.
Κατηγορία Piaggio
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 22:10

Test - Piaggio MP3 530 HPE Exclusive - 2022

Μία exclusive κατηγορία μόνο του!

Έχοντας συγκεντρώσει πάνω από δεκαπέντε χρόνια εμπειρίας στα τρίκυκλα scooter η Piaggio, έφτασε στο επίπεδο να παρουσιάσει την κορυφαία τους εκδοχή, στο πρόσωπο του MP3 530 HPE Exclusive.

Του Τάκη Μανιάτη

Πατά σε δύο κόσμους

Όταν εμφανίστηκε το 2006 το πρώτο MP3 ήταν το μοναδικό τρίκυκλο scooter στον κόσμο που ήρθε για να αλλάξει μία για πάντα την μετακίνηση στα... δίκυκλα, φέρνοντας ουσιαστικά τον κόσμο του αυτοκινήτου ένα βήμα πιο κοντά. Η νέα κατηγορία που μόλις είχε δημιουργηθεί, με το πατενταρισμένο σύστημα ανάρτησης που έδινε εμπιστοσύνη στο μπροστινό σύστημα, ήταν γεγονός. Έκτοτε, ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις σε μεγαλύτερους κυβισμούς, και άλλες εταιρίες μπήκαν σε αυτή την κατηγορία, ακολουθώντας το παράδειγμα MP3. Περισσότερα από 230.000 τέτοια scooter έχουν πουληθεί μέχρι στιγμής και το σίγουρο είναι πως η δημοτικότητα του τρίκυκλου scooter που μπορεί να οδηγηθεί από διαφορετικού προσανατολισμού κοινό, ήταν τεράστια. Και ο λόγος είναι απλός: Το περίτεχνο μπροστινό που πρακτικά υπαγορεύει την αισθητική σφραγίδα της οικογένειας, και χαρακτηρίζει την οδήγηση από οδηγούς με δίπλωμα αυτοκινήτου, χάρη στο μπροστινό μετατρόχιο που νομικώς επιτρέπει στο ΜΡ3 να πατά τις ρόδες του και στις δύο κατηγορίες οχημάτων.A15A8826-web.jpgΗ τελευταία έκδοση του μεγάλου MP3 που παράγεται αποκλειστικά στα 530 κυβικά εκατοστά συνδυάζει οτιδήποτε νέο έχει να προσφέρει η Piaggio τεχνολογικά, ώστε να μπορείς να το απολαύσεις οδηγώντας το ακόμη και με δίπλωμα αυτοκινήτου. Το νέο MP3 530 HPE Exclusive διαθέτει εκτός από τα κλασικά φρένα στις μανέτες, αριστερά το πίσω και δεξιά το μπροστά, και ένα πετάλι, στο δεξί τμήμα του πατώματος. Αυτό συνδυάζει την πέδηση πάντα σε συνεργασία με το ABS της Continental φροντίζοντας να δώσει δύναμη σε όποιον τροχό το χρειαστεί. Άρα, από μόνο του αυτό το σύστημα ουσιαστικά απλοποιεί το φρενάρισμα αφού ακόμη και ο πιο νέος αναβάτης θα μπορέσει απλά πατώντας το πετάλι, να φρενάρει με ασφάλεια όποτε χρειαστεί. 

Τα φρένα του είναι αρκετά δυνατά μιας και έχουν να σταματήσουν ένα μεγάλο σε όγκο scooter, προσφέροντας στον νέο αναβάτη την ικανοποίηση να φρενάρει με το συνδυασμένο σύστημα πέδησης, πατώντας απλώς το ποδόφρενο. Σίγουρα η αίσθηση δεν είναι ίδια σε σχέση με τις μανέτες και απέχει παρασάγγας από την ακρίβεια με την οποία φρενάρεις έχοντας ξεχωριστά τον έλεγχο σε μπροστινό και πίσω φρένο, αλλά το συνδυασμένο σύστημα θα εκτιμηθεί δεόντος από αναβάτες χωρίς μεγάλη ή καθόλου εμπειρία από δίκυκλα.

A15A8842-web.jpgΥπεροχή στα σημεία

Όμως δεν είναι μόνο αυτό το σημείο στο οποίο υπερτερεί το MP3 530 HPE Exclusive, αφού πρακτικά το ποδόφρενο είναι κάτι που έχουμε συναντήσει στην γκάμα, αλλά και στο προηγούμενο 500. Το MP3 530 Exclusive είναι το μοναδικό τρίτροχο που διαθέτει τόσο μεγάλη οθόνη TFT 7'', που απαντάται μόνο σε αυτή την έκδοση. Διαθέτει νέα γραφικά, εμφανίζει τρεις χάρτες για την ηλεκτρονική ανάφλεξη, ECO, Sport και Comfort οι οποίοι ενεργοποιούνται με το πάτημα του μπουτόν της μίζας, καθώς το scooter βρίσκεται εν λειτουργία. Η λειτουργία και επιλογή τους αλλά και όλων των λειτουργιών γίνεται εύκολα μέσω του πρακτικού joystick στον νέο αριστερό διακόπτη τιμονιού, που προσφέρει εύκολη πλοήγηση. Επιλέγοντας χάρτη και προσαρμόζοντας οδηγικά τον κινητήρα, τροποποιούνται και τα γραφικά που εμφανίζονται στην οθόνη ενώ αναλόγως επηρεάζεται και το σύστημα Traction Control.

A15A8941-web.jpgΤο μαγικό κουμπάκι της μίζας, έχει και άλλη μία λειτουργία, ενεργοποιώντας ένα σημαντικό βοήθημα: Την όπισθεν. Ο αναβάτης θα πρέπει πρώτα να επιλέξει την λειτουργία αυτή από το κουμπί με την ένδειξη R που βρίσκεται στο αριστερό τμήμα της ποδιάς, και έπειτα, πατώντας το μπουτόν της μίζας, θα δώσει εντολή σε έναν ηλεκτροκινητήρα ο οποίος θα κινήσει το scooter προς τα πίσω. Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τις περιπτώσεις που βρίσκεσαι παρκαρισμένος σε κατηφόρα ή ανάμεσα σε αυτοκίνητα και θες να κινηθείς προς τα πίσω. Το γκάζι Ride-by-Wire δεν λειτουργεί εκείνη τη στιγμή, ενώ η παροχή δύναμης είναι σταθερή πατώντας το κουμπί της μίζας, και όπως είναι κατανοητό, δεν είναι για να κινηθείς σε μεγάλες αποστάσεις.

Η Piaggio, προκειμένου να βοηθήσει τον αναβάτη που θα έχει στο μυαλό του την ισορροπία εκείνη τη στιγμή, έχει προσθέσει μία κάμερα οπισθοπορίας η οποία εμφανίζει την εικόνα στην οθόνη TFT. Έτσι, κάθεσαι στην σέλα, κοιτάς την οθόνη - που είναι ακριβέστατη στην απεικόνιση, και με τις γραμμές / λωρίδες σε κίτρινο ή κόκκινο χρώμα που εμφανίζονται οριοθετώντας την περιοχή που κινείσαι, σε περιορίζει ακριβώς στο σημείο που θες να πας.

Διαθέτοντας και μία στεγανή θήκη για αποθήκευση και φόρτιση κινητού μέσω θύρας USB C στο άνω τμήμα της ποδιάς, ταιριάζει αρκετά στις ανάγκες ενός αναβάτη που έχει συνηθίσει σε ανέσεις αυτοκινήτου.

A15A8891-web.jpg

Ανέσεις και ασφάλεια

Κάποιες από αυτές, είναι λειτουργίες που συναντήσαμε στο MP3 500 πριν δύο χρόνια αλλά αυτή η σύγχρονη εκδοχή είναι τελείως νέα, με νέο σχήμα στο μπροστινό τμήμα, πιο επιθετικό και με ''μούτρα'' που κατεβαίνουν χαμηλότερα. Το MP3 530 είναι επίσης πιο φαρδύ στο μπροστινό τμήμα, προκειμένου να προστατέψει τον αναβάτη από τις καιρικές συνθήκες, με νέα φαρδιά και ψηλή ζελατίνα επίσης. Όλο το τμήμα της ποδιάς που βλέπει ο αναβάτης, τα φλας που έχουν ενσωματωθεί στους θόλους των τροχών, τα πλαστικά περιφερειακά μέχρι πίσω καθώς και τα φωτιστικά σώματα της ουράς που θυμίζουν έντονα την νέα σειρά Beverly, είναι τελείως νέα. Η σέλα είναι πιο μακριά και πιο φαρδιά, πιο άνετη, για να συνδυάζει την προστασία που προσφέρει αυτό το ανανεωμένο scooter, τεράστια, με φαρδιά μερίδια για αναβάτη και συνεπιβάτη, ενώ κάτω από αυτήν, στον αποθηκευτικό χώρο, μπορεί να κοιμηθεί ένα πολύ μεγάλο... μωρό! Βασικά, χωράει άνετα δύο full face κράνη. Σε αυτή την έκδοση συναντάμε και χρωμιομένα διακοσμητικά στο πάτωμα και μαύρα μαρσπιέ συνεπιβάτη ενώ βελτιωμένη είναι και η εργονομία, με το τιμόνι να έχει μετακινηθεί ελαφρώς προς τα πίσω και ψηλότερα κατά 10mm, με το πάτωμα να έχει χαμηλώσει κατά 20mm. Ουσιαστικά, αυτές οι αλλαγές αφήνουν περισσότερο χώρο για τον αναβάτη.

A15A8930-web.jpgΌμως, η ουσία στο νέο MP3 530 Exclusive βρίσκεται στις τεχνολογικές λύσεις, με το σύστημα ASR να φροντίζει για την πρόσφυση του πίσω τροχού, το οποίο μάλιστα απενεργοποιείται αν το επιθυμεί ο αναβάτης. Υπάρχουν LED DRL φώτα ημέρας τα οποία και αυτά απενεργοποιούνται. Όλα τα ανοίγματα στο καπάκι βενζίνης και στην σέλα γίνονται με κουμπιά ακόμη και από το σύστημα ανάφλεξης χωρίς κλειδί (keyless). Τοποθετήθηκε ένας ''έξυπνος'' γάντζος για να κρεμάμε πράγματα, ενώ υπάρχει χειρόφρενο για να μην τσουλάει το scooter στις κατηφόρες, όπως και ένα εξυπηρετικότατο σύστημα κλειδώματος του μπροστινού συστήματος για να μην στέκεται όρθιο όταν βρίσκεται σταματημένο. Εναλλακτικά, διαθέτει και διπλό stand για στήριξη κάτι που δεν μας χρειάστηκε μιας και χρησιμοποιούσαμε μόνιμα το ηλεκτρικό κλείδωμα.

 

Κορυφαίο κράτημα

Το μπροστινό σύστημα είναι το σημαντικότερο τμήμα του MP3 530 το οποίο ουσιαστικά εκμεταλλεύεται την συνολική επιφάνεια των δύο τροχών 13'' για να προσφέρει κορυφαίο κράτημα.  Αποτελείται από δύο ξεχωριστές αναρτήσεις οι οποίες συνδυάζονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα, ακόμη και ο ένας τροχός να πέσει σε μία λακκούβα, θα υπάρχει ο άλλος να φροντίσει για την σταθερότητα του scooter. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση βρεγμένου οδοστρώματος όπου είναι φυσικά καλύτερα να πατάνε δύο τροχοί στο έδαφος παρά ένας. Κάτι που αυξάνει την πρόσφυση σε κάθε είδους οδόστρωμα, με τους μπροστινούς τροχούς να συνδυάζονται σωστά με τον 14άρι πίσω. Σημείο στο οποίο θα χρειαστεί προσοχή γιατί συνηθίζοντας την εξαιρετικά αυξημένη πρόσφυση μπροστά, θα πρέπει να περιμένεις να ζεσταθεί καλά το πίσω ελαστικό για να έχεις παραπλήσιο κράτημα.

A15A8897-web.jpgΤα αμορτισέρ του είναι κάπως σκληρά, και σε γενικές γραμμές αποδίδουν καλύτερα σε καλό οδόστρωμα, μιας και σε γλιστερό, με το γκάζι ανοιχτό, το πίσω μέρος συχνά έχει την τάση να γλιστράει, με το ASR να το επαναφέρει σε τάξη. Μιας και το ASR κόβει κάπως απότομα την δύναμη, σαν να μένεις από βενζίνη, εμείς το οδηγούσαμε απενεργοποιημένο, για να μπορούμε να απολαμβάνουμε στρίψιμο με τον τροχό να γλιστράει ελεγχόμενα.  Όμως είναι ένα σύστημα που προσφέρει τα μέγιστα σε κάθε τρόπο οδήγησης και καλό είναι να βρίσκεται πάντα σε λειτουργία.

Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στα τρία προγράμματα οδήγησης, Sport, ECO, Comfort, τα οποία διαμορφώνουν ελαφρώς την απόδοση του κινητήρα, ελέγχοντας ανάλογα και την βαθμονόμηση του ελέγχου πρόσφυσης ASR. Το τελευταίο επεμβαίνει λιγότερο στην λειτουργία Sport, που θα προτιμηθεί σε καλό οδόστρωμα, ενώ τα άλλα δύο, θα βρουν εφαρμογή περισσότερο σε σε εδάφη με χαμηλή πρόσφυση.

A15A8938-web.jpgΑναβαθμίσεις εσωτερικά

Ο μονοκύλινδρος κινητήρας βασίστηκε σε αυτόν του προηγούμενου 500 και έρχεται αναβαθμισμένος με μεγαλύτερο έμβολο, στα 97,1 χιλιοστά από 94, με τον κυβισμό να φτάνει από τα 494cc, στα 530. Η ιπποδύναμη δεν άλλαξε στην συγκεκριμένη περίπτωση, με τα 44 άλογα να εμφανίζονται κατά 200 στροφές χαμηλότερα πλέον, όμως η ροπή, έρχεται αυξημένη, στα 5 χιλιόγραμμα, από 4,8. Είναι όντως μικρή η διαφορά αλλά η λειτουργία του είναι αυτή που ακριβώς χρειάζεται για να κινήσει αυτό το βαρύ scooter σε επιταχύνσεις από στάση, σε προσπεράσεις ή σε ταχύτητες των 150χ.α.ω. με το πρόγραμμα Sport στην χαρτογράφηση. Μειώνει ελαφρώς την απόδοση στο πρόγραμμα ECO σε επιταχύνσεις και τελική ταχύτητα όπου φτάνει με το ζόρι στα 147χ.α.ω., ενώ υπάρχει και η ρύθμιση Comfort, η οποία συνδυάζει τις δύο προαναφερθείσες ρυθμίσεις για μία γενική χρήση.

Το βασικό είναι πως νιώθεις την ροπή του στο άνοιγμα του γκαζιού, την έχεις διαθέσιμη όποτε χρειαστεί για να κινηθείς σβέλτα ή να ανέβεις ανηφορικές διαδρομές και να προσπεράσεις, και δεν θα σου λείψει ποτέ η δύναμη. Και εδώ που τα λέμε, ο συνδυασμός αρκετής ροπής με βαρύ scooter, μάλλον θα απαιτεί προσοχή στα απότομα ανοίγματα του γκαζιού σε αργές ταχύτητες, ώστε να προφυλάξουμε και την αυτόματη μεταβαλλόμενη μετάδοση.

A15A8815-web.jpgΤο MP3 απλώνει ομαλά την δύναμη, είναι πολύ ευχάριστο στο ταξίδι με κατανάλωση ανάμεσα στα 5-5,5λίτρα / 100χλμ, νούμερα που εμείς είδαμε σε μία γενική χρήση, σε αντίθεση με τις καταναλώσεις της Piaggio που αναφέρει τα 4 λίτρα ως νούμερο, κάτι πραγματικά δύσκολο να πετύχεις αν κινείσαι γρήγορα.

Και μιας και μιλάμε για γενική χρήση, αυτό που σίγουρα ξεχωρίζει το MP3 530 Exclusive από την υπόλοιπη οικογένεια, είναι η δυνατότητα να κινείται με σταθερές ταχύτητες σε ανοιχτούς δρόμους. Με ταχύτητες ανάμεσα στα 120-130χ.α.ω. μπορεί να κινείται με εξαιρετική άνεση χωρίς να ζορίζεται ο κινητήρας, με τον όγκο του να σχίζει τον αέρα και την υποδειγματική σταθερότητα των τριών τροχών και το σφικτό πλαίσιο - αναρτήσεις να υπογράφουν την ασφάλεια.

Άνεση στην μετακίνηση

Η Piaggio έχει προσθέσει ένα Cruise Control σύστημα που ενεργοποιείται από τον αριστερό διακόπτη για να μπορείς να ταξιδεύεις ξεκούραστα με σταθερή ταχύτητα, να διανύεις μεγάλες αποστάσεις προστατευμένος από καιρικές συνθήκες, άνετος πάνω στην ''βασιλική'' σέλα. Με προστασία που είναι αρκετά καλή από τον αέρα, θα επιλέγαμε μία ψηλότερη ζελατίνα για το ύψος μας μιας και στο 1.80μ. μας βρίσκει ακριβώς στο λαιμό.

Τα 280 κιλά του, που έχουν μειωθεί κατά 7 από το προηγούμενο μοντέλο, ''παίζουν'' σε αυτά μίας μεγάλης τουριστικής μοτοσυκλέτας και οδηγώντας σε ανοιχτούς δρόμους, στην παραλιακή ή στην Αττική οδό π.χ.,  συμβάλουν στην σταθερότητά του. Με την άνεση που σου προσφέρει, αποτελεί μία μοναδική επιλογή για την κατηγορία και συνδυάζοντας μία μεικτή χρήση και αξιοποιώντας το cruise control, θα κάνεις κάθε μακρινή μετακίνηση απόλαυση.

A15A8869-web.jpgΕίναι όμως ένα scooter το οποίο μπορεί να κινηθεί εύκολα και μέσα στο κέντρο της πόλης μιας και συνηθίζεται εύκολα το πλάτος του, ενώ το βάρος του θα προβληματίσει κυρίως όταν ξεχαστείς και απενεργοποιήσεις το σύστημα κλειδώματος της ανάρτησης χωρίς να κρατάς το scooter. Δεν είναι παιχνιδάκι, ούτε προτείνεται για αποκλειστική χρήση πόλης, όμως μπορεί να διασχίσει τα στενά και να ελιχθεί ανάμεσα από αυτοκίνητα, αρκεί ο αναβάτης να έχει την σχετική εμπειρία και να προδιαγράφει την διαδρομή για να ελέγχει σωστά το βάρος.

Σε κάθε περίπτωση οδήγησης, η Piaggio έχει προσθέσει στον βασικό εξοπλισμό του MP3 530 Exclusive το σύστημα radar που βρίσκεται τοποθετημένο στο πίσω τμήμα, και ειδοποιεί τον αναβάτη μέσω της οθόνης, για επερχόμενα οχήματα, είτε αυτά βρίσκονται σε τυφλή γωνία, είτε κοντά μας, στο πλάϊ. Το σύστημα αυτό   βασίζεται στην τεχνολογία Imaging Radar 4D που αναπτύχθηκε από την Piaggio Fast Forward, τη θυγατρική εταιρεία ρομποτικής του Ομίλου Piaggio, με έδρα στη Βοστώνη των Η.Π.Α. Χρησιμοποιεί τα συστήματα Blind Spot Information System (BLIS) και Lane Change Decision Aid System (LCDAS)., με το πρώτο να ειδοποιεί τον αναβάτη για την παρουσία οχημάτων στο τυφλό σημείο του καθρέφτη, εμφανίζοντας συγκεκριμένες ειδοποιήσεις στην οθόνη TFT. Το LDCAS παρακολουθεί είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα οχήματα που πλησιάζουν από αριστερά ή δεξιά, δημιουργώντας μια πιθανή συνθήκη κινδύνου σε περίπτωση που ο οδηγός ανάψει το φλας για να αλλάξει λωρίδα, και έτσι ενημερώνουν μέσω ειδικής ειδοποίησης στην οθόνη. Συστήματα που αμφότερα αξιοποιούνται πλήρως μέσα στην πόλη και συμβάλλουν στην οδήγηση με ασφάλεια. 

A15A8926-web.jpgExclusive χρήση

θα λέγαμε ότι είναι ένα scooter που τοποθετείται στην premium κατηγορία των μοτοσυκλετών, και δη, των τρίτροχων. Απευθύνεται σε κάθε αναβάτη ο οποίος χρειάζεται ένα όχημα διαφορετικό, ασφαλές, τεχνολογικά προηγμένο, με άνεση και χώρους για αποθήκευση αντικειμένων, αλλά και πλήρη προστασία από καιρικές συνθήκες.

Στα 13.490euro θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ακριβό για scooter, όμως, υπάρχουν και ακριβότερα στα ίδια κυβικά και μάλιστα με έναν τροχό λιγότερο. Δεν είναι συγκρίσιμο λοιπόν, βάση κυβισμού, γιατί είναι κάτι μοναδικό, που πλησιάζει αρκετά και τον κόσμο του αυτοκινήτου προσφέροντας περισσότερες ανέσεις και ασφάλεια.

Είναι ένα scooter που αντικαθιστά επάξια το MP3 500, συμπληρώνει την γκάμα των 300 και 400 που παράγονται σε δύο εκδόσεις, σε βασική και σε sport, ενώ στην περίπτωση του MP3 530 Exclusive, έχουμε μόνο μία έκδοση, που απευθύνεται και στον ανάλογο exclusive αναβάτη.

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος Caberg Avalon Forge, Μπουφάν Nordcode X-CityΓάντια Five E WP, Μποτάκια Forma

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά  
Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο MP3 530 HPE Exclusive
Αντιπρόσωπος Piaggio Hellas
Τιμή 13.490
Εγγύηση 2 χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος 4Τ, 1Κ, Υ/Ψ, 1ΕΕΚ, 4 B/Κ
Κυβισμός (cc) 530
Διάμετρος x Διαδρομή (mm x mm) 97,5 x 71
Συμπίεση (:1)  Δ.Α.
Τροφοδοσία  Ηλεκτρονικός ψεκασμός
Σύστημα εξαγωγής  1 σε 1
Εκκίνηση  Μίζα
Συμπλέκτης  Αυτόματος φυγοκεντρικός ξηρός
Μετάδοση Διαρκώς μεταβαλλόμενης σχέσης (CVT) και όπισθεν
   
Πλαίσιο  
Τύπος   Ατσάλινο, διπλό σωληνωτό, περιμετρικό
Κάστερ (°)  Δ.Α.
Ίχνος (mm) Δ.Α.
Μεταξόνιο (mm) 1550
Ύψος σέλας (mm) 790
Μήκος (mm) 2160
Πλάτος (mm) 815
Ύψος (mm) Δ.Α.
Απόσταση εδάφους (mm) Δ.Α.
Βάρος (kg)   Δ.Α.
Ρεζερβουάρ (lt)  13.7
   
Αναρτήσεις  
Μπροστά Αρθρωτό τετράπλευρο με δύο αμορτισέρ και ηλεκτροϋδραυλικό κλείδωμα, διαδρομή 85 mm
Πίσω  Δύο αμορτισέρ αερίου ΚΥΒ, διαδρομή 108 mm, ρύθμιση προφόρτισης ελατηρίων
   
Ελαστικά  
Μπροστά 110/70-13 (x2)
Πίσω 140/70-14
   
Φρένα  
Μπροστά Δύο δίσκοι 258mm με δαγκάνες 2 εμβόλων και σύστημα ABS
Φρένα Δίσκος 240mm με δαγκάνα δύο εμβόλων και ABS
   
Εξοπλισμός Όπισθεν σχέση μετάδοσης (ανεξάρτητο ηλεκτρικό μοτέρ), χαρτογραφήσεις ECO / Comfort / Sport, ABS, ASR (δυνατότητα απενεργοποίησης), LED DRL προβολείς και φώτα ημέρας, ψηλή ζελατίνα (μη ρυθμιζόμενη), αποθηκευτικός χώρος κάτω από τη σέλα (δύο full-face κράνη), ντουλαπάκι στο πάνελ οργάνων, παχορή ρεύματος USB, κεντρικό σταντ, πλάτη συνεπιβάτη, χειρολαβές συνεπιβάτη, σχάρα, ποδόφρενο (συνδυασμένα φρένα), χειρόφρενο, αλουμινένια καλύμματα στα πατάκια, πλοήγηση μέσω πλατφόρμας Piaggio Multimedia Platform (MIA)
   
Επιδόσεις  
Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm)  44.2 / 7,750
Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm) 5 / 5,250
Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2023 09:36

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Piaggio 1 Active (2022) Video Test Ride - Piaggio MP3 530 HPE »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon