.
Κατηγορία Piaggio
Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010 01:48

Test - Piaggio MP3 HYS 300

 

 

Υβριδικό και οικολογικό!

 

 

Του Μαρίνου Κούλη

Φωτογραφίες: Piaggio

Είναι scooter οικολογικό και οδηγείται και με δίπλωμα αυτοκινήτου! Η υβριδική έκδοσή του στα 300 κυβικά, έρχεται για να δώσει μία τονωτική ένεση στην οικολογική καθημερινή μετακίνηση.

Η παρουσίαση του MP3 πριν τρία χρόνια τάραξε τα νερά στην κατηγορία των scooter. Οι σύγχρονες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αποτελούν το καλύτερο πεδίο δοκιμών για τα scooters. Και αντίθετα απ’ ότι θα περιμέναμε, η Piaggio δεν επέλεξε την Ιταλία για να παρουσιάσει ένα αμειγώς ιταλικό προϊον. Σαν status symbol στην κατηγορία των scooter, το νέο υβριδικό MP3 επιλέχθηκε να παρουσιαστεί στην πόλη του φωτός, στο Παρίσι. Η υβριδική έκδοσή του σηματοδοτεί μία νέα γενιά στα εύχρηστα μέσα μετακίνησης, με οικολογική συνείδηση και ευαισθησία.

Ιστορία


Το MP3 παρουσιάστηκε το 2006 και κυκλοφορεί ήδη τρία χρόνια στους δρόμους. Προκάλεσε αμέσως αίσθηση μιας και διαθέτει τρεις τροχούς, οι δύο μπροστά, οι οποίοι χρησιμοποιούν ένα ιδιαίτερα έξυπνο λειτουργικό σύστημα ανάρτησης. Όντας ανατρεπτικό, άλλαξε την εικόνα που υπήρχε μέχρι τότε για τα τρίτροχα scooters.  Είναι η πιο ολοκληρωμένη πρόταση που προσφέρει ευχρηστία και ασφάλεια σε ένα μοναδικό πακέτο. Η μεγάλη διαφορά που είχε από όποια άλλη πρόταση είχαμε δει, ήταν πως, παρά τους δύο τροχούς εμπρός, προσέφερε ταυτόχρονα ασφάλεια αλλά και διασκέδαση σε μεγάλο βαθμό. Πολλές ήταν οι προσπάθειες μάλιστα των “γρήγορων” δημοσιογράφων, οι οποίοι πάλευαν να γλιστρήσουν το μπροστινό σύστημα και να πέσουν, με αρνητικό όμως αποτέλεσμα. Αυτή του η ασφάλεια έδωσε μέχρι στιγμής 72.000 MP3 στην αγορά, με αποτέλεσμα να εισαχθούν μέσω αυτού, πολλοί λάτρεις του αυτοκινήτου στην μοτοσυκλέτα.

Ή καλύτερα, στην νέα κατηγορία των τρίτροχων scooters. Η αναγνώριση για την Piaggio για το πλέον φιλικό όχημα, μετατράπηκε σε όγκο πωλήσεων. Ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου η ολισθηρότητα της ασφάλτου και το κακό οδικό δίκτυο λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας για την επιλογή δίτροχου, το MP3 ήρθε για να δώσει μία σημαντική λύση στο κυκλοφορικό. Εκτός της ασφάλειας που προσφέρει στις στροφές για τους άπειρους αναβάτες, έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων scooters.

Μπορεί να οδηγηθεί νόμιμα με δίπλωμα αυτοκινήτου, κίνητρο που σαφώς βοηθά στην απόκτησή του από ένα νέο κοινό. Το κοινό που λόγω κυκλοφοριακού, επιλέγει την μετάβαση σε ένα νέο, φιλικό, ασφαλές και σβέλτο μέσο μεταφοράς. Εκ τούτου, η επιτυχία του θεωρείτο δεδομένη, και η πορεία του στη χώρα μας ήταν αντίστοιχη.

Τεχνική ανάλυση


Η σχεδίασή του, είναι τέτοια που επιτρέπει σε νεοεισερχόμενους να νιώσουν άνετα οδηγώντας το. Διαθέτει ευρύχωρο πάτωμα, φαρδύ παρουσιαστικό στο μπροστινό τμήμα όπου κρύβει την περίτεχνη ανάρτηση. Πρόκειται για ένα σύστημα με ζυγούς, το οποίο μεταφέρει δυνάμεις από τον ένα τροχό στον άλλο, φροντίζοντας να υπάρχει σωστή πρόσφυση. Ο κινητήρας του πρώτου MP3 ήταν 250 κυβικά, τετράχρονος φυσικά, αλλά τώρα έχουμε τρεις νέες εκδόσεις. Έχουμε διαθέσιμη έκδοση στα 125 κυβικά και στα 300, ενώ ο μεγάλος κυβισμός, διαθέτει και έκδοση sport με ανάλογες διαφορές στον εξοπλισμό.

Ο κινητήρας της δοκιμής βρίσκεται στα 278 κυβικά και συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναβάτη να επιλέξει ανάλογη λειτουργία. Μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργεί και τους δύο κινητήρες σαν Hybrid, μόνο τον βενζινοκινητήρα, ή σκέτο  ηλεκτροκινητήρα σαν electric. Η επιλογή άλλωστε είναι εύκολη από έναν διακόπτη στο τιμόνι. Το Piaggio MP3 hys υιοθετεί μια υβριδική μετάδοση κίνησης παράλληλου τύπου, όπου οι δυο κινητήρες, ηλεκτρικός και εσωτερικής καύσης, συνδυάζονται μηχανολογικά και ηλεκτρονικά και έτσι μπορούν να παρέχουν ταυτόχρονα ισχύ στον τροχό.

Οι μπαταρίες του ηλεκτροκινητήρα βρίσκονται τοποθετημένες στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα. Εκεί βρίσκεται και η πρίζα για την φόρτιση τους. Αν και, κατά την λειτουργία “hy tech” ο ήλεκτρο-κινητήρας λειτουργεί σαν γεννήτρια και φορτίζει τις μπαταρίες ιόντων Λιθίου. Αυτές υπερκαλύπτουν τη χρήση των 30.000 χλμ που συνήθως κάνει ένας αναβάτης σε μια πενταετία ενώ η φόρτισή τους μπορεί να γίνει από το οικιακό δίκτυο ή κατά τη διάρκεια κίνησης, με αντίστοιχη επιλογή επιλογή φόρτισης από το δεξί μπουτόν.
Ούτως ή άλλως, η φόρτιση των στοιχείων γίνεται σε κάθε επιλογή κατά την επιβράδυνση του MP3.

Υβριδική οδήγηση


Το MP3 με τις μπαταρίες να έχουν κατασκηνώσει στον αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα, είναι βαρύτερο. Η τοποθέτηση του βάρους ψηλά στο πίσω μέρος, φαίνεται στις αλλαγές κλίσεις, αλλά τα θετικά είναι τόσα πολλά που στο τέλος δεν σε νοιάζει. Πρακτικά, το MP3 είναι απόλυτα λειτουργικό και εύκολο στη χρήση καθώς ο αναβάτης έχει στη διάθεση του 4 επιλογές. Κίνηση με τον 300άρι βενζινοκινητήρα, παράλληλη κίνηση (που προσφέρει κατά 30% αυξημένη απόδοση), ηλεκτροκίνηση και όπισθεν με τη βοήθεια του ηλεκτροκινητήρα. Η συνεργασία των δυο κινητήρων στο Piaggio MP3 hys δεν σταματά εκεί καθώς κάθε φορά που απαιτείται έξτρα επιτάχυνση (π.χ. εκκινήσεις από στάση), ο ηλεκτρικός κινητήρας ενεργοποιείται και υποστηρίζει τον θερμικό κινητήρα, αυξάνοντας την απόδοση κατά 85%! Έτσι εξασφαλίζει με αυτό τον τρόπο μέγιστη επιτάχυνση στην πόλη. Η συνεργασία των δυο κινητήρων μέσω αυτόματου συστήματος ηλεκτρονικού έλεγχου “ride by wire”, όχι μόνο αυξάνει τις επιδόσεις από στάση αλλά και μειώνει την κατανάλωση βενζίνης, καθώς και τις εκπομπές co2 μόλις στα 40 g/km. 

Για να γίνει η αλλαγή από υβριδικό σε θερμικό κινητήρα, αρκεί η επιλογή του προγράμματος και η επιμονή για μερικά δευτερόλεπτα στο μπουτόν. Με τον 300άρι κινητήρα, ο αναβάτης κινείται γρήγορα και με ασφάλεια παντού αν και λόγο του μεγαλύτερου βάρους του υβριδικού μοντέλου, οι επιδόσεις δεν είναι καλύτερες από αυτές ενός συμβατικού MP3 250. Η επιλογή μόνο του ηλεκτροκινητήρα είναι απόλυτα καθαρή με μηδενική εκπομπή ρύπων αλλά δεν προτείνεται σε δρόμους ταχεία κυκλοφορίας καθώς η μέγιστη ταχύτητα με αυτόν φτάνει τα 20χλμ/ώρα. Η επιλογή αυτή αφορά δρόμους ήπιας κυκλοφορίας στην καρδιά των ευρωπαϊκών πόλεων.

ΣΥυμπέρασμα


Το MP3 στην έκδοση LT δίνει τη δυνατότητα σε οδηγούς με δίπλωμα αυτοκινήτου να το αποκτήσουν. Το μεγαλύτερο μετατρόχιο μπροστά (465χιλ) και το πεντάλ φρένου στο δεξί πάτωμα του MP3 εξασφαλίζουν όσα ο νόμος απαιτεί για την οδήγησή του χωρίς δίπλωμα μοτοσυκλέτας.

Το MP3 300 HYS LT είναι το πλέον ολοκληρωμένο υβριδικό όχημα που υπάρχει στην αγορά καθώς προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα, συνδυασμένα φρένα που ενεργοποιούνται από το πεντάλ στο δεξί μέρος του πατώματος, δυνατό κινητήρα τριακοσίων κυβικών, υβριδική τεχνολογία και οικονομία. Ταυτόχρονα, διαθέτει πλήρη γκάμα αξεσουάρ που βοηθά στην σύνθεση του προσωπικού σας οικολογικού οχήματος. Αποτελεί ένα καταξιωμένο status symbol για τον μέσο-αστό κάτοικο που θέλει ένα όχημα χαμηλής κατανάλωσης προκειμένου να μετακινείται με άνεση, στυλ και ασφάλεια παντού.
Το MP3 300 Hys είναι το πιο ολοκληρωμένο υβριδικό στον πλανήτη και σαν τέτοιο, έχει κάθε λόγο να το καυχιέται.

Φωτογραφίες οδήγησης


Φωτογραφίες τεχνικής ανάλυσης


Ρύποι


Ρύποι(g/χλμ) και κατανάλωση (χλμ/λτ) οχημάτων

Μεγάλο αυτοκίνητο βενζίνης: 260 g/χλμ – 6,6 χλμ/λτ
Μικρό αυτοκίνητο βενζίνης:  180g/χλμ – 13 χλμ/λτ
Μικρό αυτοκίνητο πετρελαίου: 150g/χλμ – 17,7 χλμ/λτ
Μεσαίο scooter:    90g/χλμ – 26 χλμ/λτ
Piaggio MP3 300 Hys:    40 g/χλμ – 60 χλμ/λτ

 Τεχνικά χαρακτηριστικά

 

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο MP3 HYS
Αντιπρόσωπος Piaggio Ελλάς ΕΠΕ
Τιμή 8450euro
Εγγύηση 1 χρόνος
www.gr.piaggio.com
Κινητήρας
Τύπος 4τ, 1κ, υ/ψ, 1εεκ, 4β/κ
Κυβισμός (cc) 278
Διάμετρος x διαδρομή (mm x mm) 75x 63
Τροφοδοσία ηλεκτρονικός ψεκασμός , ride by wire
Σύστημα εξαγωγής 1 σε 1
Λίπανση υγρό κάρτερ, αντλία λαδιού
Εκκίνηση μίζα
Συμπλέκτης τύπου cvt αυτόματος φυγοκεντρικός
Πλαίσιο
Τύπος ατσάλινο σωληνωτό
Μεταξόνιο (mm) 1490
Ύψος σέλας (mm) 780
Βάρος (kg) θεωρητικό 257
Ρεζερβουάρ / ρεζέρβα (lt) 12
Αναρτήσεις
Μπροστά 4 μπράτσα αλουμινίου σε παράλληλη διάταξη με 2 Αμορτισέρ /85mm /καμία
Πίσω μόνο αμορτισέρ / 110 / π.ε.
Ελαστικά
Μπροστά 2 χ 120/70-12
Πίσω 140/60-14
Φρένα
Μπροστά 2 δίσκοι 240mm / 2ε
Πίσω 1 δίσκος 240mm/ 2ε
Εξοπλισμός Ψηφιακό ταχύμετρο, αναλογικό στροφόμετρο, ένδειξη στάθμης καύσιμου, ενδεικτικές λυχνίες για φλας, νέκρα, θερμοκρασία, μεγάλη σκάλα, έλεγχο ψεκασμού, ρεζέρβα, ολικό και μερικό χιλιομετρητή, χιλιομετρητη ρεζέρβας, ρόλοι, θερμόμετρο, immobilizer, παροχή ρεύματος, τηλεχειρισμός  για τη σελά, ντουλαπάκι, ΙΙ-tech κουμπί, 4 συνδυασμοί λειτουργίας και όπισθεν
Επιδόσεις
Ισχύς εργοστάσιου (hp/rpm) 25/7500
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα (hp/rpm) 3,5CV
Ροπή ηλεκτροκινητήρα (kgm/rpm) 1.5/1500
Ροπή εργοστάσιου (kgm/rpm) 2.8/3500
Κατανάλωση εργοστασίου (χλμ/λτ): 60

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΒΙΚΕΙΤ! Γράφτηκε από
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 16:58

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Piaggio Beverly 300 2011 Test - Piaggio X10 350 ABS Executive »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon