτω από τη σέλα του αναβάτη. Οι Ισπανοί ήθελαν σαφώς μια μονάδα που να βγάζει δύναμη με επαρκή αυτονομία, έτσι τα μικρά στοιχεία που συνήθως βλέπουμε με σκούτερ πόλης δεν θα έκαναν τη δουλειά. Αντ’ αυτών ήρθε μια μπαταρία-θρεφτάρι που ζυγίζει 41 κιλά και έχω ενσωματωμένο τον φορτιστή της.

Προφανώς αυτή δεν κουβαλιέται εύκολα από το σκούτερ στο σπίτι ή όπου αλλού πρόκειται να φορτιστεί (π.χ. στη δουλειά), οπότε η λύση βρέθηκε στην πρωτοτυπία: συρταρωτή αφαίρεση και ροδάκια που ανοίγουν αυτόματα, για να το σύρεις ως βαλίτσα-τρέιλερ με τον τηλεσκοπικό βραχίονα χωρίς ιδιαίτερο κόπο και μυϊκές απαιτήσεις.

Η όλη κατασκευή δείχνει σοφά μελετημένη, καθώς η μπαταρία έρχεται και κουμπώνει στην εσοχή της με χαρακτηριστική ευκολία, δίχως να χρειαστεί να σηκώσεις το βάρος της ούτε εκατοστό.

Ο εντυπωσιασμός συνεχίζεται με το φωτιζόμενο δαχτυλίδι στην εξωτερική της πλευρά, το οποίο ανάβει μόλις πιέσεις με το χέρι στο κέντρο του για να σου δείξει με χρώμα της στάθμη φόρτισής της χωρίς καν να πρέπει να ανάψεις τα όργανα του σκούτερ – ή να καταφύγεις στην σχετική εφαρμογή για τηλέφωνα της SEAT.

Άσε που όλοι θα ασχολούνται με το σκούτερ σου μόλις το κάνεις δημοσίως. Αξία ανεκτίμητη!

A15A0961 web 

Έξυπνη πρακτικότητα

Οι κατασκευαστές του MÓ εξόπλισαν το σκούτερ τους μα αρκετό πρακτικό εξοπλισμό που κάνει τη ζωή του αναβάτη ευκολότερη και ασφαλέστερη δίχως να διεκδικούν βραβείο καινοτομίας.

Η όπισθεν ενεργοποιείται με ένα κουμπί στο μπροστινό μέρος του αριστερού συμπλέγματος διακοπτών στο τιμόνι και σου λύνει τα χέρια όταν θα χρειαστεί να κινήσεις προς τα πίσω τα 152 κιλά του σκούτερ. Δεν είναι πολλά, αλλά αν έχεις παρκάρει σε μια κατηφόρα και πρέπει να σπρώξεις με τα πόδια προς τα πίσω θα ευχαριστήσεις τον Ισπανό που σκέφτηκε να προσθέσει την όπισθεν.

Μετά έχουμε την προσθήκη ξεχωριστών ενδείξεων θερμοκρασίας για τη μπαταρία, τον ηλεκτροκινητήρα και την κεντρική μονάδα ελέγχου (controller). Κάθε ένα από αυτά έχει ένα ανώτατο όριο θερμοκρασίας λειτουργίας, πέραν του οποίου η ισχύς μειώνεται για να προστατευτούν τα ανάλογα εξαρτήματα. Οι ανάλογες ενδείξεις και η λυχνία που αναβοσβήνει προειδοποιητικά προσφέρουν ένα επίπεδο ελέγχου και ασφάλειας για τον αναβάτη.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον και πολύ πρακτικό στοιχείο είναι το άνοιγμα της σέλας πιέζοντας και τις δύο μανέτες των φρένων ταυτόχρονα όταν ο κεντρικός διακόπτης είναι ενεργοποιημένος. Πρόκειται για μια πολύ απλή σκέψη, ιδιαίτερα έξυπνη και πολύ πρακτική, καθώς υπάρχουν μεν κι άλλες επιλογές (από τον κεντρικό διακόπτη), αλλά καμιά τόσο άμεση και εύκολη.

Η δε Bluetooth συνδεσιμότητα που το συνδεύει δεν περιορίζεται στα τυπικά, δηλαδή απομακρυσμένες ρυθμίσεις, εύρεση και επισκόπηση του σκούτερ κλπ, αλλά προσφέρει μια σπουδαία ευκολία: δίνει στον ιδιοκτήτη τη δυνατότητα να μοιραστεί με κάποιον ένα ηλεκτρονικό κλειδί που του επιτρέπει να πάει και να πάρει το σκούτερ αντ' αυτού!

A15A1025 2 web

Δυναμικά

Στον δρόμο το SEAT MÓ eScooter 125 οδηγιέται όπως κάθε σκούτερ με τροχούς 15 ιντσών μπροστά και 14 πίσω. Το βάρος του δεν είναι εκτός λογικής της κατηγορίας και με το βαρύτερο εξάρτημά του, τη μπαταρία, χαμηλά τοποθετημένο η δυναμική του συμπεριφορά ελαφραίνει αισθητά.

Οι αναρτήσεις του λειτουργούν καλά παρότι δεν διαθέτουν ιδιαίτερα μεγάλες διαδρομές. Ειδικά το πιρούνι με τα 80 χιλιοστά διαδρομής φαντάζει μάλλον κοντό στα χαρτιά, στην πράξη πάντως κάνει σωστά τη δουλειά του.

Ανάλογα καλά αποδεικνύονται τα φρένα του, με όση δύναμη χρειάζεται και επαρκή προοδευτικότητα, το στοιχείο που συνήθως απουσιάζει από αυτήν την κατηγορία σκούτερ.

Διαθέτει σύστημα συνδυασμένης πέδησης, όπου η δεξιά μανέτα ενεργοποιεί το μπροστινό φρένο και το σύστημα ανάκτησης ενέργειας πίσω, ενώ η αριστερή και τα δύο δισκόφρενα. Το συνδυασμένο σύστημα δουλεύει σωστά στο να αποφεύγει τα ανεπιθύμητα γλιστρήματα, σε βαθμό που δεν σου λείπει καθόλου το ABS.

Συνολικά το MÓ είναι ένα καλοφτιαγμένο σκούτερ, προσεγμένο και με συμπαγή αίσθηση, αποτελεσματικότατο στις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης στην πόλη.

A15A0949 web 

Στην πρίζα

Οι SEAT και Silence εξόπλισαν το σκούτερ με τρεις ride modes: Eco, City και Sport. Η πρώτη είναι η πιο ήπια σε επιτάχυνση και η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 64 km/h.

Η City mode είναι αυτή που θα χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, με λίγο πιο ήπια επιτάχυνση από τη Sport και τελική περιορισμένη στα 80 km/h.

Η κορυφαία mode είναι φυσικά η Sport, η οποία απευελυθερώνει όλη την ισχύ του ηλεκτροκινητήρα. Αυτή σε μέση τιμή είναι 9.4 hp, ωστόσο στο μέγιστό της φτάνει στους 12 ίππους. Με τη Sport mode το MÓ παράγει σπουδαία επιτάχυνση, δυνατή από την εκκίνηση ως και την τελική ταχύτητα, όπου ο ηλεκτρονικός κόφτης τελειώνει το παιχνίδι.

Η Sport ωστόσο είναι μια ρύθμιση που δεν προσφέρεται για ολοήμερη χρήση, καθώς αντλεί το μέγιστο αμπεράζ από τη μπαταρία του σκούτερ και η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση.

Στις λίγες μέρες που το είχα στα χέρια μου η προειδοποιητική λυχνία της μπαταρίας άναψε μια φορά, μειώνοντας την απόδοση του κινητήρα μέχρις ότου η θερμοκρασία της μπαταρίας πέσει ξανά κάτω από τους 50 βαθμούς Κελσίου. Αν μάλιστα η τιμή αυτή ξεπεράσει τους 60 βαθμούς, το σκούτερ απενεργοποιείται μέχρι να κρυώσει ξανά η ενεργειακή του μονάδα. Γι’ αυτό είναι τόσο χρήσιμες οι λεπτομερείς ενδείξεις θερμοκρασίας στα όργανα.

Η αυτονομία του αποδείχθηκε αρκετά πιστή στις ονομαστικές εξαγγελίες της SEAT. Στην Eco mode μπορείς να πλησιάσεις πολύ στη μέγιστη αυτονομία των 137 χιλιομέτρων, με τη City το βεληνεκές με μια φόρτιση ανέρχεται στα 100 χιλιόμετρα, ενώ με τη Sport φτάνει στα 80.

Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται μόνο σε οικιακή πρίζα (σούκο) και απαιτεί περίπου ένα εξάωρο για να γεμίσει από άδεια.

A15A1016 web

Τα ηλεκτρικά έρχονται ταχέως

Πέρασα τέσσερεις μέρες με το SEAT MÓ eScooter 125 και ομολογώ πως η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Ο βασικότερος λόγος έχει να κάνει με τις επιδόσεις του, καθώς για πρώτη φορά γνώρισα ένα ηλεκτρικό σκούτερ που στο φανάρι δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους βενζινοκίνητους ανταγωνιστές του, με επιτάχυνση επιτέλους αντάξια ενός ηλεκτροκινητήρα – κάτι που συνήθως θυσιάζεται προς άγραν αυτονομίας.

Εδώ η SEAT έλυσε το θέμα με μια μπαταρία 5.6 kWh, συνδυάζοντας και επιδόσεις και αυτονομία της προκοπής.

Δεν θα κάνει εύκολα ταξίδι, ιδιαίτερα με δεδομένο πως θα χρειαστεί μερικές ώρες φόρτισης στον δρόμο εφόσον ο προορισμός βρίσκεται έξω από βεληνεκές των City και Sport χαρτών – με τη δε Eco πόσο μακριά να πας περιορισμένος στα 60 km/h;

Στην καθημερινότητα το MÓ είναι όσο πρακτικό είναι οποοδήποτε άλλο σκούτερ με ανάλογες επιδόσεις και τροχούς 15-14 ιντσών. Χώνεται, ελίσσεται και δραπετεύει από την κίνηση κατά βούληση, ο εξοπλισμός του είναι άρτιος και λειτουργικότατος με κερασάκια όπως οι ρυθμιζόμενες μανέτες, ενώ και ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι άφθονος, επαρκής για δύο ανοικτά κράνη.

Η πρώτη αρνητική παρατήρηση σχετικά με το SEAT MÓ eScooter 125 έρχεται στην ανάγνωση της τιμής του, η οποία ξεκινά από τα €6,790 για το λευκό και προσθέτουμε ένα κατοστάρικο για το κόκκινο ή το μαύρο χρώμα.

Το πιο ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως προκύπτει φτηνότερο από το ανάλογο Silence S01 σκούτερ, που επίσης διατίθεται στην Ελλάδα με λιανική τιμή τα €7,195!

Η τιμή του MÓ όντως πάσχει από τον πληθωρισμό που αναπόφευκτα συνοδεύει κάθε τι νέο στην αγορά, και πολλοί εύλογα θα καταλήξουν σε συγκρίσεις που δεν ευνοούν το ηλεκτρικό σκούτερ. Φλερτάροντας με τα 7 χιλιάρικα η πελάτης μπορεί να βρει τα κορυφαία σκούτερ 300 κυβικών ή και παραπάνω, αλλά και μεγάλες μοτοσυκλέτες άνω των 500 κυβικών.

Δεν είναι εύκολο να τα δώσει κανείς για ένα σκούτερ που δεν μπορεί να τον συνοδεύσει εύκολα σε μια απόδραση από τη κλεινόν άστυ, όπως πολλοί βενζινοκίνητοι ανταγωνιστές του βάσει τιμής.

Είναι προφανές πως το ηλεκτρικό MÓ απευθύνεται πρωτίστως σε πελάτες που έχουν αποφασίσει τη στροφή στην Ηλεκτροκίνηση, υπολογίζοντας την απόσβεση των χρημάτων τους σε βάθος χρόνου, με τα όσα θα γλιτώσουν σε βενζίνες, συντήρηση, τέλη κυκλοφορίας. Η επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είναι σαφώς ένα ακόμη συν που βοηθά να πάρει κανείς την απόφαση να το γυρίσει στις μπαταρίες.

Το δε πελατολόγιο της SEAT εύλογα μπορεί να προσελκύσει οδηγούς αυτοκινήτων που τώρα βρίσκουν μια πιο εύκολη διέξοδο στα Α1 δίκυκλα χάρη στην πρόσφατα νομοθετημένη ισοδυναμία διπλωμάτων οδήγησης Β με Α1/ΑΜ.

Σε κάθε περίπτωση, αν το SEAT MÓ eScooter 125 σας ενδιαφέρει, θα χαρείτε να μάθετε πως αποτελεί ένα σκούτερ καλοφτιαγμένο, εύχρηστο, φιλικό, ασφαλές και αποτελεσματικό στα καθήκοντά του – το δε γεγονός πως θα μπορείς επιτέλους να δεις στα μάτια τα βενζινοκίνητα 125 στα φανάρια σαφώς και δεν είναι αμελητέο.

 

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Acerbis Jet Aria

Μπουφάν: Nordcode Aero

Γάντια - Nordcode Air Tech

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

SEAT MÓ eScooter 125

Αντιπρόσωπος

Τεχνοκάρ

Τιμή

από €6,790

Εγγύηση

2 χρόνια

Κινητήρας

Ηλεκτρικός brushless (στο κέντρο του πίσω τροχού), σύστημα ανάκτησης ενέργειας 

Ισχύς

Συνεχής: 7 kW (9.4 hp) - Αιχμής: 9 kW (12 hp)

Ροπή

 

Δ.Α.

Μπαταρία

5.6 kWh (51 V), ενσωματωμένος φορτιστής 600 W

Χρόνος επαναφόρτισης

6-8 ώρες (με τον στάνταρ φορτιστή, σε παροχή 220 V)

Πλαίσιο

Ατσάλινο σωληνωτό

Μεταξόνιο

1,417 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

2,026 x 722 x 1,093 mm

Απόσταση από έδαφος

Δ.Α.

Ύψος σέλας

780 mm

Βάρος

152 kg (με τη μπαταρία)

Ανάρτηση μπροστά

Τηλεσκοπικό υδραυλικό πιρούνι, διαδρομή 80 mm

Ανάρτηση πίσω

Ένα αμορτισέρ, διαδρομή 100 mm

Τροχός μπροστά

120/70-15

Τροχός πίσω

140/70-14

Φρένο μπροστά

Δίσκος 260 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Φρένο πίσω

Δίσκος 240 mm, δαγκάνα δύο εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Εξοπλισμός

LED φώτα και φλας, LED DRL (φώτα ημέρας), οθόνη LCD με συνδεσιμότητα Bluetooth, τρία επίπεδα απόδοσης κινητήρα, παροχή φόρτισης USB 12V, όπισθεν, κεντρικό και πλαϊνό σταντ

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Σπύρος Τσαντήλας

Λίγο μετά το τέλος των σπουδών του στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τους απαραίτητους 18 μήνες στρατιωτικής θητείας, πρωτομπήκε στον χώρο από το περιοδικό ΜΟΤΟ στις αρχές του 2000.

Συνέχισε περνώντας από σχεδόν όλα τα περιοδικά του χώρου, 2Τροχοί, 0300, Moto Τρίτη – ξέφυγε το Powerbikes που δεν το πρόλαβε πριν κλείσει. Από το 2008 άφησε πίσω το χαρτί για την αμιγώς διαδικτυακή απόπειρα του πρωτοποριακού eBike και έκτοτε συνεχίζει να συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Σπύρος Τσαντήλας Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2021 11:56

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Test - SEAT MO 125 Performance 2023 - Αποστολή στην Βαρκελώνη »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon