.
Κατηγορία Piaggio
Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 10:06

Test - Piaggio X10 350 ABS Executive

Μaxi scooter, maxi επιδόσεις

 

 

 





Του Βασίλη Κωστάκου

Το scooter της Piaggio δεν είναι από τα οχήματα που εντυπωσιάζει μόνο με την εμφάνισή του και είναι αδιάφορο όταν το οδηγήσεις. Απεναντίας. Όταν βρεθείς στη σέλα του Χ10 θα εντυπωσιαστείς και με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Ιταλική φινέτσα


Το Piaggio X10 350 ABS Executive αναμφισβήτητα εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του. Ένα τέτοιο στιλιστικό αποτέλεσμα εάν δεν είχε την υπογραφή ιταλού σχεδιαστή θα άγγιζε τα όρια του κιτς, αλλά όμως στο Χ10, η υπερβολή φαντάζει καλαίσθητη, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι οι εξ δυτικών γείτονες μας, ξέρουν να σχεδιάζουν ποθητά οχήματα. Έτσι το Χ10 δεν αποτελεί την εξαίρεση, και σίγουρα δεν μπορείς να πεις ότι είναι ένα scooter που περνά απαρατήρητο. Το αντίθετο θα λέγαμε.

 

Μια σύνθεση από διογκωμένες καμπύλες και κυματοειδείς γραμμές, με μπόλικες δόσεις χρωμίου, κάνουν το ιταλικό scooter να μαγνητίζει τα βλέμματα. Ένα μίγμα που ισορροπεί μεταξύ του μοντέρνου και του κλασικού στυλ, που παράλληλα εμπνέει πολυτέλεια. Ειδικά το scooter της δοκιμής μας σε λευκό χρώμα που συνδυάζεται με τη καφέ σέλα δείχνει πολύ ποιοτικό. Τα led φώτα ημέρας (όμως και τα επίσης led πίσω φώτα) ανεβάζουν το πήχη για τον ανταγωνισμό ακόμα ψηλότερα, καθώς αυτή η μοντέρνα πινελιά είναι άψογα ενσωματωμένη στο ύφος του συνόλου, ενώ το κερασάκι στην τούρτα είναι οι φωτιζόμενες ενδείξεις στους διακόπτες, που για πρώτη φορά συναντάμε σε scooter.

Max διαστάσεις, max πρακτικότητα

Οι ευμεγέθεις διαστάσεις του Χ10 δεν είναι μόνο για εντυπωσιασμό αλλά αποσκοπούν και σε καθαρά πρακτικούς λόγους. Δηλαδή μεγαλύτεροι αποθηκευτικοί χώροι, αλλά και καλύτερη προστασία του αναβάτη. Κάτω από τη σέλα υπάρχει αρκετός χώρος για δύο full face κράνη, ενώ μεγάλη ευκολία παρέχει ένα αμορτισέρ που κρατά τη σέλα σε όρθια θέση. Υπάρχει πλαφονιέρα για να βρίσκεις τα πράγματα που αναζητάς όταν δεν σε καλύπτει ικανοποιητικά ο εξωτερικός φωτισμός, ενώ παρέχεται επίσης ένα αδιάβροχο κάλυμμα για τη σέλα. Στο πίσω μέρος της ποδιάς βρίσκεται ένα ντουλαπάκι, που διαθέτει μια πρίζα ρεύματος 12V – ενώ επιπλέον συναντάμε δύο μικρότερα για τα διάφορα μικροαντικείμενα όπως τα κλειδιά ή το πορτοφόλι, στο μπροστινό τμήμα.

Το αριστερό διαθέτει επίσης μια θύρα USB που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει για να τροφοδοτήσει το κινητό τηλέφωνο ή το σύστημα πλοήγησης. Το άνοιγμα της σέλας γίνεται ηλεκτρομηχανικά από ένα μπουτόν στο πίσω μέρος της ποδιάς, ενώ σε περίπτωση μη λειτουργίας έχει προβλεφθεί ένας μηχανισμός που ανοίγει τη σέλα μηχανικά με ένα λεβιεδάκι μέσα στο κεντρικό ντουλαπάκι.  Τέλος, ένα led display ανάμεσα στα δύο αναλογικά όργανα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως μέση και στιγμιαία κατανάλωση καυσίμου, μέση και μέγιστη ταχύτητα, αυτονομία, θερμοκρασία περιβάλλοντος με προειδοποίηση για πάγο, ένδειξη επιλογής της χαρτογράφησης της μονάδας ελέγχου του κινητήρα, τάση της μπαταρίας.
 

Τα… αυγά του Κολόμβου

Κάποιες φορές δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά για να προσφέρεις πολλά. Σαν το αυγό του Κολόμβου, οι Ιταλοί μηχανικοί προσφέρουν λύσεις που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και προφανείς. Η Piaggio έχοντας ήδη τοποθετήσει σύστημα ABS στο Χ10, προσφέρει στο ίδιο πακέτο και το ASR(Acceleration Slippery Regulation), ένα σύστημα αντιολίσθησης που η ιταλική εταιρία έχει δοκιμάσει και εξελίξει για άσχημες καιρικές συνθήκες (βροχή, παγετός). Και είναι φυσικά άξιο απορίας γιατί δεν ακολουθούν την ίδια στρατηγική και άλλες εταιρίες καθώς ABS και ASR χρησιμοποιούν τους ίδιους αισθητήρες που βρίσκονται στους τροχούς και μετρούν την γωνιακή ταχύτητά τους, ενώ ένας μικροεπεξεργαστής αναλύει τα στοιχειοθετημένα δεδομένα και μεταφέρει τις ανάλογες εντολές σε ανάφλεξη και ψεκασμό.

Κόστος θεωρητικά μηδαμινό, ειδικά σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει ένα σύστημα αντιολίσθησης. Μια ακόμα έξυπνη λύση που εφάρμοσε η Piaggio στο Χ10 είναι και η συνδυασμένη λειτουργία του πλαϊνού σταντ. Ανοίγοντάς το, μια ντίζα ενεργοποιεί το χειρόφρενο, που αποτελείται από μια μηχανική δαγκάνα στο πίσω δίσκο, και έτσι πλέον δεν είναι απαραίτητη η χρήση του κεντρικού σταντ κάθε φορά που σταθμεύεις το Χ10 σε δρόμο με κλίση. Επίσης το Χ10 διαθέτει μια ακόμη χαρτογράφηση στην λειτουργία του κινητήρα που ενεργοποιείται με το πάτημα αντίστοιχου μπουτόν, με στόχο την οικονομικότερη λειτουργία σε καύσιμο, μια λύση πάρα πολύ πρακτική, αλλά και εύκολη χάρη στις σύγχρονες ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου. Απλές και λειτουργικές ιδέες –και με μικρό κόστος- που κάνουν τη ζωή του αναβάτη πιο εύκολη και ασφαλή.

Κινητήρας: Σημείο αναφοράς


Σε λευκό χαρτί σχεδίασαν οι ιταλοί μηχανικοί των 350άρι κινητήρα, και έτσι κατάφεραν να εντάξουν σε αυτόν τεχνολογικές λύσεις που δύσκολα συναντάς σε άλλα scooter, όπως το ξηρό κάρτερ ή τον πολύδισκο φυγοκεντρικό συμπλέκτη μέσα σε λάδι. Το αποτέλεσμα ήταν μια μέγιστη ισχύ αντίστοιχη με μεγαλύτερου κυβισμού κινητήρα, 33,3 CV, μια εξαιρετική τιμή μέγιστης ροπής (32,3 Nm), ενώ παράλληλα οι συνολικές διαστάσεις, το βάρος ακόμα και η κατανάλωση να παρομοιάζουν με ένα αντίστοιχο κινητήρα 300 κ.εκ. Και δεν είναι μόνο οι επιδόσεις αλλά και το κόστος συντήρησης καθώς τα service γίνονται σε διαστήματα των 20.000 χιλιομέτρων, με μία μόνο αλλαγή λαδιών και φίλτρου στα 10.000 χιλιόμετρα.

Για πρώτη φορά είδαμε αυτόν το κινητήρα σε ένα άλλο scooter της Piaggio, στο Beverly 350, που εντυπωσίαζε με τις επιδόσεις του. Το ίδιο κάνει και Χ10 που χάρη στην πολύ καλή απόδοση του κινητήρα αλλά και το μικρό σχετικά βάρος του έχει εκπληκτικές επιδόσεις, και μάλιστα σε σχέση με ένα Beverly είναι πιο γρήγορο στις εκκινήσεις ενώ χάνει κατά μερικά χιλιόμετρα σε τελική (ο λόγος φυσικά βρίσκεται στον μικρότερο τροχό). Έχοντας εφοδιάσει το Χ10 με σύστημα ASR, οι μηχανικοί δεν χρειάστηκαν να βρουν μια μέση οδό όσο αφορά την απόκριση του γκαζιού, από τέρμα κλειστό, που κάθε φορά πρέπει να ακροβατούνε τα scooter λόγω έλλειψης συμπλέκτη. Στο Χ10 ανοίγεις τέρμα το γκάζι και άμεσα όλη η δύναμη μεταφέρεται στον πίσω τροχό. Τώρα αν ο πίσω τροχός γλιστρήσει, το ASR θα επαναφέρει την τάξη άμεσα και ο οδηγός θα νιώσει απλά ένα μικρό κόμπιασμα, πριν το scooter επιταχύνει πάλι. Άλλα scooter χωρίς ASR, ακόμα και μεγαλύτερου κυβισμού δύσκολα θα σταθούν δίπλα στο Χ10. Η πολύ καλή επιτάχυνση από στάση συνοδεύεται και από αντίστοιχα καλές ρεπρίζ, χάρη στην γραμμική λειτουργία του κινητήρα, που γρήγορα θα κάνει το Χ10 να πιάσει την τελική του ταχύτητα στα 160 χλμ/ώρα. Και όλα αυτά με μια κατανάλωση που βρίσκεται γύρω στα 4λίτρα /100χλμ, αλλά και μια πολιτισμένη λειτουργία, χωρίς μηχανικούς ήχους ή κραδασμούς.       
 

Τα φαινόμενα απατούν


Κοιτάζοντας όλο αυτόν τον όγκο σκέφτεσαι καταρχήν ότι θα είναι σχετικά δυσκίνητο μέσα στη πόλη, όπως όλα τα maxi-scooter ενώ η έκδοση των 350 θα «πέφτει λίγη» για το Χ10. Όλα αυτά όμως πρόκειται να ανατραπούν καθώς οι σκέψεις σου θα διαψευσθούν όταν οδηγήσεις το νέο scooter της Piaggio. Μπορεί να είναι ογκώδες, αλλά αυτό δεν το καθιστά ιδιαίτερα βαρύ, ενώ οι τροχοί των 15 και 13 ιντσών αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τη γρήγορη γεωμετρία, το κάνουν να έχει μια μεγάλη ευελιξία που ανταγωνίζεται scooter μικρότερου κυβισμού, ακόμα και μοντέλα που δεν ανήκουν στην κατηγορία GT ή maxi-scooter. Η κίνηση μέσα στην πόλη με το Χ10 είναι πραγματικά μια απόλαυση (γεμάτη πολυτέλεια) αφού το 350άρι μπορεί να ελίσσεται θαυμάσια, ενώ έχει μια ανάλαφρη αίσθηση, και παράλληλα ο πολιτισμένος κινητήρας, χωρίς κραδασμούς, λειτουργεί γραμμικά προσφέροντας πάντα όση ισχύ ορίζει με το αριστερό του χέρι ο οδηγός. Και μιας μιλάμε για οδήγηση μέσα στην πόλη θα πρέπει να αναφέρουμε τα πολύ καλά φρένα του Χ10 που προσφέρουν μια σημαντική ασφάλεια στους επιβαίνοντες.

Οι δύο δίσκοι των 280 χιλιοστών εμπρός και των 240 χιλ. πίσω προσφέρουν μια σημαντική δύναμη πέδησης που χάρη στο ABS αξιοποιείται στο έπακρο. Δεδομένου του όγκου, μεγάλη είναι και η προστασία του οδηγού, ακόμα και των ψηλόσωμων, χάρη στη μεγάλη μελετημένη ζελατίνα, που μαζί με τις μικρές προσθήκες στα πλαϊνά του scooter, κρατούν μακριά τον αέρα και τη βροχή. Η άνεση είναι αυτή που φανερώνουν οι χώροι και η σέλα, μεγάλη. Το Χ10 καταφέρνει να συνδυάσει τα καλά των maxi-scooter με την ευκολία και ευελιξία.     
 

More value for money


Σε μια εποχή που το οικονομικό προσμετρά σχεδόν σε όλες τις επιλογές μας το Χ10 δεν αντιπροτείνει μια χαμηλή τιμή αγοράς, αλλά μια συμφέρουσα τιμή αγοράς. Με 6.060 € αγοράζεις ένα από τα πιο εντυπωσιακά αλλά και προηγμένα τεχνολογικά scooter, με εντυπωσιακή εμφάνιση, διάχυτη πολυτέλεια, αλλά και επιδόσεις που συνδυάζονται με την πρακτικότητα και την άνεση. Είναι δε τόσο καλό που σε κάνει να αναλογιστείς μήπως τα μεγαλύτερου κυβισμού maxi-scooter είναι τελικά υπερβολή, καθώς για λίγο καλύτερες επιδόσεις καλείσαι να πληρώσεις διπλάσια χρήματα.  Αν δεν έχετε πεισθεί με όλα αυτά, αρκεί μια επίσκεψη σε έναν dealer της Piaggio για ένα κεραυνοβόλο “έρωτα”.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατασκευαστής Piaggio
Μοντέλο X10 350 ABS Executive
Τιμή 6.060 euro
Εγγύηση 2 Χρόνια
   
Κινητήρας  
Τύπος Μονοκύλινδρος 4-χρονος 4-βάλβιδος με 1 ΕΕΚ
Κυβισμός 330
Διάμετρος/Διαδρομή 78X69
Σχέση συμπίεσης 11:01
Τύπος μετάδοσης Συνεχώς Μεταβαλλόμενη
Τροφοδοσία Ψεκασμός
Ανάφλεξη Ηλεκτρονική CDI, μεταβαλλόμενη
Σύστημα ψύξης Υγρόψυκτος
Σύστημα εκκίνησης Μίζα
Τύπος συμπλέκτη Αυτόματος Φυγοκεντρικός
   
Πλαίσιο  
Τύπος Ανοιχτό, σωληνωτό με σωλήνες στρογγυλής διατομής
Μήκος 2265mm
Ύψος σέλας 775mm
Μεταξόνιο 1625mm
Βάρος κενό 203kg
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ 15,5lt
   
Αναρτήσεις  
Εμπρός Yδραυλικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 35 mm, διαδρομής 115 χιλ.
Πίσω Δύο αμορτισέρ διαδρομής 100 χιλ.
   
Φρένα  
Εμπρός 2 δίσκοι 280mm, με δαγκάνα δύο εμβόλων, ABS
Πίσω Δίσκος 240 mm με δαγκάνα 2 εμβόλων, ABS
   
Ελαστικά  
Μπροστά Χωρίς αεροθάλαμο 120/70-15''
Πίσω Χωρίς αεροθάλαμο 150/70-13''
   
Επιδόσεις  
Μέγιστη ισχύς 32,9 hp 8250 rpm
Μέγιστη ροπή 32,3 Nm - 6250 rpm

Φωτογραφίες οδήγησης

Τεχνικές φωτογραφίες

Ακολουθήστε το BIKEIT.GR στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
Τάκης Μανιάτης

Γεννημένος στην Αθήνα το 1974, είναι πολυνίκης σε αγώνες enduro, motocross και scramble, πολύ-πρωταθλητής Ελλάδος Enduro (2004 - '05, '06), με συμμετοχές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ έχει εκπροσωπήσει δύο φορές την Ελλάδα στην “Ολυμπιάδα του Enduro”, International Six Days Enduro (ISDE Σλοβακία 2005, Νέα Ζηλανδία 2006) ως μέλος της εθνικής ομάδας.

Μηχανολόγος Μηχανικός, Εκδότης και διευθυντής των αναγνωρισμένων περιοδικών μοτοσυκλέτας BIKEIT και CITYRIDER, είναι Δημοσιογράφος μέλος της Ένωσης Συντακτών Αυτοκινήτου Μοτοσυκλέτας (ΕΣΣΑΜ) και Συντάκτης Ειδικού Τύπου - μέλος της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΠΗΤ) επί 22 συναπτά έτη.

Ακόμη, είναι ιδιοκτήτης της Σχολής Ασφαλούς Οδήγησης RIDEIT, συνυπογράφοντας την Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας, με στόχο την διάδοση της ασφαλούς οδήγησης και την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι επίσημα πιστοποιημένος εκπαιδευτής προηγμένης οδήγησης αναβατών μοτοσυκλέτας της BMW Motorrad με εκπαίδευση στο Hehlingen της Γερμανίας.
Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα περιοδικά μοτοσυκλέτας της χώρας, από το '96.

Τάκης Μανιάτης Γράφτηκε από τον
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Ιανουαρίου 2013 13:44

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Test - Piaggio MP3 HYS 300 Test – Piaggio Fly 125 »
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ
ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΡΟΧΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
  • twitter
  • facebook icon
  • instagram
  • youtube
  • Google News icon