.
Κατηγορία Piaggio
Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 12:41

Test - Piaggio 1 Active (2022)

Ηλεκτροκίνηση λύση

H Piaggio παρουσίασε ένα νέο ηλεκτρικό scooter, για την εύκολη, οικονομική και πρακτική μετακίνηση μέσα στα αστικά κέντρα.

Κείμενο -Φωτογραφίες: Βασίλης Κωστάκος
Guest model/rider: Κώστας Γκαζής

Μετά την παρουσίαση της ηλεκτρικής Vespa η Piaggio αναθεωρεί την προσέγγιση της όσο αφορά την ηλεκτροκίνηση. Να αναφέρουμε για την ιστορία ότι το Piaggio 1 δεν είναι το δεύτερο ηλεκτρικό μοντέλο της εταιρίας, καθώς οι Ιταλοί έχουν κάνει εδώ και καιρό τις προσπάθειες τους για κάποιο δίτροχο χωρίς θερμικό κινητήρα, μετατρέποντας πρώτα το Zip σε ηλεκτρικό και πριν χρόνια το MP3. Σχέδια που δεν καρποφόρησαν καθώς η ηλεκτροκίνηση δεν ήταν τότε της μόδας, και φυσικά δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία (κυρίως στις μπαταρίες).

Ακολουθώντας το παράδειγμα των εταιριών αυτοκινήτων που, μετά τον πειραματισμό μετατροπής συμβατικών μοντέλων σε ηλεκτρικά, παρουσίασαν μοντέλα σχεδιασμένα εξ αρχής να δεχθούν μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρα, η Piaggio παρουσίασε το Piaggio 1. Το πρώτο ηλεκτρικό μοντέλο της που έχει σχεδιαστεί σε λευκό χαρτί για την αστική μετακίνηση με ηλεκτρισμό.

A15A9561 web

H λύση που επιλέχθηκε για το Piaggio 1 είναι μια λύση που προέρχεται από το χώρο των ποδηλάτων καθώς ο ηλεκτροκινητήρας βρίσκεται στο κέντρο του πίσω τροχού. Μια λύση που προφέρει αμεσότητα στη μετάδοση, αφού δε μεσολαβούν αλυσίδα ή ιμάντας μεταξύ κινητήρα και τροχού, αλλά και λιγότερη συντήρηση.

Ο ηλεκτροκινητήρας στην έκδοση Active που δοκιμάζουμε έχει ισχύ 2 kW και τροφοδοτείται από μια μπαταρία 1.4 kWh που είναι τοποθετημένη στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα και υπάρχει η δυνατότητα εύκολης αφαίρεσης της για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κάποια πρίζα κοντά στο scooter όταν θελήσετε να τη φορτίσετε.

A15A9573 web

Επιπλέον, αν και αυτό δε γνωρίζουμε εάν υπάρχει στο μυαλό των Ιταλών μηχανικών, καθώς η μπαταρία αφαιρείται υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον της αντικατάστασής της με μια μεγαλύτερης σε χωρητικότητα μπαταρία καθώς το σίγουρο είναι ότι στο χώρο της ηλεκτροκίνησης -και δη των μπαταριών- βρισκόμαστε ακόμα στα σπάργανα. Στον ίδιο αποθηκευτικό χώρο υπάρχει και ο φορτιστής ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί κάποιος να φορτίσει τη μικρή σχετικά μπαταρία που δίνει μια αυτονομία περίπου τα 80 χιλιόμετρα.

Η αυτονομία επηρεάζεται σαφώς από το πρόγραμμα λειτουργίας, τον τρόπο οδήγησης αλλά και από τα υψομετρικά της απόστασης, γιατί όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς άλλο 80 χιλιόμετρα ανηφόρας και άλλο 80 χιλιόμετρα στο θεσσαλικό κάμπο.

Βέβαια το Piaggio 1 είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί εκτός πόλης αφού είναι καθαρά ένα μέσο αστικής μετακίνησης. Και αυτό γιατί το περιορίζει η τελική του ταχύτητα που φλερτάρει τα 60 χλμ/ώρα, οπότε δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητόδρομοι θέλουν κάποια προσοχή αφού όλα τα υπόλοιπα οχήματα κινούνται σαφώς πιο γρήγορα αλλά και οι ευθείες μοιάζουν ατελείωτες.

A15A9422 2 web

Είπαμε το Piaggio 1 ζει και βασιλεύει για την κίνηση στο κέντρο της πόλης, όπου χάρη στο μικρό του βάρος και τις συμπαγείς διαστάσεις θα ελιχθεί πανεύκολα ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα, ενώ σαν όχημα που έχει δημιουργηθεί από Ιταλούς η οδική συμπεριφορά του είναι εξαιρετική. Και αυτό παρά τους μικρής διαμέτρους τροχούς.

Μεγάλο μέρος της οδηγικής συμπεριφοράς οφείλεται και στο μικρό βάρος του, που δεν ξεπερνά τα 90 κιλά. Και παρά τις μικρές του διαστάσεις, δεν το κάνουν απαγορευτικό για ψηλόσωμους οδηγούς, ενώ το εντελώς επίπεδο πάτωμα το κάνουν ιδιαίτερα πρακτικό στο ανέβα/κατέβα, ενώ βοηθά και την μεταφορά κάποιων μεγάλου όγκου αντικειμένων. Η σέλα είναι ιδιαίτερα αναπαυτική και χωρά οδηγό και συνεπιβάτη, για τον οποίον υπάρχουν αλουμινένια αναδιπλούμενα μαρσπιέ.

Όσο αφορά τις αναρτήσεις, εμπρός υπάρχει ένας υστερούντας βραχίονας που παραπέμπει στο πιο διάσημο μοντέλο της Piaggio, τη Vespa, ενώ πίσω υπάρχουν δύο αμορτισέρ σε κάθε πλευρά του αλουμινένιου ψαλιδιού. Σε κάθε τροχό υπάρχει ένας δίσκος 220 χιλιοστών, φρένα που κρίνονται υπεραρκετά δεδομένου των επιδόσεων αλλά και του βάρους του συγκεκριμένου scooter.

A15A9536 web

Το Piaggio 1 διατίθεται σε τρεις εκδόσεις που διαφοροποιούνται από τη χωρητικότητα της μπαταρίας και τη ισχύ του κινητήρα. Η απλή έκδοση έχει τελική ταχύτητα τα 45 χλμ/ώρα (ενώ υπάρχει και μοντέλο με 25 χλμ/ώρα για οδήγηση χωρίς άδεια από τα 15) και τιμή 2.690 ευρώ, η έκδοση Piaggio 1 + χάρη στη μεγαλύτερη μπαταρία προσφέρει αυτονομία έως τα 100 χιλιόμετρα και κοστίζει 3.090 ευρώ, ενώ το Piaggio 1 Active φτάνει τα 3.290 ευρώ αλλά διαθέτει τελική ταχύτητα 60 χλμ/ώρα. Και οι τρεις εκδόσεις διαθέτουν δύο προγράμματα λειτουργίας, Eco και Sport που διαφοροποιούν την αποδιδόμενη ισχύ του κινητήρα (αλλά και την αυτονομία αντιστρόφως).

Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή την έκδοση Piaggio 1 Active με τη μεγαλύτερη τελική ταχύτητα, μοντέλο που θα προτιμήσουν οι περισσότεροι εκτός και εάν συντρέχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Η ισχύ του ηλεκτροκινητήρα μοιάζει μικρή -και είναι-αλλά δεν έχει καμία σχέση ο τρόπος απόδοσής του σε σχέση με αυτήν ενώ βενζινοκινητήρα.

Μόλις ανοίξεις το γκάζι ο κινητήρας δεν θα κομπιάσει καθόλου -χαρακτηριστικό των ηλεκτροκινητήρων που κάνει και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επιδόσεων ακαταμάχητα- και θα προσφέρει άμεσα όλη την προσφερόμενη ροπή του. Γι αυτό και οι εκκινήσεις μέσα στην πόλη είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές και θα ξαφνιάσουν οποιοδήποτε δεν έχει βρεθεί στη σέλα ενός ηλεκτρικού scooter.

A15A9428 2 web

Βέβαια η τελική των 60 έρχεται με αυτό τον τρόπο γρήγορα και γι' αυτό το λόγο φαντάζει μικρότερη από όσο τελικά είναι. Στη ψηφιακή οθόνη ο οδηγός πέρα από την ταχύτητα μπορεί να διαβάσει τα διανυθέντα χιλιόμετρα, την υπολειπόμενη αυτονομία αλλά και την στιγμιαία παραγόμενη ισχύ.

Μπορεί εν κινήσει να αλλάξει τη λειτουργία από Sport σε Eco ή το αντίστροφο αλλά τα 45 χλμ/ώρα μοιάζουν τόσο λίγα που το πρόγραμμα Eco θα επιλεχθεί μόνο για τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας.

Όπως είπαμε πιο πάνω τα φρένα είναι υπεραρκετά για το σταμάτημα του ελαφριού scooter αλλά χρειάζονται μια συνήθεια, ώστε πριν πατήσουμε φρένο να κλείνουμε εντελώς το γκάζι γιατί σε κάθε "τσίμπημα" φρένου με ανοικτό γκάζι έρχεται να προστεθεί και η διακοπή παροχής ισχύς από τον κινητήρα, ενώ γίνεται ανάκτηση ενέργειας , κάτι που κάνει το φρενάρισμα πιο απότομο και έντονο από τα συνηθισμένα.

Κατ' άλλα για μια βδομάδα το Piaggio 1 Active μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και εξαιτίας της αθόρυβης λειτουργίας του που σε βάζει σε μία εντελώς διαφορετική διάθεση όταν οδηγάς στο κέντρο της Αθήνας, ενώ μας προδιάθεσε για το μέλλον που προδιαγράφεται ηλεκτρικό. Ειδικά για τα οχήματα πόλης.

A15A9571 web

Eξοπλισμός δοκιμής: MOTO MARKET

Κράνος: Caberg Avalon Forge

Μπουφάν: Nordcode Citizen Pro

Μποτάκια - Forma Viper Dry


Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής / Μοντέλο

Piaggio 1 Active (2022)

Αντιπρόσωπος

Piaggio Hellas

Τιμή

€3,290

Εγγύηση

2 χρόνια

Κινητήρας

Ηλεκτρικός, στο κέντρο του πίσω τροχού, με σύστημα ανάκτησης ενέργειας (KERS)

Ισχύς

2 kW (2.7 hp)

Ροπή

9.2 kgm

Μπαταρία

Ιόντων λιθίου, 2.3 kWh (48 V / 48 Αh), αφαιρούμενη

Χρόνος επαναφόρτισης

6 ώρες (οικιακή παροχή 220 V)

Ονομαστική αυτονομία

66 km (WMTC) / 85 km (Eco mode)

Πλαίσιο

Ατσάλινο

Μεταξόνιο

1,220 mm

Μήκος x Πλάτος x Ύψος

1,680 x 750 x 1,080 mm 

Απόσταση από έδαφος

Δ.Α.

Ύψος σέλας

770 mm

Βάρος

94 kg (περιλαμβάνει μια μπαταρία 10 kg)

Ανάρτηση μπροστά

Μονόμπρατσο με ένα αμορτισέρ

Ανάρτηση πίσω

Δύο αμορτισέρ

Τροχός μπροστά

100/80-10

Τροχός πίσω

100/80-10

Φρένο μπροστά

Δίσκος 175 mm, δαγκάνα τριών εμβόλων, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Φρένο πίσω

Δίσκος 175 mm, δαγκάνα ενός εμβόλου, σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Βασίλης Κωστάκος

Ο Βασίλης Κωστάκος ξεκίνησε να εργάζεται σαν free-lance δημοσιογράφος και φωτογράφος το 1990, ύστερα από ένα χρόνο εργασίας με το περιοδικό ΜΟΤΟ.

 Υπήρξε συνεργάτης σε πολλά περιοδικά και site του Ειδικού Τύπου ( Car&Driver, 2ΤΡΟΧΟΙ, 0-300, BIKEIT!, MotoGP World, ΜοτοΤρίτη, MotorNews, CycleRide, κ.ά.) αλλά και life-style περιοδικά όπως το Playboy και το Active by Nitro, ενώ για χρόνια διαχειριζόταν τη σελίδα MOTO στην εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Στενή σχέση είχε και με ιταλικά περιοδικά (Ιn Moto, Moto Sprint, La moto) όπου έχουν δημοσιευθεί άρθρα και φωτογραφίες του.

Κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι αναμφίβολα η οδήγηση της Honda -Castrol RC45, της μοτοσυκλέτας που κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα WSBK, στην Ινδονησία, καθώς ήταν ο ένας από τους πέντε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που προσκλήθηκαν από την αγωνιστική ομάδα.

Όταν δεν φωτογραφίζει σίγουρα θα οδηγεί κάποια μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή το αγαπημένο του ποδήλατο. Η λέξη "χιλιομετροφάγος" ίσως δεν είναι αρκετή για να τον χαρακτηρίσει καθώς ένα πρωινό ξεκίνησε με το Honda Varadero του από το σπίτι του στην Αθήνα, και την άλλη μέρα το μεσημέρι βρέθηκε στην Συρία.

Θα μπορούσε να είναι ο αγαπημένος φίλος των βενζινάδικων εάν δεν ήταν τόσο ελαφροπόδης. Κατάφερε να πετύχει σ' ένα VW Tuareg κατανάλωση 5,4 λίτρα/100 χλμ, μια επίδοση που σύμφωνα με τα λεγόμενά του, εύκολα θα μπορούσε να βελτιωθεί κατά πολύ!

Βασίλης Κωστάκος Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Μαϊος 2022 13:20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Video Test Ride - Piaggio Beverly 400 HPE (2021) Test - Piaggio MP3 530 HPE Exclusive - 2022 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon